25 iul. 2008

Biografia lui Traian Basescu














In 2004 o stire facea senzatie: Aurel Sergiu Marinescu publica biografia lui Adrian Nastase. Multi dintre noi am citit-o. A circulat si pe internet. Textul a avut o implicatie zdrobitoare pentru Adrian Nastase in contextul alegerilor prezidentiale in urma carora a fost ales Traian Basescu.
Astazi, la doar 4 ani, o stire face din nou senzatie: Marius Oprea va publica biografia lui Traian Basescu.

Iata un scurt fragment din textul care a fost publicat joi de revista Observator cultural, asa cum l-am preluat de pe ziare.com:


"Calatoria sa spre putere (a lui Traian Basescu, n.red.), inceputa pe mare, continuata apoi intr-un camion cu margarina, de unde a prins viteza in limuzinele ministeriale, si-a atins tinta. Traian Basescu e presedintele Romaniei.

Dar, totodata, a luat sfarsit aceasta calatorie, ceea ce atat pe protagonistul ei, cat si pe noi ne cam nedumereste. Ce se va intampla de acum incolo? Incotro se va indrepta pasionala vocatie pentru putere a acestui fascinant om?

La aceasta chestiune nu stim noi ce sa spunem, dar a raspuns, cu ani de zile in urma, poetul George Bacovia, cand, fiind pus sa scrie o poezie despre construirea socialismului, a rezumat un intreg proces istoric intr-un vers: cit despre ceea ce va fi, deocamdata e sublim.

Dar sa ne intoarcem la Traian Basescu si la povestea ascensiunii sale, la chipurile ei uitate ori ascunse, care se aduna toate in acest singur sens al unui destin de exceptie. Chiar daca nu este istoria eroica si exemplara a unui erou de basm, ridicat prin calitati si eforturi proprii din praful ulitei in purpura puterii, ea are farmecul ei aparte, aratand propriile merite ale protagonistului.

Aici, in Balcani, si mai ales de doua-trei sute de ani incoace, puterea are alte intelesuri, iar caile spre ea sunt netezite prin resorturi mult mai bizantine decit am fost noi invatati, citind biografiile marilor oameni ai istoriei universale.

Traian Basescu nu este produsul unei lumi obisnuite cu eroii, ci mai degraba al unui crepuscul comunist, marcat de haos moral si lipsuri, de comportamente arbitrare, discretionare, de autosuficienta si umilinta acceptata, in care principalele criterii de reusita au fost ginta si geanta, adica al cui esti si pe cine servesti."


Ma astept ca la aparitia cartii, detalii legate de viata lui Traian Basescu sa nasca lungi polemici si controverse.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Sa mi-o trimiteti si mie cu autograful marinarului. Am o baba fana in bloc, facem un ban cinstit.
Daca n-are autograf e buna si asa. Ce? Fundu' meu sa nu se bucure de-o biografie ?

Lilick Auftakt spunea...

@MoshCalifar


Avand in vedere CINE o scrie, s-ar putea sa nu o folosesti pe post de k...papier. :)))

Anonim spunea...

Ba da.Paginile cu poze. :):)
Vezi la bovis Patrasconiu ce limbi ii da lu Voinescu. Dedica melodie. "Vincerooooooo" Da, dar n-are imagini, e negru ecranul. Ca la mort.

Lilick Auftakt spunea...

@MoshCalifar

Nu m-am uitat pe acolo dar esti al doilea care imi semnalezi. E clar ca e amuzant, asa ca ma duc chiar acum. :))

Anonim spunea...

Dap, zi-i ceva "de suflet" ca mosu' are ban pe IP, lmao

Anonim spunea...

Moshu... proxy ... si se rezolva cu banul! :)

Anonim spunea...

@Lilick

Kari, e foarte tare chestia asta!

Si cand apare? :)))

Sper ca Marius Oprea are de gand sa o publice inainte de alegeri!!!

@moshcalifar
Am citit la mine si am vazut ca te-ai suparat, de ce moshule?! :)) Cu ce ti-am gresit?!

Anonim spunea...

@Ralu

O sa apara in curand.


De ce s-a suparat Moshu? :)

Anonim spunea...

Un fel de prefata la asteptata biografie:

http://www.observatorcultural.ro/Marius-Oprea-Traian-Basescu-produsul-tipic-al-tranzitiei*articleID_20155-articles_details.html

Si primul episod:

http://www.observatorcultural.ro/Ascensiunea-lui-Traian-Basescu-(I)*articleID_20154-articles_details.html

P.S. Cum o fi sa-ti scrie biografia unul pe care-l detesti enooooohrm?! Si in plus, ai avut grija si sa nu care cumva sa capete certificat ORNISS (sau cum i-o mai zice)

Anonim spunea...

Achtung! Achtung! In atentia lui Marius Oprea!

Sa nu care cumva sa uite episodul de mai jos in respectiva biografie romantata! Pentru ca exista si multi martori si pentru ca merita! :) :) :)

http://sebastian-corn.weblog.ro/2008-06-30/422417/Chiolhan-cu-ziari%C5%9Fti-%C5%9Fi-viitor-pre%C5%9F-.html