31 iul. 2008

Intre polemica civilizata si amenintarea subtila...
















"Speram într-o dezbatere, din care să pot şi să putem învăţa. Cât m-am înşelat! Ceea ce am primit, în locul dialogului, a fost un val de ură personală, o instigare la terfelirea persoanei mele fizice (care a inclus şi batjocorirea tatălui meu, mort de 23 de ani), care m-a îngheţat. În deplină imparţialitate, aceste atacuri au fost făcute la adăpostul anonimatului, pe formuri (cu două excepţii penale, Victor Roncea şi Andrei Bădin). Singura polemică civilizată a venit din Germania! Dacă cineva vrea să înţeleagă răul de care suferim, să înceapă cu acest rău, care, poate, explică tot restul: setea de a-i batjocori fără milă pe semenii noştri cu care suntem în dezacord; în loc de a-i convinge, dorinţa de a-i desfiinţa; în loc de a le vorbi, dorinţa de a-i strivi. Etica noastră socială? Să ne bem unii altora sângele - fără să ne dăm numele, dacă se poate."


Cand am citit cele de mai sus, aparute astazi intr-un articol melodramatic in EVZ, aproape mi-a venit sa plang. Dar mi-am revenit brusc.
Domnul Patapievici nu stapaneste tocmai bine arta manipularii si a disimularii, desi incearca din rasputeri. Si pentru ca nu o stapaneste tocmai bine, ii scapa un amanunt extrem de important cu care isi da cu stangul in dreptul "artistic".

Domnul Patapievici ameninta! Bineinteles, polemizand cordial si incercand sa sugereze, asa, pe departe, (dar dintr-o pozitie publica de putere si de pe un ziar cu un tiraj care depaseste cu mult accesarile pe blogurile la care face referire) posibila penalitate a unor ziaristi. Nu ma intereseaza cine e si ce face V. Roncea pe care il numeste, pentru ca nu il citesc, insa stiu pozitia lui A. Badin in scandalul referitor la ICR New York, pe care am sustinut-o si eu.

Pai draga domnule Patapievici, daca pe trei sferturi din articol sunteti atat de ferm in a va reafirma, din pozitia pe care o ocupati in fruntea ICR, neutralitatea morala a institutiilor statului liberal in raport cu arta pe care o promovati in afara tarii, cum se face ca din aceeasi pozitie tindeti sa sugerati opiniei publice ca un ziarist sau altul ar trebui sau ar putea fi judecat (poate si bagat la puscarie, nu? pentru ca ce altceva inseamna cand spuneti ca un ziarist e PENAL?) pentru ca isi spune in mod democratic parerea (ATENTIE!) NU pe un ziar de mare tiraj, NU la vreo anume televiziune, ci pe propriul blog, propriul jurnal daca vreti.
Fara sa va doriti poate (dar asta ramane de vazut) va folositi de o tactica a fostei securitati: amenintarea subtila. . Printre randuri...Pumnul in gura. Evident, la modul strict polemic (sic)...
De cand e ilegal sa-ti scrii pe propriul blog parerea? De cand e interzis sa fii oripilat ca o institutie reprezentativa a tarii promoveaza in lume, dupa parerea ta, si pe banii tai, non-valori?
De cand e penal sa te intrebi ce se intampla atunci cand vezi ca ambasadorul cultural la New York, deci o persoana publica, functionar cu rang de diplomat, isi expune viata intima atat in texte postate pe internet, cat si in fotografii, asa cum multi dintre ziaristii pe care ii acuzati, sau dintre anonimii pe care ii blamati, nu ar face-o, nici macar din aceasta postura umila: de anonimi.

Acuzati faptul ca ati fost batjocorit. Dumneavoastra ati batjocorit un popor intreg, trecut printr-o trauma istorica, manipulat, folosit ca masa de manevra de politicieni. Un popor care nici azi nu s-a vindecat. Si nu, nu pe un blog, nu pe un jurnal personal, nu strigandu-va durerea in liniste, asa cum am facut-o multi; ci public si cu emfaza, dintr-o pozitie elitista, dand INDIRECT o mana de ajutor politicienilor vremii, care au putut sa ia ca argument cartea dumneavoastra - "Politice", publicata in 1996 - pentru a manipula in continuare pe ideea "Noi municm, noi nu gandim." sau "Ia uitati-va cine va uraste". Caci era simplu de demonstrat maselor largi ca cei care "gandeau", gandeau in "defavoarea" lor. Ati gresit atunci, si, cu vocea slaba, ati recunoscut-o mai tarziu. Gresiti si acum. Identic.


Reactii:

Andrei

Raluca

Paul

Petria

Alandra

Maria

20 de comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Chestia cu PENALUL are un posibil punct de plecare in ce am scris acum. Dar nu pentru cine zice P.

Lilick Auftakt spunea...

Da. O sa vin la tine pe blog sa discutam. :)

Anonim spunea...

@Lilick

Kari :)))

"Subtilu'" a fost atat de "subtil" incat am ras vreo doua ore pe tema "subtilitatilor" lui! :))

Si, Kari, cum adica?! ;))) metode subtile de amenintare utilizate de fosta securitate?! ;) Pai, "noua" secu, ce utilizeaza?!! Tot cu d-astea verificate. :)))

P.S. @all Mi s-a parut mie, sau culturunicu' ne-a anuntat si pe noi, tot subtil, of course, ca ne ceteste?!!! :))))
Daca e asa, am si eu o intrebare: cum de are Papionel atata timp, sa ne citeasca?!!! Ca are si "servici" "la stat" ;), zgarie si cu pixu' in colt la oficios, se mai flutura si prin "IEUROPA" ;) ! Asadar, cand dracu' are asta timp sa "ceteasta" bloguri?!

Anonim spunea...

O fi fost iradiat de la reactorul din facultate... si acum are viteza mai mare la neuroni.. ci ceteste ca supermanu' ! Dar cred ca a avut si alte efecte... colaterale! :P

Parerea lui io... HIC !

Anonim spunea...

@Ralu

@Paul

A spus ca a fost in concediu. Deci...se explica. :)

Anonim spunea...

Patapievici ?! Iar ?!?!
http://www.youtube.com/watch?v=JZ_lmVrRUVY

Anonim spunea...

Eu l-am sfatuit sa se alinieze trendului de incalzire globala:D

Mihai spunea...

In urma cu ceva timp a fost invitat la o emisiune a regretatului Iosif Sava. De cate ori marele muzicolog vorbea de Bach, "nu pot sa-i scriu numele" repeta ca o flasneta: "Muzica incepe cu Led Zepellin"
Prima data am zis ca gluma e buna. Incet, incet, m-am convins. Asta e tot. Romanul zice:"Cum e sacul, asa si peticul"

Marius Mina spunea...

Daca l-ai scoate pe PatrasCOIU din blogroll n-ai face rau, chiar nu-i vad utilitatea .Ce sa citesti la un limbincurist?

agaX spunea...

Marius Mina,
eu sint mare amator de OOconiu, nu atita calitativistic, cit cantitativistic :)

Anonim spunea...

@Mihai - "Muzica incepe cu Led Zepellin"??? I-auzi! Atitea secole trairam degeaba... :(

@agax - oi fi tu amator de OOO, dar... platonic! Asa ca nu se pune! :)

Anonim spunea...

@Lilick - Dupa "mostra de limbricism" de azi, ar cam trebui sa tii cont de sugestia lui Marius!

La noi de ce nu exista inghetata Haagen Das??? Esti direct responsabila! :(

Maria Barbu spunea...

Karina, stii ce ma uluieste la acest sperman pataviciosus? Faptul ca, in afara de punerea la index a celor care indraznesc sa il critice, ii acuza si pe cei care semneaza cu pseudonim. Pai, dar marii (h)artisti de la NY semneaza cu numele real?
De ce este atat de indignat homo bolsevicus?

Lilick Auftakt spunea...

@Maria


Hai ca acum am citit mesajul tau si rad. :)))))]

Ai dreptate!!!! Ei, zakustii, pot sa ne manjeasca si sa ne jigneasca pe noi de sub pseudonim, dar noi nu avem voie sa facem acest lucru cu Patapievici.

Anonim spunea...

Ca roman ma simt profund jignit si ofensat de alegerea temei si mai ales de exemplele gasite pentru ilustrarea ei.Intr-adevar ,e greu sa atingi performanta de a insulta vreo ,cel putin trei culturi religioase,cu o singura,dementa si jalnica actiune,si inca una ...culturala. In calitatea,nemeritata de altfel pe care o are HRP trebuie sa-si asume greseala,sa-si prezinte demisia ,sau sa fie demis.Scuzele ,de data aceasta, nu pot justifica ,sau motiva,abjectul demers"cultural",ce pune si metaforic "la zid" ,cultura romana. Si prostia la un nivel asa de inalt se plateste ,mai ales ca functionarul in cauza a mai adus jigniri inimaginabile poporului pe care s-a dovedit din nou ca-l uraste si dispretuieste cu toate ca in mijlocul lui a cunoscut si beneficiat de nemeritate privilegii. Si Noica sau Tutea au avut uneori cuvinte dojenitoare si aspre la adresa romanilor,dar parca altfel induri o dojana si altfel o ocara.Mai mult,unora ca ei ,poti sa le ierti iesirile pentru ca au patimit in numele dragostei de neam,pe cind individul in cauza,strain de necazurile si durerile neamului ,doar a binemeritat de nemeritate functii la cel mai inalt nivel si prin actiunile lui necugetate(?!)a adus imense deservicii si insulte poporului roman. Punct final sau ; si urmarea in domeniul justitiei ?!

Anonim spunea...

La ICR din Berlin au mai fost invitati in anii trecuti si alte personalitati de marca. Una dintre aceste personalitati a fost profesorul Ignat Bociort de la Universitatea (de Vest) din Timisoara, in prezent pensionar, in trecut expert literar al securitatii.
A intocmit - impreuna cu alti doi universitari - expertiza literara a textelor incriminate semnate de William Totok. Acesta fusese arestat, fiind acuzat de propaganda antisocialista. Despre acest profesor s-au scris in anii 1990 mai multe articole. Intr-o carte documentara semnata de scriitorul timisorean, aparuta la Polirom, se vorbeste pe larg despre Ignat Bociort. Cine este curios sa afle amanunte, sa citeasca aceasta carte.

Lilick Auftakt spunea...

@anonim

Va multumesc pentru informatii.

Anonim spunea...

Ar trebui să mai avem pretenţii de la Patapievici?

Anonim spunea...

nu stiu daca titlul "falusul puturos al lui patapievici" a fost un mod de-al lui badin sa-si spuna parerea sau o mica defaimare?

Anonim spunea...

@anonim

E un joc de cuvinte. "Falusul puturos" se refera la un artifact din expozitia "Libertate pentru puturosi" expuse de cei care au fost promovati de ICR Patapievici. Intelegeti, nu?