25 iul. 2008

La ICR ceva pute...


















Trei nume de artisti plastici: Linda Barkasz, Laurenţiu Alexandrescu si Marwan Anbaki. Ei sunt cei trei care au pus pe jar comunitatea romana de la New York prin expunerea in cadrul unei galerii finantate de ICR, de statul roman, a unor lucrari care reprezinta falusuri, zvastici, persoane pe wc sau ironizand imagistica ortodoxa.
Arta lor combina din punct de vedere estetic lowbrow-ul cu grafitti-ul figurativ si propune o abordare originala a textelor.

Tema si titlul expozitiei ("Libertate pentru lenesi") se inspira din lucrarea executata de IRLO (Laurentiu Alexandrescu) care propune o imagine ce reprezinta o persoana desenata cu galben (probabil autorul), nebarbierita, plictisita (si poate constipata ?) care in timp ce sta pe wc citeste o revista intitulata "Fridom for lazi. parti" in care probabil se regaseste; o imagine a lui, a personajului, aparand si pe coperta din spate a revistei.


Fara indoiala acest gen de arta pe care il propun cei trei isi poate regasi libertatea expunerii in orice galerie din Romania sau din alta tara libera, dar, asociat cu numele tarii, si vizand o promovare a noastra peste hotare, conduce la ideea unei amprentari a tarii cu un mesaj nazist, sexual sau profund ateu.

Asta sa fie mesajul pe care vrem sa il dam lumii? Daca e asa, maine-poimaine putem expune promovand OFICIAL tara si mostre de fecale pe panza, urina, sperma si altele, asa cum stim ca expun diversi artisti...

Sau un caine care trage sa moara, ca Guillermo Vargas...
De ce nu fecale de elefant ca si Chris Ofili in 1998?...
Sau lucrari apartinand curentului controversat Body Art precum Marina Abramovic in proiectul "Balcan Epic"(filmul, care se refera la proiect, va avertizez ca poate fi socant pentru iubitorii de arta clasica)


Totul este posibil atata timp cat la conducerea ICR se afla persoane credule si conduse de instincte, ca H.R Patapievici, despre incompetenta caruia avertizase si Radu Portocala, fostul director al ICR Franta, intr-o scrisoare deschisa trimisa in urma cu doi ani.


Mai multe detalii in articolul lui Andrei Badin.



The Kills - Call it art
Asculta mai multe audio Muzica »

13 comentarii:

Dan Terteci spunea...

E clar ca pentru multi arta inseamna ceea ce nu pricep si fac ca stiu totul!

Anonim spunea...

Nasol daca iese scandal! Eu intreb.. e simbol interzis in Romania zvastica? Ca in US stiu ca este! Intrebarea e retorica...

Eu ma intreb de ce nu sint amendati conform legilor! Nu stiu cum e considerata respectiva galerie... daca e teritoriul nostru dupa legile noastre sa suporte sau daca e al americanilor dupa al lor!

Faza cu zvastica e incalcare a legii! Clar!

Despre restul... Internare la o clinica de psihiatrie!


Parerea mea.. HIC!

Anonim spunea...

Pute a nesimtire si idiotenie crasa! Numai ca e pe banii nostri si pe imaginea noastra!

grrr... ca deja ma apuca dracii

Lilick Auftakt spunea...

@Paul

Nu cred ca e legal. Dar cum cui pe cui se scoate, as sugera, ca forma de protest, ca oricine citeste textul de mai sus si e inspirat artistic, sa-l descrie literar sau plastic pe Patapievici.
Poate trimitem lucrarile noastre la ICR.

Anonim spunea...

E voie sa il pun in plastic? :P

Da rau is... :))

Lilick Auftakt spunea...

@Paul

Haha! :) Pune-l in plastic.

Realitatea lui Petria spunea...

Am completat o ţârucă subiectul în blogăreala mea.

Lilick Auftakt spunea...

@Ales Petria

Am vazut. Ce credeai? :)))

Anonim spunea...

@Lilick

Am inteles mesajul. Iti propun aceasta imagine pentru Patapievici:

http://img293.imageshack.us/img293/9599/faluspataxz2.jpg

Anonim spunea...

http://img293.imageshack.us/img293/9599/faluspataxz2.jpg

Poate acum intra

Lilick Auftakt spunea...

Am inteles, Sorin. :) Multumesc.

Anonim spunea...

jenanta intr-adevar expozitia aceea, dar ma uimeste cati sariti in sus pana la cer cu "imaginea Romaniei", cand putin va pasa de alte chestii de zeci de ori mai importante. Cand milioane de romani plecati sunt de ex facuti "capsunari" la gramada...

E-o mare diferenta deci intre imaginea pe care incercati s-o promovati si cea care se vede de fapt din afara.

Iar "arta" voastra, cu Patapievici (o persoana publica deci) pus pe p*la, credeti cumva ca e de mai putin prost gust? :(

Miron spunea...

Am scris si eu aici: http://mironghiu.wordpress.com, si am si cateva imagini previously nepublicate.