4 sept. 2008

Pentru o noua Constitutie!
















Cateva subiecte ocupa paginile presei zilele astea:
1. Demisia din Parlament a lui Miron Mitrea, subiect care pe mine personal nu prea ma intereseaza. Consider ca e un gest barbatesc dar facut in scopuri electorale. Ceea ce imi place insa, e ca il lasa in offside pe Nastase.
2. Cardasia PD-L-ului cu PRM-ul pe care o tot anunt pe blog aici, aici, aici si aici din data de 27 iunie, ai carei protagonisti sunt Traian Basescu si Corneliu vadim Tudor, si nu cum incearca acum sa acrediteze ideea lideri ai PD-L conform carora Basescu nu are nicio legatura cu problema.
3. Discutii pe marginea schimbarii Constitutiei, subiect pe care toate partidele brodeaza diverse variante si pe care as vrea si eu sa insist acum: As vrea sa va readuc in atentie momentul iunie 2007, cand o seama de intelectuali incepusera sa-i pregateasca lui Traian Basescu patul confortabil al unei constitutii facute dupa chipul si asemanare lui, si avantajele pe care republica prezidentiala i le putea acorda. Nu stiu de ce nu am mai auzit aproape nimic un an de zile pe subiect, si ce s-a intamplat intre timp cu entuziasmul "tucalarilor ultrafanei" (asa cum frumos ii alinta @Bogdan din Canada in comentariile lui)pe cei cativa intelectuali entuziasti care au cantat o vara lunga cat un mandat la balconul presedintelui. Asta pana cand Valeriu Stoica a considerat ca trebuie din nou sa-si exprime pozitia (in iulie a.c), vicepresedintele PD-L spunand intr-un interviu ca in cadrul procesului de revizuire a Constitutiei ar trebui pusa in discutie inclusiv forma de guvernamant a tarii, prin considerarea monarhiei constitutionale ("visul" lui) ca o alternativa la republica prezidentiala sau parlamentara. (declaratie ce a fost calificata in presa drept un gest de apropiere fata de liberali).
Dar sa revin la ce s-a intamplat in iunie 2007, si pentru asta voi reda un pasaj dintr-un text aparut anul trecut in "Observatorul Cultural":

"Sever Voinescu a vorbit despre avantajele republicii prezidentiale si a polemizat cu toti cei care se tem de „prezidentialism“ si sustin ideea ca „mai bine sa conduca mai multi decit unul singur“. Gabriel Liiceanu a spus ca raul din societatea romaneasca vine din directia Constitutiilor din 1991 si 2003, ca structurile institutionale si viciile constitutionale au creat un climat politic deficitar si irespirabil. Toti participantii la dezbatere au sustinut ideea unei noi Constitutii, care sa fie subsumata unei a treia republici (dupa cea socialista si cea de tranzitie, iliesciana). Nici unul dintre participanti n-a vorbit despre avantajele unei republici parlamentare. Sa fie aceasta intilnire inceputul unei republici prezidentiale, care sa ofere mai multa putere presedintelui Basescu? Aici e de fapt dilema: demersul PLD este gindit spre binele Romaniei sau spre conferirea unei mai mari puteri presedintelui Basescu? Daca actele fundamentale al statului roman, Constitutiile din 1991 si 2003, au fost gindite dupa chipul presedintelui Iliescu si al partidului aflat la putere, FSN-PSD, ne putem intreba daca nu cumva se doreste inca o Constitutie care sa fie oferita „cadou“ presedintelui Basescu." - scrie Ovidiu Simonca

Intre timp insa lucrurile au prins contur, si devine clara ideea ca cei trei poli politici, cel galben, cel rosu si cel portocaliu, cu satelitii lor fata de care au o atractie naturala (partide mai putin bine cotate in sondaje), au fiecare preferinte mai mult sa mai putin cristalizate in privinta formei de guvernamant viitoare. Si anume:
Polul Galben e cel mai atras de Monarhie Constitutionala,

Polul Rosu de Republica Parlamentara

si Polul Portocaliu de Republica Prezidentiala.

Vom vota in toamna tinand cont si de acest aspect, pentru ca trebuie schimbata cu adevarat aceasta Constitutie, dar trebuie sa fim atenti si constienti CU CE o schimbam. Sa cantarim bine.

In sensul asta am atasat blogului meu si un sondaj unde va invit sa bifati forma de guvernamant pe care o preferati.

14 comentarii:

Anonim spunea...

E o discutie alambicata,nu m-as risca la impartirea aia cu cei 3 polisa-ti explic "de ce" Eu in mod traditional votez liberalii, decim-ai incadra in "galbeni".Dar daca imi servesc liberalii "mei" un gaozar in colegiu ( ca sect. 2 e cam "rosu" ), ii dau flit imediat. Asta una.
Si sunt pentru o republica parlamentara.Deci e dificil sa-mi spuna mie "cutare" politician sau "partid" ce e bine pentru mine. Votez in consecinta in functie de interesle mele ECONOMICE. Cand or sa faca 50% din romani la fel, tara e salvata. Nu regele, nici Zeus nici Ilici nu-s problema mea. Portofelul meu e problema mea

Lilick Auftakt spunea...

@Moshcalifar

Ok. Nu e nicio problema. Electoratul traditional sau, sa zicem, nucleele dure, vor vota in sensul scris de mine, asta si daca cei trei poli isi vor exprima clar optiunile. Acum, pentru ca am pus si sondaj, nu vreau decat sa ii ajutam sa se decida si sa stie spre ce merg votantii lor.
Tu personal insa poti sa-i votezi pe liberali din alte considerente. Sau sa nu-i votezi daca, vorba ta, iti baga vreun gaozar in colegiu. De altfel e o atitudine tipic liberala pe care si eu o impartasesc. :)

Anonim spunea...

Wtf, asta ne deosebeste de non-creierasele astea comunisto-fesenisto-securiste sau whatever se mai auto-intituleaza acum :libertatea in gandire.

Petru Clej spunea...

Sondajul este imprecis. Republică prezidențială înseamnă că președintele numește și conduce guvernul, unde nu există funcția de prim ministru, ca în Statele Unite, iar în Europa există o singură republică prezidențială, Cipru.

Într-o republică parlamentară există varietatea republică semi-prezidențială, cum este de pildă Franța.

Dar practica în aceste sisteme variază în funcție de situația politică (de exemplu în caz de coabitare în Franța între un președinte de o culoare politică și o majoritate politică de alta regimul se parlamentarizează).

În plus, unele regimuri semiprezidențială evoluează spre parlamentarism (Portugalia, Finlanda) prin practică constituțională.

Și pe urmă să nu-mi spuneți că Rusia a devenit republică parlamentară de când e Putin premier.

Așa încât această discuție mi se pare complet inutilă și ați căzut din nou în plasa politicienilor din România, care, neavând programe de popus, aruncă fumigene.

Nu Constituția e de vină, ci neaplicarea ei corectă.

Iar votul pentru monarhie constituțională e wishful thinking.

Anonim spunea...

De data asta sint de acord cu Dl. Clej, de la prima si pina la ultima virgula sau punct...

O constitutie, oricum ar fi ea, nu poate multumi integral 22 de milioane (sau citi or mai fi) de circotasi de acum... :) Din care or fi citit-o, probabil, 1000 si au inteles-o 500, cel mult...

Insa, din pacate, unul dintre cei care nu circotea deloc, dar deloc, cu privire la constitutia statului comunist si aplicarea ei nesmintita, ba chiar dimpotriva, s-a trezit acum s-o interpreteze pe asta noua cum vrea muschii lui. Si ciriie ca-l stringe costitutia din toate cusaturile si vrea neaparat una pe masura maretiei si elegantei lui. :)

Facindu-i pe multi sa creada ca ei insisi si-au dorit o constitutie la comanda, de firma mare, nu pret-a-porter...

Daca e sa-mi dau si eu cu parerea, in materie de... vestimentatie constitutionala prefer YSL, cu un strop de functionalitate si mult minimalism... :) Iar culorile mele preferate pentru haine sint alb si nuante de bej...

Dar iata ca marca YSL a fost respinsa de CSM, care a tinut sa arate ca are aceleasi gusturi cu... WCTudor! Al'dat sa fiti mai atenti la ce scuipa gura lui, ca WCT dicteaza trendu' in moda romaneasca! Imi pare rau ca nu am facut pariu...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza
Si eu sunt de acord cu domnul Clej. Cu o mica precizare. Eu am numit in sens generic "Republica Prezidentiala" asa, pentru ca asa au facut si intelectualii care s-au sfatuit anul trecut (am citat). Doar Valeriu Stoica s-a referit la republica semiprezidentiala. La urma urmei, e foarte greu de indeplinit conditiile pentru a fio schimbata Constitutia, dar pana si Ion Iliescu zilele trecute, cel care il lauda pe Iorgovan odinioara, a spus intr-o emisiune la tv ca la data aceea, cand a fost redactata Constitutia, nu aveau specialistii necesari. (deci si-a mai nuantat pozitia fata de actuala Constitutie)

Petru Clej spunea...

Stimată Lilick, dreptul constituțional este o disciplină prin excelență comparativă. Așa că "intelectualii români", nu știu exact la cine vă referiți, s-ar putea să nu aibă niște cunoștințe tocmai bine puse la punct.

Și nu există un termen "generic" de republică prezidențială.

Constituția Franței e mult mai asemănătoare cu cea a României și a altor state europene decât cu cea a Statelor Unite, care e caracterizată printr-o separație rigidă a puterilor în stat.

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Clej

Sa nu excludem nimic... Eu de altfel am lasat loc si pentru o a patra varianta in sondaj. (cum puteam sa pun si varianta "dictatura" si va asigur ca ar fi fost si acolo voturi).
Nu stiu sigur ce fel de "republica" ("a treia republica" numita de e) ii pregatesc presedintelui intelectualii (ma refer la cei depre care scrie in articolul din "Observatorul Cultural" pe care l-am postat, bineinteles)
O sa investighez insa, pentru ca stiu ca o anume fundatie s-a ocupat de asta, de conceperea unei Constitutii pentru "a celei de-a treia republici".

Petru Clej spunea...

Cred că ar trebui să înlocuiți "republică prezidențială" cu "republică semipezidențială" pentru că n-am auzit ca cineva să propună introducerea sistemului american în România.

Anonim spunea...

"In schimb, Catalin Avramescu este de parere ca, "daca vrem o schimbare radicala a regimului, putem adopta modelul prezidential american. Exista tari europene care aplica acest model – este vorba, de exemplu, de Cipru"."

http://www.romanialibera.ro/a112989/constitutia-dupa-taubman.html

Petru Clej spunea...

Într-un interviu la BBC cu Mircea Zamfir în 2007 Cătălin Avramescu spunea că parlamentul de fapt nici nu are importanță. Afirmația mi s-a părut absolut șocantă.

Petru Clej spunea...

A propos, ceea ce zice Cătălin Avramescu e doar parțial adevărat: doar O SINGURĂ ȚARĂ e republică prezidențială: Cipru.

Până și în Belarus există funcția de prim ministru (nu că ar avea vreo importanță...).

Este drept că nici în Elveția nu există post de prim ministru, dar acolo există practic o președinție rotativă de 1 an, deținută de unul dintre membrii cabinetului, care este responsabil în fața parlamentului federal, deci e un sistem parlamentar.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza si Petru Clej

Avramescu de asta se ocupa acum: de viitoarea constitutie. Sa ne imaginam cum va arata?

Petru Clej spunea...

A avut dreptate Brucan despre intervalul de 20 de ani ca românii să învețe democrația?

Votați în sondajul revistei ACUM

http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=crt