1 sept. 2008

"Faustii vechi si noi" sau Andrei Plesu despre Mihai-Razvan Ungureanu

Prin presa si prin blogosfera se vehiculeaza un nume legat de o posibila desemnare ca viitor prim ministru: Mihai-Razvan Ungureanu. Aluziile la desemnarea lui sunt facute in special de catre sustinatorii PD-L.
Sa ne aducem insa aminte de cateva date din biografia lui, asa cum sunt descrise de catre Andrei Plesu, cel care l-a si sprijinit de altfel pe MRU -ucenicul comunist - sa devina actor important pe scena publica.

“...biografia pe care şi-o confecţionează noul megastar e, dincolo de încărcătura ei de kitsh, o versiune mult revizuită, trecând pudic peste perioade mai puţin avantajoase.(...) in realitate, prinde spaţiu în cele două ore de emisiune a televiziunii naţionale şi ţine un discurs înflăcărat omagindu-l pe tovarăşul Nicolae Ceauşescu, angajându-se, în numele tinerei generaţii, să construiască socialismul în patria noastră multilaterală. La armată, a avut importanta sarcină de partid să asigure pregătirea ideologică a camarazilor săi”. - articol aparut in 2000, in numarul inaugural al revistei "Plai cu boi" (revista satirica), sub titlul "Faustii vechi si noi"

..si o parte din biografia romantata, "pe versurile" lui Mihai-Razvan Ungureanu:

„Eu unul nu mă asimilez categoriei de nomenclaturişti, dar dacă este cazul să demonstrăm că ororile comunismului încep de la 14 ani, o facem. (...) Nu fac un secret din faptul că am fost membru supleant al CC al UTC. Este exclusiv din cauza rezultatelor bune la învăţătură, la olimpiadele şcolare. Aşa am devenit, la vârsta de 15 ani, secretar UTC în liceu până la 18 ani, până la clasa a douăsprezecea. Iar pentru aproape doi ani, de la 16 până la 18, numele meu a fost trecut pe o listă şi votat printre membrii supleanţi ai UTC-ului. Ca obligaţie, acest lucru nu presupunea nimic”


No comment!

Update
: deoarece cateva persoane care au postat mai jos spun ca articolul din care am selectat pasajul referitor la MRU nu ar fi semnat de Andrei Plesu, ci e posibil sa fie al lui Dinescu sau Istodor, fac aceste precizari. "Plai cu Boi" este condusa de Mircea Dinescu, unde Plesu, cel putin la acel moment, era colaborator principal. E posibil ca astazi nimeni sa nu-si mai recunoasca acest text. Nicio problema. Ma asteptam la asta!

22 de comentarii:

Anonim spunea...

Toti au fost, dar nici unul nu a avut obligatii si nici nu a facut rau. Stau si ma intreb, in conditiile astea, daca a existat comunism in Romania. Valabil si pentru securisti si informatori.
Jalnic.

Anonim spunea...

Dom'ne, treaba e simpla.

Daca ipochimenul e basescian, e curat ca lacrima.

Daca nu, atunci precis e comunist, informator, securist etc. :)

Anonim spunea...

Mda, Liviu "a facut chintesenta" profilului de politician pe placul "constiintei boborului" din capul statului... Opiniile lui Andrei Plesu din articolul citat erau extrem de dure, cam ca alea ale lui G. Liiceanu la adresa lui madam Musca... Am citit articolul din "Plai cu boi" la aparitie si regret ca nu am pastrat exemplarul, pentru a-l reproduce integral aici...

Pentru ca M.R.Ungureanu nu a facut in Ministerul de Externe decit sa apere ca un... Zmeus interesele FSN, PSD & Secu, pasindu-i de interesele si imaginea Romaniei mai putin decit imi pasa mie de cele ale lui Congo Brazaville...

"Semper fidelis"? Adica "Intotdeauna loial", cum se numeste volumul de discursuri si interviuri, aparut la editura Polirom, al lui MRU... Ce gluma buna! Parca ar fi deviza Clubului Securistilor de Bine!

Probabil ca, intre timp, dl. Plesu a revenit asupra parerilor acide, caustice, demolatoare la adresa lui MRU... Ca HRP, la adresa patibularilor, cum ca adica, asadar si prin urmare, nu-l mai reprezinta plenar... :)

Anonim spunea...

Daca gasesti un drum fara obstacole, probabil ca drumul acela nu duce nicaieri...

Sunt oameni care nu gresesc niciodata, fiindca nu-si propun nimic inteligent...

Numai dupa invidia altora iti dai seama de propria ta valoare...

Anonim spunea...

Baiat bun "e d-ai nostri" , stagiu la Washinton DC, Langley,Va e aproape...E bun, e bun de tot...

aleks spunea...

@lilick,

de unde reiese ca opiniile citate ar fi chiar ale lui Plesu? Ca din link-ul dat de tine nu e clar. Si la fel, nu e clar daca asta nu e o prezentare in stil tipic Plai cu Boi (si Eugen Istodor) menita sa-l zgandare pe interlocutor mai degraba decat sa-l descrie.

Lilick Auftakt spunea...

@aleksikrates


Daca o sa cauti pe google o sa vezi ca mai sunt si alte referiri la acest articol al lui Plesu. Ca de exemplu aici:
http://www.regionalalliance.ro/index.php/articol/un_risc_asumat_mihai_razvan_ungureanu_noul_sef_al_sie/

Asta pentru cei care nu au pastrat revista respectiva in formatul clasic.

Anonim spunea...

Bun baiat...pacat de noi!

aleks spunea...

@lilick

cred ca mi-ai pus link-ul respectiv la misto ... nu e nimic acolo despre o asa-zisa caracterizare facuta de Plesu. Nu vrei sa mai incerci o data?

Lilick Auftakt spunea...

@aleksikrates

Ma uimesti. Cred ca nu stii sa citesti un text. Ia uite la b), la capitolul "puncte slabe". Ai acolo un "1", citatul pe care l-am pus eu mai sus, caruia i se da in subsol sursa. Apoi cauti sursa...

aleks spunea...

@lilick

te rog, pune tu copy-paste de-acolo de unde scrie ca articolul respectiv ar fi scris de Plesu!

Anonim spunea...

@all


Scuze, dar a trebuit sa pun moderare din cauza unor comentarii sub orice crtica lasate de un anonim la tema "Ionescu Jet Engine"

@aleksikrates

Ai revista respectiva?

aleks spunea...

nu lilick, nu o am, dar sper ca data viitoare cand il mai bagi pe Plesu in discutie macar sa ai referinta corecta postata pe blog.

Daca articolul respectiv e din 2000, inseamna ca este dupa ministeriatul lui Plesu respectiv dupa ce Razvan Ungureanu a fost fellow la NEC si secretar de stat la Externe. Deasemenea, este inainte ca Plesu sa-l sustina pentru postul de ministru de externe. Prin urmare, o asemenea caracterizare nu prea si-ar avea locul si rostul.

Lilick Auftakt spunea...

@aleksikrates

Pai si ce? Eu nu am scris acolo inainte si dupa ce. Am postat pur si simplu pasajele. Indiferent cand ar fi fost scrise ele exista.
La ce caracterizare te referi? Caci eu nu i-am facut nicio caracterizare. Din contra, am scris "no comment". Tot ce citesti inainte de "no comment" nu sunt opiniile mele personale, mai putin faptul ca am observat ca in presa si blogosfera se vehiculeaza numele lui MRU pentru postul de PM. E ceva incorect in asta?

aleks spunea...

@lilick,

treaba ta daca vrei sa ne invartim in jurul cozii. Dar in postarea ta ai zis clar:

Sa ne aducem insa aminte de cateva date din biografia lui, asa cum sunt descrise de catre Andrei Plesu, cel care l-a si sprijinit de altfel pe MRU -ucenicul comunist - sa devina actor important pe scena publica

La fel, si titlul este in aceeasi directie. Si eu te rog doar sa schimbi cu "Dinescu" sau "Istodor" sau oricine ar fi acolo ca autor. Nimic mai mult. Asa e cinstit! Si sa stii ca nu e nicio tragedie sa admiti ca ai gresit.

Lilick Auftakt spunea...

@aleksikrates

Tu imi spui ca nu Plesu ar fi fost cel care a scris, ci Dinescu sau Istodor. Eu stiu ca Plesu...O sa fac rost e revista respectiva pe care am avut-o si o sa verificam exact.

Roncea spunea...

Draga Lilick,
Postarea ta, altfel foarte interesanta, este oarecum inexacta. Revista se afla in Arhiva mea.
Este vorba de doua articole diferite. Unul al lui Plesu, in care isi lauda protejatul si un al doilea, nesemnat, in care Ungureanu este luat la misto, pe buna dreptate. De altfel, daca citesti cu atentie relatarea din CdB (preluata din Ieseanul) nu rezulta de nicaieri ca Plesu a semnat articolul cu Fasutii. Plesu nu avea cum sa spuna aceste lucruri despre Ungureanu pentru simplul motiv ca Razvanel este creatia lui, ca si Patapievici.
Cred ca n-ar strica sa lamuresti aceasta confuzie pentru a nu ramane asa...
Pentru detalii despre viata lui Ungureanu, iti recomand:
Ungureanu a facut politie politica la MAE. Speram ca nu va face si la SIE -
http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=561&Itemid=94

Lilick Auftakt spunea...

@aleksikrates si V. Roncea

Am pus un update. Concluzia mea e ca oricum nimeni acum de la "Plai cu boi" nu ar recunoaste ca a semnat acel text, indiferent daca s-ar numi Plesu, Dinescu sau Istodor. Eu cu siguranta nu l-am introdus in revista lor, asta e clar. :)
@Victor,

multumesc pt link.

Roncea spunea...

Cu placere :)

Anonim spunea...

Eu imi aduc foarte bine aminte ca articolul de ofilire a orgoliului lui M.R.Ungureanu era semnat de Andrei Plesu. Era insotit si de o poza din "tineretea revolutionara" a preopinentului...

@Roncea - daca tot zici ca ai colectia, scaneaza paginile cu pricina si pune-le intr-un loc public!

sandman spunea...

Cum ti se pare asta dupa 4 ani? :D Premonitie?

Lilick Auftakt spunea...

Cred ca trebuia sa-i vina randul, pregatit de atatia ani! :)