9 oct. 2008

Gaina naste pui vii pe bloguri anonime.










Caz 1: Scriam aici despre nivelul la care a ajuns presa cotrocenista, mai exact Evenimentul Zilei, aratand cum se preteaza sa preia “comunicate” de partid din zona sinistra a PNG-ului becalian, prezentandu-le la modul cel mai oficial cu putinta, ca stiri. Un ziar asa-zis serios, care gazduieste in paginile sale opiniile unui Cartarescu sau ale unui Tismaneanu, nu are scrupule pentru a prezenta alaturi si opiniile unui Gigi. De aici pana la a prelua oficial si opiniile lui Vadim, din Tricolorul, nu mai e decat un pas. Dar pasul acesta il fac usor si altii.
Caz 2: Ieri citeam un text pe HotNews, care prelua un articol din Romania Libera, care cita un blogger anonim. Pur si simplu. Fara nicio documentare. O singura sursa si aia anonima. Zvonul adus la rang de stire. Si nu era vorba de un zvon, ci pur si simplu de inventiile unui "nimeni", pentru ca in postarea anonima nu exista nici cea mai mica dovada ca ceea ce ar sustine respectivul/respectiva/respectivii ar fi cat de cat verificabil. Ce scrie insa bloggerul (apropo: e fata, e baiat, e un grup, e un ziarist las?): ca “Luni seara in studioul TVR, inainte sa intre in direct in Jurnalul de la ora 19, realizatorul Mihai Constantin l-a avertizat (nota mea: pe primul ministru) ca va fi intrebat despre elicopterul de la interne cu care Amiaza Imparat s-a pogorat la propria nunta. Tariceanu s-a facut stracojiu:”Da ce ce sa vorbim despre asta, nu e subiectul zilei. Nu sunt responsabil pentru toti prostii din Guvern. Da’ mai da-l in ma-sa de idiot (…)Violenta iesirii premierului i-a lasat masca pe cei 7 oameni din platou, tehnicieni, sunetisti etc.”
Sa intelegem ca bloggerul este unul din sunetistii “ramasi masca”? Sau ca a vorbit cu toti 7 (cu cata precizie i-a numarat) care i-au spus ca au “ramas masca”? Proprietarul blogului sa fie oare macheuza? Sau femeia de serviciu care dadea cu mopul inainte de emisie? Dar nu. Bloggerul nu intentioneaza sa induca ideea ca e implicat in acest cerc martor la “mitocania” premierului. Prefera sa sugereze ca cineva i-ar fi soptit asta. O pasarica. Si nu ar fi nimic... La cate aberatii se scriu pe bloguri, una in plus ce ar mai fi contat? Insa o agentie de stiri ca Hot News, care se doreste credibila, sa prezinte in pagina de Politic-Actualitate asa ceva, mi se pare o lipsa de profesionalism, ca sa nu zic o susa jurnalistica demna de Romania Mare de pe vremuri.
Macar ziare.com, care de asemenea preia "stirea", specifica ca nu e vorba decat de un zvon, iar in titlu pune strategic semnul intrebarii.
Profit de cazul 1 ca sa va intreb daca mai credeti in ziare, in ziaristi, la modul general.
Si daca aveti ziaristi preferati.
Si, inca ceva, foarte important, legat de cazul 2: cunoasteti jurnalisti lasi care se folosesc de bloguri anonime pentru a plasa in lumea virtuala “stiri” pe care apoi chipurile sa le preia tot ei, sau prietenii din presa?

Update: Via Alandra cititi si aici.

7 comentarii:

agaX spunea...

pai, daca astea-s adevarate, atunci se face ca "decurindautointitulatulomidu'vizionar", bloggerul thor, "dur si adevarat" - "dur", ca pentru finete trebuie si vocabular; "adevarat", pentru ca da, intradevar, el exista - isi merita titlul, ca doar si el mai da o stire (ici, colo), o interpretare (ici, colo), pe dupa ureche ... se inscrie in canoanele tagmei, deci

nu degeaba s-a lasat varzionaru' de blogul petrecoiului, ca doar sint de acelasi calibru bajetii ... doar nu era sa stea buldog de blog cu monolog pina la moarte ...

Realitatea lui Petria spunea...

Cum să nu cred? În unii...

Anonim spunea...

Karina,

Vadim este invitat în ultimul timp la televiziuni precum Realitatea tv şi B1Tv în mod frecvent. Interesant este că jurnaliştii care-l invită nu-l mai atacă aşa cum o făceau altădată. Pot spune chiar că există unire-n cuget şi-n simţiri între CVT şi moderatorii "tocşourilor" respective (moderatori care nu de puţine ori au fost terfeliţi de VCT) Asta cum se numeşte?

Lilick Auftakt spunea...

@agax

Hahaha! Inca te mai distrezi pe blogul ala?

@Alex Petria

In cine? :)

@Alandra

Cred ca prostitutie. Nu?

Anonim spunea...

In foarte putini mai cred si 100% in nimeni, e un principiu pe care nu mi-l incalc.Curvasareala din presa a atins maxime nebanuite in TOATE trusturile.

Anonim spunea...

Karina,

Chiar la articolul tău mă gândeam când am văzut ce a scris Drăgoteasca acolo. Profesioniuştii!!!

Lilick Auftakt spunea...

@Alandra

Ori nu scrie ea acolo, ori e dusa si mai infloreste si ea putin...pentru ca, observi, la ea injuratura pusa in gura lui Tariceanu e si mai dura. Insa nu explica de unde a aflat, si vorbeste tot de "cei 7 martori" printre care nu se include. Nu da nici sursa. Hahahaha!