18 oct. 2008

Harababura uninominala










Mai e mai putin de o luna si jumatate pana la alegerile parlamentare si lumea habar nu are cu ce se mananca votul uninominal. De colegii sau candidati nici nu se mai pune problema. PD-L-ul inca nu si-a anuntat candidatii. Nu ca ar fi vreo problema, dar se pare ca ei mai spera inca sa avem vot pe liste, ceea ce la o adica a inceput chiar sa-mi fie indiferent, pentru ca pana la urma vom vota tot in functie de partide, indiferent ce maimutoi ni se vor servi "uninominal". Pe site-urile specializate, informatiile privind colegiile in care suntem arondati sunt ambigue. Ramane sa citim direct in Monitorul Oficial, sa cautam strada pe care locuim si acolo sa descoperim si colegiul. Sau colegiile. Pentru ca ...atentie: putem sa fim arondati la un anumit numar de colegiu pentru Camera Deputatilor, si la un cu totul alt numar pentru Senat (vezi foto - harta). In ceea ce priveste candidatii, mai avem de asteptat. Despre udemeristi am gasit cele mai multe informatii pe internet, si, daca celelalte partide nu-si organizeaza asa cum trebuie site-urile de partid, voi recomanda cu drag sa se voteze cat mai mult cu maghiarii. Macar ei par mai organizati si mai pusi pe treaba. In rest, o debandada sublima..ca la romani.
Si, ca sa fie mai clar..si totodata amuzant (daca mai e ceva de ras)in legatura cu stadiul de dezinformare al cetatenilor, am gasit un articol pe Ziarul Prahova, pe care il voi posta in intregime in cele ce urmeaza:

"Cea mai disciplinata categorie de votanti, cei care nu lipsesc niciodata de la urne, pensionarii, nu stiu aproape nimic despre scrutinul de la 30 noiembrie. Nici cine va candida in colegiile de pe Valea Superioara a Prahovei, nici cum sunt delimitate aceste colegii. In ciuda ignorantei pe care o marturisesc, pensionarii declara ca, in ultima duminica a lunii noiembrie, vor merge la vot pentru "a-si face datoria".
"Nu stiu in ce colegiu sunt. La vot ma duc. Am votat de fiecare data. Nu ma-mpotrivesc fiindca n-am de ce", spune sinaianca Sofia Moraru, 66 de ani, locuitoare pe Strada Amurgului, anuntand ca isi da mereu silinta pentru respectarea obligatiilor cetatenesti: "Imi fac datoria!". Tine cu PD-L-ul, sa n-auda de PSD, de Geoana si Nastase, care-au facut nenorociri, dar nici de pedelistul Nastasia care-i om parsiv. "No-no-no, nu Nastasia!". Numele lui Liviu Ilasi il aude pentru prima oara si-i zgarie timpanul. "E ungur?". Pentru ziua de 30 noiembrie, si-a pregatit un singur principiu de actiune: intre un candidat pe care nu-l cunoaste si unul pe care-l cunoaste dar e prost, il va alege pe necunoscut.Si gura pensionarului Aurel Durbac, 73 de ani, locuitor pe Strada Badea Cartan, se transforma intr-o mitraliera de "nu stiu"-uri, atunci cand ii sunt adresate intrebari legate de alegerile parlamentare. "Nu mai avem incredere in nimeni. Nu cunosc candidatii! Nu cunosc colegiile". Spune ca, in general, voteaza oamenii, nu partidele si are o contabilitate exacta a absentelor lui de la urne. Doar o data in viata a lipsit, cand a fost plecat in alt oras. In principiu, se va duce la vot si de data asta.
Vasile Goran, 74 de ani, din acelasi cartier Izvor, se-angajeaza ca-l va vota pe Stolojan la Parlament. Cand afla ca Stolojan nu va candida nici pe Valea Prahovei, nici altundeva, pensionarul se preda. "Nu cunosc dom’le! Eu il stiu pe primar". Nici colegiile de senatori si deputati nu le stie, "fiindca n-a avut de-a face cu Primaria".
O colectie de "nimic", "niciunul", "nu stiu", "n-am auzit" pune la dispozitie si un alt pensionar din Sinaia, 76 de ani, locuitor pe Strada Republicii, care prefera sa ramana anonim, de teama ca tot targul ar putea afla ca el, “de data asta, traieste pe alta lume si n-a auzit nimic despre candidati". Partidele n-au facut destula propaganda, crede batranul, tinand cu dintii de anonimatul sau.
Cat despre persoanele de varsta medie, ele iutesc pasul imediat ce-aud tematica unor astfel de intrebari. "Eu sunt pe-afarista cu treburile astea. Nu ma-ntrebati, ca nu stiu", a fost replica unei cvadragenare, cea mai vorbareata dintre interlocutorii de aceasta varsta.
Potrivit anunturilor facute pana acum de partide, in colegiul de deputati de pe Valea Superioara a Prahovei principalii contracandidati vor fi Gheorghe Nastasia (PD-L), Cristian Burlacu (PNL) si Ilie Colorian (PSD). In colegiul senatorial Valea Prahovei se vor lupta George Severin (PD-L), Liviu Ilasi (PNL) si Georgica Diaconu (PSD)."

Ionut STANESCU

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ce sa le pese bietilor oameni de colegii, candidati bla bla bla? La urma urmei, de mers la vot se merge - daca se, daca nu, nu - in aceleasi sectii, se voteaza aceleasi partide, unele putin "permutate" si/sau "mixate"... Ce "uninominal"?! Vorba-n vint si prilej de birfe si de controverse...

Sa dea unii acatiste ca nu devine votul sau, mai precis, nevotul sursa de venituri bugetare! Adica nu se aplica - deocamdata - amenzi pe neprezentarea la vot.

Oricum, ca si pina acum, fanaticii ii vor vota pe demagogii populisti, care-i mint frumos sau li se pare lor ca "le zic bine", "sint singurii care...", "nu ie misogini", "vrea binele poporului", "sint saraci si cinstiti" sau "sint destul de bogati ca sa nu mai fure" etc etc etc.

Deosebirea fata de anii anteriori este ca, in viziunea populistilor - votanti sau votati - toti ceilalti - votanti sau votati - sint "petroliberali, kaghebisti, penali, (neo)comunisti, vinduti si/sau cumparati, scursuri" etc etc etc.

O atmosfera destinsa, deschisa si propice diversitatii de opinii si votului liber exprimat, intr-o tara europeana, membra a UE... Hă hă hă!