21 oct. 2008

Inca un proces pierdut de Academia Catavencu












Liviu Petrina castiga la CEDO

"Fostul lider taranist Liviu Petrina a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) procesul impotriva a doi jurnalisti de la "Academia Catavencu".

In 1997, acestia au scris intr-un articol ca a colaborat cu Securitatea, instanta stabilind ca i s-a incalcat dreptul la viata privata si familie.
Fostul secretar general al PNTCD, Liviu Petrina, se afla in posesia dosarului sau personal si a celor de urmarire informativa, pe care le va pune la dispozitia opiniei publice, se arata intr-un comunicat al PNTCD.
Petrina a depus doua plangeri penale impotriva jurnalistilor C.I. si M.D. pentru insulta si defaimare, insa cei doi au fost achitati.
Totusi, instanta europeana a considerat ca, in ciuda caracterului satiric al publicatiei, articolele au fost de natura sa ofenseze reclamantul, pentru ca nu exista niciun indiciu potrivit caruia acesta ar fi colaborat cu Securitatea."
- declara pe blogul personal
Radu Sarbu

Acesta nu este primul proces de genul acesta pierdut de Academia Catavencu. In 2005, Ioan T. Morar, jurnalist la Academia Caţavencu, a fost condamnat penal de catre Tribunalul Bucureşti pentru calomnie. El a fost dat în judecata în aprilie 2004 de catre Victor Gaetan, cetaţean american de origine romana. Jurnalistul publicase mai multe materiale în care l-a acuzat pe Gaetan ca a fost membru al Securitaţii şi ca s-a aflat în spatele candidaturii la preşedinţie a Liei Roberts la alegerile prezidenţiale din Romania din 2004.
Gaetan i-a dat în judecata pe I.T. Morar şi Academia Caţavencu pentru calomnie şi a cerut daune morale de 30.000 de euro. A pierdut primul proces, dar a caştigat recursul. Tribunalul i-a condamnat pe Morar şi Academia Caţavencu la plata a 10.000
dolari daune morale pentru Gaetan şi 30.000 de dolari pentru cheltuieli de judecata. I.T. Morar a fost condamnat şi la plata unei amenzi penale în valoare de 250 euro. Ulterior avocaţii jurnalistului au declarat ca vor ataca decizia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Niciun comentariu: