27 oct. 2008

TARIceanu mizeaza pe cartea BallaDUR: "Nu va dau!"


Intr-un text precedent ma refeream la strategia politica a primului ministru, decis sa joace cartea non-populismului, a politicianului dur si rigid, a omului de dreapta. Si atunci mi-a venit in minte figura lui Edouard Balladur. Vi-l mai amintiti? A fost premier al Frantei in ultimii ani ai epocii Mitterrand, reprezentand ultima coabitare cu o presedintie socialista ce dura de mai mult de un deceniu.

Balladur fusese nominalizat de UDF, dreapta franceza, si urma sa netezeasca calea in vederea accesului spre putere a lui Jacques Chirac, sacrul intemeietor al partidului, urmasul autodeclarat al generalului de Gaulle. Numai ca Balladur, nestresat de traiectoria propriei cariere, mandatat sa fie un premier din punctul A in punctul B, nu s-a lasat influentat de ceea ce politicienii urmaresc indeobste: popularitatea. Nici nu avea de ce.

A mizat, in schimb, pe tipul politicianului elegant si manierat, insa dur si auster. Fara sa-si doreasca probabil popularitatea s-a trezit cu ea pe cap. O caricatura a vremii il creiona pe Balladur vorbind la un balcon si spunand: “Nu va dau!”. Sub balcon erau uralele si aplauzele multimii; in timp ce in spate, Chirac, ascuns dupa perdelele de la fereastra, isi rodea unghiile si exclama: "Nu e drept!". Si uite ca asa am aflat ca atitudinea de politician intransigent poate aduce voturi. Atat de multe voturi incat, la alegerile din 1995, era cat pe ce ca Balladur sa-l rastoarne pe Chirac si sa intre in finala pentru presedintia Republicii Franceze.

Pentru a-si consolida sustinerea din partea electoratului cu o educatie solida, care poate intelege o politica austera intr-o perioada de criza economica mondiala, Tariceanu joaca pe cartea lui Balladur. Intrucat i se opune, ca imagine, unui presedinte care, ca de obicei, mizeaza pe cartea populismului desuet, Tariceanu ar putea sa aiba chiar de castigat. In 1995 Balladur a ajuns sa "fure" francezilor nu mai putin de 5,6 milioane de voturi, in timp ce Chirac, "mentorul" sau, abia daca obtinea 6.5 milioane, iar reprezentantul stangii, Lionel Jospin, primea putin peste 7 milioane de voturi. Cei trei obtineau 23,3%, 20,8%, respectiv 18,6% din voturile francezilor, iar Le Pen, un Vadim de pe malurile Senei, se clasa abia pe locul patru, cu 15 procente din voturi.

Nu seamana putin cele doua situatii? Puneti-l in locul lui Jospin pe Geoana, cu tot cu partidul sau, in locul lui Chirac pe Stolojan si PDL, iar in locul lui Balladur pe Tariceanu si PNL. Ca si in cazul Frantei din 1995, diferentele procentuale intre cele trei grupari sunt mici.

Insa Romania anului 2008 nu este Franta de la mijlocul deceniului trecut. Noi nu avem alegeri prezidentiale, iar Tariceanu nu trebuie sa prinda un loc in finala. Trebuie sa obtina un scor onorabil din partea electoratului de dreapta. Atata tot. Cu intransigenta si cu eleganta, acest scor pare deja asigurat.

Calin Popescu Tariceanu nu trebuie sa dea cu mopul si sa tricoteze, ca Elena Udrea, nu trebuie sa joace fotbal, ca Boc si Stolojan, si nici sa promita pensii sau mariri de salarii, ca Mircea Geoana. Poate de aici se trage si relaxarea cu care actualul prim-ministru priveste alegerile ce vin, in timp ce contracandidatii sai, Boc si Udrea, Geoana sau chiar Basescu isi rod unghiile in spatele perdelei. Iar discursul lui poate fi sec si simplu: "Nu va dau!"

P.S. – Tariceanu si Balladur. Hmm...Pana si numele lor parca seamna: unul e Tare, altul e (Balla)Dur!

18 comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Cred că Tăriceanu are de câştigat dacă merge pe cartea anti-populismului. Analogia este nu doar interesantă...

Lilick Auftakt spunea...

@Alex Petria

Da. Nu are incotro. A mai avut cineva de castigat, si inca bine de tot, adoptand in trecut aceasta strategie: Stolojan

Anonim spunea...

Foarte multe depind de evolutia crizei economice.

Daca in luna ramasa pana la alegeri criza apuca sa-si arate si la noi coltii, strategia lui Tariceanu poate fi castigatoare. Daca efectele crizei apar mai tarziu, eventual in primavara, populismul PSL-PDL are toate sansele sa prinda.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Ar fi putut simplu sa joace cartea "dupa noi potopul". Dar potopul oricum vine. N-ar fi iesit in evidenta. :)

Unknown spunea...

comparatia e senzationala!!! Dar...:
1.Nu tot ce se-ntampla pe malul Senei se poate replica pe malul Dambovitei!!!
2.Unde a ajuns Balladur apoi? Ce mai reprezinta el azi??
Referitor la similitudinea cu Stolojan am si aici o mica obiectie: acesta a castigat pe cartea intransigentei pentru ca reprezenta atunci un profesionist al finantelor care se opunea populismului promovat de politicienii epocii!! Din pacate Tariceanu nu prea are aceasta imagine azi!!! E nevoie acum de coeziune in PNL pentru a nu se pierde voturi in conditiile neacceptarii vreunui rabat de la linia adoptata!

Lilick Auftakt spunea...

@Ion

1. Da, corect. Am spus.
2. Aici am spus ca Tariceanu nu tinteste un loc in finala. Ii ajunge un onorabil loc 3.
3. Pai Tariceanu are ocazia sa-si faca acum aceasta imagine. In fata electoratului responsabil el se pozitioneaza ca intransigent si responsabil si il poate reprezenta.

Unknown spunea...

@lilick
Eu cred ca azi nu e PNL la remorca lui Tariceanu ci invers! Timpul e prea scurt ca sa se schimbe raportul de forte in aceasta problema! Cel care are de castigat e oricum PNL!

Petru Clej spunea...

Complet greșită comparația. În primul rând, Balladur nu era din UDF, ci chiar din partidul condus de Jacques Chirac, RPR.

În al doilea rând UDF era o confederație centristă, iar lui Balladur i-a venit foamea mâncând, adică de unde era un premier de sacrifiu (așa cum au fost toți premierii sub Reblica a V-a franceză) și-a descoperit veleități prezidențiale.

În al treilea rând în 1995 au fost alegeri prezidențiale, nu parlamentare ca în România lui 2008, iar sistemul instituțional francez este diferit de cel din România.

În al patrulea rând este de-a dreptul comic să faci comparație cu partidele din țara de operetă numită România, care nu au nicio legătură cu doctrina politică pe care pretind că o reprezintă cu partidele din Franța.

Balladur este un senior al politicii franceze, însărcinat de președintele Sarkozy (cel care l-a abandonat pe Chirac în 1995 în favoarea lui Balladur) să prezideze comisia de redactare a proiectului de amendare a Constituției. Ceea ce a și făcut cu succes, Congresul (Senatul și Adunarea Națională) votând proiectul propus.

Lilick Auftakt spunea...

1. NU am spus din ce partid facea parte Balladur. De unde “era”..Ca sa fim mai exacti, domnule Clej, ar trebui sa spunem ca Balladur a fost numit de catre “Uniunea pentru Franta”, coalitie formata din RPR si UDF in care UDF era majoritar, prin urmare, guvernul format de Balladur a continut mai multi membrii UDF. Dar ce relevanta au aceste detalii? Caracterul postarii mele e unul pur comparativ in ceea ce priveste atitudinea politica (intransigenta-duritate) a celor doi politicieni, si scoate in evidenta strategia lui Tariceanu care se aseamana cu cea abordata de Balladur.
2. Trebuie sa fii naiv, la modul general vorbind, sa crezi ca era de ajuns ca Balladur sa-si fi gasit el, asa, saracutul, veleitati de presedinte, si asta sa fi ajuns pentru ca sa candideze. Nuuu…El a fost impins spre acest gest mai ales pentru a fragmenta dreapta. Chirac ar fi castigat din primul tur daca nu exista “diversiunea Balladur”. Ia adunati putin acele procente sa vedeti cat de lejer ar fi castigat cu vreo 11-12 milioane de voturi.
3. Faptul ca atunci erau alegeri prezidentiale am subliniat si eu, atat in textul initial cat si intr-un comentariu ulterior. Chiar am scos in evidenta asta.
4. La acest punct nu pot sa raspund decat ca “tara de opereta”, aceasta sintagma pe care o folositi in aproape orice postare, ar putea fi uneori schimbata. Ca nu cumva, prin aceste leit-motiv, sa dati cumva, Doamne fereste, in pacatul abordarii unor “discursuri de opereta” care ar putea plictisi.
5. La punctual 5 nu am ce sa comentez. Foarte corect. O completare interesanta dar fara relevanta pentru textul de mai sus.

Petru Clej spunea...

1. Fals. RPR - partid condus de Jacques Chirac și din care făcea parte și Edouard Balladur, avea 242 de mandate în Adunarea Națională (din 577) în urma alegerilor parlamentare din 1993, față de 207 ale UDF.

2. Balladur nu avea la începutul mandatului său niciun fel de veleități prezidențiale. El a fost împins în față de Chirac, care a învățat lecția din 1988 când a pierdut în fața lui Mitterrand, după doi ani de coabitare în funcția de prim ministru. Cât despre victoria dreptei din primul tur, această afirmație dovedește nu numai necunoașterea istoriei alegerilor din 1995 (când Chirac a obținut doar 52,5% în turul doi, cu un report de circa 50% din voturile lui Le Pen, care obținuse 15% în primul tur și în condițiile în care scorul cumulat Chirac - Balladur din turul întâi fusese sub 40%), ci în general a alegerilor prezidențiale sub cea de-a cincea Republică, când niciun candidat (nici măcar De Gaulle în 1965) nu a reușit victoria din primul tur.

3. Cu atât mai mult comparația e greșită.

4. Țara de operetă poate fi schimbată, dar nu cu exemple fundamental greșite, care pleacă de la date eronate și interpretări și mai eronate.

5. Cineva întrebase ce mai face acum Balladur, iar eu i-am răspuns.

Petru Clej spunea...

Iată lista guvernului Balladur din 1993:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Gouvernement_%C3%89douard_Balladur

Unknown spunea...

In sfarsit s-a decis Tariceanu sa puna capat speculatiilor! E de bine! Cititi in Libertatea comentariile! Nici nu ma asteptam la atata sprijin desi unele argumente nu tin apa! s-ar putea sa iasa mai bine decat credeam! Macar in ceasul al 23.55-lea poate sa se lepede de porecla Razgandeanu! Niciodata nu e prea tarziu!

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Clej

Erau 14 ministri RPR si 16 UDF.

@Ion

Poti sa ne dai un link? :)

Unknown spunea...

sorry??!http://www.libertatea.ro/stire/guvernul-a-amanat-majorarea-salariilor-profesorilor-218911.html!
Nu sunt convins ca e link-ul dorit dar sunt comentariile la aceasta stire!

Petru Clej spunea...

Stimată Lilick,

Nu vă mai legati de amanunte, exemplul e complet gresit, nu are nicio legatură cu situatia actuală din Romania.

Lilick Auftakt spunea...

@Domnule Clej


Nu ati adus nici macar un singur argument prin care sa aratati diferenta de atitudine dintre cei doi. Detaliile pe care le-ati scris nu au legatura cu sensul postarii mele. Faptul ca am dreptate reiese si din reactiile oamenilor, care, (cititi pe pagina pe care a lasat-o aici Ion) apreciaza la Tariceanu exact ceea ce am scris eu. Concluzie: duritatea, fermitatea si "nu va dau" pot aduce multe voturi.

Petru Clej spunea...

Oamenii care scriu aici nu cunosc decât aproximativ (de loc) viața politică a Franței.

Nu ați adus niciun singur contra-argument la cele cinci puncte postate, iar afirmația că dreapta din Franța ar fi câștigat din primul tur alegerile prezidențiale din 1995 este reprezentativă pentru modul greșit de înțelegere a acestei comparații.

Nu trebuie să persistați în greșeală, chiar dacă considerați că vă ajută cazul propagandistic pentru Tăriceanu (propagandă care a ajuns la același nivel cu aceia care îi fac propagandă lui Băsescu).

Lilick Auftakt spunea...

Domnule Clej,

Cititi cu mai multa atentie. Unde am scris eu ca dreapta a catigat din primul tur? Extrag din text: "la alegerile din 1995, era cat pe ce ca Balladur sa-l rastoarne pe Chirac si sa intre in finala pentru presedintia Republicii Franceze." Deci "era sa intre in finala" dar nu a intrat. Acum e mai clar?