28 oct. 2008

Va reusi Tariceanu sa se impuna ca om de stat?










Decizia iresponsabila a lui Basescu de a se pozitiona la stanga-stangii, alaturi de PD-L, si, de a plusa ca la poker, peste PSD, in a le acorda nu numai profesorilor mai mult decat ei au cerut vreodata ci si de a instiga alte grupe sociale de a cere mai mult de la guvern, ii acorda lui Tariceanu sansa de a se ridica de la nivelul de om politic, interesat strict de binele partidului sau, la nivelul de om de stat, interesat peste orice calcul politic electoral, de binele tarii. Este bineinteles o sansa pe care premierul Tariceanu nici macar nu o visa la final de mandat, care ii da posibilitatea sa se ridice peste clasa politica, loc vizat atatia ani de presedinte. Dar oricine percepe ca pozitionarea lui Tariceanu peste o lege, peste un Parlament si un presedinte populist, aflat in campanie pentru partidul sau, si apropierea de mesajul forurilor internationale care avertizeaza si impune prudenta, e, dincolo de o sansa, si un risc. Riscul de a aduce PNL-ul ori la 10 %, ori de a-l ridica la 40 % intr-un timp extrem de scurt.
STANDARD & POOR'S A REDUS RATINGUL ROMANIEI, Fondul Monetar Internaţional recomandă prudenţă şi reanalizarea legii creşterii salariale cu 50% pentru profesori, finantistii din toata lumea incearca sa salveze sistemele bancare,
voci responsabile in sfera economica acuza Parlamentul si presedintele Romaniei “de crima” atunci cand se refera la "legea profesorilor".
Astfel se exprima si Bogdan Baltazar intr-un interviu acordat ziarului “Adevarul”:
“Salariile sunt destul de crescute în sectorul bugetar. Nu mai vorbesc de creşterea cu 50% . Asta este o crimă! (…)Am intervenit de curând pe un post de televiziune şi am declarat că, în condiţiile acestea, în care toată lumea vede ce se întâmplă cu votul uninominal, dar mai ales după votul privind salariile profesorilor, gata, nu mai votez. Şi trebuie să mă ţin de cuvânt”.
Premierul Tariceanu are asadar "aliati" seriosi care il ajuta sa imbrace haina de om de stat, haina refuzata pe ultima suta de metri de presedintele Basescu, care a gandit guerillist, meschin, pe termen scurt, strict pentru el si partidul pe care il reprezinta. Evident ca daca Tariceanu ar fi spus DA salariilor marite, Basescu ar fi sus NU. Insa oamenii din jurul lui Tariceanu se pare ca i-au ghicit gandurile si i-au dejucat strategia, oferindu-i premierului sansa de a fi politicianul responsabil.
Ce ar trebui sa faca premierul? Sa joace mai departe pe aceasta carte. Tariceanu! – nu Razgandeanu. Tariceanu! – nu Moliceanu. Sa declare ca s-ar lasa si arestat numai sa nu puna interesele tarii mai prejos de ale partidelor.
In interventia in direct de astazi de la Palatul Cotroceni, Basescu era in ipostaza de a se explica de ce a promulgat acea lege populista impusa de PSD. Ceea ce a numit el a fi o pledoarie pentru punerea in aplicare a ei. O pozitie care evident il dezavantajeaza. Momentan nu se poate ridica deasupra lui Tariceanu si a crizei economice mondiale. Basescu nu poate sa fie un om de stat. Va reusi Tariceanu?

PS - In timp ce PD-L si Basescu vorbesc despre onestitate si despre importanta salariilor marite la profesori, primarul pedelist Negoita e singurul care inca nu a acordat primele de vacanta profesorilor din sectorul 3.


Update: Tariceanu taie fondurile pentru penisurile artistice. Patapievici sufera.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Prefer un politician care spune (si face) in prag de alegeri lucruri nepopulare unuia care, in prag de aceleasi alegeri, ar face orice numai sa ia un vor in plus.

Anonim spunea...

Excelent ai surprins sansa lui Tariceanu. Subscriu. Macar de ar face asa iar atitudinea lui ar face scoala in politica romaneasca.

Intr-un singur punct nu sunt de acord cu tine, atunci cand sugerezi ca agentiile de rating sau FMI i-ar fi "aliate".

Aceste organisme nu au nimic de a face cu interesul romanesc. Ele servesc cu totul altor interese. Faptul ca acum recomandarile lor se potrivesc cu pozitia lui Tariceanu e strict conjunctural.

Solutiile corecte si viabile trebuie gasite "prin noi insine".

Anonim spunea...

Sigur, iti dau dreptate.

Pe mine ma distreaza baietii din Oficios. Acu' cateva zile titrau pe prima pagina: "Basescu mareste salariile profesorilor" cu toate ca Basescu doar promulgase o lege votata in Parlament(cel mult PSD si PDL mareau salariile profesorilor). Insa tre sa afle tot bizonu' ca de la Basea vine banu'. Saracii, au facut'o cu spume...

Acu', da Tariceanu o declaratie despre ordonanta de urgenta de suspendare a legii, insa deontologii din Oficios se intrec pe ei cu titlul: "Basescu ramane pe pozitii".

Ce pozitii? Basea nu s'a oprit inca din promulgat?

PS: Ce zici isi da demisia Patapix in urma diminuarii bugetului ICR? N'as prea crede...

Anonim spunea...

Doamne, ce de pupici in funduletul lui Motocicleanu, ce limbi catifelate (Tariceanu nu Razgandeanu, TARIceanu-(Balla)Dur, hahaha... Parca tu radeai de TRU, ii ironizai pe "deontologi".

Realitatea lui Petria spunea...

Gând la gând.

Anonim spunea...

E un puci. Si poneiul taiat de la buget e tot un puci(asta-i de la mine). Totul e un puci. O spune canibalutul in sandale, nu eu.
http://www.bursa.ro/on-line/s=editorial&sr=&ssr=&articol=36137.html

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Bineinteles ca si eu apreciez acelasi lucru. Urasc populismul.

@Draghi puterity

Am pus acum "aliate" in ghilimele. Asa e. Stiu ca nu au de-a face cu interesul romanesc dar de data asta recomandarile lor merg in acelasi sens cu ceea ce declara Tariceanu.

@Bogdan

Nu-si da Patapix demisia..Suge cat poate.

@Dan Stoica

"Deontologii" pupa zilnic. Eu remarc pentru prma data o atitudine diferita la un politician roman. Diferita de a celorlalti politicieni.

@Alex Petria

Ma bucur :)

@Alandra

Hahahahaha! Nu stiam articolul. Merci mult.