8 nov. 2008

PNL si PSD pe balansoarul politic. PDL cade. Plus CPT pe blog.













Politica tip "balansoar", stanga-dreapta, pe care intr-o parte apasa Partidul National Liberal prin declaratiile de dreapta ale primului ministru legate de salarii, iar pe cealalta apasa PSD, pare sa le fi adus beneficii de imagine liberalilor. Ultimul sondaj Insomar arata ca 41% dintre romani considera ca premierul a procedat bine amanand cresterea salariilor. In acest timp doar 38% declara ca Traian Basescu procedeaza mai bine ca este de acord cu aceasta crestere.
"Preşedintele Traian Băsescu este, în opinia a 24 la sută dintre respondenţi, persoana care a contribuit cel mai mult la măsura privind creşterea salariilor profesorilor cu 50%. Un rol important le-au acordat românii Partidului Social Democrat, Parlamentului şi sindicatelor."- spune Realitatea TV
PDL-ul, impins bine de tot spre stanga prin politica de protectie sociala prin care a sustinut alaturi de PSD "50% pentru profesori", este perceput doar de 4% dintre respondenti ca ar fi contribuit concret la aceasta masura.
Sondajul ne arata ca PDL nu are loc pe "balansoar", desi incearca sa se inghesuie, si se pare ca si cei 4% i-a obtinut tot prin contributia decisiva a presedintelui Basescu pe care electoratul il asociaza cu PDL.
E normal asadar ca "DA"-ul PSD-ist si "NU"-ul PNL-ist, cu privire la salarii, sa fie si mai ferme. Intre DA si NU, pozitia PDL care sustine "salarii contra reforma" poate sa fie foarte corecta, dar foarte slab perceputa de populatie atunci cand in ecuatia electorala a fost introdusa o "jucarie" atat de periculoasa: criza, o jucarie care a radicalizat la maxim electoratul. Nu prea mai merge sa spui: "E criza dar nu chiar asa de mare. Hai ca nu vine Apocalipsa" in fata unui electorat puternic radicalizat. Evident toate partile au dreptatea lor. Nu asta analizam acum. Ci jocul electoral.

Intr-o postare pe blog premierul Tariceanu ataca din nou stanga:
"Una este lumea reală, în care suntem conştienţi există o criză financiară şi acţionăm cu responsabilitate şi precauţie. În lumea reală, românii se gândesc şi la consecinţele negative pe care o serie de politici populiste le-ar avea.
Cealaltă este o lume imaginară, în care nu există nici o criză şi în care se pot acorda creşteri salariale de 50%, peste noapte. Îmi este greu să înţeleg resorturile care îi fac pe politicienii de stânga să trăiască în această lume imaginară. Doar pot auzi şi ei avertizările Comisiei Europene, care vorbeşte despre „riscuri majore","

In finalul textului promite ca va vorbi luni despre o noua...fumigena a stangii.

Urmariti detasati politica de balansoar, foarte des intalnita in tarile cu doua partide mari care se confrunta electoral. Sau incercati sa va imaginati doi copii in locul celor doua partide (PSD si PNL): cand unul apasa, celalalt se ridica. Si invers. Ce poate face al treilea copil in acest joc? Ce poate face mai mult decat sa incerce la modul penibil sa se urce si el pe "cumpana" incercand sa dea jos ori unul ori altul dintre copiii aflati deja pe "talere"? Sau...sa astepte ca jocul sa se termine. Pana acum, conform sondajului, PDL (al treilea copil) nu a reusit sa intre in joc. A incercat, dar a cazut. Va reusi pana la sfarsitul campaniei electorale sa se urce pe balansoar? Cum?

23 de comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca cei pe cei din pd-l nici nu-i intereseaza rezultatul acestor alegeri. Mai cred ca Base nu va numi un PM de la ei.

Lilick Auftakt spunea...

@Alandra

Se poate. Cel putin nu arata ca i-ar interesa. Au un joc de glezne tare maruntel pe strategia electorala.

Anonim spunea...

Analiza corecta, dar care pleaca de la premisa ca electoratul este rational. In nicio tara alegatorii nu procedeaza perfect rational cand isi formeaza optiunile, iar la noi e si mai rau.

Ca sa nu mai zic ca la gradul de confuzie care e in capul alegatorului carpato-danubian, oamenii sunt in stare sa declare senin la sondaj ca Tariceanu a avut dreptate, dupa care la alegeri sa puna stampila apasat pe candidatul... PDL :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Tocmai pentru ca electoratul nu e rational se doreste radicalizarea lui in fata unei probleme. Bineinteles o problema reala. Pe vremuri in acest sens erau introduse subiectele nationalste. Acum astea nu mai tin. Nici frica de rusi, sau de comunisti in general, desi problema serioasa si reala, nu mai merge introdusa. A fost folosita in exces. Trebuia ceva..nou. Si repet, real. :)

Bogdan Iorga spunea...

Uite, stii de ce nu il voi mai vota pe Tariceanu?

http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?ICR

Iar lista petitiei cuprinde, in proportie de 75%, oameni care, pina sa se apuce sa taie banii ICR, ar fi dat votul catre PNL.

Anonim spunea...

Votul uninominal face inutila orice analiza. Din pacate anul asta nu avem alegeri parlamentare, avem un al doilea rand de alegeri locale, alesii vor ajunge in parlament si se va forma o structura politica absolut zapacita si inutilizabila.
In contextul asta se inscrie si declaratia lui Basescu, referitoare la desemnarea premierului. Se doreste un parlament "mana moarta", si se pare ca asta se va obtine. Rezultatele scrutinului vor fi foarte asemanatoare cu cele de la locale, iar mesajul politic nu va conta de loc. Diversiunea cu salariile bugetarilor are acelasi sens, obtinerea de agenti electorali gratuiti. Cel putin in mediul rural, se va vota dupa logica "ne-a dat, ne-a facut), referitoare la chestiuni locale, la drumuri, transport, utilitati etc.
Dar si in mediul urban, se va vota pe baza relizarilor primarilor respectivi: gardulete, palmieri, etc. La nivelul asta sunt de altfel si proisiunile electorale: voi fi un bun gospodar, adica un fel de administrator de bloc.
Politica, doctrina, proiectele nationale, il incurca pe Basescu. Sau nu le are, sau nu se pricepe.
Si el si PDL-ul, sunt adversarii culorii politice, al separarii puterilor, al doctrinelor si al proiectelor nationale.
Dca nu a putut desfiinta parlamentul care l-a suspendat, vad ca reuseste sa-l goleasca de continut.
Sefii de partide nu ar fi trebuit sa inghita chifteaua otravita cu uninominalul.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan Iorga

1.Tu nu-l poti vota oricum pe Tariceanu pentru ca nu stai in Ilfov.
2.Nu s-a introdus VU? Ai posibilitatea sa alegi persoane. Treaba ta daca votezi cu Talpes, cu Udrea sau cu Sergiu Nicolaescu.
3.Te inseli: pe lista m-am uitat si eu si sunt o groaza de aplaudaci de la partidul portocaliu care in niciun caz nu votau PNL. Deci nicio pierdere.

Lilick Auftakt spunea...

@alex.dumitrascu


In special in orasele mari lumea va vota tot partide. Nu sta nimeni, in afara de noi care urmarim fenomenul politic pe internet, sa se intereseze cine sunt candidatii din colegiul lui. Si vezi ca si noi, care totusi ne interesam, nu aflam prea multe detalii...Dar, in fine, vina ca nu suntem mai informati, nu e a noastra.
Bineinteles ca VU e o fita tratata de toata lumea, si mai ales de partide, la modul "Hai sa o face si pe asta." Sa ii dam electoratului doza de noutate in spatele careia sa facem trocurile si aranjamentele. Eu ii cunosc pe candidatii de la mine din colegiu. Din fericire nu sunt nevoita sa votez vreun traseist. Tu ii stii pe ai tai?:)

Bogdan Iorga spunea...

1) tariceanu era o formula generica de exprimare, menita sa identifice un partid. optiunea, pina recent, era sageata, nu tariceanu.
2) sigur, ai dreptate: e treaba mea cu cine votez.
3) probabil tu ai vazut "o groaza" de sustinatori orange, eu rezervindu-mi dreptul sa-i observ pe cei care, ca si mine, pina mai ieri erau cu optiuni liberale... nu-i bai! noi sa fim sanatosi!

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Nu se renunta la optiunile liberale in functie de o masura sau alta a unui guvern. E o absurditate.
Azi sunt liberal, maine social-democrat...Poimaine..cine mai stie..Sansele sa fim dezamagiti sunt mereu foarte mari de fiecare data.
Atitudinea asta insa ar fi prea simplista.
Reactia ta e ca a unui profesor tanar pe care l-am vazut saptamana trecuta la Realitatea si care zicea:" De 20 de ani profesorii voteaza cu dreapta. De azi incolo vor vota cu stanga". Vax!

Anonim spunea...

@lilick
Campania in orase se face ca la locale, pe plan local cu obiective locale. Efectele vor diferi cumva de mediul rural, dar campania in sine e apolitica. Adica e pe baza de...gospodarie comunala. Mie sigur nu mi se adreseaza.
Rezultatele vor surprind sigur, si nu m-ar mira sa fie primul si ultimul vot uninominal pentru parlamentare.
Ma intreeb cun se vor face exit pool-urile? Sau ce relevanta au sondajele actuale?

Anonim spunea...

Am omis sa spun, ca in fiecare colegiu, candidatii se vad...pe pereti si pe stalpi. Imi e teama ca va conta numarul afiselor mai mult ca niciodata.
Iar apartenenta la un partid sau la altul nici nu prea rezulta imediat din afisele astea.
Insfarsit, om vedea, dar teama imi este ca vom aea rezultate tare ciudate.

Lilick Auftakt spunea...

@alex

Ai introdus trei probleme:
- posibilitatea ca oamenii sa perceapa aceste alegeri ca pe niste algeri locale. nu, nu vom avea un parlament de primari. chiar daca avizi de voturi politicienii se muleaza acum demagogic pe problemele din administratie.
-sondajele: e prea mult de dezbatut pe tema asta. as scrie un comentariu extrem de lung pe tema. si nu cred ca are rost. o sa vedem ce si cum.
-afisajul: recunosc ca nu ma uit pe afise, ci ma uit doar dupa culorile lor. iar sloganurile nu cred ca le citeste nimeni decat daca socheaza cu ceva. sunt puncte in care diverse partide mizeaza si investesc mai mult pe voturile noastre. e greu de stabilit insa daca o culoare in exces poate aduce mai multe voturi, sau poate ingretosa si provoca exact contrariul.
Dar sunt multe detalii...Si interesante. Eu initial nu am vrut sa ma refer decat la strategia generala a PNL si la radicalizarea electoratului pe tema crizei.

Unknown spunea...

@lilick
Ai perfecta dreptate cand ii raspunzi lui Bogdan! Dar ce faci atunci cand "ai tai" te dezamagesc? Ii sustii in continuare doar de amorul artei sau de dragul doctrinei ? Spunem ca votam uninominal acum dar asa cum remarcau si altii in orase votam tot partidele! Iar prapastia e mare de tot intre sat si oras si nu sunt sanse de reducere a decalajului! Dimpotriva! ( exceptie satele din imediata vecinatate a marilor orase unde potentialul imobiliar devine cel care decide!)

Lilick Auftakt spunea...

@Ion

Pai sa analizam ce l-a dezamagit pe Bogdan. Ca PNL nu practica o politica de stanga prin care pana si artistii sa fie sprijiniti de stat. Ce sa spun? Daca asa gandesti, daca iti doresti protectie de stat si intr-o atat de liberala profesie ca cea de artist, ar fi bine sa votezi direct cu stanga si sa nu te mai incurci cu..preferintele liberale.

Anonim spunea...

dupa ce vor veni cu pesede de manuta , coalizati , sa le desemneze pe prostanac premier , vor avea curaj domnii liberali sa respinga guvernul stolojan si sa vina din nou in alegeri ca un ,,partid de dreapta'' , nu-i asa ?!

Bogdan Iorga spunea...

Cind a aparut Metro pe meleagurile Mioritei am mers acolo intr-o zi cu C. (el avea card Metro... Wow! eu nu...) si... mi-am cumparat un aspirator. L-am folosit pina anul trecut. Cind, din cauza zgomotului mult prea mare pe care il facea, l-am schimbat. Noul aparat luat (de data asta din Selgros...) ma multumeste mult mai mult. Nu face atita galagie si este mai eficient. Cum se zice, "trage mai bine".
La fel, PNL e aspiratorul vechi, care inca merge, dar nu ma mai satisface. Nu voi pastra un aspirator doua veacuri, numai pentru ca e Moulinex (sau PNL)... Noul Alaska (sau PDL), mai ieftin si eficient pentru nevoile mele, asteapta la raft deprecierea modelor mai vechi...
Asta e cu marketingu'... Iar in politica, daca gafezi, o iei peste ceafa...
Are perfecta dreptate profesorul. El isi apara interesele sale si ale breslei lui. Logic si predictibil. La fel si eu...
Si, nu uita: intelighentia e mai de stinga, nu e incrincenata pe dreapta... Si nu-mi spune ca Van Gogh gindea ca Rokefeller. Sau invers...
Iar eu, inca o ma voi delimita: nu fac parte din lumea lui Rokefeller... Eu sint aidoma profesorului...
Si, sa incep Aici si Acum, o discutie despre statutul artistului, despre perceptia artei etc, mi se pare neproductiv si inutil. E destul ca-mi aduc aminte cu dezgust de vinatoarea voastra de vrajitoare, lansata impotriva Poneiului tatuat (ca ricoseu spre Neagoe, cu bataie spre ICR si tinta finala Patapievici)...
Si, ca sa revenim la oile noastre: uite-asa se face ca Sageata PNL m-a impins, atit pe mine cit si pe colegul profesor, catre barga portocalie.
Aferim, Taricene!

Lilick Auftakt spunea...

@anonim

Stai linistit. PD va fi la guvernare. Si crede-ma ca de-abia astept. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Pai..ce sa zic? Pune si tu de un sindicat al artistilor..liberi (sic!):)). Hai ca s-au strans cativa amarasteni pe lista aia care cersesc mila statului. Nu de alta, dar stangismul e la moda si e timpul grevelor. Trage-ti sapca revolutionara pe frunte (rosie, portocalie..nu conteaza) si..la arme. Iti dau si o idee de slogan (parafrazandu-i pe catavenci):
"Pu..Pi..Coa...Floci - cu cultura nu te joci!"

Bogdan Iorga spunea...

mersi de idee. foarte buna. stralucita, de-a dreptul! de ce nu te faci tu copywriter? se cistiga bine... si dup-aceea dusmanii tai vor muri ca te-ai descurcat mai bine...

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Stai sa nuantez putin.."Sindicatul artistilor liber-schimbisti". Asa parca suna mai bine, nu? :)))
Mama ce i-ati mai pupa alde voi in fund ca odinioara pe Nastase/Geoana daca v-ar face si o renta viagera babana si nu v-ar mai arunca numai firmituri ca Patapix. Printzipii domnule!

Bogdan Iorga spunea...

Hai sa nuantez si eu:
1) eu semnez cu numele meu, nu ma iscalesc cu pseudonime, ca alti parteneri de dialog;
2) eu am scris la Dreptatea si mai apoi le Romania libera, semnind tot cu numele meu, intr-o perioada in care sa-ti afirmi sustinerea pentru PNT-CD era un motiv suficient pentru un linsaj mic, pe strada.
3) tu ce faceai in perioada aceea? ce luari notabile de pozitie ai avut, a l'epoque, ca sa ma judeci pe mine pentru "liber schimbism si pupicurism"?
5) imi pare rau ca am calcat iar in blogul tau. trebuie sa-mi curat din nou bine talpile...

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Pai nu ai nuantat de ajuns. De "binefacerile" epocii Nastase,in ceea e te priveste, nu vorbesti.
Da, asta e...daca ai intrat..risti. Se vede ca iar ai uitat ca eu scriu aici pe blogul meu (nu al statului) ce vreau si cand vreau. Opiniile si convingerile mele. Si, spre deosebire de tine, nu am scris ode Chinei.
Ce am facut? Mi-am facut meseria care nu are legatura cu scrisul. Blogul e ceva nou. (noi doi ne-am facut bloguri cam in acelasi timp) Dar atitudinea ta gen..."ce ai facut domnule inainte de 89?" imi suna fooaaarte cunoscut. Se pare ca tie ti s-a sters din memorie.
Nu ma mira.