28 dec. 2008

Un pericol pentru democratie













Citesc in Cancan o stire, e adevarat pe surse, care provine din interiorul partidelor guvernamentale. Stirea ne dezvaluie niste negocieri intre PD-L si PSD care ar avea ca scop numirea in fruntea Televiziunii Romane a unui om dovedit ca periculos pentru democratie datorita articolelor pe care le-a scris de-a lungul vremii. De altfel aceste articole au dus si la excluderea lui de la Cotidianul. Cu surle si trambite. Si cu un picior in fund. Personajul se numeste cum altfel decat Catalin Avramescu. Sa vedem insa ce scria Doru Buscu despre personaj in momentul in care a fost nevoit sa il concedieze:

“Am decis sa nu mai colaborez cu talentatul antropolog Avramescu fiindca bate cimpii cu mare sirguinta cind la ziar, cind la televizor, purtindu-ne pe piept marca. Pina sa se sesizeze oligarhia proruseasca si fascistii din parlament, s-au sesizat colegii mei si cititorii nostri.
Editorialistii de la "Cotidianul" au impus un standard de competenta si creativitate rezonabil si, o vreme, Catalin s-a descurcat perfect. Dupa o vreme insa, asa cum s-a petrecut cu alti opt-noua fosti comentatori, lucrurile au scirtiit si s-a impus aceasta revizie tehnica.
Cit despre libertatea de exprimare, ea functioneaza ca nicaieri in alta parte, de vreme ce i-a permis colegului nostru isterii antieu-ropene prelungite, agresiuni la adresa logicii si incursiuni naucitoare in viata semnificativa a pestilor norvegieni.”


Doru Buscu a fost nevoit sa faca aceste precizari deoarece personajul, precum reiese si din pasajul de mai sus, invoca pentru demiterea lui forte obscure provenite din zona “oligarhilor prorusi” sau a “fascistilor” din Parlament.
Dar, ca sa fie mai clar cine e pe cale sa ocupe scaunul de la sefia Televiziunii Romane, sa parcurgem cateva din materialele care l-au incantat pe presedintele Basescu si l-au facut sa il angajeze ca Sef al Cancelariei Prezidentiale pe acest Catalin Avramescu:
“La arme, cetateni!” – articol in care milita pentru dreptul cetatenilor de a purta arme si de a le folosi liber.
“Jos Constitutia!” – articol in care arata avantajele unui stat lipsit de constitutie.
"Cum iesim din Uniunea europeana"
"Unde sunt banii"
"Pestele nostru"

- articole prin care cerea iesirea imediata sau cat mai grabnica a tarii din Uniunea Europeana.
"Pseudocomisarul" - in care il critica pe Leonard Orban, analizandu-i CV-ul. Citez:
"Principala calitate a lui Leonard Orban e aceea de frate al lui Ludovic Orban, cunoscut pentru limbajul sau colorat. Altfel, nu e absolut nimic in cariera acestui personaj care sa il recomande pentru pseudofunctia de la Bruxelles. Conform propriului CV, el stie engleza si franceza, ceea ce arata ca pregatirea lingvistica a dlui Orban s-a oprit la nivelul liceului."
Din CV-ul antropologului aflam insa ca si el stie tot engleza si franceza, restul limbilor pe care le “cunoaste” fiind la nivelul “citit”. Nu ma indoiesc ca Leonard Orban cunoaste italiana si germana mai mult decat la nivelul "citit". Iar in ceea ce priveste latina specialistului in canibalism...nu putem decat sa hahaim basescian. Cine ar putea sa treaca intr-un CV ca e "fluent" in latina?
In rest CV-ul SCP e parca scris de un baiat de cartier care nu a fost in stare nici macar sa-l faca integral intr-o singura limba, dupa cum puteti observa.

Dar sa revenim la articolele care l-au facut celebru:

"Lasati-i sa se zvarcoleasca" - un articol deosebit de cinic din care citez:
“Ideea reformei medicale e asezata pe o baza clar gresita, pentru ca nu tine seama de un fapt elementar. Noi insine, nu "societatea", sintem responsabili pentru majoritatea bolilor si a suferintelor noastre. Priviti la personajele care se perinda pe la medic sau prin farmacii. Unul a fumat toata viata si acum horcaie ca vrea o radiografie. Altul a baut palinca in fiecare dimineata, iar acum nu stie de ce il doare ficatul. Pe o femeie grasa o supara inima, dar dupa ce ajunge acasa se pune sa gateasca o oala cu sarmale si una cu tocanita.
Va intreb: de ce ar trebui sa platim noi, ceilalti, pentru acesti oameni nesabuiti? “

Autorul militeaza inept pentru neacordarea dreptului la asistenta medicala gratuita.

Am mai scris in cateva randuri si despre articolele scrise de Catalin Avramescu in ziarul Bursa. ”Democratia fara partide" si “Democratia fara opozitie” sunt doua titluri.

Daca ati citit macar o parte din articolele de mai sus, care la randul lor sunt doar o mica parte din cele cu care ne-a “luminat” antropologul preferat al presedintelui, va puteti face o idee despre cum ar arata si ce ar promova Televiziunea Romana sub sefia lui. In fiecare articol individul aduce exceptia la rang de necesitate imediata. O atitudine rebela si periculoasa atunci cand poate fi impusa dintr-un post public de importanta. Dar va rog sa analizati si dumneavoastra textele Sefului Cancelariei Prezidentiale si sa va spuneti parerea.

20 de comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Doamne fereşte. Este un cretin deosebit de periculos.

Anonim spunea...

Tactica veche. Ti se prezinta un dement absolut( avramescu ) drept candidat, ca sa-l inghiti pe viitorul numit mai usor . Capisci ?

Lilick Auftakt spunea...

@Petria

Exact!

@Mos Califar

Pai primul prezentat a fost Carol Sebastian. Sau trebuie sa fie un sir mai lung de personaje nedorite pentru a rasufla usurati cand apare unul "asa si-asa"?

Anonim spunea...

Imi permit un exercitiu de imaginatie. Iata cum ar putea arata programul unei seri la TVR sub Catalin Avramescu:

19.00 “Jos Constitutia!” – emisiune de reportaje si interviuri in care oamenii muncii de la orase si sate se declara pentru eliminarea Constitutiei si a partidelor politice

19:30 "Cum iesim din Uniunea europeana" - talk show in monolog (!), realizator si invitat permanent Catalin Avramescu

20:00 Principalul jurnal de stiri. (activitatea presedintelui Basescu: vizite de lucru, sedinte de guvern, poze cu turistii prin statiuni etc.)

21:00 "La arme, cetateni!" - emisiune civica, cu invitati de specialitate, in care se prezinta avantajele utilizarii armelor de foc in rezolvarea conflictelor (in raport cu traditionalele topoare, sataruri sau simple cutite)

Ma opresc aici, lasand si altora placerea de a-si imagina o eventuala domnie la TVR a simpaticului domn Avramescu.

Anonim spunea...

Nu-ti ajunge blogul sa expui toate aberatile lui Avramescu.
Uite un pasaj dintr-un articol, "Cel mai dur serif" in care pledeaza impotriva parlamentarismului si pentru un sistem prezidential.

Cel mai dur serif

"Îl cheama Joe Arpaio si este din Maricopa County, Arizona. I-a obligat pe detinuti sa poarte lenjerie roz, argumentând ca lenjeria alba ajunge sa fie scoasa din închisoare si vânduta, în vreme ce lenjeria roz nu are cautare printre barbati. Îi hraneste pe aceiasi detinuti cu mâncare aproape expirata, la conserva, ceea ce cos­ta statul doar 30 de centi pe zi. A limitat accesul la televiziunea pe cablu în puscarie doar la canalele educationale gen Disney Channel sau Animal Planet. În districtul pe care îl pastoreste poti fi arestat pentru delicte cum ar fi "folosirea abuziva a claxonului" sau daca ti-ai lasat câinele încuiat în masina.
.....
Nu sunt unul dintre cei care pledeaza pentru solutii autoritare. Dimpotriva. Sensibilitatile mele politice sunt liberale.
Dar, a pleda pentru restabilirea autoritatii statului nu are nimic de-a face cu a pleda pentru autoritarism. Doresc un stat minimal, cu impozite minuscule si cu o birocratie restrânsa. Însa în masura în care guvernarea centrala are un rol, el trebuie îndeplinit cu profesionalism si autoritate. Din pacate, se întâmpla exact invers la noi, unde autoritatea ce trebuie sa impuna ordinea este, adesea, ea însasi un factor de dezordine. De ce se întâmpla acest lucru? Iata un motiv: lipsa unui mandat clar. Odata cu acesta, vine corolarul sau: lipsa unui mecanism eficient de control. Aici constatam una dintre limitele severe ale sistemului parlamentar."

Avramescu nu face distinctie intre autoritatea persoanei si autoritatea statului, pentru el persoana in functie echivaleaza cu statul.
Desi spune ca nu pledeaza pentru autoritarism exact asta face cand pledeaza pentru prezidentialism.
Autoritatea statului se obtine prin aplicarea intransigenta a legilor, sau cum mai spun unii prin "dictatura legii" nu prin autoritatea persoanei.
Ceausescu avea autoritate si ce a facut?

Anonim spunea...

Completare din acelasi articol

"Aici se vede, cred, ca avem o alternativa reala la actualul sistem care nu e decât o democratie partiala, administrata cu o pipeta calibrata la începutul anilor 90 de regimul Iliescu.
Alternativa e democratia repezentativa clasica. Adica modelul republican, non-parlamentar."

Marius Mina spunea...

Si ce e de mirare? Dupa un Boc prim ministru, Udrea ministereasa cu tanga....nimic nu e anormal intr-o tara...anormala...lasati-i sa se bucure de ultimile luni de subzistenta , cloaca politica romaneasca se va autodizolva in voma generala.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Excelent. Si totodata "Doamne fereste!" :))

@Gheorghe

Ai foarte mare dreptate. Uitasem de articolul respectiv. Si de "instrumentul eficient de control"

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Crezi tu? :)

Mihai spunea...

Baiat bun Avramescu asta. Parca s-a retras din cursa pentru uninominal. Imi place. Nu cred ca am vazut multi "telectuali" mai plini de ei ca el. Cum sa-l suporti, daca nici el nu se suporta. Zicea ca e dr. in "nu-stiu-ce" O fi. vezi fabrica de doctorate. In rest, numai de bine. Si un an nou feri(ci)t!

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai

E doctor in filozofie. Dar putea sa fie si in..piraterie.:)
Da, daaa...un an nou feri(c)it de asa ceva! Sa fie! :)

Anonim spunea...

Basescu si Avramescu sunt un fel de kamikaze politici.
Trebuie sa gasim anticorpi pentru sistemul care-i timite in transee, pentru ca indivizii se erodeaza si dispar, dar "sistemul" se consolideaza economic si politic, in special in conditii de criza.

Am deschis si eu un blog.
http://decantare.wordpress.com/

Constantin Gheorghe spunea...

Lilick, nu ar fi o mare pagubă numirea lui la TvR. Ar avea de gestionat un cadavru. Problema este alta: acest dement este profesor, şi scoate pe bandă rulantă fanatici ca şi el. Aici ar trebui să ne punem întrebări, pentru că în rest avem telecomandă.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe


Ma bucur mult. Acum il deschid si o sa il pun si in blogroll.

@Constantin Gheorghe

Mare dreptate aveti. Aspectul asta il si uitasem.

Anonim spunea...

@Constantin Gheorghe - Intr-o universitate incearca sa indoctrineze cateva generatii, dar la carma unei televiziuni nationale, manipuleaza o intreaga natiune, pe care o cheama la vot sa valideze prostiile "insamantate" in mintile aburite.

Anonim spunea...

Nu exista pericole , ideile respective se aplica de mult cu succes in USA , UK , Australia , Israel ...

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Hai sa invatam sa vorbim la obiect, sa citam, sa dam exemple. Asa iti voi spune doar ca nu e adevarat ce zici.

Anonim spunea...

Este timpul trezirii ... thetrumpet.com - 'Germany and the Holy Roman Empire' http://www.thetrumpet.com/print.php?q=1194.6.0.0.

Anonim spunea...

@Lillick

1. felicitari pentru blogul Dvs. L-am descoperit de curind mai mult din intamplare, si imi place.

2.In legatura cu subiectul Dl Dr Avramescu, in ultimele zile i-am citit cam toate articolele publicate in cotidianul si in bursa, si, cred ca ma intelegeti, a fost o adevarata torura.
Ideile formulate ale acestui personaj pe care l-as numi un Dr. Mengele al logicii, fac parte dintr-un cabinet de groaza. Sunt rezultatul celei mai groaznice torturari a logicii, a stiintei si a empiricii politice.

3. Dupa prarea mea, si nu doar a mea ci aici sunt perfect de acord cu marele OM, Dl Neagu Djuvara, cel mai mare pericol pentru Romania nu il constituie un anume guvern (oricare) ci preconizata tentativa de a schimba ordinea constitutionala catre un sistem autoritar prezidential si introducerea sistemului de vot uninominal majoritar, care sa puna capacul pe sicriul dezvoltarii democratice si libere a tarii.

3. Desigur ca mai toate "argumentele" lui avramescu sunt scoase din cea mai evidenta si penibila fabrica de rastalmacire a adevarului asa cum poate fi perceput prin experienta istorica si analiza corecta stintifica. In practica el si altii folosesc tot arsenalul sofistic (desinformare, propaganda, etc.) pt a incerca sa sustina falsa idee ca ordinea constiutionala din Romania este cauza si remediul problemelor economico-politice din Romania.

4. Mi-am facut unele notite dupa elucubratiile sefului cancelariei prezidentiale si vreau sa le adaug in completare

Lilick Auftakt spunea...

@Traian Breazu

Va multumesc foarte mult. Atat pentru complimente cat si pentru faptul ca va implicati, ca va pasa si ca doriti sa fiti alaturi de mine si de toti cei care posteaza pe acest blog. Va multumesc anticipat pentru orice idee sau sugestie. Aveti mare dreptate in tot ce scrieti. L-am urmarit pe Avramescu de pe vremea cand era la Cotidianul, si i-am citit regulat elucubratiile. Nu m-a mirat desigur ca a fost ales sa faca parte din echipa presedintelui.