8 ian. 2009

2007 - anul in care s-au pus bazele intelegerii dintre PSD si PD

A suscitat deja multe discutii declaratia lui Ilie Sarbu cu privire la aranjamentele ce se faceau de doi ani intre PSD si PD-L. Desigur, ele nu au inceput de FIX doi ani. Ci mai exact din vara lui 2007, dupa suspendarea presedintelui. Pentru asta ar trebui sa ne reamintim de celebra intalnire de la Bran, in care familiile Sarbu-Ponta (dar, precum arata pozele vremii, si cativa actuali ministri) au complotat in acest sens. Citez din Romania Libera:

"Luni, Geoana nu avea nici cel mai mic gand de guvernare. Desi fusese fortat, vineri, la Mamaia, de baroni sa rupa relatia cu Tariceanu si anuntase duminica, intr-un interviu, ca "PSD si PNL nu mai au acelasi drum", pe drumul spre Bran, gandurile razboinice la adresa liberalilor se mai evaporasera. Mai ales ca Ion Iliescu intervenise pe parcursul zilei in favoarea Guvernului Tariceanu si a ramanerii PSD in opozitie. La Bran insa, inainte de sosirea lui Geoana, Grupul de la Cluj facuse deja planul pentru demiterea lui Tariceanu. Cu toata supararea lui, chiar si Ioan Rus venise de la Cluj sa puna umarul la rasturnarea situatiei. Varful de lance a fost insa Ilie Sarbu. "Nu plecam de aici pana nu se ia o decizie! Ori alba, ori neagra! Intram la guvernare! Daca aveam ministri in Guvern, urcam la 30% in sondaje! Daca nici maine nu se ia nici o decizie, noi plecam", spunea vicepresedintele Sarbu pe terasa de la Bran, socrul lui Victor Ponta. Pe acelasi scaun pe care a stat Ilie Sarbu s-a asezat cateva minute mai tarziu Mircea Geoana, euforic dupa o vizita electorala la Zarnesti. "Ce guvernare, mai?", a intrebat el, turnandu-si un pahar de vin. "Pai, Ilie Sarbu a spus ca formati Guvernul. La Agricultura il numiti pe Valeriu Steriu." "Cine e Steriu? Ilie vrea sa-i rupem picioarele?", s-a amuzat Geoana. Mai tarziu, spre miezul noptii, intrarea la guvernare a fost dezbatuta fara el, la o masa separata, de Hrebenciuc, Ilie Sarbu, Liviu Dragnea si Victor Ponta. La masa lui Geoana se tragea cu urechea. Aici, Sarbu, Ponta si Dragnea ii expuneau lui Hrebenciuc argumentele proguvernare. "Ma, Viorele, i-am zis, ma, cand m-am dus cu Nica la Remes, sa vorbim de cupoanele pentru agricultori: «Nu scrie, ma, pe ele ca sunt de la Guvern, ca PSD a cerut subventiile alea, nu a fost ideea voastra!». Dar el a scris Guvernul Tariceanu pe cupoane, si-au batut joc de noi! Daca noi eram in Guvern, oamenii stiau ca PSD le-a marit pensiile, nu Tariceanu, care le trimite scrisori", s-a indignat Ilie Sarbu. "Pai, poate sa le trimita si Geoana scrisori", a replicat Hrebenciuc. "Nu poate, ma, sa le trimita Geoana, ca daca nu scrie pe ele prim-ministru n-au nici un efect", a continuat Sarbu."

Se stie ca motiunea pusa atunci la cale de catre PSD si PD NU A TRECUT la limita. Altfel am fi avut de atunci un guvern fesenist, si nu ar mai fi mirat pe nimeni acest lucru.
Tot in 2007 PD-ul a renuntat la interdictia de a se alia cu PSD. Sa ne aducem aminte de declaratia lui Valeriu Stoica care spunea ca noul partid, PD-L, nu va avea impusa aceasta interdictie. Cititi in EVZ.

"Liberalii au avut dreptate"
In foto (Cristi Sutu a avut un fler genial cand a facut-o), complotistii din 2007 de la Bran, actuali ministri, de la stanga la dreapta:
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Marian Sarbu
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul – Victor Ponta
Ministerul Educatiei si Cercetarii - Ecaterina Andronescu
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ilie Sarbu
Ministerul pentru IMM-uri Comert si Afaceri - Constantin Nita


Si o declaratie a lui Ilie Sarbu din 2006: “Mi-as dori o colaborare pe termen lung cu Partidul Democrat. Vad si o colaborare pentru un guvern. Eu sustin de multa vreme acest lucru, insa doar cu PD, nu si PNL, un partid care se destrama. Cat despre conservatori, de ei nu avem nevoie”. SURSA.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Am postat la articolul ,,Liberalii au avut dreptate'' urmatoarele:,,Toate discutiile privind apropierea pedeleprelor de pesedisti nu au relevanta decat dupa momentul eliminarii din guvern a pedeleprelor la 1 aprilie 2007. Decizia lui Tariceanu, perfect intemeiata si curajoasa totodata, a dus la bulversarea relatiilor. In iunie 2007 Prostanacul a fost momit de ba-secu sa dea jos guvernul dar n-a marsat. In vara, la celebra sedinta de la Bran, conducerea pesedista s-a hotarat sa darame guvernul, sa faca jocul lui ba-secu. Motiunea din 3 octombrie 2007 a picat la limita, doar datorita votului celor din grupul lui ilici, care si-au dat seama de imensa gafa politica. De atunci si pana acum nu s-a schimbat nimic notabil in psd.''
Motivul apropierii intre pesedisti si pedelepre a fost divortul intre PNL si pedelepre, produs la 1 aprilie 2007! Scoaterea de la guvernare a pedeleprelor a determinat activarea acestui plan de urgenta de catre ba-secu! Anumiti ,,pioni'' din conducerea pesedista, fosti si actuali membri ai Manastirii Secu, au fost activati cu sarcina de a impune daramarea guvernului liberal. Prostanacul n-a marsat in iunie 2007 ci abia in august 2007, la Bran!
Nu suspendarea lui ba-secu din 19 aprilie 2007 a dus la coacerea acestei coalitii, ci darea afara din guvern a pedeleprelor!

Lilick Auftakt spunea...

@hendrix

Aveam nevoie de amintirea tuturor acestor amanunte, si nu ma asteptam ca Sarbu sa recunoasca.
Din punct de vedere politic acest gest al lui Sarbu intervine pentru a-l pune putin cu botul pe labe pe Basescu.
Vor mai iesi multe amanunte la iveala din aceste intelegeri.
In momentul acesta Basescu ramane dependent de PSD pentru viitoarele alegeri. Si PSD incearca sa il joace ca sa stie ca au si ei o putere si e la mana lor.
Ieri scriai despre certuri intre PSD si PD-L. Iti dai seama ca acum e foarte greu ca Basescu sa mai faca ceva impotriva PSD.

Anonim spunea...

Mesajul meu pentru pdl-psd si dobiboci:
http://www.youtube.com/watch?v=M8TOZCzQvTQ