14 ian. 2009

Constitutia - un subiect fals










Lumea a inceput sa se agite pe subiectul "Constitutie". De ce? Opozitia la Basescu, in PSD, e inca activa. Asa cum a demonstrat testul "Vulpe". Nu cred ca va fi votata in Parlament. Electoratul, mai mult, nici nu se gandeste sa voteze asa ceva. Mi-as dori sa vad un sondaj, dar sunt mai mult ca sigura ca 50% + 1 nu se vor mai prezenta la un referendum in urmatorii 10 ani. Basescu stie asta. Si atunci de ce da acum un astfel de subiect de tocat tuturor? Campanie electorala, zic unii. Si eu cred. Subiect cu care se poate victimiza:"eu am vrut, dar nu am fost lasat", "vedeti de ce Parlamentul trebuie dizolvat de presedinte?". Si altele...Nu ar fi bine ca acest subiect sa fie lasat asa? Adica sa treaca in uitare asa cum s-a nascut: mort.

P.S. - Constitutia trebuie schimbata! Dar nu in conditiile astea electorale.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Nu e bine sa fie lasat in uitare, pentru ca o sa tot insiste pe subiect si daca nimeni nu demonstraza ca-i o prostie, lumea va crede ca trebuie schimbata Constitutia pentru ca-i proasta, ca "asa au spus la tv".
Asa s-a intamplat si cu votul uninominal. Am combatut de unul singur pe forum si la referendum opinia era formata de televiziuni, unde subiectul a fost ignorat, sau s-a facut doar o promovare a ideii sustinatorilor VU.

Mass-media ar trebui sa popularizeze opinile specialistilor, nu ale politicienilor.
Corneliu Liviu Popescu: Propunerile lui Traian Basescu duc catre un regim care permite derapaje catre autoritarism

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Perfecta idee! :)

Anonim spunea...

Nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste.

E posibil ca in curand efectele crizei sa fie asa de puternice, incat toata povestea asta cu amendarea Constitutiei sa para o simpla gluma.

Lucia Verona spunea...

Sigur că e un început de campanie electorală,de fapt, un nou început :), pentru că de cînd a fost ales e permanent în campanie pentru al doilea mandat.
EL ar vrea foarte tare o asemenea constituţie, dar nu cred că două treimi dintre parlamentari vor vota aşa ceva, aşa cum nu cred că peste 50 la sută dintre români s-ar duce la referendum.
În schimb, cred că ar vrea să bruieze din nou alegerile europarlamentare cu un referendum - s-a zis ceva de "ritm accelerat" :) )))))

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Chiar si cu alegerile si campaniile electorale s-ar putea sa fie o gluma. La bulgari am vazut ca au iesit in strada.

@Lucia Verona

Poate vrea sa il linseze lumea si sa nu mai poata iesi pe strada. :)

Lucia Verona spunea...

Să nu mai poată face baie (de mulţime, evident) ? :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia Verona

Vaaai! Ce am ras dupa ce am citit ce ai postat pe blog. :)))))
Sa dau link: http://luciaverona.blogspot.com/2009/01/constituia-bibliografie-obligatorie-1.html#comment-form

Lucia Verona spunea...

Caragiale, contemporanul nostru :)

Anonim spunea...

Gargara cu Johnnie Walker. Campanie electorala. Nu scoti la referendum 50%+1 participare nici cu securitatea lu' nea Nicu.dar la niste manifestatii ( la bulgari au inceput deja) o sa cam iasa "boboru' " ...

Anonim spunea...

Ce cor de detractori a starnit aparitia Tezelor din Ianuarie ! Dar hai odata sa nu mai avem un stat vraiste, CSM sa fie stat in stat (principala smecherie bomboneliana introdusa la referendumul din 2003 si care m-a facut sa nu particip la el).

Realitatea lui Petria spunea...

Asta am scris si eu.

Anonim spunea...

Problema de principiu este urmatoarea: doreste cineva ca puterea sa fie in mainile unui singur om sau sa fie in mainile Parlamentului, oameni alesi democratic in urma unor alegeri? Mai are Romania nevoie de un tatuc, de un salvator al natiunii? Dupa atatia ani de comunism multi oameni inca sunt obisnuiti, din pacate, cu ideea unui conducator cu mana forte, care sa conduca discretionar tara. Republica parlamentara este SINGURA CALE care fereste tara de riscul deraparii inspre totalitarism. In cazul unei republici prezidentiale acest risc este marit, mai ales in cazul Romaniei, un stat cu o democratie inca fragila.

Anonim spunea...

io zic sa o anuleze si Constitutia

Anonim spunea...

1.Sunt perfect de acord cu Gheorghe, cei care sunt impotriva constitutiei prezidentiale (semi-prezidentiala e acum) nu trebuie sa dea uitarii subiectul si sa mizeze ca va fi acoperit de criza sau sa spere ca nu va veni lumea la referendum.
In primul rind s-ar repeta greseala cu votul uninominal, cand adversarii VU s-au declarat sustinatori (declarand sistemul proportional actual drept unicominal).
In al doilea rind nu uitati ca referendumul poate fi programat odata cu alegerile prezidentiale, iar pe fondul unei mari nemultumiri si /sau unei campanii electorale foarte polarizante se poate ajunge la o prezenta la vot de peste 50%.

2. Un pericol chiar mai mare il vad in introducerea votului uninominal majoritar. Nu e nevoie de schimbarea constitutiei, e nevoie de o simpla lege votata de 50% din cei 70%. Si in psd cred ca sunt multi doritori de vot uninominal majoritar, printr-o simpla lege crescand numarul si ponderea parlamentarilor.

3.Am citit intreg raportul comisiei. Face si cateva propuneri foarte bune (eliminarea ordonantelor, crearea de regiuni pe baza provincilor istorice). problema este ca in punctele esentiale (puterea presedintelui) are un bias foarte puternic, si nu e nici urma de neutralitate sau discutie open end.

4. am ramas dator cu colectia de perle a lui Catalin Avramescu. Sincer ma apuca fiorii numai la gandul de a reciti sau a cita lunga lista pe care o am cu rezultatea torturarii logicii practicata de acest dr frankenstein al stiintei politice. trebuie sa fii mazochist sa-i citesti articolele.

Lilick Auftakt spunea...

@Traian Breazu

Chiar va asteptam cu acea colectie de perle. :) Multe se leaga si de subiectul "Constitutie"

Anonim spunea...

Ok, am sa le postez deseara.
Exista o limita de caractere pentru lungimea unui comentariu? Ca sa stiu daca pot trimite unul lung de tot sau trebuie sa scriu mai multe parti.

Lilick Auftakt spunea...

@Traian Breazu

Sa poata fi citit fara sa se plictiseasca oamenii. Cam cat un articol de ziar.