23 ian. 2009

Cum l-a chemat Basescu la ordine pe Ilie Sarbu

In incercarea de a repera contextul in care au inceput negocierile pesedistilor cu Traian Basescu mi-am reamintit un moment din 2006, cunoscut pe atunci ca “scandalul Liviu Turcu”. Imi aduc aminte ca in preajma numirii lui Varujan Vosganian Comisar European, numire pe care Basescu a impiedicat-o cu toate fortele, a aparut acest Liviu Turcu (Unde anume? Din cate tin minte la emisiunea Nasu') cu o lista de fosti securisti aflati in PSD si PNL. Evident, niciun portocaliu in aceasta lista. Printre ei se afla si Ilie Sarbu, senator PSD, care aparea in lista lui Turcu cu fond informativ la UM 0610.
Imediat dupa aparitia acestei liste Ilie Sarbu declara urmatoarele:

“Ilie Sarbu: Talpes nu e strain de "proiectul" lui Turcu!
Ilie Sarbu, despre ultimele afimatii ale lui Liviu Turcu: "In primul rand, am impresia ca e un om bolnav psihic. A lucrat intr-un sector greu si are sechele. Am observat ca e un tip care se consuma enorm si crede ca a venit, el, care a tradat, sa salveze aceasta societate cu acest asa-zis proiect. S-a vazut ca se bazeaza foarte mult pe date culese din presa si date pe care le-a primit, cred, de la Ioan Talpes. Cred ca Talpes nu este deloc strain de acest asa-numit proiect salvator pe ultimii 10 metri al lui Turcu. Iar Talpes vrea sa-i faca jocul lui Basescu. Doar va amintiti cand a fost cu valiza de documente la Cotroceni! Turcu a impartit oamenii pe care i-a psu pe lista asta in doua categorii: unii pe care i-a cunoscut, cum e cazul lui Nastase, si altii care i-au fost dati cu cine stie ce interes. El, ca om, mi se pare subred. Nu a avut nici un argument serios care sa-i sustina afirmatiile. Nu cred ca el, pana acum, a crezut ca o sa-si acuze propria fosta activitate. Intrebarea care se pune este cui ajuta acest asa-zis proiect? In ce ma priveste, nu stiu cum am ajuns pe aceasta lista. Si, curios, cum de nu e nimeni din PD pe lista? Silvian Ionescu a recunoscut ca a avut angajament, dar uite ca nu apare. Nu stia Turcu de el? Sau nu l-a luat in calcul? Ceea ce ma mira este faptul ca serviciile romanesti de informatii nu reactioneaza la aceste declaratii ale unui tradator. Turcu nu e un ofiter care a iesit la pensie. Este unul care a tradat si vorbeste despre tot felul de lucruri care, oriunde in lumea civilizata, sunt considerate tot tradari si la aceasta ora. Repet, eu cred ca Turcu a venit acum pe teoria lui Talpes, pe care acesta si-a expus-o la emisiunea "Nasu", cand a amenintat ca o sa vina cineva care o sa faca dezvaluiri, va face si va drege. Apoi, mai e o problema. Pai, daca Turcu a zis ca 90 la suta dintre cei care au lucrat afara, cu misiuni, inainte de ‘89, au lucrat cu Securitatea, cum se face ca nu apare pe lista Traian Basescu si Dan Voiculescu? Sa fi fost ei cei 10 la suta?“ (Adina Anghelescu)


Apare asadar in ecuatie si Talpes cu a lui celebra valiza cu dosare. Ei bine… dupa momentul asta s-a intamplat ceva si Sarbu a “intors armele”. Pentru ca acelasi Sarbu a fost la un pas de a fi numit Sef al SIE dupa demisia lui Claudiu Saftoiu. Iata ce aflam dintr-o stire a acelor timpuri:

"Emisiunea in care a fost invitat Ilie Sarbu a fost transmisa vineri intre 9 si 10 seara". "Domnul Sarbu a precizat atunci ca la conducerea SIE este nevoie de oameni puternici pentru a se evita ca acestia sa fie impinsi din interior, cum i s-a intamplat lui Claudiu Saftoiu. L-am intrebat daca el ar putea fi unul dintre acei oameni. Mi-a raspuns ca nu este exclus, ba chiar este posibil sa fie numit", a declarat Stelu Iordache, directorul general al postului de televiziune timisorean "Europa Nova"

Cine sa-i fi fluturat lui Sarbu la un moment dat posibilitatea de a fi numit sef la SIE daca nu Basescu? O promisiune sa taca si sa lucreze pentru el? O momeala ca ar putea fi rasplatit candva? Cu ce il avea la mana Basescu? Cu...mapa profesionala, si cu dosarul de la CNSAS. Dar ce contine mapa lui Ilie Sarbu? Actualul ministru al agriculturii este ginerele fostului Prim secretar al judetului Caras pe vremea Impuscatului. Cu ajutorul lui a ajuns director la Seminar. Trebuia sa ai grade ca sa ajungi consilier la Mitropolia Banatului, si, mai ales, sa fii trimis la studii la Geneva in 1984-1985 si la Birmingham in 1989. “Operatiunea Turcu” a prins asadar la cei care se stiau cu adevarat patati din acea lista. Iar Ilie Sarbu e unul dintre ei. Un mod al lui Traian Basescu de a-si regrupa si alinia supusii. O metoda tipic securista de a chema la ordine.

Din acel moment insa Sarbu a inceput sa laude PD-ul. La inceput mai timid, apoi mai vocal, si sa declare ca si-ar dori pentru PSD o alianta cu portocaliii, culminand cu intalnirea de la Bran, moment considerat cheie in facerea cartilor pentru viitoarea coalitie. E interesant insa de analizat si cum Ilie Sarbu a ajuns in fruntea senatului cu o luna inainte de alegeri, si cum jocurile au fost facute tot de oamenii din PSD, supusi lui Traian Basescu. Dar asta poate in alt episod.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Imi aduc aminte perfect de sfarsitul anului 2006, cand fostul securist turcu a aparut intempestiv ca sa-l acuze pe Vosganian ca ar fi fost securist! Fara dovezi, fara nimic! S-au facut valuri la Bruxelles si comisarul propus de Tariceanu a trebuit retras. Este mai mult decat evident ca turcu a facut jocul lui ba-secu, acela de a bloca numirea lui Vosganian.
Scandalul ce a urmat ,,listei lui turcu'' a fost menit sa ii santajeze pe unii, care chiar aveau epoleti pe umeri. Unul dintre fostii colaboratori ai Manastirii Secu este ilie sarbu, unul din promotorii aliantei psd cu pedeleprele. Acum, cand aflu ca era ginerele unui fost prim secretar pcr, ca a fost in strainatate in anii 80, nu mai am niciun fel de dubii in privinta lui.
SANTAJUL, aceasta este metoda lui ba-secu de a-si racola aderenti. Iar in psd sunt multi securisti, asta fara doar si poate. Traim practic aceleasi vremuri ca in epoca de aur, cand santajul era regula de aur in avansarea politica. Regula de baza in politica: toti se au la mana, unii pe altii, insa doar seful(adica ba-secu) ii are la mana pe toti!
Iar cum ba-secu este seful serviciilor secrete, al arhivelor securitatii este clar ce se intampla. Oare de ce peste 100.000 de dosare ,,de importanta nationala'' n-au fost trimise la CNSAS? Simplu, intre ei se afla politicieni de calibrul lui ilie sarbu! Care trebuie santajati in continuare de ba-secu!

Anonim spunea...

Lu' asta cine-i numara ouale? Dar apropos , le mai are ? Ca parca si le nimerise la o vanatoare

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Da. Vezi cum se leaga lucrurile? Usor-usor. Cu socrul lui Sarbu, cu studiile lui "ecumenice" pe afara...Cu valiza lui Talpes, cu Turcu aparut din senin..unde in alta parte decat la Nasul Morar...Stiam ca o sa iti amintesti.
Sa cerem sa fie scoase si cele 100.000 de dosare...supersecretizate!!! Vax, cine ne aude?

@Mos Califar

Nu stiu. Poate stie Basescu si asta despre Sarbu. Daca le mai are:))

Anonim spunea...

Talharul din dreapta lui Isus a ajuns in Rai, spre deosebire de Iuda, care a luat liftul gresit. In pofida maniacilor antibasescismului, Istoria trebuie sa mearga inainte. Parlamentul este plin de corupti, care ratacesc pe-acolo precum sufletele nepocaite prin Purgatoriu.

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Sigur e plin de corupti acum cand e plin de pedelisti? Mai frate, si eu care credeam ca in sfarsit cu alianta asta noua, de 322+2, s-a purificat. Ca doar e visul Domnului...Basescu.

Anonim spunea...

@Lilick Important pentru bobor este ca ba-secu al lor s-a zbatut ca arhivele sri sa ajunga la CNSAS, pentru depistarea celor care au colaborat cu Manastirea Secu! Ha ha ha ha ha ha (hahait basescian)! In schimb cele peste 100.000 de dosare sunt de importanta nationala, prietenii stiu de ce! Evident, prietenii lui ba-secu. Cine nu e cuminte va pati ca si mona-dana-eva-musca! Aviz amatorilor.

Anonim spunea...

Pai au avut ei grija sa fie redistribuiti. Altii au mers pe prima pozitie. Dar m-am uitat mai atent si am observat ca pui problema axiomatic : ,,Cine il va bate pe Traian Basescu in alegeri ? ''. Doar nu iei asta ca pe un lucru inevitabil ? Eu unul m-am imbarcat si ticket-ul spunea ,,5 ani'', nu stiu de ce unii s-au aruncat in mare precum lemmingii (Dicrostonyx Lemmus) intr-un avant de sinucidere politica. Stiu bine ca nava nu duce in Phloston Paradise, ca in filmul The Fifth Element, dar o prefer unei plute sau unei galere. Caci astea ar fi variantele de imbarcare, chiar si dupa escala din noiembrie 2009.

Lucia Verona spunea...

E interesant cu supuşii ăştia... Oare cui se supun de fapt?

madalina ionescu spunea...

sarabanda "ginere-fiică-fiu-naş-fin" continuă şi în noua familie. Sau famiglia?

Anonim spunea...

Imi exprim aici votul cu privire la cine-l bate pe Basescu ca nu merge sa votez pentru ca NUUUUUUUU pot. basescu se va bate el singur, nu-i nevoie de alt candidat. Blogspot merge precum economia romaneasca, adica duduie sau bubuie

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

"Doar nu iei asta ca pe un lucru inevitabil ?"

Nu numai invenitabil. Ci absolut sigur.


@Lucia

Foarte buna intrebare. :)


@Madalina

Cum sa nuu...incuscrirea e un element pe care il intalnesti atat de des la PSD si la PD-L de mi-e ca o sa se ajunga curad la incest.

@Yoda

Stiu. Mi-a mai zis cineva ca nu m pus si varianta aia...Desi, e garantata!:)