11 ian. 2009

"Noi cu noi" contra "ei cu ei"










Unele lucruri le uitam. Internetul ne ajuta sa ni le reamintim. Dar nu mereu. Multe date se pierd inghitite in haul de informatii. De cate ori insa revine o tema e bine sa reactualizam acele date necesare analizei. Intr-un comentariu pe tema precedenta incercam, alaturi de musafirii mei, sa punctam un moment de dupa 2004 in care au inceput negocierile intre PSD si PD-L. Apoi am realizat ca nu exista un moment anume, aceste legaturi si apropieri gasindu-si radacina inainte de 1989 in structurile securitatii. Nu reformarea PD-ului sau PSD-ului si-a dorit-o Traian Basescu, ci reformarea imaginii serviciilor, si controlul la varf, prin intermediul acestora, a tuturor partidelor. Numirea lui George Maior la sefia SRI a fost un moment cheie in care Traian Basescu a preluat fraiele asa-numitului "grup de la Cluj", grupare PSD care a fost mereu rasfatata si laudata. Atat de presedinte, cat si de actualul prim-ministru Emil Boc. Singurul partid pe care serviciile subordonate lui Traian Basescu nu au putut sa il controleze a fost PNL. Iar razbunarea presedintelui a fost, asa cum se stie, pe masura. Nu vreau sa scriu prea mult si sa mai aduc in atentie incuscrirea (la propriu) dintre oameni apropiati ai presedintelui, din Bucuresti, cu cei din grupul clujean. Dar totusi voi aminti cum se leaga lucrurile in familie, in jurul lui George Maior: acesta este nasul lui Victor Ponta (ginere al clujeanului Sarbu), la randul lui, in cele doua casatorii, avandu-i ca nasi pe Ioan Rus (membru al grupului de la Cluj) si pe Ioan Talpes (apropiat al presedintelui Basescu, fost director SIE, fost devotat al presedintelui Iliescu, actual membru PD). Ramurile insa sunt mult mai imbarligate si ar trebui sa desenez un intreg arbore ca sa avem imaginea acestei increngaturi. Stiu, multi dintre voi stiti foarte bine aceste lucruri. Dar pentru cei care nu le stiu, sau nu si le amintesc, trebuie sa le tot reluam.
Ma intreb insa cat tupeu pot sa aiba acei cativa intelectuali de elita care nu au suflat o vorba despre toate astea in ultimii ani, si mimeaza inocenta pe articole in Cotidianul, EVZ, Revista 22, Idei in Dialog..sau aiurea. Nu-i considerati insa naivi: faptul ca azi avem o astfel de conducere, in cea mai mare parte li se datoreaza. Ei au avut o permanenta informare cu privire la aceste lucruri. Iar "gogoasa" Patriciu, "dusmanul natiunii", pe care o tot vantura ei, porneste evident dintr-un creier (si cand spun creier ma refer la strategie) care isi dorea cooptarea a diversi membri din TOATE partidele in structurile "lor". Inclusiv din PNL. Iar Patriciu nu si-a dorit asta. Iata ce spunea Emil Boc in 2007:

"Ca primar de Cluj doresc din tot sufletul ca tot mai multi clujeni, indiferent de partidul din care fac parte, sa detina pozitii de conducere, de autoritate, de decizie in guvernarea centrala de la Bucuresti. Indiferent ca este de la PD, PNL, PSD, PRM", a adaugat Boc."

In afara de asta, tot in legatura cu Patriciu, mai exista si o ura pornita din frustrarea PD-ului, care, desi a incercat (si voi scrie despre asta curand) nu a reusit sa puna mana SI PE controlul total in domeniul energetic. Lucru ce se poate remedia acum.

E destul de tarziu insa. Suntem condusi de "ei". Se vede clar ca nu s-a dorit o reforma politica atat timp cat sunt reactivati in functii toti "fostii". Nicio clipa de fapt Basescu nu si-a dorit o reforma politica in sensul in care lumea de rand si-o dorea. Ci, asa cum spuneam, una de imagine a serviciilor si de acaparare totala a controlului acestei tari.

De ce spun ca intelectualii au stiut? O sa va produc doar o mica dovada gasita de mine pe internet la un simplu search cu "George Maior". Un articol din 2006, din revista 22, scris de Rodica Culcer. Articolul a fost scris dupa numirea lui George Maior:


" Numirea celor doi directori ai servicii­lor de informatii marcheaza un punct de cotitura in evolutia raporturilor politice constituite dupa 2004. Presedintele Ba­sescu a facut publica o alianta informala, dar incontestabila daca nu cu PSD in an­samblu, cel putin cu "grupul de la Cluj". Apropiat al acestui grup, George Maior devine acum omul forte in jurul caruia se articuleaza o noua structura de putere din care fac parte PD, Presedintia si PSD-istii clujeni. Chiar daca nu putem vorbi de o refacere fidela a fostului FSN, in tot cazul remarcam pastrarea posturilor-cheie in interiorul unui perimetru care a fost trasat de liderii FSN inca din 1990 - si poate chiar inainte de 1989. Fetele s-au mai schimbat, s-au europenizat; dis­cursul s-a modernizat; orizontul s-a lar­git spre Occident, dar in esenta vorbim de o singura elita politica, pe alocuri difuza, instalata la putere in decembrie 1989. Ideea ca serviciile pot fi controlate din afara acestei elite s-a dovedit o iluzie. Alta iluzie pierduta este cea a serio­zi­tatii politicienilor cand vine vorba de controlul parlamentar asupra serviciilor in general. Pe vremea PSD, comisiile par­lamentare de control al SRI si SIE erau subordonate practic serviciilor de informatii. Acum, asteptam de luni de zile adoptarea unor legi privind siguranta nationala, singurele care pot garanta reforma serviciilor si controlul democratic asupra lor. Dar dezbaterea acestor legi nici macar nu a inceput. Iar in momentul in care va incepe exista riscul ca unele prevederi maximale, dictate de adversitatea PNL si PC fata de Traian Basescu, sa creeze dificultati artificiale in activitatea SRI si SIE. "

Repet: sunt lucruri pe care multi le stiam, le stim. Dar merita acum aratate zilnic. Inclusiv faptul ca intelectualii de elita au stiut si au tacut sau au complotat. Pe politicieni nu ii putem sanctiona decat la vot. Iar misiunea noastra reprezinta alegerile europarlamentare din vara si alegerile prezidentiale. Probabil vom fi din nou manipulati prin cate si mai cate strategii. Sa nu uitam insa: ca si inainte de 1989, suntem "noi cu noi contra ei cu ei".


Ada Milea - Acum vom manca trandafiri
Asculta mai multe audio Muzica »

18 comentarii:

Anonim spunea...

Eu mi-am luat injuraturi zilnice si la greu acum 5 ani cand am zic ca asta e primul "securist" ajuns presedinte. Timpul imi da dreptate 100%

Lilick Auftakt spunea...

@Mos Califar

Eu in 2005 mi-am impus vreo 6 luni sa tac si sa nu comentez. Ba i-am mai rugat si pe altii sa faca la fel. Nu trebuia menajat nicio zi.

Anonim spunea...

Eu cred ca lucrurile sunt mult mai simple (si astfel se explica si suspendarea lui Base de catre aceleasi forte care azi nu-i mai sunt ostile): Iliescu a fost masculul alfa peste toata parodia de democratie din Romanica pana prin 2005 si spera sa-si infiga coltii in beregata lui Basescu asa cum l-a tavalit nitel si pe paiatza Milica.Base,securist istet, a reusit sa deturneze treptat puterea mosului bolsevic si sa primeasca in sfarsit acum ,in 2009 statutul binemeritat de mascul dominant.Mai maraie Ilici sau lupii batrani din preajma lui ,dar in general toti ceilalti merg la vanatoare cu Base.Asta e,Lilick,dupa 20 de ani s-a implinit profetia lui Brucan,poate nu mai suntem stupid people dar este prea tarziu sa mai puten face ceva pe termen scurt:sunt prea puternici baietii,iar noul mascul alfa este pus pe fapte mari.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Sunt de acord cu tine intru totul mai putin aia cu infiptul coltilor. Eu imi aduc aminte ca Iliescu si l-a dorit pe Basescu o vreme. Atat la alegerile de la primarie unde l-a sapat pe Oprescu si l-a ajutat pe Basescu, cat si imediat dupa ce Basescu a fost ales. Tin minte exact momentul in care Base i-a intors spatele lui mos Ilici, luindu-l pe nepregatite.

Anonim spunea...

Cineva descria Democratia ca fiind atunci cand doi lupi si o oaie supun la vot care sa fie meniul, iar Libertatea ca fiind atunci cand oaia, bine inarmata, contesta rezultatul votului. Acela era Benjamin Franklin. Se vorbeste despre dictatura, atat de des, fara nuante si fara rost, incat pare necesara o mai buna intelegere a termenului. Care este echilibrul care nu trebuie distrus, care este structura a carei mecanica nu este bine s-o perturbam? Comentariile (mai degraba incantatiile si imprecatiile) pe marginea evenimentelor din ultimele luni dau de inteles ca dictatura ne-ar putea fi fatala. Ca ea este rodul abdicarii morale a ,,deontologilor'', pact faustian si mercantil intre Intelighentie si Aparat. Minciuna politica, altfel, face parte dintr-un protocol oarecum acceptat. Dar ea are resurse mult mai mari. Ea poate deveni instrument fundamental de activitate politica, o arma nu ocazionala ci generalizata, structurala : activitate lucrativa, esenta a puterii. Minciuna isi asuma atunci rolul conducator. Inceputul se face prin ocultarea istoricului si activitatii reale a fortei politice si asumarea unei legitimitati abuzive (,,singuri pe dreapta'', ,,europeni'', etc.). Cadrele de baza isi ascund identitatea (personal de import furnizat de ,,Ceata lu' Miorlau'' si autohtonizat peste noapte). Minciuna ,,normala'' pacaleste societatea dandu-i o falsa imagine a realitatii. Minciuna generalizata, in schimb, atenteaza la integritatea individului. Desigur, structura unei societati nu se inventa ci se constata. Societatea este lenesa. Ea s-ar multumi cu structuri provenite din relatiile economice. Restul e tacere. Partea constienta si vocala a societatii este demisa si etichetata drept ,,canibala''. caci, in sistemul paralogic al acestei retorici de tip sorosian, doar cei care nu se intereseaza de detaliile realitatii sunt reprezentativi, pentru ca sunt docili, pentru ca nu pun probleme, ci, dupa o scurta destindereplictisita, se reintorc melancolici in cusca mai larga, mai bine amenajata a ,,civismului'' a ,,europenismului''. Societatea, pana mai ieri, tindea sa-si glorifice ierarhia si strategiile, oficiate de o partitocratie cvasisenilizata. Daca am accepta in continuare acelasi joc periculos al sterilizarii vointei si optiunii, vom continua, spre satisfactia colectiva, sa indeplinim profetia lui Plesu din 1990 : ,,Vom dantui pe ruine !''. Problema ,,dictaturii'', deci, este o masca narcotizanta. Oamenii care-si inchipuie ca fenomenele se petrec in liniste se insala. Societatea nu este un om de zapada care sa se topeasca in liniste, devenind apa. A fi realist, chiar ,,canibal'', inseamna a iesi din rutina, din somnambulismul a 19 ani de tranzitie, din letargismul ,,political correctness''-ului, care duc, in final la transformarea societatii intr-un depozit de relicve.

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Ai o eleganta deosebita atunci cand ataci cu aluzii. :) Nu vreau sa comentez mai mult. Desi te citesc cu multa atentie.

Anonim spunea...

@Lilick
Ei, Ilici si-ar fi infipt coltii asa ,ca sa il sperie putin pe virtualul sau inlocuitor la Cotroceni.Inca nu se hotarase care sa-i fie succesorul si cred ca nici acum nu este ferm convins ca Baselul este un "heir" potrivit.Problema este ce facem noi,toti ceilalti,cei care nu au votat si cei 30% pacaliti de Base sa voteze cu PDL?Stam la gard si ne uitam?
PS Imi atragea atentia o profesoara de limba rusa ca Basescu il pronunta pe L foarte moale asa cum ar face-o un tip care a vorbit destul de mult limba rusa.Da,uneori seamana la accent cu tatuka Putin :-)

Anonim spunea...

,,Ceata lu' miorlau'' - arhiva Ziua, articol de Rene Parsan... ,,forta politica'' - aici merg cu porecle : Papillon, Zdranganici, Filfizonu', Fonfalaul, Moregue, Norique, Fantomas, Mos Trabuc/Fred Astaire, as zice big-bandul Los Tantalaios.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Ilici il credea OARECUM potrivit pe Base pana intr-o zi in care asta l-a atacat public. Cum sa mai creada acum ca e..potrivit? Nici gand.
Apropo de "L"-ul ala...Mda, e o tema de dezvoltat. Citisem intr-o vreme ceva despre Base care te putea trimite usor cu gandul la faptul ca Basescu si-ar fi falsificat de buna voie biografia, referitor la origini. Sau nu neaparat el, ci "creatorii" lui si ai mitului Basescu. O sa le caut..Dar stii care e culmea? Ca tot cineva care a studiat rusa mi-a semnalat. O persoana care observase de asemenea cum pronunta "L"-ul. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Pe alocuri m-am prins. Merci oricum pentru.."traducere". :)))

Anonim spunea...

,,M-ai tradus cu Bunica, Bibicule!'' ,,Eu sunt Bibicu, nene Traiane!'' ,,Nu plange, esti volintir !'' ,,Vitrion englezesc, Bibicule !''

Anonim spunea...

@Lilick
Ca Iliescu il considera potrivit sau nu pe Basescu pana la urma este mai putin relevant atata vreme cat aceeasi clasa rapace formata din pleava ridicata de ocupantii sovietici se mentine la putere.Eu vad haita de lupi,maraiturile si luptele dintre ei,atat.
Apropo de L-ul moale,ar fi interesant de vazut si finalul interventiei lui Base la CSM SI cum pronunta el "banul public" ca un ruznac autentic.
Si asa de curiozitate,ce se mai stie de Vitali Usturoi ,pretenarul Evitei Udrea?

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Nu am mai auzit de Usturoi. Asta nu inseamna ca NU MAI EXISTA.

(tu mi-ai dat filmuletul cu TRU care se arunca de pe bloc? intreb asta pentru ca era tot un "anonim" si..mi-e greu sa va deosesbesc :))

Lucia Verona spunea...

Un editorialist spunea acum vreo trei ani că Băsescu ar fi tătar - dar ce importanţă are?
Citind postarea şi comentariile mă întreb: Securitatea rulz sau Caritas rulz? Sau e acelaşi lucru?

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia Verona

Acum nu prea mai are importanta. Dar intr-o campanie are. Isi facuse el portretul ala cu stramosi din neamul lui Pop de Basesti. Bla-bla-bla... Si dupa aia aflu...hop, ca nu are nicio treaba cu zona aia.

Caritas=Secu (probabil)

madalina ionescu spunea...

Dar de umorul Antenei 1 ce spuneţi, care dă astăzi o comedie franţuzească, nimic de zis, intitulată ..."Prostănacul"!

Lilick Auftakt spunea...

@Madalina

Hahahahaha! "Fetele marinarului", "Prostanacul"...Cineva are imaginatie acolo. :)

Anonim spunea...

Tara-i condusa de relatii de cumetrie, si de "cadanele sultanului".