15 apr. 2009

Un domeniu in care nu e criza: serviciile de infomatii
































"Emil Boc face reforma in administratia de stat, dar n-ar vorbi despre serviciile de informatii nici picat cu ceara. Cu 12.000 de angajati, SRI bate recordul european, cel al NATO si aproape cel mondial, la numarul de ofiteri de informatii pe cap de locuitor." - asa incepe un articol din Gardianul pe care il gasiti AICI.

Nu e prima data cand citesc sau aud discutandu-se despre numarul mare de angajati ai serviciilor. Se zice ca ar fi aproximativ 40.000 cu totul. Si e adevarat ca in timp ce alti angajati tremura in plina criza de grija zilei de maine, de frica somajului, nu l-am auzit pe Boc ca ar face vreo disponibilizare in cadrul serviciilor de informatii, unde exista niste salarii si niste sporuri imense. Nu am auzit de economii pe care le-ar face, spre exemplu, SRI-ul. Ba, din contra: daca ne uitam pe site-urile acestor servicii, observam ca se fac angajari de zor. Interesant, nu? :)

23 de comentarii:

Lulutza spunea...

Cetateni, sa fentam criza inrolindu-ne in servicii! Dar tare mi-e teama ca acolo se cere apolitismul... de suflet! Sau macar cetatenia de Cluj, Murfatlar sau Plescoa! Sau un IQ cit mai... umil si un tupeu invers proportional! Bleah! Sa-i vad eu ce vor mai munci ei cind ne vom desfiinta telefoanele si vom comunica precum indienii!
Cam asa...

Lulutza spunea...

... sau asa, de ce nu?!

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

sau asa?

Marius Mina spunea...

Ce-i atat de interesant? ca traiti intr-o republica semicomunista de rit bananier condusa de vesnica securitate?
N-ati scapat de ei decat in perioada 22 dece 89 - 28 ianuarie 1990.
De atunci si pina azi v-au condus cum au vrut muschii lor tot ei.

Riddick spunea...

Pai aici ar mai trebui sa fie criza. Si de ce , ma rog, ar deranja pe cineva sa avem servicii secrete puternice? Intrebare retorica, raspuns stiut dinainte.

Lucia Verona spunea...

Vom comunica prin fum pînă la ultima ţigară :)

hendrix spunea...

Foarte interesant articolul lui Ivanciuc! Cifrele spun totul, in Germania si Franta fiind 6.000 de agenti, in Marea Britanie 4.200 de agenti. Evident ca serviciile noastre secrete pot candida la un record mondial privind numarul de agenti pe cap de locuitor!
Daca ar fi doar problema numarului lor, ar mai fi cumva. Adevarata problema este a CALITATII lor, a mentalitatii lor securistice, a functiei lor de arma politica in mana presedintelui, menita sa stranga informatii despre adversarii politici ai acestuia prin interceptari telefonice ilegale, filaj. Ei sunt experti in multe diversiuni aparute in media, in manipulari ale opiniei publice, exact ca pe vremea lui ceasca!
Care sunt rezultatele acestei armate de sereisti? Sa ne aducem aminte de ultima lor isprava cu celebrul spion ghiocel, un amarat de caporal care facea afaceri cu un agent bulgar. Ha ha ha ha ha (hahait basescian)! Sau de celebrul terorist in slapi, prins langa Timisoara acum cativa ani.
Ar trebui schimbata urgent legea lor de functionare, veche din 1991, de inspiratie pur comunista. Tariceanu a promovat inca din 2005 noile legi ale sigurantei statului, dar ba-secu a facut toate eforturile sa le blocheze. Un lucru de inteles din partea securistului de la Anvers. Va fi o datorie a viitorului presedinte sa reformeze acest stat in stat, total ineficient unui stat de drept, folositor doar ca arma politica unor securisti de teapa lui ba-secu.

Gheorghe spunea...

Ponderea veniturilor mari ale bugetarilor cu salarile si sporurile, sunt in sectoarele speciale.
Serbanescu spunea aseara ca nu este de acord cu imprumutul de la FMI dar in tot raul este si un bine, pentru ca FMI a pus conditi sa se adopte o singura lege a salarizarii si o singura lege a pensilor.
Se pare ca si FMI a sesizat ca se consuma mult pe pensii si "salarii speciale."

Este o situatie similara cu a marilor societati comerciale de tip "23 August" / "Republica", "Tractoru", "Roman" etc.., cand guvernantii nu aveau curaj sa faca reforme din cauza sindicatelor si in loc sa se salveze sectoare profitabile, s-au falimentat societatile in intregime.

Guvernantii nu pot schimba situatia servicilor speciale pentru ca ele i-au pus in functii pe politicieni si tot ele ii dau jos.

Suntem un stat politienesc.
Controlul structurilor e total, stam mai rau ca R Moldova.
La ei mai este opozitie in strada, la noi nici pe internet nu mai este opozitie, sunt doar voci sporadice.
ONG-urile sunt reduse la o voce sau nici atat.
Doar Roxana a ramas ultimul mohican cu doi trei chibiti.
Suntem la stadiu in care gruparile din servicii se hartuiescc reciproc.

Lilick Auftakt spunea...

@Marius,

Hei, si de ce esti atat de iritat? :)

@Lucia

Yes! :)

@Hendrix

Explica-i si lui Reddick. El nu vede nimic in neregula.

@Gheorghe

Ar fi bine daca s-ar introduce si legea salarizarii unice (sau cum se numeste), dar uite ca magistratii, cei din armata, din politie, de la externe nu vor.
Bineinteles ca la noi e mai rau si suntem cu mult mai controlati decat moldovenii. Aici nici nu se poate iesi in strada. Ai sesizat foarte bine. Totul e dirijat si controlat.

hendrix spunea...

@Lilick Tu chiar crezi ca un fan basescian precum @reddick (imi place ca si tu l-ai botezat ca si mine!) este capabil sa inteleaga ceva? In niciun caz, datoria lui pe forumuri este sa-si declame lozincile portocalii si sa-i atace pe cei care gandesc liber. Orice incercare de dialog cu fanii basescieni este sortita esecului, nu crezi?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

As vrea sa cred ca nu toti portocaliii au probleme cu logica. Si totusi...
Dar iata cum se autofaulteaza amicul nostru: stiind ca Basescu e securist, stiind ca idolului lui ii place sa controleze aceste structuri, se intreaba (cica retoric) pe cine ar deranja serviciile secrete puternice. Ce mai e de comentat? Nu-si da seama ca ne deranjeaza pe toti asta, si ca noi, vorba lui Gheorghe, nu avem nici macar libertatea din Moldova.

Riddick spunea...

Mai atenta la ortografie, da ? R_i_ddick!

hendrix spunea...

Este de domeniul evidentei ca ba-secu a dus pe noi culmi stadiul de STAT POLITIENESC, desavarsind regimul de stat politienesc de pe timpul lui nastase, cand totul era controlat de partidul-stat pesedist. Este uluitoare atracţia pe care militarismul şi miliţienismul o exercită asupra românilor (ţii minte vorba foarte răspândită după 1989: „ o dictatură militară îi trebuie românului”) sau fascinaţia cu care mulţi dintre elevii din clasele terminale îşi doresc să intre la Academia de Poliţie şi, mai ales, la S.R.I., respectul cu care sunt privite „haina militară” şi serviciile de informaţii. O posibila explicatie? Identic cu al unor victime ale unui comportament post-traumatic: acela care a fost supus unui abuz tinde pe de o parte să-i găsească justificări violatorului, pe de alta să-i împrumute conduita. După ce 40 de ani am fost violaţi de „organe” de ordine miliţieneşti, securistice şi militare, nu ne mai putem raporta la lume şi la semeni decât în aceiaşi termeni în care s-au „raportat” acestea la noi, anume în termeni de forţă.

Gheorghe spunea...

Santajul e in floare.
Uite de ce a dat orban din coate sa-l debarce pe Tariceanu:
Berceanu îi flutură lui Orban scrisorica DNA"Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, l-a ameninţat ieri pe fostul ministru Ludovic Orban cu o „scrisorică la DNA“ pentru a-i demonstra că el e cel care are zilele numărate."Cu siguranta multi lideri locali care s-au dedat la miere pe vremea guvernarii, au fost santajati de servicile secrete sa-l sustina pe Crinulet la sefia PNL si pe Orban la functia de vicepresedinte.
Probabil si lui Quintus i s-a spus ca s-ar putea sa apara public ceva documente care i-ar tulbura batranetea.
Vedeti pentru cine-i buna o securitate puternica?
Pentru conducatori, sa tina poporul sub control, sa-i ofere iluzia democratiei si indiferent cine va fi ales, sa se aplice butada "la zile noi tot noi".

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Da, stiu. Si probabil e si unul din motivele pntru care liberalii nu sunt foate vocali. Sunt santajati. Se fac negocieri...Cu Tariceanu nu mergea cu asa ceva.

hendrix spunea...

@gheorghe Amenintarile lui berceanu arata foarte clar modul de lucru al pedeleprelor. Modul tipic securist de atac al lui berceanu arata doar DISPERARE, caci daca il avea la mana cu ceva pe orban il dadea pana acum pe mana tzulushilor lui ba-secu, nu crezi?
Eu sunt convins ca nu se va intampla nimic cu orban, berceanu a vrut doar sa-l acuze pe orban! Cel mai usor lucru in tara asta este sa acuzi! Tu chiar crezi ca orban este cu ceva vinovat de licitatia la DN 67C, Bengesti- Sebes? Pe ce te bazezi ca un ministru al transporturilor poate truca o licitatie? Este un balon de sapun al pedeleprelor, ma mira faptul ca acorzi credit acuzatiilor nedovedite ale lui berceanu!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Orban ar fi trebuit sa reactioneze imediat.

hendrix spunea...

@Lilick Si cum ar fi trebuit sa reactioneze orban? Sa spuna sa nu este vinovat de nimic? Sa se dezvinovateasca inainte de a cunoaste exact acuzatiile? Eu stiu ca traim intr-un stat de drept, ca exista prezumtia de nevinovatie! Daca berceanu are date din care rezulta ca orban ar fi incalcat legea, sa-l denunte! Atentie, daca denuntul lui se dovedeste a fi neadevarat, orban il poate acuza pentru denunt calomnios!
Sunt absolut convins ca orban nu este vinovat cu nimic, chiar daca nu sunt fan orban, ba chiar dimpotriva! Este o noua samanta de scandal aruncata pe piata de un nemernic precum berceanu, in speranta ca cineva va pune btul la acuzatiile lui. Ma mira ca un om inteligent precum @gheorghe ii da credit lui berceanu. Mai mult, acum isi da el seama de ce l-a debarcat orban pe Tariceanu!!! M-a dezamagit profund @gheorghe daca a dat crezare acestei intoxicari de presa .

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Tocmai Berceanu! Pai el poate fi atacat cu foarte multe, ca si Videanu. Sa-l trozneasca!

hendrix spunea...

@Lilick Nu cred ca in acest caz cea mai buna aparare este atacul! Sigur ca berceanu este plin de bube in cap, dar evidentierea lor nu este o solutie.
Cand @gheorghe facea referire la acuzele lui berceanu aparute in Coti, tu l-ai completat, spunand ca probabil este unul din motivele pentru care liberalii nu sunt ,,vocali''. Ca liberalii ar si ,,santajati'', ca se fac ,,negocieri''!!! Tu chiar esti convinsa de aceste lucruri?

MIHAI spunea...

Asa se intampla cand pnl-ul e condus de perechi gen Crin-Adina,Rares-Ramona,Orban-Nicolai.Parca mai ieri la instalarea guvernului Boloboc,Orban il ierta de aia 8sute si ceva de kilometri de autostrada pe domnu Berceanu.Gura mare pe care o avea atunci,o are si acum cu opozitia lu peste.

Gheorghe spunea...

@Hendrix - esti naiv :)
Na ca ti-am zis-o si eu.

"daca il avea la mana cu ceva pe orban il dadea pana acum pe mana tzulushilor lui ba-secu, nu crezi?"

E mult mai eficient sa utilizezi in scopuri proprii un om santajabil situat in mijlocul adversarilor, decat sa-l dai pe mana justitiei si sa-i ia locul unul nesantajabil.

Toata contrainformatile practica metoda. Cand prind un spion il utilizeaza prin santaj sa intoxice adversarul sau sa spioneze pentru ei.
Daca Orban e curat trebuia sa-l dea in judecata pe Berceanu pentru calomnie, asa cum a spus Tariceanu ca va face cu acuzatile referitoare la contractul cu Sterling.
Un politician trebuie sa se supuna principiului "sa fie mai presus de orice banuiala".

In politica nu se aplica principilu "hotul nedovedit e cetatean cinstit", pentru ca atunci unul care nu-si poate justifica averea, ar avea aceeasi respectabilitate ca unul care are acte pe avere si a platit impozitele cinstit.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Pai dupa cum il vad pe Orban ca actioneaza si reactioneaza...tu ce vrei sa cred?