7 mai 2009

Canalul si canalia


Alina Mungiu Pippidi a scris un articol in Romania Libera pe care eu, sau cei care comenteaza pe acest blog, pot sa spun ca il scriem de mult timp. De ce l-a scris totusi atat de tarziu e problema dansei. Mai bine mai tarziu decat niciodata. E de apreciat ca o face, cum sunt de hulit toti acei intelectuali carora "problema Nutzy", o problema mult mai complexa decat pare, ii face sa inchida ochii si sa taca. Prin prezenta la varful puterii a Elenei Udrea, Alina Mungiu vede "canalul" pe care il putem interpreta cu sensurile lui multiple. Canalul de televiziune, "canalul" ca punct de referinta in opresiunea comunista, canalul colector, canalul de comunicare... Canalul. "Cine are canalul are puterea", spune AMP. Va indemn sa cititi cu mare atentie articolul din care citez doar finalul:

"Cornel Nistorescu, om care cunoaste destul media romaneasca pentru a sti ca asemenea ascensiuni nu sunt spontane, a scris saptamana trecuta un articol fortat vulgar si violent intitulat sugestiv "Nutzy, spaima…", care a provocat multa indignare morala. In afara de cei platiti sa se indigneze, restul ar trebui sa se gandeasca de doua ori. Ce e mai scandalos: sa faci asa ceva, adica sa treci o frontiera pe care nici Iliescu, nici Constantinescu nu au trecut-o (da, Constantinescu nu era asa bun cum l-am crezut: dar macar nu o facut-o ministrul Sanatatii pe doctorita lui), sau sa scrii despre asta? Ca, in fond, despre asta e vorba. Ca de obicei, nu ne ridicam la standarde morale veritabile, numai la standarde de ipocrizie."

27 de comentarii:

Pro DOC spunea...

Lilick,

Multumesc ca ne-ai semnalat articolul. Merita citit! El confirma ceea ce spuneam acum cateva zile: Alina Mungiu e primul "defector" inechivoc din secta pupinilor. Teamna mi-e ca si singurul.:(

Chat Noir spunea...

Influenza e di...vină. Alina sau Oracolina !

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Sigur ai vazut si ca ii ataca pe actualii consilieri ai presedintelui. :)

mihai4 spunea...

Pipideasca e prima care se da jos de pe corabie, si incearca sa vasleasca singura.Sa asteptam sa vedem catre ce se-ndreapta.Ea e tanti care nea invatat cu plansu'.Se simte prost femeia si parese ca e mai putin lichea decat altii.Acum inteleg ca sta mai mult prin Germania unde e profesoara. Ultimi care vor fugii de pe vas vor fi exact cei mai dolofani sobolani care l-au lins pe chelie.

tony spunea...

Are dreptate in totalitate.E de apreciat ca si-a dat seama unde a ajuns Romania si are curaj sa dea in Basescu.

Mos Califar spunea...

Pippida e un "buton" ;)

Lucia Verona spunea...

Foaaaaaaaaarte interesant. Vorba ta, Lilick, i-a trebuit cam mult, dar mai bine mai tîrziu decît prea tîrziu :)

Unknown spunea...

Impertinenta intelectualului - un pericol mai mare nu exista pentru societatea romaneasca...

Anonim spunea...

Mie mi se pare total irelevant acest articol.
Care e de fapt ideea?

Vezi tu, intelectualii nostri devin atat de abstracti vorbind de o chestie pe care Nistorescu a delimitat-o prin doua cuvinte incat isi pierd chiar si publicul pe care il aveau.
Mie mi se pare penibil sa traiesc intr-o tara in care artistii si intelectualii se plang ca nu sunt apreciati de poporul din care fac parte desi e cam vina lor ca in marea lor inteligenta nu cunosc psihologie pentru a ajunge la mase.
Aiurita aia de Britney Spears ar putea, dupa buna moda romaneasca, sa le zica americanilor: vai, voi nu imi intelegeti muzica. Dar la ei nu e asa.
Nu stiu la cine se afla de fapt ipocrizia.Cine se asteapta sa citeasca 1000 de carti si sa fie apreciat sau sa isi faca 1000 de cruci si sa ajunga in Rai pentru asta... nu prea merita atentie.

Si fii atenta: ca barbat nu pot sa nu ma gandesc ca e un pic de invidie feminina in articolul asta.
Imi pare rau dar asta simt.
Oricum a punctat bine: avem o decorativa la Turism deci ne putem lipsi de ministerul asta.

Ionuț Iamandi spunea...

sigur ca am mai vorbit despre expunerea mediatica a elenei udrea, sigur ca am mai spus ca alina mungiu incepe sa faca disidenta, sigur ca au mai fost si alti "defectori", unii mai "consilieri" fata de traian basescu decat alina mungiu... e remarcabil insa la acest editorial pe de o parte ca mungiu in mod public se delimiteaza - si nu i-am auzit pe ceilalti plecati facand la fel, si pe de alta parte aluzia transparenta la relatia dintre udrea si basescu - iar o premiera pentru presa, desi nu si pentru saloane. in concluzie, un editorial indraznet.

Pro DOC spunea...

@Lilick,
Da, ii ataca si pe consilieri, si inca bine: "Generatiile de consilieri plecati de la Cotroceni care se plang ca nu se poate stabili un climat profesional de lucru din acest motiv sunt vazuti ca niste frustrati, fie ca e vorba de Andrei Plesu sau Adriana Saftoiu. Mai ales ca intotdeauna se vor gasi unii cu standarde morale mai reduse ca ei sa le ia locul. Loc la care nu poti ajunge decat pe calea asta si daca te impaci cu aceasta situatie."

Stim ca Alina s-ar fi vrut consiliera la Cotro, dar daca Basescu a preferat-o si acolo tot pe "dulceata" de Udrea in locul "acriturilor"! Parca asa s-a exprimat chiar el, nu?

hendrix spunea...

@Lilick Am citit articolul pippidei si as spune ca este corect! Eu n-am nicio incredere intr-o 'telectuala portocalie care, pana mai deunazi, era o pupincurista de seama a lui ba-secu! Nici recentul scandal cu pitzipoanca EBA, in care a indraznit sa gandeasca liber, nu m-a facut sa o privesc altfel pe ipochimena! Observ, cu ceva surprindere, ca tinzi sa uiti cat rau a facut fiinta asta, cat rahat a mancat ea, uneori cu polonicul! Dar ce zic eu cu polonicul, cu lopata! Intrebarea ta retorica ,,De ce l-a scris totusi atat de tarziu e problema dansei'' ma face sa rad! Tipesa n-are nicio urma de caracter, a uitat complet ce inseamna! Nu crezi? Poti avea incredere intr-o asemenea fiinta? Eu nu.
Articolul ei este si o contrapondere la articolul extraordinar scris de Cornel Nistorescu. Reactiile virulente starnite in presa portocalie n-au lasat-o pasiva! Portretul facut de Nistorescu este corect, scris cu nerv si nu la nervi. Un mic pasaj:,,Curul meu ţine loc şi de cultură, şi de charismă! Şi banii nu-s o problemă! Pe vremuri de-astea numai curvele se plâng de cash!” Nutzy are tupeu. Face priviri curgătoare către toţi care trădează agitaţie în pantaloni, e moartă după Louis Vuiton, Channel şi micul ecran. Şi ştie bine un lucru: să dai bine la bizon şi să apari peste tot.''
Eu am incredere intr-un jurnalist ca Nistorescu, adica in cineva care spune ce gandeste, care face ce spune, intelegi? El este extraordinar pentru modul in care descrie curva de lux a politichiei romanesti, prin verbul sau! Ce spune mungioaica ma lasa rece, pentru simplul fapt ca nu pot sa pun pret pe vorbele ei goale. In cazul ei nu exista un lucru elementar la un om de buna credinta, acela de a spune ce gandeste! Este o fiinta falsa, care minte prea mult, care s-a pretat in fata lui ba-secu la prea multe. Rahat cu perje!

Liviu spunea...

Vad ca se poarta articolele care pedaleaza (ca sa nu zic.... PDL-eaza) pe ideea ce 'canalie', eventual cu mici jocuri de cuvinte.

Bunaoara dl. Patrasconiu isi pune pe blog un text intitulat Canalistul politic (http://patrasconiu.blog.cotidianul.ro/2009/05/05/canalistul-politic/)

Bine, textul in sine e de o banalitate inspaimantatoare - nici macar culoarea portocalie nu-i iese cum trebuie - dar l-am citat pentru intregirea bibliografiei temei

[D][S][N] spunea...

Cred ca vei gasi interesant asta... ;)
http://dragossorinnicula.wordpress.com/2009/05/07/elena-udrea-batuta-mar-de-alina-plugaru/

Anonim spunea...

”Editorialul” lui Nistorescu din ziarul craiovean era o caricatură a obsesiilor anti-Udrea. Iulia Bunea a scris excelent în Adevărul despre neprofesionalismul cu care mima Nistorescu pamfletul, și a făcut-o prima, imediat după apariție.
Oare de ce nu înțeleg ”presarii” că se poate face presiune și fără mahalagisme?
Nu pot să înțeleg de cât timp mai au nevoie pentru refularea anticomunistă :))

Salutări

Gheorghe spunea...

Nu stiu ce va impresioneaza sau de ce cautati subtilitati si valori acolo unde nu-i cazul.
E aceeasi placa de pe vremea lui Ceausescu el avea circumstante atenuante, saracu nu stia ce se intampla, "scorpia" era de vina.
Nutzy e c----a de lux, dar Basescu "violatorul" e "genial", concentrarea puterii in mana Presedintelui e o idee buna pentru ca "democratia e o prostie" dupa mintea Alinei Mungiu.
A Mungiu face parte din sobolani care fug de pe corabia care se scufunda, se distanteaza, ca sa para echidistanta si obiectiva.
Probbail si RL schimba un pic tabara. A Pora se pare ca a fost pusa pe liber, "si-a trait traiul a mancat malaiu", l-a cantat pe Basescu acum nu mai are credibilitate si nu mai face rating.
Liviu a sesizat bine, mercenarii au primit o tema si o promoveaza.

codeus spunea...

referitor la articolul lui Nistorescu eu cred ca nu trebuia scris nu sub forma asta.Ok obiectul articolului si seful ei si toata sleahta de pdl sunt niste abjecti dar daca te cobori la nivelul lor ce ai realizat.Ca Pipidi aproba un asemenea limbaj e treaba ei dar si ea ar trebuii sa se gandeasca de doua ori.Nu trebuie sa vorbesti pa limba "porcului"ca sa priceapa "iapa".poti sa o faci si intr-un mod care te defineste ca om si nu ca boschetar.

daurel spunea...

Daca s-a spus, repet:d-na Mungiu si dl. Nistorescu au ajuns la o varsta si o siguranta materiala care le permite sa fie mai demni. In "Vizita batranei doamne" de Durrenmatt(?)sau in filmul dupa aceasta opera ,se spune: < va ofer din avera mea, ca sa va permiteti sa demnitate >

mihai4 spunea...

Tine: http://www.gandul.info/politica/exclusiv-mogulul-voiculescu-sustine-ca-traian-basescu-i-a-cerut-sa-i-predea-antenele.html?3928;4311493

CRadu25 spunea...

Sunt doua aspecte ale editorialului scris de Alina Mungiu: cel pozitiv, care reflecta faptul ca Basescu si-a mai adaugat la colectie un fost sustinator, scarbit de prestatia Marelui Carmaci si cel negativ reflectat exact de acel ultim paragraf pe care l-ai citat. De ce zic negativ - indiferent cine ar fi "adrisantul" articolului (???) lui Nistorescu, nu pot accepta mahalageala si promiscuitatea textului, care l-ar face pe Alcibiade al Romaniei Mari sa paleasca de invidie. Nu inteleg de ce AMP ii ia partea lui Nistorescu in problema acelui text (???) care ar trebui repudiat de orice persoana care are mai mult de patru clase.

Petru Clej spunea...

Dacă duminică ar avea loc alegeri prezidențiale pentru ce candidat ați vota?

Votați în sondajul revistei ACUM

http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=536

Lilick Auftakt spunea...

Mie mi se pare ca pamfletul lui Nistorescu se aseamana mult cu cele ale lui Arghezi. Daca cel al lui Nistorescu trebuie repudiat, sa-l repudiem si pe Arghezi, nu?

Pro DOC spunea...

@Lilick

Hihihi.
Ia-o pe Nutzy ca hreanul,
si da-o pe razatoare.

marius spunea...

Lasand deoparte toate celelalte aspecte, mie mi se pare de neconceput sa ne raportam la ceea ce zice unul ( Nistorescu ) care a scapat de un mare necaz prin niste mijloace ce nu sunt deloc la indemana unui alt muritor! dimpotriva pentru probleme mult mai putin grave un om obisnuit ar fi demult si pentru mult timp la racoare!!!

hendrix spunea...

@Lilick Evident ca nu Arghezi ar trebui repudiat, asa cum nici Nistorescu n-ar trebui repudiat! Ar trebui repudiati, eventual, oamenii ingusti la minte, pudibonzi, ipocriti, incapabili sa discearna valoarea unui pamflet.
@cradu 25 Pacat ca un liberal, cum te pretinzi a fi, esti atat de ingust la minte! Pamfletul lui Nistorescu este un act de curaj si de fronda totodata, adresat tuturor nutzicilor din infecta politichie romaneasca. Nu doar cuva de lux udrea in categoria Nutzi-spaima putzii, ci si pitzipoance precum anastase, ridzi-pitzi sau EBA! Amice, conteaza fondul problemei si nu forma in care se exprima ideile! Limbajul a fost dur, poate marlanesc, asta ca sa inteleaga si acele pitzipoance la care m-am referit. Compris?

CRadu25 spunea...

@hendrix: Indiferent cat de liberal as fi, manelismele tratate ca "pamflet" nu ma pasioneaza. Asa cum n-am citit niciodata Romania Mare, asa cum nu ascult Guta sau Ady Minune, asa cum nu ma uit la ZeroTV, asa nu accept nici limbajul de mahala, indiferent cat de titrat ar fi autorul sau de detestabil ar fi personajul la care acesta se refera. Nu cred ca are vreo legatura cu opiniile politice, cred ca tine pur si simplu de "stomac". Ca ce a scris Nistorescu nu m-a facut sa rad, dimpotriva, mi-a facut greata.

CRadu25 spunea...

@Lilick: Nu neaparat. Eu nu-l repudiez nici pe Nistorescu, nici pe Arghezi. Doar ca dupa parerea mea a scris un text deplasat. Dar nu inteleg de ce trebuie etalata mahalaua intr-o societate in care oricum maneaua este imnul national...