29 mai 2009

Cartarescu, deceptionat de Basescu (Update cu Hurezeanu)


"Scriitorul Mircea Cartarescu a declarat vineri ca nu il mai sustine pe Traian Basescu, in principal din cauza formarii coalitiei PSD-PD-L.(...)
"Sistemul acesta al ilegalitatii sau al semilegalitatii, n-as spune chiar mafiotic insa de relatii subterane intre blocuri mediatice si blocuri economice este dorit si nu se va schimba foarte curand", spune Cartarescu, adaugand ca s-a desprins de Traian Basescu in momentul in care s-a format coalitia PSD-PD-L, la fel ca multi alti intelectuali.(...)
Mircea Cartarescu spune ca nu are cu cine sa voteze la urmatoarele alegeri, avand in vedere ca nu are incredere in PNL din cauza guvernarii lui Tariceanu. El spune ca regreta desprinderea aripii liberale care s-a alipit la PD, spunand ca ar fi votat cu Theodor Stolojan si Valeriu Stoica insa momentan, PNL "trebuie umplut cu ceva ca sa stea in picioare".
- ziare. com

Update: Hurezeanu il va da in judecata pe Traian Basescu pentru ca a insinuat ca ar fi fost colaborator al securitatii.

51 de comentarii:

Petru spunea...

Dă-mi voie să râd. Atât.

tony spunea...

Ce drama traieste saracul pupincurist!De ce nu voteaza EBa la urmatoarele alegeri?

Gheorghe spunea...

"Intelectualii lui Basescu" sunt ca acumulatorii.
Acuma si-au pus credibilitatea la "incarcat" pozand in dezamagiti, ca sa o poata utiliza ulterior in favoarea politcienilor care ofera avantaje mai mari.

Lilick Auftakt spunea...

@Petru, te rog.

Chiar va rog pe toti sa radeti cu gura pana la urechi. :))

@Tony

Cred ca nu s-a gandit la varianta asta inca. :))

@Gheorghe

Asa e. Nu stiu daca e chiar cazul lui Cartarescu. El e de obicei debusolat. Iar in legatura cu politica... cred ca si Eba se pricepe mai bine.

GS spunea...

Deci ... ca sa inteleg si eu! Cartarescu e suparat pe PEDELEU ca s-a aliat cu PSD si n-are incredere in PNL dar si-ar pune-o electoral cu Stolo si Stoica?!?!?! Maaaama, ce logica are omu' asta?! Parca am mai filozofat noi pe tema asta ... cum ca Intelectualu' de tip nou, basescian, una scrie si alta ... fumeaza! Mie mi-a placut, pana la un punct, Cartarescu iar pentru gaselnita cu "pragmatiile" l-am admirat. Acum, daca pune declaratia lui pe grila unui psihiatru, cred ca-l interneaza fara recomandare de la medicul de familie :)

Gheorghe spunea...

@Lilick - La "pupini" busola nu se orienteaza dupa curente politice, isi indreapta acul spre avantaje.

tony spunea...

Ii recomand sa voteze EBa;este o intelectuala de viitor !

Petru spunea...

E aproape consecvent în ceea ce crede. În el regăsiţi istoria religiei creştine cu toate cultele de până acum. E trecut prin toate doctrinele dar nu s-a şi reconvertit de fiecare dată.

Când i-am citit ultima dată un editorial de opinie politică sau ce era, îl iubea şi atunci pe Stolo mai mult ca pe ăilalţi dar se prefăcea nepăsător şi rece.

Eu aşteptam de la el, fiindcă susţine să citim orice, să ne îndemne acum să votăm orice, dacă tot e atât de debusolat.

Ce găsesşte cel ce nu caaută nimic? Înţelepciune băi! - voi la ce vă gândeaţi?

Lilick Auftakt spunea...

@all

Se pare ca Hurezeanu il va da in judecata pe Basescu. Am auzit la emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea.

Petru spunea...

Tocmai a îngheţat iadul. Pe mine m-a lăsat fără respiraţie dezvoltarea sta nouă când ascultam şi eu un album superb. Puteam să mor asfixiat înainte de a savura întreg albumul.

Lulutza spunea...

Hă hă hă! Unde-i articolul ăsta "decepţionat" al lui Cărtărescu? Vreau să văd şi eu de la ce-i vine oare "decepţia" în amorul ăsta şi pe cine i se va pune pata pentru decepţia viitoare... Ce naiba s-a întîmplat? "Decepţia" asta nu săruta bine sau nu făcea cadouri destul de bănoase?

Lilick Auftakt spunea...

@Petru

:))

@Lulutza

Am bagat acum link-ul. Uitasem... :P

tony spunea...

Deceptia lui Cartarescu mirosea a whisky !

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

E posibil. Cica o sa voteze la europarlamentare totusi, dar nu cu PD-L sau PNL. Pai ce a mai ramas? PSD, EBA? Hahaha!

Pro DOC spunea...

Galeria cu pupini
Azi, CARTARESCU

Totusi, dintre toti intelecto-pupinii, Cartarescu si-a mai permis din cand in cand niste mici accese jucause de “deviationism”. De fiecare data insa s-a autoflagelat printr-un nou editorial la EVZ, in care a recuperat vartos din distanta care risca sa-l scoata din plutonul de panegiristi. As aminti editorialul din 24 aprilie, in care ii plange de mila lui Basescu pentru “darul otravit” pe care i l-au facut alegatorii romani: alianta PDL-ului cu PSD-ul. Ca si cum coalitia chiar ar fi , cum spune Cartarescu, “o infrangere a presedintelui”, si nu incununarea a vreo doi ani de tainice negocieri si santaje prezidentiale.

Editorialul cu pricina e de o penibilitate fara cusur. Pentru Cartarescu, Basescu este un presedinte “cu un real talent politic, pus in imprejurari din ce in ce mai nefavorabile”. Asadar, un biet om sub vremi, nu unul care a stat calare pe toate vremile. Finalul editorialului citat e halucinant: “Să-l blamezi însă pentru toate mizeriile ce se petrec în această ţară în care cam toţi politicienii sunt mai proşti, mai răi şi mai venali decât el este echivalentul uciderii şefului de trib în anii în care nu plouă.”
Asta, dupa ce anul trecut ne sugerase ca Basescu este “ultimul om drept din Sodoma”, iar acum vreo doua-trei saptamani ne-a servit o anecdota din Grecia antica, a carei morala era: votati-l tot pe Basescu, macar pentru a evita, Doamne fereste, vreun rau si mai mare!

Cred insa ca micile si RARELE impunsaturi cartaresciene la adresa presedintelui si-a unora dintre “maretele lui realizari”, nu au trecut neobservate si nepenalizate la Cotroceni. Poate de aceea “orbitorul levantin” nu se regaseste “pe liste”: nici printre eurocandidati, nici printre membrii Consiliul academic al fundatiei PD-L. Nu e suficient de consecvent si al-TRU-ist(sic!) in relatia cu presedintele.
De altfel, nici acum nu se declara explicit dezamagit de Basescu, ci spune, dimpotriva, ca nu prestatia lui Basescu l-a dezamagit, ci tara care nu se lasa “impinsa pe sinele bune”, desi Basescu si-a epuizat strategia incercand s-o impinga acolo cu forta.

Ca e trup si suflet cu ex-PLD a exprimat-o de mai multe ori, regretand fuziunea grupusculului stolojan cu PD. Adevarul e ca PLD ar fi fost partidul perfect pentru o specie de intelectuali care vor “sa uite” de legaturile lor personale cu vechiul regim comunist si poate cu SECU, dandu-se liberali (fiindca, dupa comunism, e de bon-ton), dar nu vor si ca reprezentanti de seama din vechiului regim sa uite sa-si deschida pungile pentru ei.

mihai4 spunea...

Update si eu Lilick.Hurezeanu tocmai a terminat cu emisiunile unu la unu,el si cu CTP.In sfarsit as spune,a dat domnu.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

In schimb tocmai m-am uitat pe site-ul ICR si am vazut ca e mai mult pe drumuri prin Europa.

@Mihai4

Pai ce e .. bine in asta?

mihai4 spunea...

Si inca ceva:voi observati? PS.Astept raspuns de la voi toti,ok?Ghiciti va rog la ce ma refer.

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai4

Intrebarea nu are sens. Pune-o din nou, te rog.

Lulutza spunea...

Am vazut interviul lui MC din Coti... :( Parca ar fi dezamagit nu atita de Basescu al lui, cit de faptul ca "acest" Base ocupa o functie in care nu are suficienta putere pentru a "reforma" intreaga planeta, daca nu chiar galaxie...

Nu-i nimic, sa se asigure ca functia cu pricina va fi cea mai cea si chiar singura putere in stat, atunci cind draga de EBa se va hotari sa-si incerce "sansa" de a "continua lupta" lui Papa al ei

"Deceptionant" interviu! Clar ca o voteaza pe Eba, ca si tac-su lu' Eba si ca toti copiii de gradinita pe care i-am auzit azi scandind: "Eba! Eba! Eba! Eba! Eba!" Ultimul "concept" asimilat dupa cele de: mama, tata, pipi, caca, papa!

mihai4 spunea...

Se sparge gasca draga.Pipideasca,Hurezeanu,Cartarescu.E timpul pentru sarbatoare.Si inca ceva:give my a hug[imbratiseazama ca astazi la Alba].

Pro DOC spunea...

@Lilick
Pai tocmai faptul ca e inca la loc de cinste pe listele ICR explica de ce joaca un pas inainte, doi inapoi. Cred ca-l mai atentioneaza Pata sau Mihaies cand intinde prea mult zgarda independentei.

Ehei, alta era situatia daca dragastolo era premier. Era si el mai consecvent, putandu-se erija in continuare in mare liberal. Caci unde ar fi fost mai bine pentru el decat la "adevaratii Arnoteni"? Pardon, trebuia sa spun "adevaratii liberali"?

Lulutza spunea...

Pentru cei care nu pricep despre ce vorbesc, aduc urmatoarele lamuriri:

Eba si-a continuat azi campania electorala la Ploiesti, unde era "congresul copiilor de gradinita" sau cam asa ceva... Le-a citit povesti prescolarilor, mai bilbiit, asa cum s-a priceput si ea, a spus catre camerele de luat vederi ca povestea care a marcat-o pe viata a fost "Alba ca zapada"... a fost foaaaarte foarte frumos!

P.S. Eba nu a tuns nici macar vreun miel, catel sau pisica, desi tare mare bucurie le-ar fi facut cu asta prescolarilor pedelisti, pardon... ebisti!

P.P.S. Nu am observat sa tina invers cartea de povesti, asa ca am impresia ca Eba asta chiar stie sa citeasca un text aproape bine.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Ai dreptate. Asta e.


@Lulutza,

Ce zici tu cu scandarile copiilor la congres (???!!! brrr) e foarte grav. Am vazut si eu acum cateva minute pe Realitatea.

agaX spunea...

eu ii admir lui cartarescu puterea de a recunoaste ca a gresit

am vazut ca inca il numiti pupin ... eu il consider primul expupin validat

discursurile probasescu si propdl nu i le-am auzit, iar ca scriitor imi place

Pro DOC spunea...

@Mihai4, apropo de "se sparge gasca"

Dar daca doar cativa din gasca incearca sa se recredibilizeze, pentru a ataca mai "cu efect' contracandidatii lui Basescu pentru Cotroceni? Mie, oamenii astia, care au stat atatia ani cu ochelari de cal pretinzand ca simt enorm si vad monstruos, nu prea imi mai inspira incredere.:)

Lucia Verona spunea...

Şi eu prefer să rîd :)))))))

Ramstein spunea...

Cartarescu, formulare completa:

Basescu este un presedinte “cu un real talent politic, pus in imprejurari din ce in ce mai nefavorabile” pe care - avand un autentic talent - si le creeaza singur

Pro DOC spunea...

@agaX
Si mie imi place ca scriitor. Mi-a placut si publicistica lui fosrte mult, dar cea de dinaintea contaminarii de filobasism orb. I-am citit si jurnalul si cred ca aproape tot ce a aparut la noi. A fost o mare dezamagire pentru mine evolutia lui alaturi de pupini. Pe forumul EVZ am scris enorm sub articolele lui, fiind siderat de fiecare data de infantilismul argumentelor, de imprecizia conceptelor politice, de lipsa logicii... Initial am crezut ca e doar foarte naiv din punct de vedere politic. M-am convins, "combatand" sub aproape toate editorialele lui, ca nu-i nici pe departe atat de naiv cum vrea sa para, ci, mai degraba, extrem de sensibil la ... motivari extrinseci.

agaX spunea...

lulutza,
"P.S. Eba nu a tuns nici macar vreun miel, catel sau pisica..."

poate ca s-a epilat, n-avem cum afla :)

agaX spunea...

prodoc,
nu te contrazic ci afirm ca eu nu am cunoscut lucrurile astea. cartarescu si-a aratat retinerea fata de noua situatie politica de citeva luni

acum a plusat si cu precizarile privind dezamagirea lui fata de basescu ... e mai mult decit va face mihaies in o viata ... pentru ca imi e imposibil sa cred ca numai cartarescu vede formarea noului fsn dintre toti pupinii literati

Pro DOC spunea...

@agaX

Da, asa e, ceilalti se prefac mai bine ca nu vad. El vede monstruozitatea noii coalitii, dar se preface, la randul lui, ca Basescu nu are nicio raspundere pentru asta. Dimpotriva, il compatimeste, il considera o victima a conjuncturilor.
E, totusi, adevarat ca dintre toti pupinii el a fost tot timpul ceva mai nuantat. Avea de aparat o reputaie de scriitor castigata printr-o muinca enorma, dar, in acelasi timp trebuia sa-si intretina noua sotie si copilul facut cu ea. .

Pro DOC spunea...

@agaX
In fond, pana la urma e chiar trist ca oameni precum Cartarescu trebuie sa recurga la mijloace jenante pentru a-si asigura un trai care li s-ar cuveni si fara compromisuri.

[D][S][N] spunea...

Genial UPDATE !
Imi amintesc de vremurile cand era intrebatorul preferat al marinarului!
Ce oameni, domnule !... :)

agaX spunea...

prodoc,
caut pe internet si aflu de la aldous huxley de ce sint pupini pe lume:

"A man may be a pessimistic determinist before lunch and an optimistic believer in the will’s freedom after it"

da, e trist ca un om de o anumita valoare profesionala sa trebuiasca sa se injoseasca pentru un trai bun

gicu spunea...

Pentru intelectualii sa zic de factura umanista spre deosebire de cei care fac meserii liberale, doctrina partidelor de stinga , socialist , si pentru cei mai dezechilibrati ,cel comunist au fost o permanenta seductie.Idei ca dreptate si asistenta sociala,"de la fiecare dupa posibilitati fiecaruia dupa nevoi" apelul la o anumita morala, idei pe care le sustin acestea sint idealurile de viata ale acestor oameni.Lipsa la noi a unui partid modern ,autentic de stinga , ii fac pe acesti oameni naivi sa rataceasca ca niste spectre pe la partidele de centru dar nu reusesc sa se fixeze.
Nazuiesc sa fie de stinga dar la noi ideea de stinga este concret si perfect compromisa.Dureros dar adevarat.Si fiind niste oameni cu idealuri teoretice , marete nu pot accepta empirismul ca baza a vietii sociale,ca o lupta continua si tactica a compromisului, de alegere mereu dintre solutiile care au intotdeauna dezavantaje pe cele cu mai putine.
Poate nu sint facuti pentru politica.

Lilick Auftakt spunea...

Totusi Cartarescu spune ceva interesant. Ca dupa ce s-a format alianta girata de Basescu, multi intelectuali s-au dezis de el. Asta e un mesaj politic important. Nu pentru noi. Ci pentru pedelisti, sau chiar pentru intelectualii inca alaturi de Basescu (nu conteaza din ce considerente).

Pro DOC spunea...

@agaX
Foarte potrivit citatul! Despre asta este vorba in cazul lui Cartarescu! De altfel, el insusi s-a plans intr-un editorial ca nu mai are niciun entuziasm sa scrie la ziar, dar nu poate renunta la banii de la gazeta. Nu astea au fost cuvintele lui, dar aceasta era ideea. .

Draghi spunea...

Pai daca Basescu nu a spus cu care "securitate" a colaborat Hurezeanu, acesta va pierde in instantza. Sau nu era "Europa Libera" finantzata de CIA?

Pro DOC spunea...

@Lilick
Intelectualii care s-or fi dezis de Basescu dupa consituirea parteneriatului PDL-PSD n-au avut curajul sa-si asume public distantarea. Cu exceptia celor trei, pomeniti de Mihai4.

Riddick spunea...

Cea mai mare greseala de dupa 1990 a intelectualilor, alaturi de neimplicare in primii ani, a fost aceea ca au privit partidele nu ca instrumente ale politicii ci ca un scop in sine. Chiar cand i-au dezamagit unele partide, au continuat sa creada in ele din inertia inoculata in anii ante-1989,cand PNL, PNT erau idealizate. Dar la reluarea activitatii politice in legalitate, partidele s-au populat cu aceiasi oameni afectati fie si comportamental, de viata sub comunism.

Lilick Auftakt spunea...

Mai @Riddick

Vezi ca iar ai scos ceva din putul gandirii, ca de obicei: "anii ante-1989,cand PNL, PNT erau idealizate." Imi spui si mie cine "idealiza" alte partide cand nu exista decat PCR? Hai, te rog, cu citate. Da-mi o dovada macar. Daca aburesti nu iti bag insa comentariul, sa stii.

Riddick spunea...

Vroiam sa spun ca unii precum Cartarescu, considera ca doar vechile partide care s-au refacut dupa 1989 sunt credibile. Europa Libera, BBC, Vocea Americii, bunicul de la Canal...au creat, in mare masura justificat, imaginea PNL si PNT,totusi ele nu prea s-au refacut, acum exista doar francizele, lucru evident mai ales la PNTCD. C'mon ! Milut !

Liviu spunea...

Despre spusele lui Cartarescu, am un comentariu in engleza: too little, too late!

Anonim spunea...

mircea cărtărescu ar fi trebuit să se declare jignit atunci când îi făcea campanie lui traian băsescu în 2004 și respectivul declara la marius tuca show că habar nu are cine e susținătorul său. cine e cărtărescu, se întreba băsescu. în ceea ce îl privește pe hurezeanu e o mizerie. grav este că e o mizerie bazată pe documentele falsificate ale securității. și dovada că serviciile lucrează cu aceleași tactici ca pe vremuri. sper să am timp zilele viitoare să detaliez problema. am și documentele și o documentez de peste 10 ani. și sper că voi fi în stare să demonstrez diversiunea neagră.

Mihai spunea...

Scuse! De ce ii spui lu' Cartarescu scriitor? Crezi ca toti care dau cu pixul sunt scriitori? La mine. la serviciu, toata lumea semneaza condica. Crezi ca si ei sunt scriitori?

Garcia Muerte spunea...

Cartarescu ii vedea pe SSssstoica si Robotel R16 in stare sa conduca PNL - ul? Grav.Dovada de miopie in stare avansata.

Sssssstoica, in afara de elucubratii entelectualiste nu a produs nimic pentru formatiunile politice prin care a trecut.

Cat despre R16 Draga Stolo ...RAD IN HOHOTE! :))

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

...extremely!!!

@Andrei

Da, stiu despre ce vorbesti si ai mare dreptate. Fa un mic efort zilele astea ca merita. Nu stiu daca ai sesizat, dar Basescu, inainte sa zica de Hurezeanu ca la Europa Libera "se facea ca..." a mai spus "ACUM pot sa spun". ACUM, adica dupa ce au terminat de falsificat documente. Securistul asta bolnav ar face orice ca sa mai ia un mandat.
Iar de Cartarescu... mi-e si mila cat e de prost. Sa ma scuze fanii lui. Scrie bine, dar la politica e varza.

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai

Stie sa scrie. Nu e genial dar nici netalentat nu e. Altele sunt problemele lui.


@Garcia

Si eu rad. Pt ca ma bucur ca PNL s-a curatat de cartite. E posibil sa mai aiba cateva, dar Stoica si Stolo faceau mult rau...

Ramstein spunea...

In fine, toate aceste "lepadari la al treilea cantat al cocosului" (Cartarescu nu e primul; A.M.Pippidi, de ex., a fost mai transanta) pot fi privite cu amuzament si atat. De mult nu mai pot fi luate in seama opiniile "bine cantarite" prin sinecuri tip ICR ale "intelectualilor lui basescu", exprimate in pozitia "Ganditorul cu mana la falca" (a se vedea poze cu Liiceanu, Patapievici & Co; pana si imitatorii/adulatorii din "grupa mica a ne-intelectualilor" - uitati-va la poza lui patrasconiu pe site-ul Cotidianul :) - au adoptat aceasta pozitie).

Paul spunea...

Eu am un motan. Din cand in cand imi mai face cate o mizerie... Prin casa. Atunci ma dezamageste...

Si eu sunt un intelectual...

Ma ca-cartaresc pe mine...