26 mai 2009

Ce-i cu dosarul de la Securitate al lui TRU? Cine a scos file din el?



In emisiunea “Vorbe grele”, Traian Ungureanu a declarat ca s-a incercat racolarea lui la Securitate, dar, foarte curios, acest lucru lipseste din dosarul lui de la CNSAS.
A mai spus ca are o hartie care confirma ca nu a colaborat, dar nu o tine in portofel ca sa i-o poata arata lui Victor Ciutacu. Mentionez ca acum un an si ceva, atunci cand au aparut niste articole scrise de TRU in "Viata Studenteasca", texte care il elogiau pe Ceausescu si realizarile marete ale epocii, acesta ii promisese lui Ciutacu ca ii va arata dovada necolaborarii sale. Insa acum aflam cu surprindere ca... hartia respectiva, ausweiss-ul (inca nescos la vedere de TRU), s-a dat pe un dosar incomplet. Ciudat, nu?





TRU
Asculta mai multe audio Vedete »

30 de comentarii:

Riddick spunea...

,,niste'' articole la ,,Viata studenteasca" ? Parca 1-2,in pregatirea ramanerii in Occident, dupa versiunea lui TRU (adica afisarea ostentativa a loialitatii fata de regim,in perspectiva aprobarii pasaportului si a deplasarii).

Anonim spunea...

Mie mi se pare prost rau. Dar doar mie.

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

1.Pai de unde stii tu cate? Ai arhiva?

2.Stii pe cineva care refuzand colaborarea cu securitatea a primit mai apoi aprobare sa plece in Occident?

Lilick Auftakt spunea...

@Chrysthyan

Sa zicem ca... face gafe. :)

Riddick spunea...

A fost pe bloguri tema cu articolele, era dat numai unul, parca. TRU a spus atunci chestia cu pregatirea plecarii. Asta nu inseamna ca nu mai erau si fraze prin alte articole. Am avut in familie cazuri care nu au colaborat. Unuia i s-a aprobat deplasarea, celuilalt i s-a retras.

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

TRU era jurnalist, sa nu uiti asta.

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Ca sa nu mai fie dubii asupra numarului de articole iti aduc aminte ca TRU a spus chiar: "hahaha, pai numai unul?" A zis atunci ca a mai scris si altele dar nu au aparut sub semnatura sa. Nu putem sa-i punem la indoiala propria declaratie.

Riddick spunea...

:) Ma autodenunt : la bacalaureat, mapa cu descrierea lucrarii practice (profil tehnic, de...) continea o pagina introductiva care sublinia eforturile conducerii superioare de partid si de stat pentru tanara generatie. Nimeni nu o impunea, dar ,,era bine sa fie acolo'' - se transmitea verbal.

Lilick Auftakt spunea...

Si care e problema? Esti neimportant. Candidezi cumva? Esti persoana publica? :))

Gheorghe spunea...

Daca a fost jurnalist la Viata Romaneasca, foarte probabil a avut si angajament. In Presa de partid nu scria oricine. Trebuia sa fi un "cadru de nadejde, loial partidului".
Si pregatirea de plecare in occident cum se facea? Se punea bine cu partidul sa-l trimita in misiune?
Un cercetator care mergea in occident in schimb de experienta, spunea ca el stie ca doi insotitori ai lui sunt "ciripitori", si sant sigur ca si el datea "extemporale".

Liviu spunea...

Senzatia mea este, ca daca au existat, paginile din dosar n-au disparut. Mai degraba au fost puse bine pentru a garanta 'fidelizarea' titularului dosarului.

Mai concret, probabil si TRU, si alti slujbasi ai cauzei, sunt santajati. Si, la urma urmei, nici nu-i mare suferinta, ba mai primesc si un post caldicel daca spun ce trebuie si o spun frumos.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

La "Viata Studenteasca". Pai el a spus ca s-a pus bine ca sa fie lasat sa plece. Sa asculti si audio pe care l-am pus.


@Liviu

Foarte interesanta ipoteza!!

Caut acum articolul din Coti din martie 2008. Acolo explica el ce si cum...

dramoleta spunea...

Cum puteai ajunge jurnalist inainte de '89?
Restul, e cancan :))

Bineinteles ca a semnat angajament cu Securitatea.

Liviu spunea...

@Lilick

E o simpla ipoteza, dar ar explica multe comportamente ale unor persoane publice.

Cum ar veni, daca ajuti cauza, iti tinem dosarul la fereala, ba chiar ai parte de avantaje. Cum sa rezisti unei asemenea oferte? E o situatie win-win :)

Lucia Verona spunea...

De acord cu Liviu, cred că mulţi sunt şantajaţi cu dosarele.

Lilick Auftakt spunea...

@Dramo

Bineinteles. Securistii lui Basescu chiar cred ca ne prostesc.

Gheorghe spunea...

Citatul din articol nu pare a fi stilul lui Ungureanu, el scrie mai bine mai exaltat. E posibil ca articolul sa fi fost prelucrat sa fie mai echilibrat.
In ce priveste plecarea, securitatea a fabricant dizidenti, transfugi etc, care aveau misiunea sa se infiltreze in diaspora sa o supravegheze, sa o dezbine, si unii lucraza si azi.
Daca nu ma insel si Consilierul lui Basescu, Sebastian Lazaroiu, cel cu sondajele de opinie, a plecat ca disident, un disident despre care nu a auzit nimeni.
In occident cand cereau azil politic erau verificati si trebuiau sa apara ca au avut o activitate ostila regimului.

In orice caz regimului ii era asa de frica de jurnalisti si de reporterii de radio si Tv, incat nu cred ca exista vreunul care sa nu fi fost racolat. In mass-media intrau numai oameni verificati, in multe cazuri progeniturile celor cu state vechi in mass-media si cu grade, cum se intra astazi in SRI. Marina Almasan era si ea o asemenea "progenitura" care s-a lansat in mass-media inca de soim al patriei, si a ramas la stadiu acela de emisiuni.

Jpost.ID spunea...

Ma întreb cum arata, logic, o hîrtie care sa dovedeasca necolaborarea cu Securitatea.
E ca si cum daca NU v-as arata o pisica neagra, ar trebui sa deduceti ca toate pisicile sunt albe.

Mai apoi exista alt aspect. Unii n-au colaborat cu Securitatea, fiind Securitatea însasi. Cautam colaboratori, dar uitam ca nici un securist n-a fost condamnat pentru activitatea sa, pe parcursul existentei Securitatii, din '48 pîna'n '89, cînd se spune ca s-a desfiintat.

Lucia Verona spunea...

Nu erau racolaţi toţi ziariştii. Dar probabil mulţi. Verificaţi erau însă toţi, nu puteai intra în presă dacă nu aveai dosar "beton". Pe mine nu m-au angajat pentru că aveam o mătuşă în străinătate. Apropo de refuzul colaborării - am cunoscut mai mulţi care au refuzat şi totuşi au fost lăsaţi să plece.
Cît despre articolele laudative - parcă aşa ţin minte că se plăteau mai bine decît celelalte. Textele pentru "Cîntarea României" se plăteau sigur mai bine.

ciutacu spunea...

Exista hartii cu antetul CNSAS conform carora persoana in cauza "nu a avut legaturi/nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica". Am si eu una, a avut si Voiculescu vreo cinci pana-l sa-l consacre ca Felix :)

Lilick Auftakt spunea...

@Victor

O stiu pe a ta. Asta: http://www.ciutacu.ro/wp-content/uploads/2009/03/cnsaseu.jpg

Eu cred ca nu ai avut nici dosar de niciun fel inainte de 89 avand in vedere varsta. Insa TRU a avut.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Vad ca a raspuns @Lucia. Ea stie mai bine cum era...

@JPostID

Eu chiar cautam hartia lui Victor...ca sa vezi cum arata una. Am pus-o mai sus.

Lulutza spunea...

Chiar nu-si aduce nimeni aminte ca pe vremea lui TRU nu ajungeau jurnalisti decit membrii PCR, cu dosar cit se poate de "consistent", "studii de specialitate" la "Fane Babanu" si apetenta pentru - cum sa-i spun? - conformism, poate... Adica numai aia care pupau in sus si scuipau in jos.

De altfel, membrii pcr erau stersi in scriptele securitatii ca informatori, colaboratori! Toate urmele lor baloase in vietile altora erau sterse. Cred ca si de asta se straduiau "ciripoii" atit de mult sa ajunga in partidul unic inca din facultate. Nu numai de dragul "carierei", ci si ca sa ajunga la treapta superioara de existenta a sa: "adevarat patriot", "cetatean constient", "om nou"... Spre deosebire de toti ceilalti, care nu meritau decit dispretul, blamul si "rapoartele" la organe...

Desigur ca nu toti membrii pcr or fi fost turnatori, dar cam toti "demascatii" de acum sint dintre cei care nu au avut "prevederea" sau "intelepciunea" de a se dota cu carnetelul rosu salvator...

P.S. Nu cred ca ar fi scapat organele "contributia patriotica" a unui individ cu asa o "vocatie" a pupatului in sus si scuipatului in colegi...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Da, ai dreptate. Iar in ceea ce-l priveste pe TRU, nu-mi vine sa cred ca a avut alt caracter inainte de '89. Asa e. Acum, ce sa zic... cred ca e asa cum zice Liviu si dosarul a fost subtiat intentionat, ca sa poata fi santajat, ori...de "prietenii" din gasca Patapievici care au trecut pe la CNSAS.. ori de dusmani. Indiferent cum ar fi... lucrurile trebuie lamurite odata.

Lulutza spunea...

Ei, am mai facut niste greselute prin text, dar m-am cam enervat la amintirea citorva specimene din astea, pe care am avut neplacerea sa le fi cunoscut... Bleah, ce "epoca" de rahat! Nu ca "epoca Basescu" ar fi ceva mai breaza... Doar mai... avansata tehnologic! Dar la fel de binevoitoare si generoasa cu cei care. pupa-n sus si scuipa-n cei care au neobrazarea sa-l critice! si sa nu-l (mai) voteze...

Roxana Iordache spunea...

@Lilick. TRU nu era jurnalist. Colabora la Viaţa studenţească.

Roxana Iordache spunea...

@Lulutza. Nu compara nici în glumă perioada comunistă, "epoca de aur", cu perioada actuală! N-au reuşit încă să ne readucă acolo. Dar se străduie. :mrgreen:

Lilick Auftakt spunea...

@Roxana

Aha... colaborator.

puerava_ionut@yahoo.com spunea...

se putea si mai rau ... sa zica cum nici nu a fost racolat! :)

Lucia Verona spunea...

Mulţi gazetari erau ţinuţi pe post de colaboratori, pentru că nu aveau dosar imaculat. Se întîmpla să fie mai zeloşi decît angajaţii redacţiilor :).