1 iun. 2009

Acum nu ajunge nici macar o condamnare!


Au trecut mai bine de 72 de ore de cand s-a aflat ca domnul Adriean Videanu a fost condamnat penal. Desigur, condamnarea nu e definitiva, dar are acest lucru vreo importanta? Iar privim situatia prin prisma unor standarde duble? Sa ne amintim…

Mai multi ministri din Guvernul Tariceanu si-au pierdut posturile pentru ca au fost acuzati, suspectati – nu condamnati – de acte de coruptie. Vi-l mai amintiti pe ministrul economiei, Codrut Seres? Dar pe ministrul apararii, Teodor Atanasiu?

Cum se proceda atunci? O simpla acuzatie in presa era de ajuns. Basescu cuvanta ceva despre respectivul ministru, DNA lua un dosar gol, scria pe el Atanasiu, de exemplu, punea inauntru cateva copii xerox cu articole din presa (o anumita presa, desigur…) si omul respectiv avea dosar penal. Si, conform standardelor clamate atunci de PD, trebuia sa demisioneze. Neaparat trebuia!

Ce ni se spunea? Ca, in Europa, o singura banuiala de coruptie ajunge pentru ca un ministru sa fie schimbat. Si daca e gasit, mai apoi, nevinovat? Voci ce se pretindeau curate ne lamureau ca am intrat in Europa, ca asa e in tarile civilizate, si ca, PANA LA LAMURIREA SITUATIEI, respectivul trebuie sa demisioneze sau sa fie demis. Si toate astea pentru ca asupra Guvernului, in ansamblu, sa nu planeze nicio umbra de banuiala.

Si asa s-a si procedat! Seres si Atanasiu au fost indepartati. La fel si alti ministri. Au plecat de tot, nu doar pana la lamurirea situatiei. Chiar daca intre timp au primit neinceprea urmaririi penale (celebrul NUP) nu i-a mai repus nimeni in functie…

Si cine erau atunci cei mai vocali aparatori ai acestor demiteri? Monica Macovei cumva? PD? Boc? Basescu? Dadadada, parca da!

Repet: compar situatia unor ministri acuzati cu situatia unui ministru condamnat! Ce spune acum Monica Macovei, doamna care se sesiza, vezi Doamne, si pentru o tentativa de coruptie? De ce tace printesa justitiara? Coruptii nostri sunt mai merituosi decat coruptii lor? Unde le e indignarea? Unde le e spiritul civic? Unde le e balanta?

20 de comentarii:

Pro DOC spunea...

"Balanta justitiei" e la Cotroceni si umbla, ca de cand o stim, cu ocaua mica. Justiţa., mai exact ex-Justiţa 2, umbla cu ceilalti "civili" din PD-L prin tara ca sa spuna lucruri trasnite.

La Galati, Cristian Preda a facut o remarca, apropo de liberalismul penelist. La Bucuresti, facuse o cu totul alta, de sens contrar!

La Galati, Preda isi aminteste ca PNL e in ALDE, deci de stanga, prilej de a-l ataca pe Crin Antonescu. “Ca un prestidigitator”, liberalul, la decolare, le asaza pe colegelele lui in avionul de Bruxelles pe dreapta, ca sa le coboare la aterizare machiate pe stanga, numai bune pentru ALDE, ne spune, in esesnta, "civilul" din PD-L.

Ehei, dar daca la Galati, apud Preda, PNL-ul e pe stanga, la Bucuresti, la lansarea cartii lui Valeriu Stoica si Dragos Paul Agilica ” Reconstructia dreptei etc.”, acelasi "civil" din PD-L ne spune ca, din 2007, alegerile din Romania sunt castigate numai de dreapta. La aceasta concluzie ajunge adunand procentele electorale ale PD-Lui (de care dreapta? PPE, cumva, desi incalca sistematic principiul fundamental al PPE, cel al subsidiaritatii??) cu procentele PNL-ului (tot de dreapta). E ca in bancul cu militieni: daca le amesteci bine, care-i dreapta si care-i stanga?

Daca Preda, decanul unei facultati de stiinte politice, incurca si descurca dreapta si stanga politica, ca si cum le-ar scoate din calti pe furca (vorba lui Arghezi), ce pretentii sa mai ai de la ceilalti politruci oranj?

Daca Preda ar reciti cu atentie “Nostalgia democratiei”, a lui Pascal Bruckner, ar vedea cum stam cu dreapta si cu stanga politica dupa prabusirea comunismului. Basca faptul ca, initial, liberalismul a fost un partid ultraprogresist, nascut la stanga conservatorismului.

Pe esichierul romanesc, prin politicile sale social-economice liberalismul PNL-ist este la dreapta stangii intruchipate de PSD si a nimicului doctrinaro-pragmatic intrupat de PD-L.

Din punct de vedere economic, fata de PD-L, PNL se plaseaza categoric la dreapta (prin reducerea rolului statului, prin incurajarea initiativei private).
Social insa, prin refuzul de a-i ignora pe cei mai defavorizati dintre romani, pensionarii, PNL dovedeste flexibilitate, pliindu-se adecvat la conjuctura si la realitatile social-economice. Ca orice partid liberal autentic.

Oricum, crucial in definirea liberalismului ramane aspectul economic. PNL considera ca statul trebuie sa fie mai mult un observator in economie, dar unul activ, preocupat de crearea cadrului favorabil dezvoltarii economice. Ceea ce a si demonstrat.

Ce ne demonstreaza, in schimb, PD-L? Ca e liberal, cumva? Ca e crestin-democrat? PSD, cel putin, nu se dezminte. Reprezinta stanga celor ce "consuma" caviar cu polonicul.

P.S. Dupa o postare in sesnsul celor exprimate mai sus, "civilul" Cristian Preda, omul care ne invita la dialog, mi-a banat dreptul de a-mi mai da cu parerea pe blogul lui.

Ionut spunea...

aia nu se pun ca-s de la PNL respectic PC! la aia se judeca altfel + ca ordinul de la imparatie a fost: E baiat bun, stie tabla impartirii! :D

bagatare si punct ro spunea...

de vere, la ei nu se aplica ca la ceilalti. ar fi bine sa toace TV-ul la greu pe subiectul asta, ca sa se vada reactiile de atunci si de acum.

Lucia Verona spunea...

Nu a inventat doamna Macovei "prezumţia de vinovăţie? Pentru oricine din afara PD-L, desigur :))

Lilick Auftakt spunea...

N-am prea mult timp sa comentez: o sa revin mai pe seara. Pana atunci nu pot sa spun decat: "Videanu condamnat/ Monica de rahat!"
A aparut Videanu la TV sa spuna ca nu acuza justitia (vai de el) ci pe cei care intretin acest subiect.

hendrix spunea...

Am vazut si eu iesirea lui vindeanu, de acum cateva minute! Tupeul acestui borfash intrece toate limitele! Uita faptul ca o instanta l-a gasit deja vinovat, asta dupa ce Curtea de Conturi il gasise vinovat anul trecut! Este o surpriza pentru cineva? Orice bucurestean stia ca doar firmele mafiotilor portocalii puteau accesa lucrari pe bani publici, in care isi varau mana pana la cot! Vindeanu a FURAT mai mult decat halaicu si lis la un loc, mai mult decat vanghelie in 3 mandate!
Va fi vindeanu condamnat? Fara doar si poate! Dar nu acum. Acum el va pune placa victimei politice, va taragana recursul cat mai mult, apoi isi va da demisia din Partidul Derahat, pentru a nu dauna ,,imaginii'' partidului-mafiot! Cam asa cred ca se va proceda, exact in stilul unui activist pcr prins cu matza in sac. Dosarul nu va putea fi musamalizat, se va trage de timp cat pot de mult! Ma indoiesc ca scandalul va face prea multe valuri in urmatoarele 6 luni, cate au mai ramas pana la alegeri.

Ramstein spunea...

Eu sunt ferm convins ca basescul il va suspenda pe Videanu din functia de ministru, asa cum a facut-o in alte cazuri, in perioada guvernului liberal. :)
Ca doar basescul e un model de cinste si moralitate pentru romani, sau nu?!

hendrix spunea...

@ramstein; lilick Atentie, ba-secu a uzat de dreptul de a suspenda un ministru impotriva caruia DNA-ul demarase cercetarile preliminare! Atata timp cat DNA-ul nu formuleaza o actiune impotriva lui vindeanu, ba-secu nu are ce sa faca, constitutional vorbind.
Stiu ca anul trecut Curtea de Conturi a trimis o hartie si la DNA. Fara niciun raspuns. Pana acum! Ramane de vazut daca tzulushii lui morar vor face cea in viitorul apropiat in acest sens. Avand in vedere ca tzulushii nu executa decat ordinele lui ba-secu, mira-m-as sa se intample ceva! Daca era sa se ,,intample'', se intampla a pana acum.

Liviu spunea...

Intrebat despre cazul Videanu, Basescu a raspuns deunazi ca el nu comenteaza situatia sau declaratiile politicienilor.

Mai sa fie... cum e vorba de un politician de la PSD sau PNL, ia sa vezi ce le mai 'comenteaza' presedintele, ce replici usturatoare da, ce suspendari de ministri aplica etc.

Dar deh, conform devizei 'ai nostri-s buni, ai lor sunt rai' :)

dramoleta spunea...

Nu a fost condamnat penal. A fost obligat, intr-un proces civil, sa returneze o suma.
DNA-ul nu a inceput urmarirea penala.

Moshul spunea...

Tocmai asta e ideea basesciana. Omul trebuie sa fie doar acuzat pentru a fi mazilit. Daca e condamnat, atunci nu e nicio problema, pentru ca e clara treaba.

La fel facuse si madame Bulandra, cand a venit un actor sa se angajeze. Nu l-a primit pentur ca avusese de-a face cu legionarii, dar nu se stia ce. Parca fusese legionar, sau parca fusese haituit de legionari. Dar pentru a se pastra departe de scandaluri, mai bine nu l-a angajat.

Basescu nu se baga in scandalul altora, le creeaza el.

Mihai spunea...

Videanu nu a fost condamnat penal, ci in contencios administrativ. E totusi o diferenta. Nu ca nu ar merita demis, dar nu e condamnat penal.

Lilick Auftakt spunea...

@Dramo, Mihai

Adica ce diferenta? Ca DNA nu se sesizeaza la "ai nostri". Una la mana. Si doi, ca ministrii liberali erau demisi doar pe suspiciuni. Cu atat mai grav ca DNA nu s-a sesizat.

Lilick Auftakt spunea...

@all

Am citit tot ce ati scris, si cred ca pentru toata lumea, inclusiv pentru micii robotei care voteaza PD-L, e clara diferenta de "tratament". Ati auzit sa se sesizeze cineva din societatea civila? Nici gand. Problema e ca Videanu tot nu va scapa. A bagat mainile pana la gat. Doar nu degeaba a zburat de la PMB iar Blaga ar mai fi putut sa castige doar daca invoca... haha... greaua mostenire.

Ramstein spunea...

Atanasiu & Co. au fost condamnati penal?!?!
Asteptam, inca ;) , sa vedem daca un nesimtit ca basescu va reactiona similar si in cazul videanu. Unde-i DNA-ul cel ne...aservit politic?!
Astazi - pe Realitatea TV, parca - madame Macovei se zbatea sa ne convinga (cu infinit tupeu) de faptul ca este impartiala; a venit, imediat, si o intrebare potrivita: este independenta avand carnetul de partid pe masa?!

Lilick Auftakt spunea...

@Ramstein

Monica Macovei e impartiala cam asa cum si EBa e independenta.
Periculosi oameni a adunat PD-ul in jurul lui.

E ultima saptamana de campanie. Daca PD-ul ia un procent sub 30% in alegeri, Basescu trebuie sa-si ia adio de la Cotroceni si guvernului o sa-i zicem pa in toamna.

codeus spunea...

Si atunci ca si acum dfoar "dusmanii" politici fura, doar ai lor sunt corupti.Cand in vremea respectiva Videanu "fura"din bani publici pana nu mai putea prin contractele cu nstatul.da el era om cinstit. Lasa-i naibii ca ma apuca scarba deja. Vorba din popor "tot curva se teme ca a curvi alta mai mult ca ea si tot hotul se teme ca fura altul mai mult decat el. asa a fost de cand e lumea

Mihai spunea...

Pe surse cica DNA s-ar fi sesizat in cazul adapostului de la Mihailesti. As spune totusi ca situatiile nu sunt similare intre Videanu si ministrii liberali demisi, desi mi-e extrem de greu sa fac pe avocatul diavolului.

Shadow spunea...

Din cate stiu eu decizia tribunalului nu este pe "penal". Deci videanu nu este inculpat penal.

Vania spunea...

Ei, unde le e balanţa? Doar nu să ţină cu ceilalţi!...