11 iun. 2009

Are nevoie PNL de intelectuali de elita?


Cata nevoie are PNL de intelectuali de elita si cum si-i apropie? Sunt intrebari pe care mi le pun de ceva vreme, dar profit de ocazie sa le exprim acum, dupa ce am citit, oarecum mirata dar nu foarte, acest text al lui Radu Portocala.
Inainte sa incercam (tot noi) sa raspundem, va semnalez, pe aceeasi tema, si articolul lui Andrei Manolescu, din Dilema Veche, cu care sunt de acord intr-o masura destul de mare.

22 de comentarii:

CORA spunea...

PNL ete cunoscut ca fiind partidul din care fac parte cu mult mai multi intelectuali decat oricare alt partid. El poate oglindi optiunile alegatorilor din aceasta patura sociala, cea a intelectualilor. Numai ca nu putem sa nu ne intrebam ce s-a intamplat la aceste alegeri. Ori partidul nu a promovat suficient intelectualii din partid...ori intelectualii nu au iesit la vot...ori au ramas atat de putini intelectuali in Romania!

Lucia Verona spunea...

Trebuie întîi definiţi "intelectualii de elită". De multe ori am impresia că sunt cei care se autointitulează astfel şi au mai multe relaţii în mass media decît alţii.
Andrei Manolescu face o analiză bună, la care am doar vreo două-trei observaţii:
1. În jurul lui Iliescu au fost întotdeauna intelectuali importanţi, dar şi mai interesant este faptul că sunt lîngă el chiar şi acum, cînd Iliescu nu mai are nicio funcţie oficială.
2. Există şi acum intelectuali care nu l-au abandonat pe Emil Constantinescu. Îmi aduc aminte de un moment în care l-am judecat greşit pe un coleg care nu înceta să-l ridice în slăvi. Faptul că şi astăzi ţine la el - declarat - dovedeşte că m-am înşelat atunci. Era un moment delicat, cînd Constantinescu anunţase că nu va mai candida şi mulţi dispăruseră din preajma lui de a doua zi.
3. Ce înseamnă "intelectuali necompromişi"? Cei din "Grupul de la Neptun" sunt mai necompromişi decît alţii? N-aş prea zice asta.
Cît despre PNL, eu cred că nu intelectualii lipsesc, nu absenţa lor a dus la scorul electoral mai modest decît s-a aşteptat lumea.

Claudia Muresan spunea...

LAsand la o parte PNL, eu am facut intr-o zi o cautare pe internet pentru a vedea ce si unde au publicat international multe nume dintre cele la care lumea se gandeste in primul rand cind se spune 'intelectuali romani'. Nu prea gasesti nimic. Mai mult, nu gasesti mai nimic scris despre Romania, de catre cercetatori romani...daca vrei sa stii ceva despre politicile agricole, de ex., bazele de date te duc la articole scrise de americani in anii 70 :). Romania e o zona gri ca obiect de cercetare. De asta e si usor ca oameni ca Doamna Macovei sa spuna orice. Ca daca ar fi ca si contra-argument o duzina de articole aparute in reviste de specialitate internationale despre sistemul juridic de la noi etc, n-ar mai fi asa de usor. Deci problema intelectualilor liberali trebuie pusa in contextul mai mare al intelectualilor romani. Care membru al Curtii Constitutionale din Romania a predat la Yale sau HArvard, de ex? (in Ungaria sunt) Cei care lucreaza cu adevarat cam pleaca si daca nu, nu au acces in aceste cercuri anti-meritocratice construite de 'intelectualii romani'.
In sfirsit, are PNL un think tank serios? Unul care sa nu includa cumetri si prieteni someri, ci oameni recunoscuti international, nu neaparat romani, care sa fie sustinuti serios, care sa produca continut de valoare si sa vorbeasca in numele liberalismului.

Lilick Auftakt spunea...

@Cora

Da. Nu ma refeream la aceasta patura de votanti clasici ai PNL care este, desigur, inca reprezentativa pentru partid.
Insa pui problema bine cand te intrebi ce s-a intamplat. Poate nu s-au simtit reprezentati de intelectuali ca... Norica Nicolai in capul listei?

@Lucia

Cand le spun asa ma refer la cei care dupa anii '90 si-au impus opiniile in societate. Ca au facut-o (unii) avand o presa ostila, ca imediat dupa '90, sau relatii in mass-media, ca azi, e de discutat, da. Toti intelectualii implicati in viata cetatii intra in aceasta categorie, daca extindem.

1. Iliescu se simte bine intre intelectuali. S-a simtit bine si inainte de 1989, si dupa revolutie, chiar daca foarte multi ii erau ostili. Totusi majoritatea intelectualilor celebri, i-au fost ostili dupa 1989 (grupul GDS).
2. Constantinescu a fost mai decent decat am crezut noi atunci. Sau poate ca il judecam astazi prin prisma comparatiei cu Basescu...
3. E greu de spus ce inseamna necomprimisi. Poate ca daca eu ti-as aduce un exemplu, tu ai putea sa-mi spui multe despre personajul respectiv, chestii care nu se cunosc, din interior.
Da, ei nu lipsesc din PNL, dar mi s-a parut ca in ultima vreme, vezi lista de la europarlamentare, ca s-a dat mai mare importanta activistilor din partid. Eliminarea lui Daianu si a lui Cioroianu n-a fost deloc de bun augur.

Pro DOC spunea...

Toate partidele au nevoie de intelectuali de elita, ca doar n-om lasa treburile cetatii in mainile unor Prigoana, EBa, Becali, Vanghelie.

PNL, ca unicul partid nepopulist inca, - slava Domnului! - si situat cel mai la dreapta esichierului politic romanesc (nu ma refer la cel european, unde PNL este mai spre stanga, in ALDE) are nevoie de intelectuali de elita, mai ales din domeniul umanioarelor si al stiintelor sociale. Are, de asemenea, nevoie de o stransa cooperare cu think tank-urile, atatea cate sunt in Romnaia. Cred ca poate incheia contracte perfect legale cu ele, contra consiliere privind modul in care liberalismul isi poate spori mijloacele de actiune, orienta strategiile si aparatul uman disponibil.

Trebuie, de asemenea, sa stimuleze formarea unor cercuri de studii si dezbateri liberale, ale caror rezultate trebuie facute publice. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa fie atent la criteriile de promovare si la intocmirea propriilor liste electorale.

Mai cred ca, spre deosebire de PDL-Basescu, PNL trebuie sa mentina o demarcatie clara intre intelectualii cu orientare liberala din societatea civila, pe care trebuie sa-i capaciteze pentru consiliere in elaborarea de proiecte si strategii si in sustinerea acestora, si intelectualii membrii de partid. De pilda, Ramona Manescu sau Cristian Busoi sunt liberali recomandati cu brio si de propriile CV-uri.
Nu sunt singurii.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Pai eu nu stiu sa aiba. Deci nu.


@Pro Doc

Trebuie. Bine spus.
In ceea ce priveste personajele reprezentative din partid, cred ca o sa propun o tema ca sa analizam cui a dat prioritate PNL pe listele de partid la ultimele alegeri si de ce.

Pro DOC spunea...

De acord cu Claudia Muresan.

Scientometric, intelectualii romani din jurul lui Basescu nu prea exista in lumea academica. Acolo calitatea de apartinator de elita iti este data de numarul de articole ISI publicate anual (si indexate, asadar, in baza de date a institutului American de Informatie Stiintifica- Institute of Scientific Information). Conteaza efal si citarile (nu autocitarile) de care se bucura aceste articole in reviste si lucrari de prestigiu international, in decursul unui an. Care dintre intelectualii lui Basescu ar trece evaluarea ISI pentru a se considera parte a elitei intelectuale?

In schimb, in Romania avem intelectuali recunoscuti international ca facand parte din crema intelectualitatii. Ei nu sunt insa mediatizati, asadar, pentru noi, ei nici nu exista. Repet ceea ce am spus ieri sau alaltaieri: In 1909, exact acum un secol, Bulgakov spunea ca renasterea Rusiei nu e posibila fara o noua intelighentie, observatie valabila si pentru Romania anului 2009. Exact spre noua intelighentie emergenta trebuie sa se indrepte PNL si nu sa astepte sa-si revina din picaj unii intelectuali epuizati prematur, care si-au consumat creditul moral in slujba Basescului, cu scopul de a-si asigura niste batraneti cat de cat confortabile.

Shadow spunea...

@lilick

Pune alta intrebare mai bine.
Cine mai are nevoie de PNL? In curand (daca nu s-a ajuns deja) nu va mai accepta "nimeni" sa se "prostitueze" ca intelectual alaturi de liberali.

Muzica si dansul sunt date de "intelectualii prezidentiali"(eu le spun de buzunar) si de gds-ul care "da firmanul".

O spun cu tristete nu cu bucurie.
Asta e una din cele mai mari "manipulari" din Romania iar "organizarea" si "executia" este toata a "noii elite".

Unknown spunea...

In primul rand are nevoie de politicieni de elita si apoi intr-o ordine fireasca are nevoie de oameni de elita!!! ( sa nu se supere intelectualii de elita dar eu cred ca ei ar trebui sa se regaseasca obligatoriu in cei mentionati mai sus! )
Din alt punct de vedere observ ca se trage acum tare in "matusa" Norica si pe buna dreptate, din punctul meu personal de vedere, dar.... nu-mi amintesc deloc comentarii de aceeasi natura si cu aceeasi adresa scrise in urma cu o saptamana sau cu o luna !!! Prea multi sunt cei care se arata tari si mari doar la sfarsitul unei lupte!! Nu sunt lipsit de modestie dar consider ca am calitatea de a spune asta deoarece cu ajutorul acestui blog am criticat adesea ( si m-am expus uneori reprosurilor ! )ceea ce am considerat nu tocmai in regula in actiunile unor fruntasi liberali!

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Noua ne e greu sa ii facem cunoscuti pe cei la care te-ai referit. Dar pe cat putem, sa incercam.

@Shadow

Sa ne opunem cat putem acestei manipulari. Vezi alta cale?


@Ion

Eu am scris cu mult inainte de alegeri cum trebuie sa arate lista PNL.
http://lilick-auftakt.blogspot.com/2009/03/liberalii-au-nevoie-de-un-scor-bun-ca.html
Si tot atunci am scris ca nu-mi plac persoane ca Norica sau Fenechiu. Au mai spus si altii. Dar cine ar trebui sa ne asculte nu citeste pe internet.

Lilick Auftakt spunea...

postare noua

Radu Portocala spunea...

De ce "oarecum mirata"?

Lilick Auftakt spunea...

@Radu Portocala

Pentru ca ma gandesc ca cel care v-a scris poate e chiar un liberal.

atreides spunea...

@Pro Doc Pe tema cu ISI, ai doar partial dreptate. Uite, chiar saptamana trecuta, am fost pe la BCU sa caut niste chestii in baza ISI, si asa de-al dracu' i-am cautat acolo si pe distinsii savanti Cristian Preda si Catalin Avramescu. Ei bine, ISI nu a auzit de acesti domni. Bineinteles ca am fost destul de satisfacut :), dar, daca e sa fiu sincer, stiu ca sistemul ISI nu e foarte relevant in domeniul stiintelor umaniste, deci nu pot afirma cu certitudine ca acesti domni sunt niste neica nimeni la nivel international, asa cum suspectez eu, mai ales in privinta lui Avramescu, s-ar putea ca Preda sa fie totusi ceva mai breaz.

Pro DOC spunea...

@Atreides
Scuza-ma, dar cum sa-i gasesti pe Preda si Avramescu in baza ISI? Ce contributii reale au ei la marea filosofie contemporana, in care, de pilda, Habermas si Derrida (mort de cativa ani) se bucura inca de sute de citari anuale?

Avramescu, de exemplu, e tradus pe bani publici, via ICR, doar pentru a-si impauna CV-ul pentru consumatorii interni de astfel de curiozitati.

Cat despre Preda si lucrarile lui despre liberalismul din anii '60 (carti din carti), cine din lumea larga le-ar putea socoti referentiale?

Sa nu omitem faptul ca datele ISI sunt singurul criteriu (cat de cat obiectiv)care, deocamdata, masoara in toata lumea impactul unui om de stiinta. In baza lor se intocmeste si clasamentul Shanghai, al celor mai bune universitati ale lumii. Or, cu toate aceste cadre universitare oranj de "mare notorietate" Romania a ramas in afara topului Shanghai.

Radu Portocala spunea...

@Lilick. Eu sint aproape sigur. Si cred ca pot ghici si grupul din care face parte.

atreides spunea...

@Pro Doc Tot ce putem afirma cu certitudine este ca vizibilitatea stiintifica internationala a tarii, atata cat este, se datoreaza aproape exclusiv stiintelor ''hard'' (matematica, fizica, chimie, biologie). In privinta topului Shanghai, la ce se intampla acum cu fondurile pentru proiecte de cercetare, o sa ni se lungeasca urechile pana sa vedem vreo universitate romaneasca acolo.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu Portocala

Mi-e teama ca si eu banuiesc. :)

agaX spunea...

din cite inteleg eu, a fi intelectual nu este echivalent cu a fi un bun om de stiinta, un renumit cercetator.

intelectualul cred ca este mai degraba o personalitate cu educatie, care dovedeste coerenta si o oarecare eruditie in ceea ce am include, grosso-modo, in termenul de cultura generala. sigur, este imposibil sa nu aiba si un domeniu mai specific de activitate, unde sa isi dovedeasca, eventual, un anume grad de profesionalism among his peers.

mai important pentru calificarea in grupul intelectualilor mi se pare aspectul implicarii directe. cred ca un intelectual trebuie sa fie activ in influentarea vietii sociale. eu as inclina inspre telul de a gasi "elita" lor implicati in societatea civila, fara o inregimentare concreta ... ceea ce nu inseamna sa nu aiba preferinte. eu mai cred ca, in ciuda preferintelor politice, un intelectual are o oarecare obligatie de a se juca de-a gica contra. de aceea l-as prefera neinregimentat.

nu desconsider intelectiualii implicati de pe pozitii 100% partinice, dar nu ii prefer.

despre eticheta de "elita" eu cred cam asa:
- elita profesionala nu e neaparat si elita intelectuala, pentru ca respectivul poate ca nu are implicare.
- deci elita intelectuala ar trebui sa se refere specific la actele, actiunile reusite in raport cu influentarea vietii sociale .... sint multe aici.

are nevoie pnl de asta? sint sigur ca are nevoie, dar cred ca pnl deja are o multime de intelectuali. problema este ca ei sa inceapa sa actioneze in viata politica in sensul in care actele lor sa influenteze pozitiv viata oamenilor.

.... am eu o idee in cap, dar nu sint sigur ca in comentariul asta am reusit sa o exprim foarte coerent... poate alta data :)

Pro DOC spunea...

@AgaX
Ai dreptate, in sens larg intelectual este orice individ care isi pune probleme esentiale de viata, orice tip rational si cu un oarecare nivel de educatie, nu neaparat 'superioara" in sensul unei patalamale care sa dovedeasca absolvirea unei facultati. Poate sa fie si un autodidact. Pe vremea lui Rebreanu, invatatorul si preotul reprezentau intelectualitatea satelor, chiar daca niciunul nu absolvise o facultate. Ambii aveau insa un mare impact asupra vietii comunitatii in care profesau, erau in fond niste formatori de opinie.
In acceptiunea actuala, intelectual ar fi absolventul unei institutii de invatamant superior, fie din domeniul umanioarelor, fie al stiintelor exacte. Vorbim despre o intelectualitate tehnico-stiintifica si despre una umanista.
Eu cred ca elitele includ intelectualii care exceleaza in niste domenii de activitate in care si-au castigat un imens credit profesional si, fiind noi europeni, un credit cel putin de talie europeana, daca nu internationala. Nu putem spune ca fratele AMP, Cristian Mungiu, nu face parte din elita intelctuala a tarii, desi refuza orice implicare politica.
Acea parte a intelectualitatii care militeaza altruist pentru progresul comunitatii si ia atitudine (nu ma refer la EBa :)) s-ar inscrie mai degraba in termenul de intelighentie.
Ma rog, notiunea de intelectual se preteaza la tot atat de multe interpretari ca si notiunea de inteligenta. :)

Lilick Auftakt spunea...

@AgaX, ProDoc

In afara de felul cum ati definit voi intelectualul de elita, as mai spune doar ca e o "jivina" extrem de pretentioasa. Atunci cand incep sa ii scada pretentiile se autoexclude din... elita.

Pro DOC spunea...

@Lilick
Good point. :)