6 iun. 2009

Incredibil! Nici Nastase nu a indraznit sa faca asta!


"O sedinta cu mare tam-tam s-a desfasurat ieri seara in Consiliul de Administratie al Radiodifuziunii, in urma propunerii avansate de presedintele institutiei privind infiintarea unui departament care sa gestioneze secrete de stat, sub coordonarea directa a SRI. Propunerea a fost respinsa, in bloc, de membrii CA, cu exceptia Mariei Toghina, dar se estimeaza ca va declansa un mare scandal in perioada urmatoare, din moment ce Radioul public nu detine nici macar o singura informatie clasificata ce ar putea justifica o asemenea masura.

Decizie secreta a CSAT in 12 martie
Membrii conducerii Radioului au fost pusi ieri in fata deciziei de infiintare a unui compartiment special pentru evidenta, prelucrarea, procesarea, pastrarea, manipularea si multiplicarea documentelor clasificate, in conditii de siguranta. Coordonarea generala a activitatii si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor secrete de stat ar urma sa fie realizat de catre unitatea specializata din cadrul Serviciului Roman de Informatii. Decizia infiintarii unor asemenea structuri in Radio si TVR apartine CSAT si a fost luata in sedinta din 12 martie a.c., dar nu a fost publicata din motive de confidentialitate. Termenul limita pana la care trebuie infiintat departamentul este 15 iunie, conform aceleiasi decizii a CSAT. In sprijinul acestei hotarari este invocata legea Legea 182/2002 privind informatiile clasificate şi normele de aplicare a acesteia publicate prin HG 585/2002, HG 781/2002 privind protectia informatiilor clasificate şi HG 1349/2002 referitoare la transportul documentelor clasificate, dar nu e clar pentru nimeni de ce a fost nevoie de 7 ani de la adoptarea legii respective pentru a se infiinta aceste structuri in Radio si TVR.

Membrii conducerii Radioului s-au opus categoric
Tocmai aceste nedumeriri, si altele, au fost motivul pentru care membrii CA al Radio au refuzat ieri seara sa avizeze propunerea, singura care a sustinut-o aprig fiind Maria Toghina, presedintele institutiei. In egala masura, insa, la solicitarea membrilor CA, ea nu a putut oferi niciun exemplu de document secret care ar putea face obiectul unui asemenea departament in Radio si ar justifica infiintarea si functionarea acestuia. Finalmente, s-a supus la vot respingerea propunerii si solicitarea unui punct de vedere oficial asupra acestui aspect comisiilor de Cultura, Juridice si de control al SRI ale Parlamentului. Membrii CA au votat unanim respingerea, in tmp ce Toghina a recurs la un gest complet neuzual, refuzand sa voteze in vreun fel. La scurta vreme dupa incheierea sedintei, Toghina a fost contactata telefonic de catre consilierul prezidential Valeriu Turcan, care a fost informat despre esecul actiunii. Marea intrebare, in aceste conditii: are legatura propunerea cu alegerile prezidentiale din toamna?

Se reinfiinteaza birourile C.I. ante-decembriste?
Unul dintre membrii CA, Andrei Alexandru, a declarat pentru Inpolitics dupa sedinta ca "este foarte ciudata aceasta solicitare a CSAT, pentru ca in institutia noastra nu exista nici macar un singur document clasificat, cu exceptia a insasi acestui document al CSAT, care a fost trimis la Radio printr-un curier special, parafat, stampilat, sigiliat etc. Motivatia oficiala este aceea ca postura SRR de serviciu public national cu rol strategic implica participarea institutiei la circuitul documentelor care contin informatii clasificate. Dar, daca nu exista si nu au existat pana acum asemenea documente, de ce ar fi nevoie de inca o structura in institutie, pentru a carei infiintare ar fi nevoie chiar de modificarea actualei organigrame? Mie, personal, mi se pare ca acest departament aduce suspect de mult cu celebrul birou de contrainformatii care exista in toate institutiile de stat inainte de 1989, practica pe care o credeam abandonata. Cred ca ar putea fi interpretata ca o insinuare a serviciilor secrete in interiorul unei institutii care are cu totul alte obiective decat manipularea de secrete de stat. Deocamdata vom astepta pozitiile parlamentarilor din comisiile de Cultura, Juridice si SRI, abia apoi urmand sa reluam, eventual, discutia pe marginea acestei propuneri, dar, cel putin in sedinta din aceasta seara niciun membru al conducerii, incluzand reprezentantii sindicatelor si ai salariatilor, prezenti in sala, nu a fost convins de necesitatea unei asemenea structuri".
- Inpolitics - 6 iunie 2009

14 comentarii:

tony spunea...

Basescu e un epigon jalnic al lui Ceausescu.Ceausescu era barbat bine fata de caricatura de Basescu.Toata viata Basescu va fi complexat!

Roxana Iordache spunea...

Cum de se poate Maria preta la aşa ceva? E chiar uluitor ce dezvălui tu. Adică ăştia chiar vor să-l învie pe Ceauşescu.

Ia uite, a zis şi @tony. Aşa e, o caricatură.

Liviu spunea...

Mai sunt si prosti. La ora actuala atat radioul, cat si televiziunea de stat sunt docile si 'indeplinesc neabatut' politica partidului si guvernului si ii mananca din palma lui Basescu.

Oricum, cinste membilor CA (numiti de diferite partide) care probabil si-au dat seama de absurdul situatiei, daca nu din convingere democratica autentica, macar din elementar bun-simt.

mihai 4 spunea...

Isi vrea soclu fratilor.Dorinta lui cea mai mare e sa fie imbalsamat ca Lenin cred.Recunosc:grimasa aia de pe fata lui mia lasat urme pe creierii inca de demult.Sa nu-mi spuneti ca v-ati putut feri in astia 5 ani de zoaiele lui ca nu va cred deloc.Recunoastetiva voua ca sa va vindecati mai repede.Of ce drac.

tony spunea...

Daca facem o comparatie intre Basescu si Ceausescu,s-ar putea ca Basescu sa fie pe locul 2.

Lucia Verona spunea...

Din cîte am auzit eu, Maria Ţoghină ar accepta orice numai să rămînă la conducerea Radioului.
Pe 15 iunie se vor discuta în Parlament rapoartele consiliilor de administraţie de la TVR şi Radio şi sunt lupte puternice între PSD şi PD-L pentru şefia instituţiilor, evident în vederea alegerilor prezidenţiale.
Legea din 2002 a fost adoptată, cred, în vederea aderării la NATO, dar nu-mi aduc aminte să fi fost vorba de Radio şi TVR. Informaţii clasificate? Să fim serioşi! Vor să justifice prezenţa serviciilor în instituţiile publice, e clar.

Pro DOC spunea...

Este stupefiant, intr-adevar. In loc sa dispara controlul politic asupra consiliilor de administratie ale celor doua societati media, fapt care sa permita transformarea lor in servicii publice de radio si televiziune (pentru care platim abonamentul lunar), aflam ca se reurmareste reinfiintarea birourilor CI.

Prin urmare, subordonarii institutiilor publice de catre presedintie, guvern si parlamanet, (fapt care ii absolva pe managerii numiti politic de orice raspundere pentru managementul defectuos!), i se va dauga si subordonarea fata de SRI , care ii va scuza pe manageri si de incompetenta si slaba calitate a programelor - reflectata mai mult sau mai putin si in audienta jenanta a unor emisiuni care n-au nicio justificare in grilele de programe.

Daca nici acum pupinii nu fac front comun in fata acestei masuri profund nedemocratice - care nu are nimic de-a face cu rolul serviciile publice de informare audio-vizuala a platitorilor de taxe -, sa nu mai indrazneasca sa se numeasca nici macar in gluma reprezentati ai societatii civile. Sa-si dezmierde care Siegfrid-ul, care Zacuska si impostorii academici si sa-si ridice critica antiprezidentiala doar pana la piciorul broastei (am numit eurocandidatura EBa-ei!). Sa se spele pe cap cu sinecurile si celelalte privilegii din oranjerie! Daca mai asista muti si la eventuala adoptare a Constitutiei stanomire, care ar face din Romania al doilea Cipru al UE, pot sa-si mai rezerve doar dreptul de-a le amuti pe veci vocea publica!

P.S. La aberatia semnalata de Inpolitics, asteptam in primul rand reactia Alinei Mungiu Pippidi, fost director al departamentului Stiri din TVR.

Traian Breazu spunea...

Intr-adevar incredibil! Un departament de propaganda si manipulare al serviciilor in radiioul public. De parca nu ar fi radioul oricum destul de lipsit de independenta politica si jurnalism critic. Imi aduc aminte de o emisiune pe care am ascultat-o in care Raluca Turcan a vorbit vreo 2 ore singura fara o singura intrebare critica (si in care apropos de subiect spunea cat de mult e nevoie de o "reforma" a audiovizualului public), imi aduc aminte si de o emisiune in care C. Avramescu era prezentat ca "filozof".

Paul Gabor spunea...

Ar fi indeajuns sa fie scoase din sertar doar cateva documente despre Base. Alea bine ascunse, ce stau sub hartie. O campanie concertata si o singura lovitura sub centura. Dar cum nimeni nu are testicule sa o faca, spectacolul continua...

Aplauze!!!

Gheorghe spunea...

Eu va tot spun ca nu trebie sa ne concentram asupra oamenilor, si ca procedurile sunt cheia democratieie, prin ele se reglemeteaza si se faciliteaza sau se limiteaza abuzurile.

Justitia si-a asigurat imunitatea fara responsabilitate, deci si abuzurile sunt protejate. Abuzurile servicilor secrete sunt aparate de confidentialitate, de secretul absolut. Fara probe nu poti acuza, si probele sunt la vinovat.
Ambele servicii si-au asigurat venituri discretionare si sunt stat in stat, totul prin proceduri prevazute in lege, nun prin persoanele promovate in fruntea institutilor.
Discutile despre Basescu, Udrea, EBA, Geoana, Hrebenciuc etc.. sunt barfa, sunt sterile, sunt pierdere de vreme.

ANANP-ST BOTOȘANI spunea...

Fratilor, nu e bine! Ne intoarcem la dictatura.Urmeaza sa ne fie frica sa mai vorbim liberi pe strada, sa spunem bancuri cu basescu,sa criticam guvernul, etc.Din pacate, prin clasificarea unor anumite informatii se incearca o cenzura mascata a acestora. Cine decide ce se clasifica si ce nu? Evident, tot cei de la putere.

Lulutza spunea...

Pentru democratia populara totul este secret si tine de siguranta nationala! De la pretul gogonelelor si mararului prin pietele patriei pina la averile acumulate de familiile celor mai alesi dintre noi si clauzele imprumuturilor pe care trebuie sa le achite generatii de romani.

P.S. Bancile s-au aliniat suspect de rapid la indicatiile/amenintarile Supremului si au redus drastic dobinzile! Dar nu pentru credite, ci pentru depozitele la termen si economiile populatiei. Presupun ca nu si pentru cele ale alesilor neamului... Acesta este un secret ce atenteaza la... siguranta LOR nutzionala!

codeus spunea...

Pai ce vorbeam noi acum cateva luni pe bloguri. daca mai iese "caricatura"asta din nou presedinte ne punem face bagajele ca se pune bazele de pe acum la o noua dictactura..o sa ajunga ca la chinezi internetul cenzurat ,media cenzurata.asa ca eu chiar ma gandesc serios sa o iau spre alte zari la primavara daca Zeus mai iese odata

Anonim spunea...

Nastase nu s-a gandit sa faca asa ceva. Nu a conceput o asemenea intoarcere in trecut...

casandra