20 sept. 2009

Cine castiga? Basescu sau Geoana? Agricultura sau Extindere? :)

"Cu Cristian Diaconescu alături, Geoană a intrat direct în subiect, propunând completarea listei de opţiuni. „Ar mai fi portofoliul extinderii”, a sugerat el, potrivit unor surse participante, tocmai domeniul de care ar fi interesaţi europarlamentarul PSD Adrian Severin şi şeful Departamentului pentru afaceri europene, Vasile Puşcaş. Boc i-ar fi retezat însă elanul: „Fugi, dom’ne, de-aici. Când putem avea Agricultura, să cerem Extinderea?”, ar fi replicat primul-ministru." - EVZ - 1 septembrie 2009

"Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că România îşi păstrează opţiunea pentru comisarul european pe Agricultură, dar a menţionat că au apărut discuţii şi privind un alt portofoliu, anume cel pentru Extindere.(...) Întrebat dacă în calcul pentru variantele de rezervă ale României au rămas doar portofoliile pentru Transpori şi cel de Dezvoltare, Stolojan a răspuns: "Au apărut şi alte discuţii, de exemplu Extindere, care este un portofoliu important, politic, în ceea ce priveşte în mod special zona Balcanilor, unde România are un interes foarte mare de a susţine aceste ţări în intrarea în UE, ca şi Republica Moldova". - Monitorul de Suceava - 20 septembrie 2009

Update: Cititi va rog si la Daniel Funeriu pe blog, si veti intelege ca sansele sa luam agricultura sunt de la foarte mici in jos. Probabil o sa ramanem tot cu multilingvismul...

9 comentarii:

flavius spunea...

servus...
oare cît din subiectele "colaterale" mai contează de acum înainte? şi cît din lucrurile serioase care ar trebui să-i frămînte pe "demnitari" aşa cum ne macină pe noi? oare ce ar fi ei dacă noi, şi media, nu le-am mai da apă la moară, nu i-am mai face personaje principale pe covorul roşu?... :)
toate cele bune!

Lilick Auftakt spunea...

@Flavius

Sa nu le dam atentie, noi sau media (clasica), ar fi o mare greseala. Lumea are nevoie de informatie, si ar lua-o de unde poate. Poate distorsionata, poate trunchiata...poate din zvonuri.

Toate cele bune si tie.

codeus spunea...

avand in vedere ce am avut pana acum, sunt mai importante oriceare dintre cele enumerate, dar sunt capabili sa faca ceva? ca-s la pamant in administrarea problemelor tarii dar sa mai şi conduca ceva in UE

Lilick Auftakt spunea...

@Cody

Dar sunt chestii diferite...

Lucia Verona spunea...

Întrebarea este: Cîştigă România?
Nu Băsescu sau Geoană sau Boc sau oricare altul.
Şi, @Flavius, ăsta nu este un subiect colateral. Un bun comisar european, cu un portofoliu important, aduce prestigiu ţării sale.
Adrian Severin este foarte cunoscut şi bine văzut în Parlamentul European şi în general în mediile europene, el ar avea mai mari şanse ca oricare alt român să fie acceptat ca membru al Comisiei Europene. Şi Puşcaş e bun, dar e cunoscut la Bruxelles mai mult ca tehnician, nu ca politician.
Comisariatul pentru extindere este foarte important, greu, cu probleme, dar cu vizibilitate, pentru România ar fi un punct preţios. Şi, fiind un comisariat politic, nu unul care învîrte sume mari, e mai posibil să ne fie acordat.
Cît despre agricultură, transporturi, dezvoltare - cine să dea României pe mînă atîţia bani comunitari? E vorba de sume uriaşe. Nu mi se pare prea probabil.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Din ce am citit pe blogul lui Funeriu cam aceeasi parere vis-a-vis de credibilitatea Romaniei, si de posibilitatea de a pune mana pe agricultura, transporturi.. etc au multi oficiali europeni. Basescu si PD-L mi se par tare nerealisti cu propunerile lor. De Severin nu stiu nimic. Nu l-am urmarit niciodata. Nici de Puscas... Desi de ultimul parca am auzit ca e apropiat al grupului de la Cluj, nu?

Lucia Verona spunea...

Lilick, Adrian Severin este un om politic dedicat cauzei europene. După ce, cu largul concurs al lui Băsescu, a fost exclus din PD, Severin nu s-a mai implicat foarte vizibil în politica internă. A fost preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în 2001-2003. Este unul din cei mai activi şi mai cunoscuţi europarlamentari. Ar fi cu siguranţă bun de comisar. Sau de preşedinte.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Pai daca nu a mai fost atat de implicat in politica interna nu l-am mai urmarit. Activitatea europarlamentarilor imi e destul de straina. Sunt insa curioasa acum ce se intampla cu comisarul european.

Traian Breazu spunea...

Nu mi se pare un subiect colateral. De acord cu Lucia Verona. Si cu Lilick cand spune ca base e nerealist cand viseaza postul pe agricultura.

Nu-mi plac jocurile de noroc, dar daca ar fi sa pun pariu, as paria multi bani ca Romania nu va primi agricultura. Agricultura unul dintre cele mai importante portofolii in comisie, cu bugetul cel mai mare. E adevarat ca in trecut au fost comisari acolo oameni din tari mai mici sau noi admise (Austria). totusi sunt sigur ca acei comisari aveau relatii bune cu politicieni din tarile mari. Si/sau cel putin se stia la Bruxelles se stia din ce partid fac parte. Poate ca sunt eu mai neinformat, dar sincer eu nu stiu din ce partid face parte Ciolos. E din PNL, din Pdl, sau e ca Predoiu, un Pnlist care lucreaza pentru oricine? si de ce-l propune Basescu daca n-ar fi pdlist ascuns. Cred ca e un bluff, adica cerem ceva mare ca sa primim ceva mijlociu sau mic, iar daca nu cerem ceva mare ni s-ar oferi doar ceva mic sau minuscul.

In ce-l priveste pe severin, din ce am citit auzit de la el, mi se pare intr-adevar candidatul ideal pentru ce se cere pt a fi comisar. Zic asta fara a fi fan Severin, sau a crede ca Severin ar aduce cinestie ce avantaje Romaniei ca si comisar. Atat ca nu s-ar face de rusine acolo si ca ar fi familiarizat cu discursul si metehnele cerute.