5 dec. 2009

Scrisoare de la Crin


"Apel către susţinătorii mei

Declaraţia de presă a preşedintelui PNL, Crin Antonescu
"Bună ziua. Aş dori, în această ultimă zi a campaniei electorale, să dau publicităţii, prin intermediul dumneavoastră, un apel către susţinătorii mei, către votanţii mei din primul tur, către toţi membrii şi alegătorii Partidului Naţional Liberal.

În primul rând, vreau să spun din capul locului că eu, Crin Antonescu, şi partidul pe care îl conduc, Partidul Naţional Liberal, susţinem cu fermitate proiectul Johannis, majoritatea pe care am construit-o şi candidatul care se opune lui Traian Băsescu şi face posibil acest proiect Johannis, pe Mircea Geoană. Aici suntem şi nu ne schimbăm poziţia. Aici vom rămâne şi pentru acest proiect garantez şi garantăm. Pentru orice altă construcţie eu nu garantez nimic. Aşa că acelora care speculează despre ce fac liberalii, cum ne calculăm noi şansele, le cer să renunţe. Mi-am dat cuvântul, am construit acest proiect şi rămân, ca de obicei, consecvent poziţiei mele.

Suntem la capătul unei campanii electorale care a avut de toate. O campanie lungă, obositoare pentru unii, plictisitoare pentru alţii, dezamăgitoare pentru cei care sperau într-o schimbare fundamentală. Am avut în faţă un preşedinte care a făcut şi face orice pentru a se agăţa de funcţia sa, un partid care, deşi guvernează, încă, România, nu e preocupat de nici una din marile probleme ale românilor şi o rezistenţă extraordinară din partea unor oameni care îşi văd ameninţate grupurile de interese, legăturile perverse cu statul şi poziţiile calde din care controlează bugetul acestuia.

Pentru noi, liberalii, a fost o campanie pozitivă. Vă mulţumesc, din nou, tuturor celor care aţi avut şi aveţi încredere în mine. Sprijinul vostru este impresionant. Suntem mai mulţi decât credeam la începutul acestei campanii. Mai mulţi decât credeam vreodată că suntem. Încă nu suntem suficienţi, dar lupta noastră abia acum începe. Am vorbit în campanie despre politica bunului-simţ, despre adevăr, despre un alt fel de a face politică, despre respectul pentru cei care muncesc şi care produc bunăstare, despre grija statului faţă de cetăţeni. România bunului-simţ este un proiect în care eu cred şi pentru care voi continua să fac politică. Este singura noastră şansă de schimbare reală.

Acum suntem în faţa unui nou vot. Sunt sigur că mulţi dintre dvs. sunteţi dezamăgiţi că nu am ajuns eu în confruntarea finală cu Traian Băsescu. Şi eu sunt, dar asta nu înseamnă să renunţ. În ceea ce priveşte proiectul nostru, eu vă îndemn să rămânem optimişti. Să credem în continuare în schimbare adevărată şi să avem împreună speranţa că putem transforma România, prin implicarea noastră, într-o ţară normală. Votul şi implicarea noastră vor fi decisive. Iar alegerea pe care eu personal vă îndemn să o faceţi este fără echivoc.

Vă îndemn, în primul rând, să veniţi la vot. Dacă nu veniţi la vot, România rămâne aceeaşi ţară din ultimii 5 ani. Dacă nu veniţi la vot, decid alţii în locul nostru. Dacă nu veniţi la vot, voi cei din Bucureşti, din Iaşi, din Cluj, din Timişoara, Braşov sau Constanţa, vor decide în locul vostru cei care semnează peste căsuţa goală a numelui vostru pe listele speciale. Trebuie să venim cât mai mulţi la vot, duminică, fiindcă acest vot va da un semnal pentru noi toţi.

Nu îmi este uşor să vă cer să votaţi pe altcineva. Dar acum asta trebuie să facem. Trebuie să alegem între un Traian Băsescu, pe care îl cunoaştem şi pe care nu îl mai vrem, şi un Mircea Geoană care vine cu promisiunea unei echipe, a unui proiect şi a unei schimbări. Pentru mine, alegerea pe care trebuie să o facem nu este complicată. La Timişoara, PSD a admis în premieră greşelile pe care le-a făcut după 1990 şi şi-a asumat responsabilitatea pentru ele. Alături de proiectul Johannis, precum şi alături de majoritatea creată împreună, acest moment a fost extrem de important pentru mine personal.

L-am auzit pe Traian Băsescu, i-am auzit pe cei din PDL, i-am auzit pe susţinătorii săi din media, vorbind din nou despre anticomunism. Dându-le lecţii Doinei Cornea, lui Mircea Dinescu, lui Ion Diaconescu, surorilor lui Corneliu Coposu despre rezistenţa în faţa lui Ceauşescu. Toţi aceşti oameni sunt alături noi şi alături de Mircea Geoană fiindcă au înţeles ce înseamnă Traian Băsescu, fiindcă au înţeles că, la 20 de ani de la căderea dictaturii, noi ne găsim acum din nou foarte aproape de ea.

Alegerile de duminică nu sunt despre Traian Băsescu şi despre Mircea Geoană. Sunt despre cum va începe 2010 pentru fiecare dintre noi. Ştim deja cum arată România condusă de Traian Băsescu. Ştim deja cum au trecut pe lângă noi şansele istorice, ştim cum arată o camarilă, un monstru lacom cu multe capete, care a pus stăpânire pe funcţiile şi resursele României. Ştim cum arată un preşedinte care vede şi aude tot despre adversarii lui politici, ştim cu toţii că nu aude nimic din strigătul de disperare al majorităţii românilor. Suntem o ţară fără şosele, fără spitale, în care decenţa este un lux şi politeţea o excentricitate.

Eu nu mă gândesc acum decât la viitor. Cine cu cine s-a văzut, cine cu cine a vorbit mi se pare mai puţin important. Pentru că, în ceea e îi priveşte pe ei, s-au văzut toţi cu toţi, au vorbit toţi cu toţi. Fiindcă nimeni de la putere nu este inocent.

Adevărata problemă este cum ieşim din criză. Fiindcă alegerile vor trece, emoţia şi luminile acestora vor trece, iar luni va trebui să ne întoarcem la adevăratele probleme.

Mircea Geoană răspunde la aceste probleme prin Proiectul Johannis, pe care eu i l-am propus. Nu este doar un nume, ci este promisiunea unui guvern cu un premier independent şi competent, este promisiunea unei echipe de miniştri profesionişti, este promisiunea unui plan anti-criză solid, bazat pe dialog şi competenţă. Acordul cu FMI trebuie dus la capăt. Bugetul trebuie finalizat. Banii pentru salarii şi pensii trebuie asiguraţi pentru anul viitor. Economia trebuie ajutată să crească iar. Iar cei afectaţi de criză trebuie protejaţi. Eu vă cer să votaţi în numele acestui proiect şi în numele unei schimbări în care eu cred. Fără această schimbare, rămânem cu Traian Băsescu preşedinte şi cu aceeaşi politică a ultimilor 5 ani.

Traian Băsescu e acelaşi pe care îl ştim de atâţia ani. El nu poate fi pentru mine şi pentru PNL, niciodată, un partener de dialog. Pentru că eu nu pot să uit răul făcut de preşedinte în aceşti 5 ani, doar în urma unor jocuri de imagine. Eu nu pot să uit de flotă, de casa din Mihăileanu, de afacerile clanului Băsescu, de tranzacţiile cu armament, de injuriile adresate adversarilor politici şi altor cetăţeni, de loviturile aplicate bunului simţ şi moralei, de realitatea că România este cea mai coruptă ţară europeană, de Hayssam, de eşecurile politicii externe.

Între noi şi ceea ce ne dorim pentru România stă un simplu gest: votul de duminică. Veniţi la vot şi participaţi la schimbarea de care avem nevoie, pentru ca următorii 5 ani să nu ne sufoce definitiv. Veniţi la vot doar cu propria voinţă şi cu propria luciditate. Doar aşa veţi lua decizia cea mai bună. Aveţi încredere în mine. Garantez că nu vă voi dezamăgi.

Vă mulţumesc!"


De la PNL vestile sunt bune: 60% dintre cei care l-au votat pe Crin voteaza acum cu Mircea Geoana, 20% cu Traian Basescu (presupun ca nu sunt votanti PNL clasici), iar restul de 20% stau acasa. Poate dintre ultimii mai convingem cativa sa vina alaturi de noi. Spre ei se indreapta si mesajul scrisorii lui Crin. :)

9 comentarii:

Traian Breazu spunea...

Foarte bun apelul lui Crin. Poate ar fi trebuit sa puna mai multa emfaza si pe ce ar insemna inca 5 ani de basescu pentru dezvoltarea economica dar si democratica, constitutionala pentru Romania, dar si asa e bine.

Despre sondaj: cei 20% care chipurile ar vota cu Basescu: chiar si ei ar putea fi convinsi, insa ramane prea putin timp. In fond daca dupa tot ce s-a intamplat voteaza cu Basescu, atunci nu au inteles nimic, nu e paguba. Cei indecisi sau care vor sa ramana acasa pot fi inca convinsi, trebuie incercat cu toate eforturile.

Aurel spunea...

mama dar cat a scris :)

Liviu spunea...

Imi far iar datoria sa avertizez impotriva euforiei pripite.

Basescu e departe de a fi invins, mai ales daca ne gandim la imensa lui capacitate de manipulare, la care din pacate 'poporul' pe care il tot trambiteaza e in continuare foarte sensibil, in lipsa unei societati civile credibile.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Trebuie sa mergem la vot optimisti si cu mentalitate de invingatori. In alegeri nu castigi ca la LOTO, din intamplare. Nu, Basescu nu e invins daca nu mergem toti sa votam, desigur.

Anonim spunea...

william:
vestile bune de la pnl vin dupa dezbaterea castigata de vantu sper... daca doar atat au putut metodele securistice ale lui "zeus din pdl" sa disloce din votantii liberali ai lui geoana....
IL ES FOUTU!

PS: desi nu merita mizerabilul ,sa-i dedicam aceasta piesa muzicala (la versurile astea ar trebui sa reflecteze pe mare, nu sa-si omoare mama :))
http://www.youtube.com/watch?v=992RpYwjxxA

Lilick Auftakt spunea...

@William

Cifrele sunt de vineri seara, ora 22:00.

Anonim spunea...

william
incredibil, cristian preda mi-a sters postarea! ... in care doar spuneam ca fostii aliati din ADA ii dedica lui Basescu piesa "tu m'as promis " (aceiasi cu cea pusa ca link aici)

Cred ca bate vant de epilog la 'adevaratii liberali' (basescu , flutur, videanu, boc si alti participanti la Simpoziunul despre liberalism organizat de ISP) ! :)

Liviu spunea...

@ Lilick

Eu nu ma refeream la niste alegeri castigate la Loto de Geoana, ci la niste alegeri pe care e posibil sa le castige Basescu gratie marii receptivitati la manipulare a electoratului.

Si nu stiu in ce masura o mai mare prezenta la vot ne face, automat, mai destepti, nu de alta, dar tot aia suntem :)

Gluma, ne-gluma, imi mentin afirmatia cum ca lipsa unei adevarate societati civile (subdezvoltata sau azi pusa de-a dreptul in solda PD) ne face mai vulnerabili la manipulare.

Crăciun Florin spunea...

Draga Lilick,

Se pare ca nu mai trebuie sa postez. Ai talentul asta ... cum sa-i spun, ca ma devansezi.

Betivanul de la Cotroceni are oamenii in teren. Se face campanie "in draci". Angajamente, semnaturi, promisiuni (inclusiv angajarea ca femeie de servici, spalatoreasa, sofer etc. ?!), "garantii" pentru copii si nepoti ...

Tot aud de 20% dintre liberalii care ar vota cu Basescu. Ma intreb, sincer, ce mai cauata astia la PNL ? De ce nu trec in tabara lui Basescu cu totul ?

Tot aud despre faptul ca PSD reprezinta comunismul. Culmea, inclusiv in tabara PNL ! Oamenii astia nu s-au trezit ? Sunt inca in anii '90 ? Cum de nu vad ca Basescu si compania reprezinta, in cea mai mare masura, alaturi de o parte din PSD, burghezia rosie ? Oamenii astia nu vad ca PSD este compus din mai multe segmente politice ? Unii dintre ei sunt chiar social-democrati ! Si sunt la putere in acest partid prin Geoana, Cristi Diaconescu, Duvaz, Ponta, Corlatan ... chiar si Nastase !

Imi place scrisoarea lui Crin. Am simtit ca ma reprezinta. Are un "acel ceva" care vine in intampinarea cuvintelor nespuse de catre fiecare dintre noi, are acel verb care indeamna la ratiune, la echilibru dar si la atentie, la conciziune, la respect fata de un angajament. Este cuvantul unui liberal pentru toti cei care gandesc liberal. Pentru cei care au capacitatea de a iesi din tiparele populismului revansard de tip comunistoid practicat de Basescu si slaehta care il inconjoara. Pentru cei care dai dreptul aproapelui de a avea o optiune, de a o exprima, de a o supune judecatii publice.

Ce diferenta intre mesajul lui Crin si incrancenarea lui Caramitru ! Ce pacat ca Ion Caramitru nu a vazut exemple de judecata lucida alaturi, la Maia, Visan, Diaconu ...

Gata. M-am descarcat. Voi pune si eu o postare, mai tarziu, dupa ce imi trece lenea. Un indemn la vot, un indemn la demnitate, la atitudine cetateneasca. Putem avea o revolutie "de catifea" evitand hoardele de pedelei porniti sa distruga orice miscare catre eliberearea noastra de tirania basesciana.

Stii, in 2004, cand Nastase a vazut ca pierde, Toma Zaharia, secretar de stat la MAI, a dat alarma in minister. Pana pe la orele 23.00, MAI a fost in alarma in incercarea lui Toma Zaharia si a altora de a bloca rezultatul alegerilor ! Ca niciodata pana atunci noi, cadrele, am cerut sefilor sa explice motivul alarmei. Balbielile lor au generat un fel de "revolta", iar unii dintre sefii institutiilor nationale au comunicat lui Toma Zaharia ca mentinerea alarmei ar putea duce la o revolta reala a politistilor (inclusiv cei de frontiera - Toma ceruse niste masuri "speciale"), jandarmilor ei a altor categorii de personal. Am inteles ca Basescu si gasca lui de trogloditi au in plan asa ceva. Daca este real, vot avea puterea cei de acum de a se impotrivit ?!