18 ian. 2010

Violet pentru toata lumea

Astazi, Viktor Iuscenko a purtat un fular violet la vot. Vi-l mai aduceti aminte cu celebrul fular portocaliu (foto 4)? Va mai amintiti cum acum 5 ani mii si mii de oameni purtau portocaliul, in Revolutiile portocalii (foto 3), din dorinta de schimbare? Pentru Viktor Iuscenko, astazi, nici portocaliul si nici violetul nu au mai folosit. Nu a intrat in turul doi. Pacat...

Desigur, daca Iuscenko a purtat azi violet, nimeni nu-l poate acuza ca... a vrut sa atace energetic. Sau sa preintampine astfel de atacuri. Desi... este unul din personajele politice pe care s-au incercat (si reusit) tot felul de atacuri. Toti stim ca a fost otravit premeditat cu dioxina. Insa astazi purta fular violet pentru ca asta e moda, oameni buni. :)

Simona Ionescu ma intreba la postarea precedenta daca e ceva adevarat cu ezoterismul despre care se tot vorbeste in ultima vreme. Nu stiu. Nu am studiat. Nu am idee. Nu prea ma atrage subiectul. Stiu insa ca oamenii, mai ales atunci cand nu prea mai au sperante, incearca sa caute explicatii, si o noua speranta, in forte oculte. Si e adevarat ca multi politicieni apeleaza, sau au apelat dintotdeauna, la specialisti in ezoterism. Acum, subiectul asta cu ezoterismul pare a-l fi stranit Geoana, care il acuza pe Basescu de "lucruri necurate". Oare ce il impiedica si pe Mircea Geoana sa o faca, din moment ce il avea pe "specialistul" Hrebenciuc langa el? Ma rog, raspunsul nu conteaza.

In ceea ce il priveste pe Basescu, stiu o persoana din echipa lui care a confirmat ca acesta, in 2007, inainte de referendumul pentru demiterea presedintelui, a folosit "Ciuleandra", adica "hora ezoterica", pentru a mobiliza masele. Stiind de atunci ca Ciuleandra era folosita cu acest scop, am scris inca din 2007 despre acest lucru. Dar pe subiectul Ciuleandra e mult de vorbit. Poate ar trebui un subiect separat.

Dar sa revenim la violet. In ultima vreme traim o conjunctura in care aceasta culoare suprapune cu succes cel putin trei curente: din moda, din ezoterism, si din miscarile civice anti-populism din Italia si Franta (unde nimeni nu a auzit de Hrebenciuc si de Flacara lui Violet. Hahaha!) De aceea am pus si titlul pe care l-am pus: avem violet pentru toata lumea. Depinde si cum ne pozitionam fata de aceasta culoare si in ce scop folosim puterea unei culori. In 2004, portocaliul a avut succes. Va avea oare si violetul putere, acum? In Italia se pare ca e pe cale sa-l darame pe Berlusconi, desi Il Popolo Viola ( foto 1, 2) a pornit razboiul de pe Facebook. :)

Desigur, nu culoarea in sine il face azi pe Berlusconi sa se victimizeze si sa piarda teren, ci puterea de mobilizare a oamenilor in jurul unor simboluri, a unor sensuri, a unor sperante... E vorba de comunicare la urma urmei.

























10 comentarii:

Vania spunea...

Mă bucur că am scăpat de Iuscenko! Toată căzăcimea este cu Iulia, din pricini pe care nu le-aş explica. Oricum, revin lucrurile la normal în Răsărit...

Claudia Muresan spunea...

Esoterism, Lil? da' chiar vorbiti serios??? Credeam ca la realegerea lui Base s'a atins culmea absurdului in Romanica. Se pare ca nu. A capiat Hrebenciuc si se iau cu totii dupa el? nu mai inteleg nimic. O fi fost flacara violeta care i-a tinut pe romani in dictatura comunista cea mai de rahat din tot estul Europei. Si atacurile energetice cele care ii impiedica pe 'intelectuali' sa aiba caracter si coloana vertebrala sau sa produca ceva cu validitate dincolo de granita. O fi un mare scut de energie violeta deasupra Romaniei - si in special la Cluj, unde dupa ani si ani de Funar si PUNR si-au gasit alta formatiune politica reprezentativa, pe masura. Da. I got it, finally. In loc sa invete democratie, esoterism sa invete romanii. Si sa se declare OTV televiziune de stat, ca tot exprima esenta dezbaterii publice, zilele astea.

Liviu Jicman spunea...

@ Tema "Ciuleandra" a fost folosita si in campania Aliantei D.A. din 2004, cel putin in clipurile electorale daca nu si pe la mitinguri.

Teo Negura spunea...

Pentru cei care nu pricep, ar trebui sa le spui ca violetul este o traire astazi, mai mult decat o simpla culoare, o stare de fapt, o suma de simtaminte, un exercitiu de libertate, o intrupare a spiritualitatii unor revoltati a caror constiinta n-a murit...

Hendrix spunea...

@Vania Si eu ma bucur sincer ca am scapat de iuscenko! Spre deosebire de tine, consider ca gresesti cand spui ,,toată căzăcimea este cu Iulia'', pentru simplul fapt ca rusofonii l-au votat in mare masura pe ianukovici, exact ca in 2004! Cei care se opun rusilor au votat impotriva acestuia, respectiv pentru Iulia Timoshenko, intelegi?
Din pacate iuscenko s-a schimbat mult fata de cum era in 2004. Acum vreo 2-3 ani a facut totul sa scape de Timoshenko dar n-a reusit! Stii de ce imi aduce aminte? De razboiul dus de ba-secu al nostru impotriva lui Tariceanu! Pentru mine iuscenko este un ba-secu ucrainian de care ma bucur ca am scapat. Pasul doi va fi victoria Iuliei impotriva eternului candidat rusofon ianukovici.

Draghi spunea...

Am vazut-o si pe Rodica Culcer la Realitatea TV in violet. Intelege fiecare ce vrea... :lol:

Vania spunea...

Am sentimentul că Hendrix vorbeşte limbi străine. Dar, nu ţin să dezvolt subiectul, mulţumindu-mă să aştept cu răbdare biruinţa Sfintei Rusii, ceea ce ar trebui să râvnească orice creştin ortodox şi, prin extensie, toată fiinţa raţională.

Hendrix spunea...

`@Vania Daca tu astepti ,,biruinţa Sfintei Rusii'' este treaba ta! Daca tu crezi ca asta ar ravni ,,orice creştin ortodox şi, prin extensie, toată fiinţa raţională'' nu mai este treaba ta, ci unui medic psihiatru, intelegi? Daca intelegi ce prostii ai scris ai mai avea o sansa!
Nu stiu cat ai inteles din evenimentele din ultimii 5 ani din Ucraina, dar daca n-ai inteles de ce te bagi? Nu era mai simplu sa taci inteligent?

Lilick Auftakt spunea...

Nu va certati. Fiecare poate sa aiba ce opinie vrea. Cu conditia sa nu fie portocaliu. :)

Anonim spunea...

Nu cred ca e atat de important daca aceasta flacara violet exista sau nu, esential insa mi se pare ca astazi, in loc sa se discute despre prezenta la Bucuresti a Presedintelui UE - Herman van Rompuy sau despre alegerile din Ucraina si modul in care rezultatul acestora poate influenta politica externa a Romaniei, ecranele televiziunilor s-au umplut de bioenergoterapeuti, parapsihologi si nu in ultimul rand de o droaie de nepriceputi in parapsihologie si ezoterism, care au dezbatut pana la epuizare, acest subiect de "importanta nationala".

BlueEyes