15 mar. 2010

Trei partide si o gasca pentru Tatuc

"• PSD vrea, mai nou, republică parlamentară, astfel încât şeful statului să nu mai fie ales direct, ci de către o adunare formată din membrii Parlamentului şi dintr-un număr egal de electori, desemnaţi de Consiliile judeţene, după modelul german. Vor fi menţinute ambele Camere, dar cu atribuţii diferite. Şeful statului ar urma să răspundă pentru infracţiunile de drept comun, iar Camera Deputaţilor şi Senatul să poată decide, în şedinţă comună, suspendarea din funcţie a şefului statului, cu votul majorităţii acestora, până la soluţionarea definitivă a cauzei penale. Parlamentarii care migrează de la un partid la altul îşi vor pierde mandatul.

PNL îşi păstrează opţiunea pentru republică parlamentară şi bicameralism. Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a propus desfiinţarea funcţiei de preşedinte, dar propunerea sa nu a fost încă asumată de partid.

UDMR este de acord cu republica parlamentară, deşi liderul Marko Bela admite că "opinia publică nu ar accepta această soluţie acum". Udemeriştii resping Parlamentul unicameral şi propun ca Senatul să devină un reprezentant al regiunilor iar Camera să fie eminamente politică. Uniunea cere şi eliminarea din Constituţie a sintagmei de "stat naţional", ca fiind depăşită.

PD-L insistă pentru republica semiprezidenţială, în care preşedintele are atribuţii executive, să prezideze şedinţele de Guvern şi să dizolve Parlamentul. Totuşi, referendumul din noiembrie provoacă dispute în partidul de guvernământ. Europarlamentarul Cristian Preda s-a declarat un partizan al bicameralismului, spunând că alegătorii n-au ştiut bine ce votează la referendum. El a fost mustrat public de către Valeriu Stoica, vicele PD-L cerându-i să respecte linia partidului. Democrat-liberalii vor şi redesenarea administrativă a României, dar nu s-a stabilit încă dacă va fi vorba de 10 sau 15 regiuni."


Gandul.info

17 comentarii:

Marius Ola spunea...

Chestia asta cu regiunile îmi aduce aminte de dominaţia sovietică. Eu cel puţin stăteam, bine, dacă eram născut în regiunea stalin. Oricum, se pare că târâş-grăbiş, partidul băsescian doreşte să ne treacă de la neocomunismul de după `89 la neonzismul de tip hitlerist. Dar vorba unui activist pedelist, cine sunt eu să fac "garagară" pe tema asta. Cine ştie poate îmi vor suna şi la uşă, recomandându-se "călduros": Partidul!

Lilick Auftakt spunea...

@Marius Ola

Poate ca vor bate si se vor recomanda "calduros": Partidul! Insa ei, pe zi ce trece, seamana din ce in ce mai putin cu un partid, dupa toate regulile democratice. O gasca care a pus laba pe stat nu se poate chema partid. Ar face orice sa nu respecte nici macar legea partidelor si sa nu tina anul asta congres, desi sunt obligati. Sunt singurii obligati de lege. PSD si PNL nu au fost obligati si au facut.

Hendrix spunea...

Am scris azi un comentariu pe blogul liberalului Mihai Voicu legat de tema constitutinala. Spre lauda lui, discutia a fost deschisa sambata, fiecare comentator fiind liber sa decida ce ar fi mai bine. Din perspectiva PNL, evident. Iata comentariul meu:

,,Inca de la lansarea temei cu UNICAMERALUL era clar ca a fost o tema electorala! Pregatirea terenului a fost facuta de presa portocalie care a atacat permanent institutia Parlamentului, esenta unei democratii reprezentative! Campania lui ba-secu din mai 2007 a fost extrem de agresiva impotriva Parlamentului, prin invovarea acelor ,,322”’ de ,,nemernici” care au indraznit sa-l suspende! Legea VU a fost o buna ocazie sa se atace parlamentarii, rezultatele se vad!
Populatia a muscat DIVERSIUNEA PORTOCALIE! Boborul, adica ,,poporul” portocaliu a votat automat si pentru referendum. Cei care nu vroiau trasnaia asta cu unicameralul au facut greseala sa spuna NU referendumului, dar in acelasi timp i-au facut jocul lui ba-secu, in sensul ca asa a crescut numarul votantilor! Inteleg, nici PNL nu puta recomanda votantilor sa boicoteze referendumul in mod direct. Pacat, daca oamenii au fi inteles corect marea cacealma basesciana n-ar fi trebuit sa voteze.
Faptul este consumat, referendumul a trecut cu 50,8% din alegatori care au votat! Si eu sunt de parere ca pedeleprele nu vor cu adevarat schimbarea Constitutiei. Daca vroiau o faceau pana acum. Stiti ce vor ei, domnule Voicu? SA ARATE CA EI AU VRUT, DAR VOI V-ATI IMPOTRIVIT!!! Asta este stratagema lor, bun motiv pentru ei sa reia cacealmaua la alegerile viitoare!
Solutie: nu va impotriviti schimbarii Constitutiei! Mergeti inainte pe principiile LIBERALE stiute: republica parlamentara, pastrarea insa a bicameralismului si sistemului de vot proportional. Cereti REPUBLICA PARLAMENTARA!!!''

Am avut unele dubii privind cele scrise de mine, din moment ce m-a laudat portocaliu @Al. Stiti cum este, cand te lauda dusmanii sigur ai gresit ceva! Asa sa fie?

Lilick Auftakt spunea...

Nu e portocaliu. Ai scris foarte bine.

Hendrix spunea...

@Lilick Ai dreptate, nu este portocaliu! Este doar un vadimist care il adora pe ba-secu!
N-ai observat ce sensibilos este la citirea apelativului ,,ba-secu''? Discutia are loc pe tema de cateva zile, reluata de @Al astazi.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Nu am observat si n-o sa mai citesc disputele voastre care deja ma streseaza. Pe cate postari o sa intinzi cearta asta?

Ramstein spunea...

@Lilick

Nu stiu daca ai remarcat "invazia pedelista" de pe Voxpublica: Cristian Preda (prietenul tau) si Sever Voinescu-Cotoi. S-a ratacit pe acolo si Vasile Dancu.

Lilick Auftakt spunea...

@Ramstein

Am si uitat de VoxPublica. Ce e cu ei? Scriu acolo?

Ramstein spunea...

@Lilick

Iti sugerez o "plimbare" pe Voxpublica. Tovarasii tocmai au aruncat cate un articol pe acolo - sunt... "proaspete".

Lilick Auftakt spunea...

@Ramstein

Multumesc. O sa ma plimb putin prin zona... :))

Al...cu critica pauşală spunea...

Scrie domnul Voicu azi pe blog că s-ar putea să ne „agităm” degeaba. Probabil alde domnii Calcan, Prigoană ( superb îl cheamă pe domnul acesta ”Români alegeţi Prigoana” ), fostul prefect PSD pupil al lui Plătică Vidovici cum îl cheamă că-mi scapă numele, l-a gratulat domnul Voicu atât de frumos într-o emisiune? Zic, toţi aceşti domni poate acum îşi spun „păi şi noi unde mai avem loc?”.

Deci economia-i varză şi noi ce facem? Păi ne uităm după cai verzi pe pereţi. Adică respectăm voinţa POPORULUI, logic nu? Mor cu ipocriţii aştia.

Sper că nu vă lăsaţi amagiţi de domnii Cristi Preda sau Sever Voinescu? Eu îi voi crede atunci când îşi vor face un seppuku, la modul figurativ vorbind bine înţeles.

@Hendrix

Eu ţi-am spus că eşti simpatic, pe bune! Repet 99,99% de acord. Cu bă-secu nu sunt de acord, ştii de ce?
Pentru că "Daca ar sti domnul Basescu ce sever sunt eu cu fiica mea, cred ca s-ar mira ... Pentru ca nu-i permit sa spuna 'Basescu', ci 'domnul Basescu', pentru ca este presedintele tarii. Si nu-i permit sa spuna lucruri rele, ca mai aude si ea ... Normal... Nu? Basescu e un personaj 'iubit' si detestat in egala masura de multi si nu-i permit sa vorbeasca urat de domnul Basescu", a afirmat liderul PNL, pentru Stirileprotv.ro. Eu sesizez ironia domnului Antonescu dar domnul Băsescu sună mai bine iar prin bă-secu asemănator cu ortografierea numelui dictatorului cu litera mica, ceauşescu, nu faci decăt să alimentezi teoria cu URA împotriva lui Băsescu. Ştii, teoria intelectualilor portocalii plătiţi de odiosul mogul Vântu.

Ai citit diversiunea mea securistică de la "Basescologii despre unicameralism" ?
Dar să nu divagăm iar pe discuţii off topic, nici un sens peiorativ în această afirmaţie.

Hendrix, dranjăm gazda cu discuţiile astea off topic, am explicat ce era de explicat, gata, eu nu mai intru în nici o polemică. Rămâne cum spui tu.

Anonim spunea...

După ce s-a croit o Constituţie de dragul lui Iliescu, după chipul şi asemănarea lui, s-a trecut în extrema cealaltă, şi anume se încearcă o nouă Constituţie de frica preş.-lui actual, de parcă istorie a început cu unul şi s-a terminat cu celălalt.
E penibil, pentru întreaga clasă politică.
Că nu vor să recunoască şi în public, nu doar în spatele uşilor închise, că monarhia e singura soluţie, treaba lor. Dar să deschidă cutia Pandorei ori de câte ori li se pare că anumite interese personale le sunt lezate, e inacceptabil!
Ieri Preşedinţiali, azi, Parlamentari, mâine Semi-Preşedinţiali, circoteca continuă!
Ţara arde şi baba împleteşte Constituţii!
Avem un model excelent, încă din 1923, trebuie doar adus la zi.
Chiar şi cu un preşedinte care să asigure funcţiile regalităţii, deşi n-ar prea avea cum, nici cine, dar, în fine...
Important e modul corect şi coerent de funcţionare a Parlamentului, respectiv rolul diferenţiat al celor două Camere, în care una, Camera Deputaţilor, să dea o formă brută legilor, iar cealaltă, Senatul, să le şlefuiască.
Plus funcţionarea autonomă a Justiţiei, respectiv Curtea cu Juri, între altele.
Nu cred că vreun proiect propus de partide are în vedere, cu adevărat, buna funcţionare a Statului de Drept, ci crearea unor nişe de imunitate pentru abuzuri, privilegii şi stipendii asigurătoare, sanctuare sigure pentru cei care ştiu unde să se plaseze.
Cel mai rău îmi pare de PNL, că se pretează la un asemenea joc murdar, prin care dovedeşte că nu se deosebeşte cu nimic de cei cu care susţine că se află în competiţie. Moţul e reprezentat de acest ignobil Chiuriu, care ar fi trebuit de mult s-o ia pe urmele lui Cataramă, dar văd că e, dimpotrivă, promovat!
Nu e vorba de PD-L, cu ăştia e clar ce vor, ci de actuala opoziţie, plus UDMR.
Aşadar, un tămbălău asurzitor pentru nimic...
Să nu se mai mire când, mâine, poimâine, satrapul va dizolva Parlamentul, după ce-l va demasca în faţa poporului, pe motiv că-i nesocoteşte voinţa exprimată prin referendum, şi va mărşălui triumfător pe ruinele democraţiei, modernizând definitiv mafiostatul, în noua eră a Coruptocraţei!
Pentru numele lui Dumnezeu, treziţi-vă odată!

lucian burjuiul spunea...

Ce-ar mai urma dupa republica semiprezidentiala? Armata obligatorie? Zile de claca in folosul partidului? Obigativitatea de a dona 10% din venituri? Basescu jugend? TVA la impozite? Ungerea rege a tatucului ca sa terminam si cu alegerile prezidentiale odata pentru totdeauna?

Anonim spunea...

După ce s-a croit o Constituţie de dragul lui Iliescu, după chipul şi asemănarea lui, s-a trecut în extrema cealaltă, şi anume se
încearcă o nouă Constituţie de frica preş.-lui actual, de parcă istoria a început cu unul şi s-a terminat cu celălalt.
E penibil, pentru întreaga clasă politică.
Că nu vor să recunoască şi în public, nu doar în spatele uşilor închise, că monarhia e singura soluţie, e treaba lor. Dar să deschidă cutia Pandorei ori de câte ori li se pare că anumite interese personale le sunt lezate, e inacceptabil!
Ieri Preşedinţiali, azi, Parlamentari, mâine
Semi-Preşedinţiali, circoteca continuă!
Ţara arde şi baba împleteşte Constituţii!
Avem un model excelent, încă din 1923, trebuie doar adus la zi.
Chiar şi cu un preşedinte care să asigure funcţiile regalităţii, deşi n-ar prea avea cum, nici cine, dar, în fine...
Important e modul corect şi coerent de funcţionare a Parlamentului, respectiv rolul
diferenţiat al celor două Camere, în care una, Camera Deputaţilor, să dea o formă brută legilor, iar cealaltă, Senatul, să le
şlefuiască.
Plus funcţionarea autonomă a Justiţiei, respectiv (re)introducerea Curţii cu Juri, între altele.
Nu înţeleg de ce trebuie schimbat ceva în faza în care ne aflăm, în orice caz nu ceva fundamental.
Nu cred că vreun proiect propus de partide are în vedere, cu adevărat, buna funcţionare a
Statului de Drept, ci crearea unor nişe de imunitate pentru abuzuri, privilegii şi stipendii asigurătoare, sanctuare sigure
pentru cei care ştiu unde să se plaseze.
Cel mai rău îmi pare de PNL, că se pretează la un asemenea joc murdar, prin care dovedeşte că nu se deosebeşte cu nimic de cei cu care susţine că se află în competiţie. Moţul e reprezentat de acest ignobil Chiuriu, care ar fi trebuit de mult s-o ia pe urmele lui Cataramă, dar văd că e, dimpotrivă, promovat!
Nu e vorba de PD-L, cu ăştia e clar ce vor, ci de actuala opoziţie, plus UDMR.
Aşadar, un tămbălău asurzitor pentru nimic...
Să nu se mai mire când, mâine, poimâine, satrapul va dizolva Parlamentul, după ce-l va demasca în faţa poporului, pe motiv că-i
nesocoteşte voinţa exprimată prin referendum, şi va mărşălui triumfător pe ruinele
democraţiei, modernizând definitiv mafiostatul, în noua eră a Coruptocraţei!
Pentru numele lui Dumnezeu, treziţi-vă odată!
A! Nici problema numărului de aleşi nu e tranşată.
Care e rolul unui ales, care sensul votului, dacă nu ca cetăţeanul să se simtă cât mai bine apărat, în interesele sale fundamentatale?
Avem nevoie de mai mulţi medici, sau de mai puţini?
De mai mulţi profesori, d'sau de mai puţini?
De mai mulţi ingineri, sau de mai puţini?
De mai mulţi parlamentari, sau de
mai puţini?
După oranjaţi, răspunsul e clar: de mai puţini.
Doar de mai mulţi securişti, pardon, mai multe servicii speciale avem mare nevoie, mai mare decât orice ţară din UE.
Care e algoritmul prin care se defineşte circumscripţia electorală, mai precis interesele a câtor alegători poate, cu adevărat, să le cunoască şi să le reprezinte un deputat?
La senatori, altfel se pune problema.
Logic, cu cât are mai mulţi cetăţeni în circumscripţie, cu atât îi este mai greu alesului să le cunoască nevoile, problemele, interesele. Şi să i le apere.
Atât la nivelul instituţiilor statale, cât şi la nivelul celor locale.
Primarii se aleg după un număr minim de locuitori, parlamentarii după un număr maxim?!
Well, sunt multe de spus.
Deocamdată, războiul e în faza ultimatum-ului şi a săpării tranşeelor.
Dar ofesiva se poate declaşa oricând, făfă nici o declaraţie de război.
Aşa că...

Anonim spunea...

Ne pregatim de dictatura?

CRadu25 spunea...

Hai ca ai uitat de gasca "interdependentilor". Si astia cred ca vor o prezidentiala mica, ca a inceput sa le placa gustul lui Basescu, il simt permanent undeva in cerul gurii dupa cate limbi au executat...

Lilick Auftakt spunea...

Pe ei nu-i punem, normal. Doar n-o sa ii consider partid.. :))