9 mar. 2010

Un raspuns pe masura!


Pentru prima oara dupa multa vreme, sau, daca stau sa ma gandesc bine, chiar pentru intaia data, un intelectual sinecurist din gasca Basescu primeste exact replica ce i se cuvine. Pe blogul personal, doamna Zoe Petre ii scrie lui Mircea Mihaies. Reiau mai jos scrisoarea distinsei doamne:

"Cerere

Subsemnata, Zoe Petre, profesor de Istorie antică la Universitatea din București, solicit dlui Mircea Mihăieș, publicist, să nu-și mai îngăduie să-mi folosească numele decît pentru a mă înjura.

Solicit aceasta ca pe un drept inalienabil, cîtă vreme, mai bine de 15 ani, dl. Mihăieș s-a distins în publicistica românească exclusiv prin înjurături la adresa persoanelor pe care eu le prețuiesc. Acestor diatribe, d-sa le-a adăugat, din 2004 încoace, în bună logică, un șir de panegirice jenante prin exces la adresa președintelui în funcție, dl. Traian Băsescu. La confluența acestor două rîuri de dejecții, dl. Mihăieș îl agresează acum pe Crin Antonescu, căruia îi reproșează, între altele, că s-ar fi lepădat de cei care l-au susținut, între care de persoana mea. Nu îmi imaginez că dl. Mihăieș ar fi sensibil la argumente, doar e evident că însăilează toate minciunile posibile doar ca să facă rău unui adversar declarat al stăpînului său, Traian Băsescu. Pentru inocenții care îl mai citesc încă, vreau însă să precizez că și asta e o făcătură: am declarat public acum mai bine de un an, cînd Crin Antonescu nici măcar nu se poziționa ca viitor președinte PNL, că, după 20 de ani de bătălii politice, cred că am dreptul la o honesta missio (ceea ce, așa cum bine știe Crin Antonescu și habar nu are dl. Mihăieș, înseamnă în latinește "lăsare la vatră"). Am spus, înainte, în timpul și după încheierea campaniei pentru alegerile prezidențiale că am avut în persoana lui Crin Antonescu un student strălucit și un excelent doctorand, care a sacrificat o carieră de cercetare la vîrf pentru o carieră politică - tot la vîrf. Minciunile referitoare la calitățile de istoric ale lui Crin Antonescu, pe care dl. Mihăieș le clamează fără nici un pic de pudoare, nu sînt decît expresia panicii pe care o stîrnește prestația politică a acestui redutabil competitor în rîndurile curtenilor lui Băsescu.
Mai adaug ceva: aceste minciuni sfruntate sînt rezultatul evident al unei deliberate falsificări. Pînă azi am avut naivitatea de a crede că, și cînd înjură, și chiar și cînd elogiază, dl. Mihăieș crede în propriile fantasme. M-am convins că nu e așa, și că d-sa minte cu sînge rece în beneficiul cui l-a răsplătit pe măsura propriei trufii.

De aceeea, îi cer dlui Mihăieș să nu-și mai permită să-mi pomenească numele decît ca să mă ponegrească cum știe el atît de bine."

16 comentarii:

agaX spunea...

Doamna Zoe Petre sa zica mersi ca n-a fost executata. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Agax

Da, daa. Se poate spune si asa. Ministerul Adevarului, desi se clatina puternic in ultima vreme (vezi si textele lui Dorin Tudoran), ar putea sa ia aceasta masura ferma. Pai se poate? :))

Matilda spunea...

O atitudine pe care şi alţi intelectuali ai României ar trebui să o aibă !

Lilick Auftakt spunea...

@Matilda

Pentru prima data, dupa multa vreme, incep sa vad luari de pozitii perfect articulate si, desi individuale, tind spre comasare. Pana acum culeageam reactii solitare: Radu Portocala, Liviu Cangeopol, altii... Dar simt ca societatea civila incepe sa-si revina. Poate ca subiectul "Marius Oprea" a fost sau este inca picatura care a umplut paharul. Ma gandesc, si va rog pe toti sa va ganditi, la o posibilitate de a-i readuna pe toti acesti intelectuali , cu contributiile lor extrem de importante la insanatosirea si revenirea morala a natiunii. Eu am mai scris si voi mai scrie. Un Institut Liberal, un Institut de Studii Liberale, un fel de fundatie liberala, mi se pare cea mai buna solutie. Daca in cadrul ei Marius Oprea ar putea dirija si un departament care sa se ocupe de investigarea crimelor comunismului, de lustratie, etc... ar fi excelent.

Teo Negura spunea...

Ma-ntreb de ce simt unii nevoia sa vorbeasca prea tarziu... Sigur, nu ma refer aici la d-na Zoe Petre, dar sunt atat de multi viteji dupa razboi in tara asta de soldatei de plumb...

william spunea...

da, mihaes e una dintre reptilele portocalii spumegande ...
o poza (+ info) a limbistului iesit la 'picnic la marginea drumului' gasiti aici:
http://animals.nationalgeographic.com/animals/reptiles/gila-monster.html
ma bucur ca doamna zoe petre si-a gasit timp sa-l puna la punct pe acest unsuros (chiar daca demersurie ei nu vor avea nici un fel de rezultat.... mihaes isi plateste postul de la ICR prin editoriale scatologice in evz... nimic nu-l va opri din asta) )

Lilick Auftakt spunea...

@William

Da, excelenta poza: gol, la marginea drumului, rumegand excremente... Cel mai mult insa mi-a placut: "Protection status - Threatened" :))))

zincabeiu spunea...

Societatea civila are o forta inca nefructificata.Din pacate, lipsa de solidaritate in randul intelectualilor este paguboasa.
In ceea ce il priveste pe dl.Mihaes,tot veninul pe care-l varsa, saptamana de saptamana pare a fi de origine patologica !Saracu' e orb, surd si rau.

Anonim spunea...

Superb textul! Sincer nu ma asteptam la atata savoare de la doamna Zoe....

Chiar superb! Multumim.

Wilkins Micawber spunea...

Ca ins ce ocupa un inalt post intr-o institutie patronata de stat, mi se pare imoral ca Mihaies sa se rafuiasca prin ziare cu opozitia pozand drept membru al unui asa-zis "senat" al Evenimentului zilei, cuma ar veni, independent (!).

In fine, probabil se va zice ca nu e ilegal. Imoral isa e. Si firesc ar fi ca in dreptul semnaturii sa se precizeze si functia ocupata de Mircea Mihaies. Despre individul propriu-zis, e irecuperabil, nu se poate spune nimic.

Crăciun Florin spunea...

Cu ceva timp in urma mi-am manifestat intentia de a uita de existenta acestui Mihaies. Pur si simplu este idiot. Scrisul bun nu mai este apanajul unor daruiti de "Soarta", a devenit o calitate comuna mai tuturor celor care au avut curajul sa comunice celorlalti ganduri, idei, imagini etc. Cu referire la sfertodoctul Mihaies nu am gasit alta apreciere la superlativ, facuta de portocalii, decat aceea ca scrie bine. Da, scrie bine lozincile basesciene. Foloseste multe adjective, umple spatiul cu bla-bla-bla si produce atacuri la persoana, de preferat acele persoane care, intr-un fel sau altul constituie un pericol pentru Sauron-Basescu ot Cotroceni. Individul da forma literara lozincilor portocalii. Atat.

Vreau sa remarc gestul distinsei Zoe Petre, intelectualul care ne da un semnal. Nu stiu de ce a ales sa valorifice, prin atentie, acest deseu uman si intelectual numit Mihaies, este in fond problema ei, dar este important faptul ca il descrie, cu eleganta, ca o nulitate intelectuala si il pune la locul lui: un postac basescian. Atat. Scriitorul Mihaies a decazut in postura de postac. Chiar de semneaza editoriale la un ziar portocaliu, tot postac este. Iar postacul are o singura mare calitate: stie sa injure.

Voi face ca tine. Voi promova "Cererea" dnei Zoe Petre.

Lilick Auftakt spunea...

@Zinca Beiu

Momentan imi place si aceasta lupta om la om. Poate ca solidaritatea va aparea pe parcurs, desi eu simt ca a aparut deja. :)

@Atitudini

Ultimul text de genul asta al doamnei Zoe a fost o scrisoare pentru Cristian Preda. Savuros si acela. :)

@Micawber

Asa ar fi bine. Si la Mihaies, si la Patapievici...

@Florin

Doar postac... nici macar "gandac" basescian. :))

mircea spunea...

Foarte bun textul doamnei Zoe Petre, ar trebui sa fie o lectie pentru Mircea Mihaies, dar nu stiu daca omul are capacitatea sa si-o insuseasca.
Sunt curios daca-i va raspunde Doamnei Profesoare, si mai ales in ce fel o va face (desi cred ca-mi pot imagina).
Din cate stiu si Mihaies e profesor universitar, oare ce fel de studenti ies din mana lui? Mi-e groaza sa ma gandesc ca se umple Romania de animale din astea.

Lilick Auftakt spunea...

@Mircea

Nu cred sa aiba curajul sa ii si raspunda.

Mircea Ordean spunea...

Chestie de gust şi atît.
Mihăeş nu e perfect. Dar îl prefer doamnei Petre.

Lilick Auftakt spunea...

E vorba de bun-simt nu de gust. Ca nu ai ce sa... gusti la un mitocan.