20 apr. 2010

Nu mai merge cu “Bai, Traiane!”


ANN RICHARDS: “I've always said that in politics, your enemies can't hurt you, but your friends will kill you.”

Vad ca apar, in sfarsit, din ce in ce mai multe opinii din care reiese ca declaratiile de la B1TV ale lui Traian Basescu nu urmareau decat o mazilire a unor membrii PDL, asa cum am scris acum cateva zile aici.

Nu, nu e vorba de teatru. In niciun scenariu nu o sa regasim vreodata un atac fals la Basescu, asa, de amorul artei. Aici e vorba de politica si de putere. Iar Basescu isi doreste puterea deplina asupra PDL-ului, acum, la congres. Cei care sustin ca totul e doar teatru ar trebui sa se intrebe daca, vreodata, un alt lider autoritar si-a mai rugat subalternii sa il injure putin, sa il conteste, sa nu tina cont de indicatiile sale sau sa ii dea un ghiont.

Stalin, Ceausescu si atatia alti dictatori si-au mazilit apropiatii, la un moment dat. Dusmanii, asa cum zicea Churchill, trebuie sa ii cauti in spatele tau, in propriul partid si nu in fata, adica printre adversarii din alte partide.

As reaminti ce se petrecea in a doua jumatate a anilor '60 si la inceputurile anilor '70, la varful conducerii comuniste din Romania. Dej avusese mai multi locotenenti tineri si loiali, care formau cercul sau apropiat. Gheorghiu Dej domnea ca un patriarh, iar puterea era distribuita relativ egal intre locotenentii sai: Gheorghe Apostol, Alexandru Barladeanu, Chivu Stoica, Alexandru Draghici sau Nicolae Ceausescu.

Dupa Congresul al IX-lea Ceausecu s-a plasat, cu sprijinul lui Ion Gheorghe Maurer, in fruntea partidului. Locotenentii lui Dej il succedau de aproape, insa Ceausescu a avut abilitatea de a-i mazili pe rand, fie mimand un spirit democratic ca sa scape de Draghici, fostul cerber al Securitatii, fie oferind altora posturi indepartate in diplomatie. Treptat, oamenii avansati de Ceausescu au inlocuit vechea garda, si nimeni nu mai avea curajul sa i se adreseze lui Ceausescu pe numele mic.

Ultimul care putea sa faca asa ceva, si chiar sa-l contrazica, era Ion Gheorghe Maurer. Cand acesta din urma intra in biroul lui Ceausescu si i se adresa cu “Bai, Nicule!”, alte persoane fiind de fata, probabil ca lui Ceausescu i se parea ca-i cade toata cladirea CC-ului in cap. Toti ceilalti pocneau din calcaie, i se adresau cu “Tovarase Secretar General”, sau, mai tarziu, cu “Tovarase Presedinte”, ori chiar cu “Tovarase Comandant Suprem” in timp ce Maurer isi permitea sa adopte o tinuta degajata si sa-i spuna, cu nonsalanta, in diverse probleme: “Bai, Nicule, nu cred ca procedezi bine…”

Revenind in prezent, sa ne aducem aminte ca Radu Berceanu si Vasile Blaga sunt ultimii locotenenti ai lui Petre Roman care, alaturi de Traian Basescu, au ramas in PD, actualul PDL. Cei doi sunt, mai mult ca sigur, singurii membri de partid care i se pot adresa lui Basescu de la egal la egal. Alti locotenenti din grupul Petre Roman - cum ar fi Bogdan Niculescu Duvaz, Adrian Severin, Alexandru Sassu si atatia altii - sunt demult pe la alte partide, sau au disparut din viata politica.

Radu Berceanu sau Vasile Blaga ii pot spune oricand lui Basescu: “Bai, Traiane, nu cred ca procedezi bine…”. O vedeti facand acelasi lucru pe, sa zicem… Roberta Anastase?

In concluzie nu cred ca razboiul lui Traian Basescu cu cativa baroni din PDL e o cacealma menita sa mimeze o aparenta de democratie. Cred ca presedintele urmareste cu adevarat sa scape de ultimii membri din vechea garda, pentru ca apoi sa domneasca peste partid, atat acum, cat si atunci cand nu va mai fi presedinte, asa cum si-a dorit intotdeauna: ca un patriarh…

28 de comentarii:

Anonim spunea...

Din punctul meu de vedere este bine.

Este bine ca vrea puterea absoluta in PD. Nu ma simt confortabil sa isi doreasca puterea absoluta in PNL.

Lasa-i sa-si sparga capetele (Incaiera-i Doamne!)...

Impreuna cu PD-ul vine si toata "greaua mostenire". O structura politica alternativa ar fi curata si proaspata...

Pe de alta parte, am o intrebare: cum i se adreseaza Udrea in privat lui Base? (Atentie! Am scris "in privat" nu "in privată")

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

Haha! Cred ca ii spune, simplu... Zeus. :))

Cezar P spunea...

e un viciu de logica in toata povestea asta.
bvb-ul era simbolul raului in pdl. asta era si e tema predilecta.
acum basescu ii vrea rasi pe astia sa isi puna garda lui. asta e tema de acum.

deci ii vrea jos pe cei rai sa ii puna pe unii rai rai de tot. preda, turcan, stoica, etc. c'mon LOL
pai in primul rand nu-s tocmai persoanele cu care sa ai puterea absoluta. si apoi e cam aiurea sa compari cu situatii similare de mazilire din trecut. videanu nu e parvulescu, nu se opune sistemului ticalosit si dictatorial :)

deci...revizuiti temele.

Lilick Auftakt spunea...

@Cezar P

Tu esti portocaliu. Nici nu ma obosesc sa iti raspund ceva.

Contratorpilor spunea...

@Lilick

Spune-i portocaliului de mai sus ca schema puterii e aceeasi. Si in anii 60 si azi... De pe vremea lui Iulius Cezar e la fel. Bai, la otomani, ala de ajungea sultan isi ucidea fratii, mai! Isi ucidea fratii de sange, pe toti, ca sa n-aiba concurenta.... Lucrurile merg la fel si in ziua de azi, cu atat mai mult cu cat avem de-a face cu mentalitatea unuia ca Basescu

Lilick Auftakt spunea...

@Contratorpilor

Logic ca e la fel. :)

Matilda spunea...

Raţionamentul tău este corect ! Băsescu vrea să-i elimine pe vechii pedişti, nemulţumiţi că personaje ca Roberta, Nuţica sau Anca le-au cam furat din posturile mult visate. La conducerea "noului" PDL îşi va implanta în funcţii de răspundere "noua clasă politică" , respectiv toţi lingăii pe care-i poate manipula după propria dorinţă.

Anonim spunea...

TRIPLETEI ” BLUF ” – Frunzăverde-Udrea-Videanu, spre ştiinţă!!
Din nou despre ” turismul cărăşean “… un basm frumos, deocamdată…
Într-un articol de pe http://www.caon.ro se specifică total ERONAT:
Udrea şi Videanu ajută Clisura
Numai că, Banatska Klisura, Clisura Dunării, NU înseamnă DOAR oraşul Moldova-Nouă…
http://sfinx777.wordpress.com/2010/04/20/tripletei-bluf-frunzaverde-udrea-videanu-spre-stiinta/

Adrian Stoica spunea...

Lilick, poate mi se pare mie, dar prea despici firul in patru. Ce mi-i Tanda, ce mi-i Manda? Pedeleii astia au hotia in codul genetic. Astia fura si puii de sub clota. Si, vrei sa stii ceva? Eu cred ca "valorile" astea se transmit mai ceva ca aviara, daca-ai mancat din acelasi blid cu Basescu esti terminat, daca te uiti bine in oglinda vezi cum iti creste o chelie frumoasa si te-apuca si dorul de whisky ... si de nurii doamnei Nutzi. Uite, eu nici in Petre Roman nu am incredere. Ce-a facut Petre Roman ca sa fie de incredere? I-a sutit Baselu scunul de sub fund? Si, ce-i cu asta? Uite, pe Petre Roman il tin minte cum s-a batut odata cu caramida-n piept ca a dat case la oameni, la pretul unui telecolor. Bravo! Sa-mi dea si mie, la pretul a zece plasme, nu a unui telecolor. Imi da? Nu, ca n-are de unde. A dat si el din "greaua mostenire", de parca era a lu' tac'su ilegalistu'.
Eu nu zic, hoti, borfasi, nemernici sunt peste tot. N-ai cum sa ajungi "mare" in politica daca n-ai "stomac". Da' uite, parca in PSD, PNL, UDMR etc. mai sunt si oameni rationali. Nu zic cinstiti, dar sa nu fie borfasi la drumul mare. Sa fure mai "cu manusi". Sa nu fie paranoici. Sa mai scape, la o adica, o ciosvarta si la "luzari". Pedelistii nu. Ca sa-i dea afara de pedelisti din deconcentrate, liberalii s-au cacait doi ani si tot n-au terminat. Da' cand au iesit pesedistii de la guvernare, prefectii lor au avut demiterea pe masa in aceeasi zi. Nici cu prioripost nu ajungea mai repede. Si, parca nimeni nu s-a mai razboit atata cu Constitutia. Daca zice Constitutia ca nu pot sa-i fac bagajele nu stiu carui sefulet, ca e functionar public sau nu stiu ce, asta e, astept si eu un an-doi si-si da demisia singur, la cate mizerii ii fac. Sau ii expira mandatul. Nu se sfarseste lumea daca mai sta X pe post un an-doi. Dar, la PDL nu-i asa.
Vor fi Blaga si Berceanu maziliti de Basescu? Poate... Si ce-i cu asta? Vor fi, astfel "spalati" de pacate? In vecii vecilor.
Asta cred eu. Si inca ceva: nu pot fi de acord cu tine ... ca scade PDL in sondaje. Sau, ma rog, sunt de acord, dar ce-i cu asta? Cu ce ma incelzesc sondajele? Ce, alea nu pot fi furate? Si inca cum, asa ca ...

Lilick Auftakt spunea...

@Matilda

Pai pana la Berceanu si Blaga i-a cam eliminat pe toti. Le-a venit si lor randul.

Cezar P spunea...

mda si antonescu i-a inlocuit pe vechii din pnl cu alde voicu pt ca sunt buni. nu pt ca nu se opun lui.

si da ...movii sunt misto

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian

1.Nu eu am spus ca PD_L scade. Erau niste opinii.
2. "Vor fi Blaga si Berceanu maziliti de Basescu? Poate... Si ce-i cu asta? Vor fi, astfel "spalati" de pacate? In vecii vecilor.|

Pai unde am scris eu ca vor fi spalati?

Nu vreau decat sa demonstrez, si deja multi au preluat ideea, ca basescu nu urmareste decat un fir normal, logic, pe care orice lider autoritar il urmeaza. Mazilirea apropiatilor. Am spus asta de cand a fost emisiunea la B1 si lumea abera grav pe atunci. Simplu.

Adrian Stoica spunea...

@Lilick: Ok. Da' chestia asta-i de cand lumea si pamantul. Uite, imi aduc aminte din "Cel mai iubit dintre pamanteni", cand s-a ridicat nu stiu cine din grupul Luca-Pauker si a intrebat de ce nu sunt "tradatori", "deviationisti" si in PMR, ca in toate partidele "fratesti". Gh.Gh.Dej a inteles imediat ce i se pregatea si a dat fuga la Zeus, pardon la Stalin. Stia ca e o situatie de ori-ori. Daca nu facea asta, era mazilit. Asa, mai avea o sansa. Si a scapat!
E ceva legat de psihologia hotului. Dpv evolutionist suntem "maimute" si nu vedem in jurul nostru decat "maimute". Ce-ai vrea sa vada hotul? Hoti, fireste? Cum se poate increde Basescu in cineva? Nici in Boc nu are incredere. Dar, acolo nu se pune problema de incredere, ci cine-i mai hot si mai "iute de mana" ... asta este. Ei, acum Basescu are tot interesul sa faca putin "valuri" ... sa zica prostii: mama, ce dezbatere democratica are loc in PDL, si cum e starpita coruptia din radacina! Vai si-amar! Ivan cel Groaznic, care a fost un nebun era - povestesc cronicile - adulat, zeificat, pur si simplu, in anumite "cercuri". Asa se bucura mujicul cand mai scurta Ivan capetele a o suta de boieri ... ii trecea si de foame, si de sete, si de tot. Asta-i mujicul. Si pe asta mizeaza Baselu. Incaiere-i dracu', dar noi, astialalti, nu avem niciun gheseft de-aici. Ca, printr-o astfel de smecherie, PDL pierde un om-doi, dar castiga voturi ... ca sunt destui care sa puna botul. Nu-i prost Baselu ... prosti sunt ailalti, luzerii de care vorbeam.

Lucia Verona spunea...

Numai că s-ar putea să nu-i meargă cu Berceanu şi Blaga. Dar el încearcă.

Lilick Auftakt spunea...

Pai poate PD-L castiga voturi daca Basescu reuseset sa ii elimine pe cei trei. Esti sigur ca poate sa o faca? Se lupta. Nu trebuie sa neglijam nici forta celor trei. Asa cum zicea si doamna Zoe Petre.

Adrian Stoica spunea...

Si daca nu, nu? Adica, daca, sa zicem, la congres iese Blaga si asta-l mazileste pe Boc, ii retrage sprijinul. Si, bineinteles, ii trage o flegma groasa lui Baselu. Ce se intampla atunci?
Uite: intr-o tara a avut loc o rebeliune. Fostul rege a fugit iar seful insurgentilor a intrat in capitala. Pe strazi, puhoi de lume, cu flori, cu toate alea. Lumea bucuroasa, ca scapase de "tiran". Un lingusitor ii spune noului lider: vedeti cat va iubeste lumea, cati au iesit sa va vada, sa va dea flori? Da' ala, intelept, raspunde: Ia zi, daca eram dus acum la esafod, erau mai putini?
Daca il mazileste Blaga pe Baselu, atunci tot PDL-ul se va alinia disciplinat in spatele lui si-l vor mascari pe Baselu' cum n-a reusit opozitia in cinci ani. Si nu numai PDL-ul, vor fi destui fraieri sa vada in respectivul nu stiu ce mare goanga si sa-i dea votul cu ochii inchisi. Eu asa cred.

Adrian Stoica spunea...

Mai bine, uite-aici. Eu cred ca are ceva dreptate omul asta ....
http://www.antena3.ro/stiri/politica/antonescu-mustrat-de-tariceanu-sa-se-implice-sa-vina-cu-mesaje-mai-concrete-ponta-amenintare-pentru-pnl_97308.html

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Da. E posibil. BVB sunt foarte puternici. Si Udrea e foarte puternica. O sa vedem care pe care...

@Adrian

"Daca il mazileste Blaga pe Baselu, atunci tot PDL-ul se va alinia disciplinat in spatele lui si-l vor mascari pe Baselu' cum n-a reusit opozitia in cinci ani."

Da, sigur. Exista si posibilitatea asta. Oricum, la congres nu se poate sa castige si unii si altii. Ori isi pune Basescu toti lingaii, ori puterea o vor lua BVB si Basescu ramane la mana lor.

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc pt stire. L-am ascultat pe Tariceanu si in direct. Mai e si asta:

http://www.ziare.com/tariceanu/stiri-calin-popescu-tariceanu/tariceanu-basescu-nu-se-consulta-cu-guvernul-ci-il-cheama-la-ordin-1010495

Hendrix spunea...

Reafirm si azi ca avem de-a face cu o SCENETA BASESCIANA 100%. S-au inventat ,,monstrii'' in persoana celebrei triade BVB, adica a fost fixata ,,tinta'', in cel mai bun stil bolsevic. Se inventeaza mai apoi asazise ,,tensiuni'' intre asazisul grup BVB si ba-secu, ultimul fiind evident ,,un om de bine''!!! Stiti cu ce seamana toata sceneta asta? Cu celebrele bancuri cu POLITISTUL BUN SI POLITISTUL RAU! Doar fraierii nu realizeaza ca suntem manipulati, ca intre asazisul grup BVB si ba-secu nu exista in realitate nicio ,,tensiune''.
Sunt perfect de acord cu @Adrian Stoica. Subscriu la cele spuse de el:,,Ca, printr-o astfel de smecherie, PDL pierde un om-doi, dar castiga voturi ... ca sunt destui care sa puna botul. Nu-i prost Baselu ... prosti sunt ailalti, luzerii de care vorbeam.'' Este singurul care pana acum a pus punctul pe I, singurul care nu are orbul gainilor.
@Lilick Observ ca pui mare pret in ultima vreme pe blogul Inpolitics. Eu am o parere destul de proasta despre dubiosul Tiberiu Iacob, fiind mult prea portocaliu pentru mine. Am citit cate ceva din ,,productiile'' sale si m-a uimit URA lui antiliberala. Ai citit cumva ,,Si daca pragul de 10% va elimina nu doar UDMR, ci si PNL?'' din 18 aprilie? Daca da, cum de poti citi mizeriile acestui sconcs portocaliu? Daca nu, citeste si edifica-te!
Stiu ca si el este adeptul ideii grupului BVB cu care se bate cica ba-secu. Esti asa influentabila? N-as fi crezut!

Shadow spunea...

Si daca va spun ca e doar" praf in ochi" ca si tot "basismul" si toata asa zisa "ideologie" si reforma nu o sa ma credeti nu?
tovarasul basecu se face ca e suparat pe "tripleta", aia iau pozitie la el "acasa" de ghiocel si dau cu autocritica si apoi doar se rotesc cadrele.

Ca vorba aia tot era unul care se dadea "logic" pe acilea si care spunea ca "tovarasii" preda, turcanu, stoica nu sunt ascultatori si nu inghit "orice". Dar au inghitit pana acuma o gramada de "merde" ba au mai si inventat "motive" ca sa stea "usurel" cu propria lor asa zisa "constiinta". Nu sunt diferente de "motivatie" intre "tripleta" si "smecherasii" de stil nou. Au un cost si unii si ceilalti. Cu multe zerouri din pacate insa numai dupa "cifre semnificative".

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Nu e prima data cand tu etichetezi ca portocaliu pe unul care nu e. Deja m-am obisnuit si ma amuza. Da-i inainte.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

De fapt unde ne contrazicem? (Si cu Hendrix, dar el nu stie sa dialogheze....)Tu zici ca el are deja toata puterea, eu zic ca ar mai fi loc si ca are nevoie de slugi si mai obediente (vezi Preda, Anastase, Voinescu.. etc)

Shadow spunea...

@Lilick

Pai ne contraziceam la "praful in ochi" atat nu la "logica". Aia o au doar "portocalili":-p.

Bogdan spunea...

Faptul ca este sau nu tensiune intre unele pedelepre si Basea(+cateva slugi) ma lasa sincer rece. Faptul ca din acest presupus conflict inevitabil unii vor fi considerati mai buni decat altii e intr'adevar ingrijorator. Mi se pare o tehnica de pozitivizare prin eliminarea "raului cel mai mare", care o fi fost el.

Pentru mine pedeleprele sunt la fel de nocive si n'as putea sa spun care e mai mare ticalos, Basescu insusi sau grupul de slugi mincinoase.

Ce preferi, lichelele care mint, inseala, fura pentru promovarea Sarlatanului sau Canalia perfecta.

This is the question I wouldn't dare to answer.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Haha! Exact!

@Bogdan

Nu raspund, nu raspund.. :)

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

Foarte bun articolul.
Vom retrimite de la site oficial Gheorghe Apostol la articolul dumneavoastra.
Sunteti de acord?
Gasiti pe site-ul oficial de asemenea si un interviu cu Gheorghe Apostol dupa 1989 , in care spune ca i s-a facut scarba de politica de acum din Romania
http://gheorgheapostol.blogspot.com/

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc, Graham. :) Da, sigur.