25 mai 2010

"Scrisoare din Piata Universitatii". Reconstructia societatii civile, un pas catre conturarea identitatii nationale.

Andrei Badin a deschis aseara o discutie, pe facebook, pe o tema interesanta dar ampla: "Care este identitatea noastra nationala?" Tot Andrei, intr-o nota, scrie urmatoarele:

"Vorbeam de iubirea de tara. Acum 12 ani, la Edmonton, am cunoscut un grup de romani. Nu mai vorbeau romaneste. Aveau in piept ecusoane cu John, Elizabeth, Richard etc. Jucau si cantau intr-o limba pe care nu o cunosteau. Vorbeau despre o tara pe care nu o stiau probabil decat din povestirile bunicilor. Dar simteau romaneste mai mult decat multi dintre noi. Isi iubeau costumele populare. Le divinizau.

Apropo de cei care zic ca vor sa plece din tara. Nici stramosii celor de atunci nu au plecat de bine, dar si au invatat copiii si nepotii sa iubeasca o tara pe care putini din ei au vizitat-o. Au ajuns in Canada, unii dintre ei acum o suta si ceva de ani. Au infiintat langa Edmonton o localitate cu numele de Boian (dupa Boianul din Bucovina) si au reinventat Romania.

Am intalnit la Kitchener o comunitate la fel de puternica. Si un grup de romani cu o medie de varsta de 20 de ani care jucau romaneste cum nu o facem multi dintre noi. Nici unul nu stia romaneste. Noi nu stim decat sa injuram Romania. Nu ne place Basescu, nu ne place coruptia. Dar Romania e altceva. Cand o sa simtim asta vom sti sa ne iubim tara."


Lucrurile privite astfel par foarte frumoase... Dar e vorba de o Romanie idilica, pe care persoane cu radacini romanesti o construiesc departe de noi. Sa nu ne amagim. Romania nu a fost niciodata asa, ca-n basme. Nu exista si nu a existat niciodata acea Romanie fantastica. Nu poti sa iubesti la modul general Romania, un conglomerat de lucruri diferite, contradictorii chiar. Poti sa indragesti locuri, oameni pe care i-ai cunoscut... Dar sa zici ca iubesti Romania cu totul, mai ales daca nu ai cunoscut-o, mi se pare fals.

Dar de unde se trage acest patriotism teatral? De pe vremea cand Statul National nu era decat un deziderat. Lucian Boia spunea ca, odata formate statele nationale, acest gen de patriotism nu-si mai are sensul. E desuet, retrograd. E un deziderat implinit. De pilda, in cazul Romaniei, dupa ce s-a realizat Statul National, energiile creatoare s-au manifestat prin cultura, nu prin patriotism declarativ. Asta a facut ca sa avem, imediat dupa formarea statului, cativa ani de cultura (vreo 20), o perioada infloritoare, neegalata pana azi.

Acum stat avem. Iar lipsa patriotismului (un termen demonetizat, pentru care am mari retineri sa il folosesc) nu o resimt atat de acut cat simt de ani buni lipsa societatii. Societatea, in sensul acelei entitati care are o coeziune, reactioneaza solidar la un abuz, tine la principii, la valorile democratiei, construieste. Si nu se bate in piept cu o toxica "dragoste fata de Tarisoara si Popor". Nu poti sa spui ca iubesti Romania in lipsa acestei societati moderne. Dar cum o construim?

Va invit si eu la o dezbatere pe aceasta tema. Parerea mea e ca, momentan, singura sansa sa ne implicam in construirea unei societati moderne, e ca noi, blogggerii, sa promovam cat mai mult valorile democratiei: libertatea, egalitatea in fata legii, transparenta, toleranta, competitia dreapta, egalitatea sanselor si egalitatea in drepturi. Si sa taxam orice nerespectare a acestor valori. Aici, in online, avem (inca) libertatea deplina sa o facem. Si sa comunicam apoi pe orice cale cu cei care cred in constuctia unei societati civile active. Ar fi primul pas spre conturarea unei identitati nationale...

Iar daca ne trebuie un reper romantic care sa ne stimuleze cumva creator "avantul", eu zic ca nu opincile si portul popular ar putea sa ne aline "dorul de Romania" (o Romanie pe care nici noi nici "ei" nu o cunosc in opinici), ci asfaltul cald si prafuit pe care societatea civila romaneasca si-a purtat pentru ultima oara pasii.


Asculta mai multe audio Blog

10 comentarii:

Alin spunea...

Alin B
- Care este identitatea noastră naţională?
- După mine ... este cea pe care ne-o construim. De acum încolo. Ceva viu, cu faţa către viziunile viitorului, ceva pe care să se lipească apoi şi acele fâşii din trecut care sunt compatibile cu viitorul.
Trebuie să ne găsim liderii, să purtăm război lângă ei, să pierdem şi să învingem, să aducem trecutul şi identitatea din viitor. TOT TIMPUL. Aşa cum fac de milenii cei care au o istorie mare.

Rromania tiganeasca spunea...

Cum care este identitatea noastra nationala???
Pai nu este evident?
TIGANIA!

Matilda spunea...

Identitate naţională are fiecare popor prin sine însuşi. Din pricina proastei guvernări care aruncă oamenii în sărăcie, aud tot mai des : plec din ţara asta ! Este adevărat, suntem foarte supăraţi, dar supăraţi pe guvern, pe preşedinte, pe sărăcie şi nevoi, nu pe ŢARĂ ! Şi ea suferă, şi pe ea o doare durerea noastră, dar ea n-are nicio vină...
A fi patriot înseamnă a înţelege această diferenţă. Aşa cred.

Anonim spunea...

Identitatea naţională suntem noi!
Fuck the bastard!

Wilkins Micawber spunea...

De acord - cu tot continutul lor emotional, solutiile romantice nu duc nicaieri, ba chiar duc intr-o directie gresita.

Singura cale de urmat ar fi (re)constituirea societatii civile, din care o parte s-a compromis grav in ultimii 5 ani, fie prin pasivitate vinovata, fie de-a dreptul prin complicitate cu diversionistii portocalii.

Deceneu spunea...

@Lilick - "Dar e vorba de o Romanie idilica, pe care persoane cu radacini romanesti o construiesc departe de noi. Sa nu ne amagim. Romania nu a fost niciodata asa, ca-n basme. Nu exista si nu a existat niciodata acea Romanie fantastica."

Una e idilica alta este diabolizata in mass-media si pe bloguri.
Adevarul e unde va la mijloc.
Cei plecati care o idolatrizeaza insemana ca s-au simtit bine in ea, altfel nu ar avea tanji dupa Romania.

"Dar de unde se trage acest patriotism teatral? De pe vremea cand Statul National nu era decat un deziderat. Lucian Boia spunea ca, odata formate statele nationale, acest gen de patriotism nu-si mai are sensul. E desuet, retrograd.

Manifestarile festiviste ale americanilor ti se par desuete?
Exista si acolo un patriotism teatral, dar care e apreciat la ei.
Noi cred ca am consumat prea multa propaganda pro si anti-nationalista si a ajuns sa respingem totul la gramada, sa ne dispretuim si sa atingem obiectivele lui Beria.
"Daca am putea sa distrugem efectiv mandria nationala si patriotismul unei singure generatii, aceasta ar insemna victoria noastra asupra tarii respective. Prin urmare, trebuie sa existe o propaganda permanenta in strainatate pentru subminarea atasamentului cetatenilor, in general, si al adolescentilor in special."

Avem valori culturale care ar merita respectul, oameni de stinta Emil Racovita, Cuanda, Vlaicu Vuia etc.., am avut scoli renumite, dar nu au loc in mass-media din cauza toapelor si a "vedetelor".

Avem trusturi de media conduse de inculti cu bani, care promoveaza nulitati cu care nu poti sa te mandresti, dimpotriva iti crapa obrazul de rusine ca ne reprezinta. Gustul se formeaza dar "formatorii" nu au "gusturi".

O societate civila trebuie sa se coaguleze in jurul valorilor democratice, care nu sunt valori specifice, iar patriotismul vizeaza valorile culturale nationale.
Sunt valori diferite, dar ele se pot sustine una pe alta, sa invoci patriotismul ca sa sustii democratia si liberatatea pentru a putea afirma demnitate ca roman.

Deceneu spunea...

@Lilick "Aici, in online, avem (inca) libertatea deplina sa o facem. Si sa comunicam apoi pe orice cale cu cei care cred in constuctia unei societati civile active. Ar fi primul pas spre conturarea unei identitati nationale."

Tinta trebuie sa fie demnitatea noastra ca natiune si ca indivizi, pentru ca nu poate fi una fara cealalta. Nu exista natiune demna cu o populatie oropsita.
A incercat Ceausescu si comunismul in general si nu au reusit, desi in sport se cureau numeroase medalii.

La demnitate nu poti ajunge daca nu ai libertate si nu poti avea libertate in saracie.
Ca sa nu fim un popor de tip latino-american trebuie sa tinem conducerea sub controlul unei societatii civile, asa cum o fac tarile nordice, nu cum nu o fac tarile lumii a treia.
Deci societatea civila puternica este conditia necesara ca sa castigam respectul ca roamni.

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan

Ti-am sters comentariul. Eu nu am venit la tine pe blog sa-ti jignesc prietenii, asa ca, te rog, nu o faci nici tu aici.

Deceneu spunea...

@ Erata "Coandă" in loc de Cuanda.

PS
Scuze mai sunt si alte erori.
Am nevoie de corector.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, nu e nicio problema. Multumesc mult pt comentarii. Si celorlalti va multumesc.