3 iun. 2010

I.C. Bratianu, putina istorie, o "Piata"











Ieri am participat (la invitatia lui Alex. Marin despre care pot spune ca s-a specializat in ultima vreme in organizarea unor evenimente importante pentru PNL) la o intalnire care avea ca tema comemorarea lui I.C. Bratianu. Evenimentul a avut loc la PNL sectorul 3.

M-au incantat povestirile lui Dinu Zamfirescu despre tineretea liberala, despre familia Bratianu in care a crescut si s-a format ca politician si liberal (vezi si AICI), despre spiritul vremurilor si despre personalitatea lui I.C. Bratianu. O lectie de istorie extrem de interesanta si necesara pentru studentii care au participat.

Ceea ce vreau sa evidentiez, pentru ca Dinu Zamfirescu ne-a adus aminte cu aceasta ocazie, e faptul ca pana in 1948, in rondul din zona "Pietei Universitatii" (denumit azi "Piata 21 decembrie 1989" - da, acolo sunt doua "Piete" astazi!) exista un monument dedicat lui I.C. Bratianu. Iar intreaga zona se numea "Piata I.C. Bratianu" (asa cum se mai numeste azi doar bulevardul care coboara spre "Piata Unirii")

Am gasit pe net si cateva poze, iar amanunte despre monument puteti sa descoperiti AICI.

3 comentarii:

Doru spunea...

E bine ca se realizeaza asemenea simpozioane, felicitari organizatorilor. Mai potrivit ar fi sa se faca istorie adevarata in sistemul de invatamant! Tinerii, si nu numai, nu au cultura istoriei nationale, majoritatea dintre ei habar nu au cine au fost Bratienii, incultura e la ea acasa, istoria Romaniei se limiteaza la Ceausescu( si de multe ori o privesc ca ceva foarte cool) si la povesti de genul Mihai Viteazu si cat de tare "ii ardeam pe turci".
Poporul ce nu-si cunoaste istoria ii este sortita moartea.E ceea ce se intampla acum cu Romania. Elocvent e alegerea marinarului pe motive de vot anticomunism. Si cat de bine a prins la tineri...

www.pelin.com spunea...

Seniorul liberal Dinu Zamfirescu are perfecta dreptate,sper ca va povestit de miscarea studentimii liberale din '45 cand MAJESTATEA SA REGELE MIHAI I era tinut ostatic de comunisti,o zi faina ,cu drag Tavi!

Lilick Auftakt spunea...

Ne-a povestit multe lucruri. Despre cercurile studentesti liberale, despre felul cum dansul, pentru ca avea acces in casa presedintelui Partidului, Dinu Bratianu (arestat la domiciliu), tinea legatura cu cercurile si isi transmiteau informatii.