29 iun. 2010

Recentralizarea, un pericol pentru statul de drept, o ilegalitate

In ciuda faptului ca Traian Basescu a sustinut in discursurile sale demagogice intotdeauna descentralizarea, lucrurile stau cu totul altfel. Basescu si gasca si-au dat seama ca e mult mai usor sa furi... centralizat. Marturie sta proiectul de modificare a Legii 273/2006 a finantelor publice locale, prin care se incearca distrugerea institutiei primarului, prin conferirea de puteri sporite prefectului in materia bugetului local.

Pe acest subiect scrie Andrei Chiliman AICI, facand si un apel catre toti primarii responsabili. Citez:

"Ca reprezentant al Asociaţiei Municipiilor din România am transmis acest punct de vedere Guvernului şi am fost surprins în mod plăcut că acest punct de vedere este susţinut inclusiv de primari PDL care încă se mai gândesc şi la oamenii care le-au dat încredere, nu doar la obsesiile de bani şi putere ale clanului Băsescu-Udrea-Boc. Chemăm alături de noi toţi primarii responsabili din această ţară, să lupte prin orice mijloace împotriva acestui abuz. Vom cere Avocatului Poporului să atace aceasta OUG ilegală, iar Parlamentului să ia în discuție cu prioritate și să anuleze aceste modificări abuzive ale legii privind finanțele publice locale."

Pe aceeasi tema scrie AICI si Alina Mungiu Pippidi, referindu-se la gestul lui Blaga ca la un autodenunt, sugerand si o atentionare a Consiliului Europei.

Reamintesc ca Romania a adoptat in noiembrie 1997 Legea nr. 199/1997 pentru ratificarea Cartei europene a autonomiei locale, adoptata la Strasbourg la 15 octombrie 1985.

Cititi si la Daniel Malaelea, AICI, AICI si AICI sau la Theodora AICI. Iar Liviu Jicman propune desfiintarea prefecturilor.

4 comentarii:

Dan Stoica spunea...

In ordonanta prefectul este menionat in doua paragrafe: "Instituţiile prefectului şi direcţiile generale ale finanţelor publice monitorizează încadrarea în numărul de personal şi în nivelul cheltuielilor de personal prevăzute la alin. (1) – (5) şi raportează trimestrial la Ministerul Finanţelor Publice situaţii referitoare la modul de respectare a prevederilor legii de către instituţiile publice locale" si "Direcţiile generale ale finanţelor publice, în termen de 10 zile de la primirea bugetelor locale aprobate, transmit prefectului o opinie cu privire la evaluarea veniturilor şi a cheltuielilor, care stă la baza efectuării controlului de legalitate asupra hotărârilor de aprobare a bugetelor locale.". Daca "monitorizarea" reprezinta o sporire a puterilor prefectului...
Poate dl. Chiliman este un foarte bun administrator, dar in alte parti lucrurile stau cu totul altfel. Intreaba-l pe Vlad Oprea (nu fiindca este de-al vostru ci pentru ca mi-a explicat primarul din mandatul anterior proportia umflarii schemelor de personal si "investitiile" de succes) de ce este nevoie de o redactie de 9 persoane pentru a edita saptamanalul local distribuit (gratuit) TOTUROR locuitorilor cu drept de vot (ai inteles bine, nu pentru fiecare gospodarie).
Dar sunt convins ca, dupa ce ii va trage dl. Chiliman o morala sora cu moartea, primarul Sinaiei va fi foarte atent cu cheltuirea banilor publici.
PS Sper ca vei oferi o alternativa la proiectul de modificare al legii si nu voi auzi placa cu Basescu-Boc-Udrea :D. Chiar sunt curios...

Lilick Auftakt spunea...

Nu ma intereseaza. Nu-l cunosc pe Vlad Oprea si habar nu am ce-ti spune tie X sau Y. Insa stiu ca nici Liviu Negoita nu e de acord cu noua OUG, si nici alti primari PDL, asa cum spune si dnul Chiliman.

Eu sa ofer??? Ai baut ceva??? ) Mie mi-e clar ca se urmareste recentralizarea, mi-e clar si DE CE, si cine urmareste, si mi-e de ajuns. In rest, fiecare alege pe cine vrea ca primar. Nu asta e problema.

Dan Stoica spunea...

Totusi, care sunt "puterile sporite" ale prefectului?

Lilick Auftakt spunea...

Prefectul (sau "omul de incredere al guvernului", asa cum il numeste Boc)va stabili oportunitatea investitiilor pe care vrea sa le faca o primarie. http://old.cotidianul.ro/boc_prefectul_trebuie_sa_fie_omul_de_incredere_al_guvernului-69626.html