25 iun. 2010

Varul lui Boc se chinuie sa ii construiasca bunicului un pedigree legionar



Telefoane pe la jurnalisti, comentarii pe site-urile ziarelor, afurisenii in biserica sau localnici naimiti sa trimita echipa lui Oprea pe piste false. Pe toate le-a facut popa Teodor, varul lui Boc, in incercarea disperata de a zadarnici munca "Vanatorilor de Securisti" de a cauta osemintele luptatorului anticomunist Teodor Susman.

Am urmarit cu interes tot ce s-a scris pe subiectul asta, in special pe ziarele Ziua de Cluj si Napoca News, si cel mai mult m-a amuzat incercarea preotului Boc de a-i confectiona bunicului Suciu Pascu – fost primar comunist in Rachitele - un pedigree legionar. Lucru care, desigur, nu a impresionat pe nimeni. Nici pe George Bara de la Noua Dreapta, nici pe cei de la Evenimentul Zilei. Intrati pe link-urile pe care le-am lasat ca sa va convingeti, daca citatele selectate de mine mai jos nu sunt de ajuns :

«“Domnule Bara, să îmi răspundeţi cinstit, bărbăteşte: ce părere aveţi despre legionari?” Foarte bună, îi răspund fără să ezit, pentru ca apoi să ascult vreme de câteva minute plângerile preotului ortodox din satul unde a activat grupul anticomunist Şuşman: că Suciu Paşcu, cel ucis de Şuşmani, ar fi fost legionar, cu toate că ajunsese primar comunist, că informaţiile cu privire la falsul eroism al acestui grup de anticomunişti sunt minciuni, mistificări istorice. Adică tot ceea ce îmi spusese acelaşi preot Teodor Boc în urmă cu aproape un an, când publicasem materiale inedite cu privire la istoria zbuciumată a Şuşmanilor şi a satului Răchiţele.»


25 iunie, 01:12. TEODOR
Indiferent cine sunteţi , nu vă grăbiţi să aruncaţi cu bolovani şi vorbe grele.De 20 de ani acest caz a fost cercetat şi mediatizat unilateral. Eu şi cei din sat ştim că Suşman Teodor , senior, a omorît ,după ce înainte i-a chinuit diavoleşte,pe Suciu Paşcu şi Purcel Petru iar pentru Bortoş Nuţiu a comandat execuţia.Nici astăzi nu se ştie cu precizie unde au fost aruncaţi. Mai ştim , cei pe care cu adevărat ne dor aceste evenimente, că Susman Teodor s-a sinucis cu un pistol iar cartuşul unul din cele şase descoperite la dezhum este de alt calibru .Nu mai dezinformaţi ,vă rugăm . Un creştin nu poate să rămînă indiferent î faţa crimei şi a gestului de sinucidere ,indiferent din ce motiveau fost săvîrşite. Suciu Paşcu nu l-a inlocuit la primărie pe Suşman Teodor ci Corchiş Alexandru după care a urmat Valea Dumitru.Suciu Paşcu a fost şef de cuib legionar în Răchiţele şi a ridicat o troiţă pentru aceştia în sat , în anul 1940.Nu judec eu dacă a făcut bine sau rău dar una ştiu că legionarii nu au fost fraţi de cruce cu comuniştii.Tot Suciu Paşcu la alegerile din 1946 a pus un afiş la în drumul spre secţia de votare de la Săcuieu , afiş luminat noaptea de un felinar , pe care a scris :"FRAŢILOR DAŢI-VĂ SEAMA CU CINE VOTAŢI ŞI NU DAŢI VOTUL VOSTRU LA TÎLHARII DE COMUNIŞTI CARE V-AU RĂPIT DREPTURILE CI VOTAŢI CUPARTIDUL NAŢIONAL ŢĂRĂNESC MANIST". Acum judecaţi dacă acest om chiar a fost un comunist înfocat. Greşeli ,păcate o avut cu siguranţă .Celle afirmate le probez cu documente . Cei doi Suşman şi Suciu Paşcu s-au perindat la primărie din 1924.Campanii electorale dure ,ca şi asrăzi ,dar atunci uni ,se pare ,nu au ştiut să piardă şi au recurs la crimă. Cu astfel de devieri nu este îngăduit să fie nimeni de acord. Dacă ăn continuare voi fi calomniat şi jignit , punîndu-mi-se pe seama mea lucrui pe care nu l-am facut şi vorbe pe care nu le-am rostit ,am să rabd căci este creştineşte.Nu?

4 comentarii:

Deceneu spunea...

Eu stiu ca multi legionari s-au salvat de la condamnari politice, intrand in Partidul Comunist, de unde si versurile
"Căpitane nu fi trist/ Garda merge înainte/ Prin Partidul Comunist"
Oportunismul a fost in floare si in anii '40, e valabil si astazi.

Lulutza spunea...

"Mai rezista "miturile" propagandei comuniste care spuneau ca partizanii erau criminali, legionari?
Cind am ales tema erau probleme de perceptie, in sensul ca, mai ales in Occident, a fi anticomunist era sinonim cu a fi fascist. Asta s-a regasit si in propaganda PCR. Am incercat sa fac o incadrare din punct de vedere politic, social, profesional, educational, religios, pentru o mai buna intelegere a fenomenului. Astazi putem spune, in pofida retoricii regimului si a unui tip de discurs public care revine in Romania, ca, in cea mai mare parte, partizanii anticomunisti nu erau inregimentati politic (vorbim de peste 50%). Dintre cei care aveau, totusi, orientare politica, au fost, pe primul loc, taranistii. Pe locul al doilea erau, paradoxal, membri ai PCR care intrasera in conflict cu autoritatile locale. Abia pe locul trei veneau legionarii, iar pe locul patru, liberalii, partide mai mici."

De aici: http://old.cotidianul.ro/printre_partizani_erau_mai_multi_comunisti_decit_legionari-26730.html

Asa ca ma mir de ce varu' bocului nu ne spune verde-n fata ca bunica-su era un "erou comunist"! Doar asta este politica de stat, dezvaluita de sluga besescului de la Arhivele nationale inca de pe la vremea suspendarii...

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Jigodii au existat peste tot. Sigur.
Daca chiar e asa, si bunicul a fost mai intai legionar si apoi comunist, asa cum zice nepotul, pai cu atat mai mult se poate spune ca a avut un caracter mizerabil. Mai bine o lasa cum a cazut, cu comunismul.

@Lulutza

Deh, Teodor Boc nu l-a citit pe Dobrincu, cred ca nici macar nu a auzit de el, ca aborda asa problema.

transildania spunea...

Domnul preot, care din ce am citit nu prea are sustinere nici in propriul sat, este dupa cum am remarcat si foarte certat cu ortografia. Marturie si cateva mostre de "v-a" in loc de "va" scapate, intre alte greseli.
Pedigree-ul legionar al bunicului sau nu-i foloseste in opinia mea din nici un punct de vedere.