10 iul. 2010

Marius Oprea si rescrierea istoriei reale



„Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi”

Am citit cu sufletul la gura seria de articole aparute sub titlul "Cautandu-l in rapa pe Susman batranu'", al caror autor e Laura Laurentiu de la "Pandora's". Scrise cu mult talent si pline de detalii interesante, textele descopera o pagina de istorie pe care trebuie cu totii sa o cunoastem. Va invit sa cititi AICI, AICI, AICI si AICI.

De asemenea, a aparut in Observatorul Cultural din 9 iulie, sub semnatura lui Marius Oprea, un articol dedicat aceluiasi subiect: "Raiul lui Susman"

Unii poate se intreaba inca de ce e atat de important ceea ce face Marius Oprea cu echipa de la CICCR. E important, pentru ca ajuta la rescrierea istoriei reale, bazata pe probe, pe dovezi. Ei bine, asta e diferenta dintre el si Tismaneanu, cel care studiaza istoria, comod, din fotoliu sau din avion. Si de asta era atat de important ca Oprea sa ramana in fruntea ICCMER. Ca statul roman sa isi asume istoria noastra reala, avand la baza contributia fundamentala a istoricului.

Sa luam, de exemplu, exact cazul Susman. Toate documentele securitatii spun ca acesta s-ar fi sinucis si atat. Iata insa ce spune Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, participant la dezhumare : "S-au găsit şase gloanţe, cinci în trup şi unul în cap, care vor fi trimise la Bucureşti, la un laborator din cadrul Ministerului de Interne. Acolo se va stabili dacă au fost trase direct în trup sau prima dată au trecut prin tâmplăria şurii. La prima vedere, gloanţele par a fi de la acelaşi pistol, dar trebuie să stabilească laboratorul asta. Documentele Securităţii spun că Şuşman s-a împuşcat, dar dacă ne luăm după ele, scriem istoria Securităţii, nu adevărata istorie. Eu nu pun bază pe ele."

Sa va mai dau un exemplu elocvent. Studierea Arhivelor Nationale a dus la o concluzie naucitoare: si anume ca "printre partizani erau mai multi comunisti decit legionari". Adica vitejii comunisti se luptau, din munti... chiar cu autoritatile locale, comuniste! Poate vreun om intreg la minte sa creada asa ceva?

De aceea e foarte important sa sustinem si sa promovam pe cat putem activitatea lui Marius Oprea, o lupta pe care o duce aproape singur cu ramasitele fostei securitati, cu oamenii si practicile ei. Pentru ca o ancheta cu adevarat profesionista se desfasoara la fata locului, nu (doar) la biblioteca. Altfel, vom accepta ca urmasii nostri sa studieze o istorie scrisa chiar de catre "EI", post factum. Ne putem impaca cu ideea asta atat de usor?

P.S. - Atunci cand ai argumentele de mai sus, mi se pare o prostie sa lupti impotriva lui Tismaneanu legandu-te de originea lui (amanunte aici). Nu doar o prostie, dar si un gest total nedemocratic care il poate transforma din nou intr-o victima. Si pe buna dreptate. Originea e doar un detaliu biografic, pe cand oportunismul si cameleonismul sunt in cazul asta un real pericol, dar trasaturi de caracter universale.

P.P.S. - Ce vedeti mai jos este ceea ce apare in Raportul Final al CDAPCR cu privire la familia Susman.

5 comentarii:

Augustin Radescu spunea...

La dracu'! Niciun om care se sinucide NU APUCA sa traga 6 focuri de pistol!

Lilick Auftakt spunea...

@Augustin, si cazul Marino e edificator. Omul a fost "condamnat" de catre EVZ etc, etc pe baza documentelor securitatii, fara sa fie gasit niciun document semnat de el. Nu se mai poate asa. Si in cazul Marino, unul dintre cei mai vehementi inchizitori a fost tot Tismaneanu. Asta arata printre altele si increderea pe care o are acesta in documentele securitatii.

Lilick Auftakt spunea...

Chiar daca Susman si-a tras un glont in cap, e important sa stim in ce context a facut-o. Ca l-a apucat pe el, de nebun, asa, sau pt ca securistii erau la 10 metri de el, cu pistoalele indreptate catre el, ca sa nu le dea satisfactie sau sa isi usureze intr-un fel calvarul? Pentru ca in al doilea caz e o condamnare la moarte, nu o sinucidere.

Hendrix spunea...

Eu unul am convingerea ca mitul sinuciderii bravului Susman a fost fabricat de securisti. De ce? Ca sa ascunda faptul ca a fost ASASINAT de catre comunisti, pentru a i se ,,confectiona'' o imagine falsa, de om slab care alege sa se sinucida. Putea cineva sa contracareze MITUL? NU!
Am citit ca in dimineata zilei in care a fost asasinat a fost descoperit in sura unui taran. Acel ,,om de bine'' l-a denuntat securistilor, care misunau in zona de multa vreme in vederea lichidarii lui. Asasinii s-au apropiat de sura si AU TRAS! Este posibil sa nu fi fost ucis de securisti si, ranit fiind, sa se fi sinucis. Ar fi fost asta sinucidere? NU!, ar fi fost doar refuzul lui de a fi prins viu!
Cele 6 gloante sunt proba INDUBITABILA ca s-a tras asupra lui din afara surii denuntatorului. Este dovada clara ca s-a tras asupra lui!
Singura legatura cu Marino este MITUL fabricat de securisti impotriva lui, mit fabricat de securisti si folosit de jeguri precum volodea ismeneanu pentru a-l compromite! Este o metoda folosita de securisti pentru a macula oameni anticomunisti cu probe false fabricate de securisti, cu ajutorul vestitului Serviciu de Dezinformare al Manastirii Secu!

transildania spunea...

Daca avea sase gloante in el este IMPOSIBIL sa se fi sinucis, asa cum spunea si @Augustin.
Despre statutul lui Susman de luptator anticomunist nu mai exista cred nici un dubiu

Activitatea lui Oprea este absolut laudabila. Pacat ca autoritatile si marii "intelectuali" nu-l sprijina deloc.
Am citit ca unul din urmatoarele proiecte este gasirea osemintelor lui Iuliu Maniu. Care nu are mormant nici monument in Romania anticomunista.