7 iul. 2010

Rosu nostalgic

Reaparitia Partidului Comunist Roman, chiar si sub forma asta bazata pe nostalgia unor mosuleti aparent fara vlaga, a trecut oarecum neobservata in multitudinea de stiri legate de inundatii si alte nenorociri de actualitate.

Singurul care a pus punctul pe "i", din punctul meu de vedere, a fost Brad Dan, pe facebook, care a scris urmatoarele, postand si un videoclip de la congresul partidului rebranduit recent: "Priviti cu atentie... daca un rau nesemnificativ are conditii prielnice, iese din matca lui nesemnificativa si matura tot ce-i iese in cale... daca un asemenea eveniment este posibil in mandatul presedintelui care a condamnat comunismul... la ce sa ne asteptam pe termen lung?"

Reaparitia ideilor comuniste exprimate liber, pompos, solemn, nostalgic, cu toata recuzita specifica de scandari, aplauze prelungite, rosul intens, evocarea "maretelor realizari", demagogie cata incape, nu ar putea fi posibila decat intr-un regim care incurajeaza el insusi manifestarile totalitare ("dictatura luminata")si care a impins lucrurile pana acolo unde nivelul extrem de scazut de trai al oamenilor ar putea imbratisa astfel de "idealuri".

Pana una-alta ramane insa ridicolul situatiei in care ne aflam: PCR aparut pe mandatul unuia care a condamnat chipurile comunismul, practicand un soi de autoritarism numai bun sa provoace nostalgii senile si nu numai.

P.S. - A propos, ati vazut ca Tismaneanu&Co nu au scos nici macar un cuvintel pe subiect? Nu cumva partidul are acoperire chiar "de sus", ca si UNPR-ul sau asa-zis-ul Partid al Poporului OTV-ist, toate pentru inghitit si manipulat pe mai departe prostimea pierduta in ultimele luni de PDL?

P.P.S. - Mai jos, un clip aparut relativ recent pe YouTube (anul trecut), care respecta toate regulile propagandei comuniste si care ar putea, la o adica, sa provoace amintiri duioase celor mai slabi de inger. Noroc ca nu toti au internet.

11 comentarii:

Deceneu spunea...

Cred ca e mai mult o diversiune decat un pericol.
Cred ca partidul lui DD poate sa fie un pericol pentru democratie, pentru ca are si finantare si a devenit foarte activ si pe net.
Un articol in Cotidianul citand din Exploziv-News se intreaba, Cine este adevăratul patron al postului OTV?, pentru ca DD are 5% si 80% Adrian Tarău-jr.
Ce legatura este intre Tarau, Prigoana si Blaga !!!
In materialui citat de Cotidianul scrie ca:
Un alt amănunt penal legat de Dan Diaconescu: în schimbul campaniei pro-Băsescu a primit, ca donaţie, o vilă somptuoasă la Los Angeles. Donatorul, sau mai exact spus, donatoarea, aşa cum este scris în actele pe care procurorul Lele ni le-a pus la dispoziţie, este nimeni alta decît... Elena Udrea.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, aparute si inflorind peste noapte, toate aceste partide, la ora de fata mai mult fantoma dar in crestere, par a avea acelasi Tatuc. Nu ne ramane decat sa analizam pe cine avantajeaza existenta lor, cui ii convine sa existe un electorat sarac, umil, neputincios, usor de manipulat.

Adrian Stoica spunea...

Lilick, oamenii au tot dreptul sa existe si sa se manifeste. Ca reusesc sau nu sa dobandeasca audienta, asta e partea a doua. E la fel ca in comert, unde se spune: nu e nebun cine cere, e nebun cine da. Si comunistii, ca si liberalii, ca si pesedistii, ca si pedelistii, cer acelasi lucru: incredere. Exprimata, bineinteles, in voturi. Nu vad nimic rau in asta, rau ar fi daca le-ar fi si acordata aceasta incredere. Da' ia spune-mi cu ce-i mai rau, sau mai putin credibil, sau cum vrei sa spui, acest Rotaru decat Basescu? Basescu este cel care a promulgat o LEGE stiind de la bun inceput ca nu o va respecta niciodata. Asta e Basescu, si, dupa parerea mea, fie si numai pentru acest aspect, oricine, si acest Rotaru, si baronul (local?!) Munchaunsen merita mai multa incredere decat Basescu. S-a intamplat sa ajunga in finala cu Geoana, alt mincinos de calibru, dar macar Geoana nu si-a tiparit gogosile in Monitorul Oficial. Din punctul mau de vedere, Romania nu avea un alt candidat mai nepotrivit si mai putin credibil decat Basescu. Si totusi ... Poate ca realegerea marinarului corespunde unei necesitati istorice, poate ca atata meritam, ca popor, ca natiune. Care sunt calitatile care ne recomanda pentru a avea un alt conducator?
In privinta comunistilor, e acelasi lucru: daca atata meritam, daca atata ne duce capul, atata vom avea. Uita-te la basarabeni, crezi ca suntem cu mult mai breji, doar pentru ca suntem de celalalt mal al Prutului, sau chiar dincolo de Carpati? Mira-m-as, suntem acelasi neam, avem acelasi "adn", cata prostie e la Chisinau, cam atata e si la Bucuresti, Cluj sau Timisoara ...

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, eu nu sunt de acord cu toleranta fata de comunism si fascism nici macar ca idee. Si asta in amintirea totalitarismului pe care l-au promovat si practicat. Daca as fi de acord, mi-ar pasa mai putin acum ca exista pericolul undei dictaturi, chiar si luminate si denumita suav basescianism. Chiar daca accept uneori ca trebuie sa ne lovim de pericole pentru a le constientiza mai bine, nu pot sa ma obisnuiesc deloc cu ideea ca atat meritam.

Anonim spunea...

Eu o vad si mai trist. Va dati seama ca peste 20 de ani o sa fim nostalgici dupa regimul basescu ?:)

Lilick Auftakt spunea...

@Basarica, fii sigur! In sensul asta mergem! :)

Adrian Stoica spunea...

@basarica: O sa regreti, eventual, tu. Fiindca, daca pana atunci n-o sa emigrez in Kenya sau Swaziland, inseamna ca sunt un tampit - iaca, am citat-o si pe madam Vass (care rimeaza cu ...mi-as).

Alina Gorghiu spunea...

Exact asta ma intrebam si eu: unde sunt reactiile?
Ai observat foarte bine cum se brodesc lucrurile :-)

Lilick Auftakt spunea...

@Alina

:) Pai da. Ne-au innebunit in toata campania cu Jos Comunismul si daca apare chiar un partid comunist toti tac. Aiurea in tramvai. :D

George spunea...

Buna,

PARTIDUL are dreptul garantat la existenta. Referitor la acest aspect, nu incape discutie.
Referitor la clipul video, asi dori sincer sa reuseasca cineva sa adune intr-un colaj imagini reprezentative si pozitive, din ultimele doua decenii.
Departe de mine gandul de a face apologia vremurilor apuse, dar cred ca ar fi un exercitiu util pentru toti sa incercam a realiza un astfel de colaj, poate pe fond de manea...

Respect, Auftakt!

Lilick Auftakt spunea...

@George, sorry, pentru mine nu e un argument. Poate tine la tampiti dar la mine nu. Intre un bulevard asfaltat si libertatea de expresie, daca nu am incotro si trebuie sa aleg, nu voi alege bulevardul. Canalul Dunare-Mrea Neagra poate sa arate bine si sa fie util, dar cand stiu cati si-au dat viata acolo, stii cat de repede ma lipsesc de el? Eu am trait juma' de viata in comunism, jumate in democratie (asa cum e ea, cu bune si rele). Da, am avut o copilarie excelenta. Insa nu m-as intoarce niciodata in comunism, oricat de infloritor ar fi zugravit.