15 iul. 2010

Scaderea in sondaje a PDL si renuntarea la uninominalul majoritar

Il citez pe Transildania: "Din lungul sir al propagandei pro-uninominal aici doar o perla exemplara: consilierul prezidential Catalin Avramescu despre “Democratia fara partide” cu un parlament unicameral uninominal.

Vanitatea este precursoarea caderii. Plonjonul din sondaje incepe sa sfarme incet dar sigur constructia subreda a conceptiilor despre sistemul electoral ideal. Brusc aflam din pana aceluiasi consilier ca uninominalul majoritar intr-un singur tur poate produce efecte perverse, sau ca si cel in doua tururi “are probleme serioase“."


Iata asadar cum aflam, prin vocea sefului Cancelariei Prezidentiale, de ce Basescu sau PDL nu mai scot un cuvintel despre schimbarea legii electorale. Ei bine, fiindca nu si-o mai doresc. Fiindca aflati prea jos azi in sondaje, uninominalul majoritar intr-un tur sau in doua a inceput deja sa le puta.

6 comentarii:

Crăciun Florin spunea...

L-am urmărit pe Avramescu în cele trei articole de la Bursa. Nu se pune problema că are sau nu dreptate, deși el cere să i se dea dreptate în răspunsuri la postări.

Descrie niște situații particulare și fabulează la general, dând calificative. Negative adversarilor politici ai lui Băsescu și pozitive „maimuțoiului” de la Cotroceni.

Un astfel de „savant” nu poate fi combătut. Dacă te respecți. El are plăcerea de a duce în negativ tot ce este politic, cu unele excepții, desigur.

PD-L a fabulat pe variante de vot până acum în speranța că va fi la putere și „în vână” în 2012, anul 2008 fiind ratat. Vor ajunge să susțină scăderea de la 5% la 3% a procentului reprezentativității pentru accederea în Parlament, bicameralismul și votul politic (pe liste). Strugurii „pot deveni acri” pentru unii.

codeus spunea...

buna dimineata Lilick

vali plesca spunea...

uite, lilick, de asta m-au amuzat tot timpul isteriile de genul "basescu, introducand uninominalul, urmareste instaurarea dictaturii". e posibil ca afirmatia sa fie adevarata, dar nu conteaza, de vreme ce insasi masurile promovate de un potential dictator submineaza visurile sale de marire.
pe de alta parte, tu si transildania, doi dintre cei mai mari dusmani ai uninominalului, ati reusit sa subliniati o calitate
fantastica a uninominalului: taxeaza intr-o maniera de neegalat incompetenta. bravo.

Lilick Auftakt spunea...

@Florin, asta cu scaderea de la 5% la 3% e buna. Hahaha. Speranta lor politica tinde catre ero. :))

@Cody

'Neata! Pe la pranz... :)

@Vali Plesca

Uninominalul o aduce in politica, nu o taxeaza. De taxat o taxam noi.

Florin Matei spunea...

Brusca antipatizare a votului uninominal într-un singur tur de scrutin este ca-n vorba aceea: nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. Sau, unde dai şi unde crapă.
Oricum, nu-mi propun să-l analizez pe Cătălin Avramescu. Mă mulţumesc doar să-l consider un tip periculos şi, din constatările - e drept, sumare - de până acum, să recomand oamenilor să se ţină departe de el.

Plano10 spunea...

Cand ai numai 15-17% voturi pe tara, intr-un sistem uninominal in doua tururi, risti sa nu intri in turul 2 in niciun colegiu sau, in cel mai bun caz, doar in cateva colegii.
Iata motivul pentru care, in scurt timp, ii vom auzi pe portocalii ca tot mai bun ar fi sistemul de vot proportional pe lista.:) :)