18 sept. 2010

Comemorare Horia Rusu


Multi dintre noi ne mai intrebam, poate, cum ar fi fost daca in fruntea Partidului National Liberal, in februarie 2001, nu ar fi fost ales Valeriu Stoica ci Horia Rusu. Un accident stupid, si decesul celui din urma, au facut poate ca istoria partidului sa fie scrisa altfel decat ne-am fi dorit. Stim ce s-a intamplat mai tarziu, si stim cum gruparea Stoica - Stolojan a tradat partidul, incercand sa-l ofere plocon lui Traian Basescu, cu tot cu blazonul istoric si electoratul elevat. Din fericire, o incercare nereusita. PD-ul nu s-a ales decat cu un -L in coada si cu eticheta de partid impostor. Insa incercarile prin care au trecut liberalii nu au fost deloc usoare.

Zilele astea, mai exact pe 17 septembrie, se implinesc 58 de ani de la nasterea fruntasului liberal Horia Rusu. Cum viata a fost nedreapta cu el, nu ne ramane decat sa ii comemoram numele si activitatea depusa in slujba partidului, asa cum se cuvine. Clubul Bloggerilor Liberali va puncta acest moment printr-o intalnire cu oameni care l-au cunoscut si l-au iubit, luni, 20 septembrie, ora 19:00, la sediul PNL din bdul. 1 decembrie 1918, nr 37. Invitati: Dorina Rusu, Raymond Luca, Horatiu Buzatu. Asteptam insa si alti liberali la intalnirea noastra si, desigur, pe toti cei care colaboreaza cu Fundatia Horia Rusu.


Am cules de pe internet o foarte scurta biografie a fruntasului liberal, pentru cei care l-au cunoscut mai putin. Va invit sa cititi randurile de mai jos:

Horia Rusu s-a născut pe 17 septembrie 1952, la Timişoara, într-o familie cu tradiţie liberală. Unul dintre bunicii săi a fost viceprimar liberal al Timişoarei, iar celălalt primar liberal într-o comună din judeţul Sibiu. A urmat Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” şi apoi Facultatea de Electrotehnică din Timişoara. A fost prieten cu Herta Muller, câştigătoarea premiul Nobel pentru literatură din 2009, şi un apropiat al grupului de scriitori germani din Banat care erau urmăriţi de Securitate.

În zilele Revoluţiei de la Timişoara a fost în mijlocul evenimentelor, transportând răniţi la spital cu maşina proprie (...). Horia Rusu a intrat în PNL în 1990, a fost vicepreşedinte al organizaţiei Timişoara şi deputat. Alături de alţi tineri liberali, a început construcţia PNL – Aripa Tânără, iar în iulie 1992 a fost ales preşedinte al acestei formaţiuni politice. El a inclus Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara în statutul partidului. În 1993, Rusu devine preşedinte al PL 93, după fuzionarea PNL-AT cu o grupare din PNL-CD.

A fost deputat de Timiş până în 1996. După unificarea liberalilor din 1998, a devenit vicepreşedinte al PNL, iar în 2000 a fost ales deputat de Sibiu. În 2001 şi-a depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, alături de Valeriu Stoica si Crin Antonescu, dar a murit într-un accident rutier cu câteva zile înainte de congresul partidului.

- Timis Online

Niciun comentariu: