26 oct. 2010

Ambasadorul american si serviciile romanesti

Vreau sa va retin atentia pe o tema pe care am abordat-o si aseara, la Clubul Bloggerilor Liberali, intr-o discutie extrem de placuta si interesanta cu Stejarel Olaru: "declaratia ambasadorului american" despre care puteti sa cititi aici. O sa fac insa o trimitere catre blogul domnului Dorin Tudoran, care a postat o scrisoare deschisa.

Scrisoarea este adresata chiar Dlui Mark H. Gitenstein, Ambasador al Statelor Unite în România. Am selectat un fragment, dar va rog sa o cititi in intregime si eventual sa o si recomandati mai departe spre lectura:

"Hărțuielile politce din România poartă amprentele serviciilor de informații. Rolul unor asemenea servicii a fost capital în decembrie 1989, când revolta oamenilor a fost manipulată și un proces ce ar fi trebuit să devină unul revoluționar a fost deturnat într-o acțiune tipică de preluare a puterii din interiorul puterii. Servicii din cadrul armatei și Securității au jucat atunci un rol cheie în acea manipulare. Ce a început atunci continuă să fie desăvârșit azi. Și nu doar de o formațiune politică ori alta. Și nu doar de câțiva politicieni.

Importanța amestecului acestor servicii în sfera politicului este dovedită de competiția acerbă în care se află actorii politici pentru a-și asigura mai întâi sprijinul și mai apoi controlul asupra acestor servicii în preajma și după consumarea alegerilor. Toate conducerile post-decembriste ale României s-au folosit în acest chip de serviciile de informații și toate au sfârșit prin a fi folosite, într-o măsură sau alta, de acestea din urmă.

Departe de a fi apolitice, asemenea servicii – fie cele recunoscute oficial, fie cele alternative, care acționează dintr-o umbră bine protejată – sunt cele ce slujesc ambițiile grupurilor de interese sub care este strivit un singur interes: interesul național."


.......................

P.S. - Stim ca serviciile se subordoneaza, cel putin in aparenta, Parlamentului Romaniei. Pana in 2006 s-au facut, de bine de rau, asa cum puteti observa pe site-ul SRI, rapoarte de activitate. De ce, incepand cu 2007, nu se mai fac? Nu mai avem dreptul sa stim nici macar ce se intampla cu bugetul pe care il primeste SRI? O dovada ca nu exista rapoarte sau ca, cel putin, nu sunt publice, si nici comisia de specialitate din Parlament nu le cunoaste, aveti in imaginea de mai jos. Interesul national? Hmmm...

Niciun comentariu: