18 nov. 2010

Baconsky asteapta instructiunile de la Beijing?


Am scris un text zilele trecute, contrariata de faptul ca Romania, un stat care teoretic a condamnat comunismul in plenul Parlamentului, ezita sa participe la decernarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo.

Ce mai aflam astazi. Ca Romania va trimite totusi la Oslo pe cineva, dar nu se stie inca pe cine. Theodor Baconsky, via Mediafax, declara asa: "Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar în acelaşi timp înţelegem de mulţi ani sensibilităţile prietenilor noştri chinezi. Nu am vrea să intervenim în marea lor societate într-un fel sau altul. Cred că chestiunea decernării premiului a fost un act de libertate în Europa din partea Fundaţiei Nobel şi nu contestăm niciun fel de opţiune când este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului în această lume. Nu vom fi acolo cu şeful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi şeful misiunii", a spus ministrul de externe roman.

Tot prin intermediul Mediafax mai aflam ca Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel, ar fi declarat: "Unii încă aşteaptă instrucţiuni". Instructiuni de la Beijing? Tara noastra asteapta instructiunile de la Beijing? Probabil. Si, de ce nu, si OK-ul pentru persoana care ar trebui sa participe la eveniment. In cazul asta, poate sa ne reprezinte si un chinez cu cetatenie romana din en-gros-ul Europa, raiul evazionistilor chinezi. Numai sa nu-i suparam cumva pe micii si (prea) multii nostri prieteni, cetateni ai marii puteri.

Niciun comentariu: