9 nov. 2010

Cea mai frumoasa Romanie...

Altetele Regale, Principesa Margareta si Printul Radu, reprezentandu-i si pe Majestatea Sa Regele Mihai si Majestatea Sa Regina Ana ; trei presedinti ai PNL : Crin Antonescu, Calin Popescu-Tariceanu, Radu Campeanu ; surorile Coposu, Dinu Zamfirescu, academicianul Dinu C. Giurescu, primarul sectorului 1 Andrei Chiliman, istoricul Stejarel Olaru, actorii Victor Rebengiuc, Ion Lucian, Florin Zamfirescu, Mariana Mihut, Mircea Diaconu, Irina Petrescu ; pianistul Dan Grigore, violonista Ioana Cristina Goicea acompaniata de Verona Maier; pictorul Stefan Caltia; realizatoarea TV Marilena Rotaru ; jurnalisti : Roxana Iordache, Christian Mititelu, Andrei Badin ; fostul prim-ministru Victor Ciorbea, fostul ministru Theodor Paleologu ; Paul Lazarescu, PNT-CD, fost director al ziarului “Dreptatea”, lideri ai organizatiilor de tineret de ieri si de azi, Lucretiu Tudoroiu, directorul anticariatului Bratianu si muulti, multi altii, pe care ii rog sa ma scuze daca nu i-am pomenit. Aproximativ 800 de persoane, carora Crin Antonescu le-a spus: « dumneavostra sunteti elita», au participat ieri seara la evenimentul organizat in onoarea Regelui Mihai si intru comemorarea a 65 de ani de la prima manifestatie anti-comunista din Romania.

Au fost multe momente impresionante, pline de emotie. O sa enumar cateva...

- Am surprins-o pe doamna Rodica Coposu intrand in foaierul Ateneului, pe usa de la intrare... Timida, cu o voce aproape stinsa, s-a prezentat modest: «Sunt Rodica Coposu...»
- La un moment dat, in timpul spectacolului, Marilena Rotaru i-a rugat pe cei cativa care participasera la manifestatia din 8 noiembrie 1945 sa se ridice in picioare. Dupa cateva clipe de liniste deplina si emotie s-au ridicat, pe rand, din toate colturile salii, in jur de 6-7 persoane... Poate singurele ramase in viata, din zeci de mii de tineri prezenti in Piata Palatului atunci...
- Rodica Coposu a povestit cum a trait ziua de 8 noiembrie 1945. Avea 14 ani si, cu inca doua colege, au lipsit de la scoala ca sa mearga in Piata Palatului. Sora mai mare le-a surprins printre manifestanti... Le-a scos din multime, exact cand incepuse sa se traga.
- Radu Campeanu a povestit, asa cum nu a povestit niciodata sub teroare interogatoriilor din inchisoare, cum a fost organizata de catre TNL, la sediul PNL din Maria Rosetti, manifestatia. Cum, desi Dinu Bratianu le comunicase ca primise un telefon de la Ministrul de Interne cu mesajul sa-i tina la sediu, ei s-au opus. "Duceti-va!", le-a spus Bratianu, convins ca nu-i poate tine. Pe drum, pana in Piata Palatului, au adunat alaturi mii de manifestanti.
- Victor Rebengiuc si-a reafirmat atasamentul fata de valorile monarhiei si fata de Regele Mihai: "Monarhia salvează România" si "Traiasca Regele", a aclamat. Iar vocea-i puternica a facut sa rasune sala, intr-un potop de aplauze care au durat minute-n sir.
- Marilena Rotaru: "Orice poveste in lumea asta incepe cu ... a fost odata ca niciodata un Imparat si o Imparateasa... un Rege si o Regina... un Print şi o Printesa... Niciodata n-am auzit de... un presedinte si o presedinta...!!!"
- Discursul lui Crin Antonescu... Ca de obicei, un discurs foarte bun: "N-am făcut niciodata un secret din optiunea mea monarhista. Monarhia poate fi un proiect"
- Poate cel mai frumos moment a fost cel creat de Marilena Rotaru si de Dan Grigore, aproape de final: Dan Grigore a povestit cum a invatat primele note muzicale, la trei ani, pe gratarul de la baie, pe post de portativ, impreuna cu mama sa. A povestit ca a cunoscut notele mai intai murmurate, abia soptite, pe o melodie anume... Si ca in ziua de azi, desi e libertate, nu e inca dreptate. Iar acele note le va canta tot asa la pian, ca pe atunci: in sotto voce. De la primele sunete lumea a recunoscut, in sala, Imnul Regal, si a inceput sa-i murmure melodia, in timp ce unul cate unul ne ridicam in picioare, pe masura ce murmurul se amplifica...
- La sfarsit, lumea a iesit in fata Ateneului si a aprins lumanari. O imagine deosebita: Radu Campeanu, seful TNL din 1945, alaturi de Florin Alexe, actualul sef al TNL, in mijlocul tinerilor...

Aveti mai jos cateva momente video, cateva poze... Am trait ieri in cea mai frumoasa Romanie. Romania, asa cum ar fi trebuit/ar trebui sa fie.







20 de comentarii:

clerc spunea...

Draga Lilick, o dubla observatie, referitoare la doua personaje care, prin prezenta lor, au facut ca "cea mai frumoasa Romanie" sa fie mai putin frumoasa decit ar fi meritat: 1. Paleologu junior, tucalar al Dictachiorului, cel care declara ca "pleasca" istorica a PD-ului este Basescu, in care vedea un Bonaparte redivivus; 2. Dan Grigore, care se uneste cu Narcisa Iorga si ceilalti trepadusi portocali pentru a baga pumnul in gura criticilor lui Basescu-Voda (chiar azi are loc, la CNA, un miting de protest contra abuzului realizat de Grigore and comp..
In rest, ai dreptate, tara ar fi fost mai normala si mai sanatoasa cu Regele Mihai in frunte.

Lilick Auftakt spunea...

@Clerc, "cineva" ti-ar spune ca "adevarul e undeva la mijloc". Dar cum nu pot sa spun nici cine e acel cineva, nici cam pe unde e adevarul cu cei doi, si iti cer sa ma scuzi pentru asta, de data asta o sa tac. :)

codeus spunea...

nu sunt un regalist, sau poate sunt intr-o foarte mica masura, mai mult republican decat regalist, dar mi-ar place sa vad o astfel de normalitate in societatea noastra. o normalitate in care un marinel betiv nu ar putea accede niciodata la o funtie importanta in stat si prin simplul fapt ca s-ar exclude singur dintr-o societate ca asta

Lilick Auftakt spunea...

Da, @Cody. Intr-o normalitate ca asta nu numai ca marinarul nu ar accede la o functie, dar nu ar ajunge nici pana in fata usii.

Shadow spunea...

@Lilick

Nici eu nu sunt monarhist. Si ca sa explic dece este simplu. E deja imposibil sa "scapi" de unul ca basecu sau ilici ca presedinte cu posibilitatea de a fi 10 ani la putere si sa lase "urme" negative precum melcul in "putinul" pozitiv reusit din 89 incoace. Nimeni si nimic nu te poate "proteja" in cazul unei monarhii de un astfel de monarh ce poate "dirija" mult mai mult timp. Cu tot resectul pe care il am pt Regele Mihai.

Asi fi vrut sa existe posibilitatea ca "poporul roman" sa aleaga dupa 89 pt tipul de tara. Monarhie sau republica prezidentiala sau parlamentara, etc. Nu o sa traiesc sa vad asa ceva si daca o sa vad voi asista la o "manipulare" a serviciilor "profesionista".

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, si totusi vreau sa iti dau o veste buna, zic eu: exista monarhisti in toate partidele. Si in FSN-ul de dreapta si chiar si in FSN-ul de stanga, ceea ce e un progres fata de anii '90. Oameni care inteleg ca Regele e unica sansa ca poporul sa nu mai fie dezbinat si lupta pentru asta, dincolo de partizanatul lor politic. M-am bucurat ieri sa vad ca exista asa ceva. :)

Shadow spunea...

Exista "monarhisti" spui tu peste tot. Totusi "monarhia" nu este un "panaceu". Cati din cei pe care i-ai vazut ieri pot spune cu "mana pe inima" ca au invatat de la Regele Mihai decenta si bunul simt? Ca "moda" nu inseamna neaparat o "revolutie" si nici macar o "reforma" a mentalitatii.

Nici macar nu este monarhia "cauza" sau "subiectul". Ar trebui sa vad ca "modelul" regelui Mihai este "preluat" si "adoptat" la mai multi ca sa fiu optimist. Dar nu vad.

eugenb spunea...

Si cu asta ... ce ai facut ?

Cu ... ~800 de persoane (cate se anunta pe acest Blog), intr-o sala ce putea cuprinde cu mult mai multe persoane, nu se va face primavara (nicin chiar daca sunt ... liberali, majoritatea) ! Nu credeti ! A fost ca o ... "frectie la un picior de lemn", tot asa cum pare a fi ... "prietenia" dintre Crin si Ponta ! De fapt (dupa cum cred eu) a fost o adunare de "sponsorizare" a fostei Case Regale (care trage sa "moara" din lipsa fondurilor ... banesti, capatate pe degeaba de la autoritati care au sperat la o "sustinere" la Alegerile anterioare). Binenteles ca ... scopul real este "ascuns".

M-a distrat insa ce am vazut acolo (tot pe Blogul acela (liberal se pare) :

1) o garda militara care nu respecta regulile militare. De ex. nu avea componenta unei companii de onor macar (echipata corespunzator functiei de fost Comandant (Sef de Stat), cum se da/acorda unui Ofiter sau General roman,care are o functie de Comandant/Ministru/Sef de Stat ce vine in fata populatiei care ... il astepta. Pana si cand a fost primit la Cotroceni avea mai mult respectat din partea Autoritatilor de atunci. Sa intelegem ca ... urmasii comunistilor respectau pe cel ce le-a facilitat venirea la Putere, si actualii nu ?! De asemeni, componenta acelor asa-zisi militari din garda, erau trecuti bine de varsta militara activa (penultimul din partea dreapta era un ... burtos de toata frumusetea) - erau poate cei din ... "Garda Regelui" ?! ; Nu am inteles prea bine ce drapel (militar ?!) au avut - se vede ca l-au scos de la "recuzita" vreunui Teatru (cred ca cel de Opereta a fost - dupa "Castile prusace" folosite).
2) lumanarile insirate la venirea sau plecarea lor (a lui Mihai si Suita, binenteles) nu s-a distins prea mult momentul respectiv, pareau ca simbolizeaza cat de repede spera sa scape de ... fostul Rege si Casa lui Regala.
3) Crin Antonescu si-a facut ... propaganda siesi si mai putin fostului Rege. Eu ma asteptam la o situatie inversa, dar ... mancarea costa bani (care trebuiau stransi dupa aceea) - a, nu, sa nu va asteptati ca trebuia sa se "strige darul" imediat dupa ce a terminat de "cantat" el, dar s-a facut cu siguranta ... altfel nu-si realizau "planul" nici organizatorii "susenelii" si nici "beneficiarii" ei, care ... "mureau de foame" daca nu se strangeau. Binenteles ca este o parere pur personala, dar daca totusi acesta era scopul adunarii de fapt ...
4) Adunare ... organizata in lipsa personajului important (a fostului Rege). Uitasem ca fostul Rege ... era plecat nitel in alta tara (Elvetia ?!) si a fost reprezentat de o fata (care se vrea Regina - a doua o fi plecata cu tata ?!) si un fost actor, fost Colonel in rezerva (facut la "apelul bocancilor"), fost securist poate (coleg de a lui Basescu ?!), actual Sot al unei foste Printese (fiica a unui fost Rege). Atatia fosti, care m-au facut sa rad ... cu lacrimi (de crocodil, binenteles) !

P.S.Poate ne explicau si de ce Crin s-a asezat langa Margareta si Tariceanu langa Duda. Sa intelegem acum ca ... Tariceanu este "cocota" lui Crin ?! Ca doar atunci cand vin persoane de "rang" se aseaza cu "Domnul" langa "Doamna celalalt. Sau poate ca ... Margareta este "lesby" si Duda este "tovarasa" ei ? Este o intrebare care nu-mi da deloc pace de cand am intrat pe Blogul respectiv. Ma puteti ajuta ?! Nu vreu sa va jignesc ideile MONARHISTE, dar ... aceasta intrebare nu-mi da pace si pentru ca ne-ati atras atentia cu ea poate ati fost de fata acolo si ati aflat mai multe despre acest lucru. Repet, nu vreau sa va jignesc !

Lilick Auftakt spunea...

@Eugenb, scuze dar tare prost mai esti. :))) Cred ca esti portocaliu...

1. Am aproximat eu ca sunt 800 de persoane in sala. Sala Ateneului are FIX 792 de locuri. Nu ai fost in veci acolo dupa prostia pe care o spui.

2. Ce sponsorizare, boule? Lumea a intrat gratis. :)))))

3. Pai tampitel, aia pe care i-ai vazut sunt niste persoane care joaca un rol. Echipamentele sunt de pe la muzee, consignatii, de unde se poate... Avand in vedere ca sunt niste voluntari care joaca acel rol (garda) ce conteaza ce varste au. :)))

4. Regele Mihai nu a venit si nu a plecat, prostule. Citeste mai bine in text ce am scris, inca din primul rand. :)))))

5. La restul de prostii nu mai raspund. Basti de pe blogul meu ca nu primesc idioti. :D

Roxana I. spunea...

Foarte frumos ai scris. Mulţumesc pt menţiune. Partea foto-video e mai puţin reprezentativă în ce mă priveşte, de-aia nici n-am vrut să ies pe sticlă. :)

Serios, foarte frumoase clip-uri, nu mă supăr că nu s-a concretizat promisiunea lui Alex din SMS.

În rest, constat inclusiv din comentariile de pe blogul tău că experimentul vizând crearea omului nou în laboratoarele de spălare a creierului a reuşit.

Dar asta nu trebuie să ne ţină în loc.

Shadow spunea...

@Lilick

Vezi ce spuneam eu? Nu trebuie "raspuns" unora ca "eugenb" in acelasi stil pe care il folosesc ei. Nu este demn pt un sustinator al Regelui Mihai. Mai e mult de "lucru".

Lilick Auftakt spunea...

Buna, Roxana! Ti-am trimis aseara pozele, pe adresa data de Alex. Nu ai primit? Cauta, sa nu fie pe la spam, te rog. :)

A, nu, n-o sa ne tina in loc. :) A fost superb aseara. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, nu cultiv prosti pe aici. Trebuie sa le raspund cat mai dur, sa se sperie, ca m-am mai trezit cu unii care isi faceau veacul, si de care am scapat cu greu.

Roxana I. spunea...

Multumesc, dar nu le-am primit! Am cautat si la spam. Imi pare rau ca ai pierdut vremea degeaba, din moment ce nu au sosit la mine. Multumesc inca o data. Cred ca e o problema cu mail-ul meu, mi s-a mai intamplat sa nu primesc sau sa nu primeasca altii din partea mea mesaje - si culmea, din cele mai importante.

P.S. Vorba lui Dan Grigore, nu-mi plac microfoanele. :D

Radu Humor spunea...

Scriam undeva ca Basescu in ura-i neghioaba a reusit sa faca ceva, pentru care eu unul i-as multumi :
A reusit sa faca sa se separe mai repede graul de neghina!
Ca astazi raporturile sunt inversate si ei par mai multi , reprezinta doar o etapa de trecere.
Pana la urma ma bucur ca l-am vazut in sfarsit si pe Dan Grigore(cu toate aprehensiunile sale politice ramane un mare artist) ca si pe Paleologu jr. ( care cu toata descendenta sa ramane un "trist").
Bineinteles ca lipsa de la un asemenea eveniment a Majestatii Sale Regele Mihai , ne avertizeaza ca timpul nu mai are rabdare, si trebuie la randul nostru sa ne grabim !

P.S. Nu stiu de ce imi pare ca deja am ratat o sansa , in urma neparticiparii, decat intr-un numar foarte mic, la o actiune intreprinsa de doi tineri nonconformisti (Mircea Badea si Victor Ciutacu) in care nu se cereau mariri de salarii si scaderi de taxe, ci doar mai multa libertate de exprimare.
Si-mi vine sa cred ca nu degeaba alesesera ei aceasta zi pentru ineditul protest !
S-ar parea ca cel mai fericit a fost Dan Grigore , nefiind obligat sa culeaga ce a votat, el probabil fiind deja plecat spre Ateneu :roll:

Radu Humor spunea...

Era o mare greseala sa nu apara un comentariu ca_cel al lui @eugenb!
Numai asa se poate observa diferenta dintre cele doua lumi...
Si atunci cand ceva, ce clar te avantejeaza, n-are rost ca din modestie ( sau prostie ;) ), sa te faci ca nu-l vezi !

Radu Humor spunea...

Pana la urma a reusit si Roxana sa puna postarea de la tine ( de acolo am venit si eu !)

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, la Ateneu evenimentul s-a desfasurat cu o zi inaintea mitingului de la CNA. Dan Grigore a fost singurul motiv pentru care nu m-am dus a doua zi la protest, desi am vrut, si eram de acord cu tema protestului. Dar chiar nu puteam ca seara sa il aplaud pe Dan Grigore, care ne-a creat niste momente de o emotie de nedescris. si a doua zi, la pranz, sa-l huidui. Nu se face asa ceva, nu pot. Chiar daca nu sunt de acord cu el in multe privinte...

Paleologu a fost foarte decent (si au mai fost si alti pedelisti). A incercat sa vorbeasca cu toata lumea, cu liberalii... Dar inca e privit ca ratusca cea urata si a fost destul de marginalizat. Totusi i-a laudat sincer discursul lui Crin si e foarte hotarat sa se implice in proiectul (grupul) "Regele este Patria", un proiect in care participa in principal liberali, dar nu numai... Ai aici o poza cu nucleul care a initiat acest proiect: http://img826.imageshack.us/img826/9936/paleorege.jpg

Roxanei i-am trimis cateva poze, acum chiar de doua ori, dar se pare ca are o problema cu mail-ul de nu le primeste.

radu spunea...

@Lilick, daca te intelegi atat de bine cu ex-penelistii tradatori, de ce nu reunificati dreapta, cum zice maestrul Stoica? Faceti un "Partid Liberal", fara "National", ca tot le pute cuvantul asta baseilor. Paleologu ala mic a vorbit frumos despre Crin pt. ca vrea sa bateti palma cu ei, ca el e papitoiul scos la inaintare pt. negocieri cu oamenii fini din PNL.
Stii ce cred? Cred ca v-ati dat seama ca impreuna cu PSD nu veti da in veci jos guvernul bok. Il va da jos basecu dupa congres, cand ii va veni lui bine, iar PNL spera sa absoarba voturi pana in 2012 de la electoratul "de dreapta". Mi se pare un calcul riscant, ca sa nu zic gresit. PNL trebuie sa fie altceva decat un PD cu imbunatatiri, trebuie sa fie liberal, nu crestin-democrat sau conservator sau nu mai stiu ce.
Nu monarhia e prioritatea nr. 1 a Romaniei, ci lupta impotriva prezidentialismului basist. Monarhie poate sa fie sau nu, dar fortificarea parlamentarismului e obligatorie pt. liberali.
Toata stima pt. artistul Dan Grigore, dar ii lipsesc instinctele democratice, poa sa fie el regalist pana-n panzele albe. Din punctul asta de vedere ii prefer pe unii pesedei, chiar daca stau mai prost la impresia artistica.
De parc-ar fi schizy sa-l aplauzi azi pe artistul DG si sa-l huidui maine pe politrucul DG.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, pedisti, pesedisti, totuna...