11 ian. 2011

Cartea neagra a basismului

"Toate regimurile dictatoriale s-au slujit de lăudători şi propagandişti. Aceştia nu puteau proveni din rândurile celor care dau cu sapa sau fac munca cea mai de jos, ci al aşa-zişilor „intelectuali”, chemaţi să valideze prin prezenţa şi discursul lor regimul nedemocratic. Ca orice personaj istoric cu apucături autoritariste, Traian Băsescu a arvunit câţiva asemenea propagandişti, pe care-i asmute la nevoie asupra tuturor opozanţilor sau celor care au curaj să spună ce gândesc. Când simte că pericolul se apropie le dă drumul din lesă, răsplătindu-i cu tot felul de mizilicuri – o funcţie, nişte bani de la buget, o decoraţie şi o mângâiere pe creştet. De-a lungul ultimilor şase ani au fost momente decisive când o parte a zonei pretins intelectuale nu doar s-a plasat alături de Traian Băsescu, ci a sprijinit făţiş politica de manipulare şi retorica populistă a preşedintelui. Cu alte cuvinte, a contribuit decisiv la prăbuşirea societăţii." - scrie Iulia Huiu pe blog, si cred ca sunteti de acord cu tot ce spune.

A venit insa timpul ca toti acestia sa fie prinsi intr-un insectar, iar Cotidianul propune o "Carte neagra a basismului" , o antologie a celor mai sinistre texte de sustinere a regimului Basescu, un fenomen care nu a mai atins o asemenea amploare de la regimul Ceausescu incoace.

Cartea mi se pare o idee excelenta, si ar trebui sa fie o condamnare a pupincurismului de cariera, a cantaretilor de partid, care nu au inteles de ce Paunescu a fost scuipat la revolutie in fata ambasadei americane, si nu au invatat nimic din acea lectie istorica. Si, pentru ca nu au invatat, scuipatul trebuie sa se intoarca astazi, din partea societatii. Intr-o alta forma, mai civilizata, dar la fel de dura.

9 comentarii:

ADRIAN spunea...

e bine ca la Cotidianul se face o asemenea lucrare caci probabil se va scuti mult la plata drepturilor de autor ... sper ca le mai detin :)))

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, da. Acolo au fost scrise majoritatea textelor. In rest, se pot extrage fragmente.

ADRIAN spunea...

si poate gasesc si vreunul din personajele sinistre din cor gen una Aida Ionescu sau Frank Zappa(king) sau ... stai ca nici nu-mi mai amintesc ramele ... ca sa scrie o prefata. as cumpara :))

Lilick Auftakt spunea...

Vai, Adrian... ce personaje. Memoria internetului le mai stocheaza inca. :)) Cotidianul are un intreg tezaur.

Anonim spunea...

Este o idee buna

lucian burjuiul spunea...

Oare cine ar fi cel mai indicat sa-i scrie prefata?

lucian burjuiul spunea...

Initiativa n-are farmec daca e scrisa dinafara. La asta ma gandeam cand vorbeam de prefata, cuvant inainte, etc. S-o intituleze cartea alba a lui basescu si sa se bata oranjii intre ei care sa apara cu texte! Ca sa-i remarce chioru'!

Anonim spunea...

Brrr, mi-ati adus aminte de niste personaje de-a dreptul horror de pe vremea cand mai postam si eu prin "pivnita" Cotidianului.
Era unul care isi tot schimba nickul si posta zi si noapte la orice ora, la un moment dat isi zicea cd parca, ala era cel mai fanatic basist, iar astazi daca ma gandesc bine il suspectez ca era chiar Elena Udrea, care pe vremea aia asuda sa ajunga la ciolanul cel mare.
Ar merita sa fie inclus(a) in aceasta antologie...
Si cati nu erau... probabil majoritatea sunt activi si astazi sub alte nickuri, cei carora Basoi inca nu le-a aruncat o sinecura.

Lilick Auftakt spunea...

Lucian, pai asta tot fac ei singuri. :))


Anonim,

Dar de o antologie din asta... online... ce zici? :) Da, CD era o femeie. :D