17 feb. 2011

Securitatea - tactici vechi, tactici noi

Preiau urmatorul articol de pe "Spune si tu", site pe care va invit sa si comentati:

"Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă şi fost director al Europei Libere, a primit un telefon de ameninţare.

În ultima perioadă, tot mai multe din manifestările vieţii publice şi ale celei mai puţin publice aduc aminte de vremurile de teroare dinainte de 1990. Ameninţarea era unul dintre dintre instrumentele cele mai folosite de vechiul regim. Ieri seară, Liviu Tofan, director al Istitutului Român de Istorie recentă, a primit un telefon de ameninţare. Un bărbat care îi ştia numele a sunat de pe un număr neidentificabil şi a început să-l înjure. Mesajul a fost precis: “Hai că mai am câţiva înaintea ta, după care mă ocup şi de tine. La mulţi ani!”

Liviu Tofan, fost şef al secţiei ştiri şi director adjunct la postul de radio Europa Liberă, spune, cu umor, că s-a simţit brusc cu cel puţin 20 de ani mai tânăr. “Metode vechi, voci noi. Cunoaştem. Că am avut de-a face cu Securitatea pe cînd eram la Europa Liberă, mi se pare firesc. Dar am avut de-a face cu Securitatea și în 1992, cînd ea nu mai exista, chipurile, de câţiva ani. Acum? Inexistenţa manifestă a Securităţii este unul din paradoxurile democraţiei românești.”

Istoria recentă e plină de întrebări la care mulţi – foarte mulţi și foarte prezenţi încă – nu vor să se afle răspunsul

După cum se vede, Securitatea există şi chiar se manifestă

“Știam că deranjăm,. Am avut semnale clare că existenţa noastră, a IRIR, deranjează. Ne ocupăm de un domeniu delicat. Istoria recentă e plină de întrebări la care mulţi – foarte mulţi și foarte prezenţi încă – nu vor să se afle răspunsul. De aceea, domeniul trebuie controlat. Măsurile luate în acest sens sunt evidente – vezi cele întâmplate cu IICCR și INMER. Noi însă, IRIR, nu suntem sub control. Asta deranjează. Subiectele la care lucrăm nu convin, ar trebui să rămînă îngropate. Persoane care colaborează cu noi aud, de ici, de colo, că nu fac bine. Faptul că suntem tot mai activi, mai prezenţi, deranjează în mod clar. Ba supără, chiar.” spune Liviu Tofan într-o postare pe site-ul IRIR.

El mai spune că îl aștept pe curajosul pitit sub un număr anonimizat să revină, cum a promis şi va ţine opinia publică la curent cu toate ameninţările. “Sau, vor realiza că, de fapt, ne fac un compliment prin această abordare și vor înceta, sau vor schimba tactica.”

De asemenea, el invită autorităţile competente să se autosesizeze, pentru că verificarea apelului ar fi un fleac. Ceva îi spune însă că „autorităţile” sunt, oricum, la curent."


Spunesitu.ro va realiza în curând un interviu mai amplu cu Liviu Tofan, director al IRIR, în care acesta va vorbi despre proiectele care deranjează noua Securitate, despre Europa Liberă şi despre proiectul Europa Liberă, Aici o campanie pentru înfiinţarea unui Centru de cercetare şi Documentare Europa Liberă la Bucureşti.

Niciun comentariu: