13 mai 2011

Printul Charles, un ambasador al Romaniei

Va rog sa cititi postarea de pe blogul Transildania. Am gasit acolo si un filmulet, in care Printul Charles vorbeste la superlativ despre Transilvania, despre Romania. Un discurs fara precedent pentru un monarh englez. O sustinere de care am putea profita din plin, daca puterea de la Bucuresti ar intelege importanta ei. Ascultati-i, va rog, pledoaria:



“Doamnelor si Domnilor, de cand am vizitat prima data Transilvania, in 1997, sunt fascinat de aceasta magica parte a lumii. Ascunsa in sud-estul Europei, in inima Romaniei, Transilvania este un loc cu o extraordinar de frumoasa natura si cu o extraordinara bogatie culturala.
In ultimul deceniu, « Fundatia Mihai Eminescu » a muncit pentru a asigura viitorul satelor sasesti traditionale din Transilvania si a minunatelor peisaje in care se afla. Proiectul nostru inovator, “Whole village”, este un demers de un succes deosebit. El a ajutat la conservarea si revitalizarea acestor localitati extraodinare, sustinand dezvotarea si prosperitatea lor, fara a pierde nemasurata lor valoare istorica, culturala si naturala.
Satele sasesti, care au reprezentat principala prioritate a acestui proiect, conserva un mod de viata caracteristic. Un mod de viata in care oamenii sunt strans legati de pamantul si de regiunea lor, prin felul in care isi cultiva pamantul, isi construiesc casele, isi spun povestile sau isi deruleaza activitatile in functie de anotimp. Acesta e unul dintre motivele foarte importante datorita carora sunt atat de incantat sa sustin activitatea “Fundatiei Mihai Eminescu”, pentru a contribui la pastrarea acestor sate si regiuni care au potentialul sa reprezinte o inspiratie pentru lumea moderna.
Sper sa fiti si Dvs preocupati de aceleasi chestiuni urgente care ma preocupa si pe mine, deoarece sunt mult mai multe de facut in Transilvania si peste tot in Romania, tara marcata de o bogata mostenire multietnica, pentru ca aceste comori culturale unice sa nu se piarda.
Daca aceste locuri ar disparea, asta nu ar fi doar o tragedie pentru locuitorii Transilvaniei, dar si o pierdere pentru intreaga umanitate, un teribil capat de acuzare pentru o lume care si-ar fi pierdut cu-adevarat sufletul.”

2 comentarii:

neamtu tiganu spunea...

Am scris si eu despre asta pe blogu meu http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2011/05/small-talk.html

Lilick Auftakt spunea...

Excelent. Pai bine ca aflam noi ultimii ce-avem in casa...