18 feb. 2012

Romania - singura tara care nu isi sarbatoreste independenta

L-am intalnit pe domnul Paul Todoran, roman timisorean stabilit la New-York de o groaza de ani, la evenimentul organizat de Alina Gorghiu sambata trecuta, "ABC-ul Liberalismului". A venit special in Romania sa contacteze politicieni, istorici, jurnalisti, pentru a discuta pe marginea unei teme pentru care lupta de multi ani, din fruntea ACFSRM (American Council for The Support of Romanian Monarchy): declararea zilei de 10 Mai ca una din sarbatorile nationale ale poporului roman. Miercuri a trecut si pe la cabinetul parlamentar al Alinei Gorghiu careia ii solicitase o audienta, si a lasat materialul pe care deputata PNL l-a publicat deja pe blog, material din care citez:

"Una din anomaliile care nu poate fi gasita nici macar in lumea a 3-a, este faptul ca Independenta Romaniei nu este una din sarbatorile noastre nationale. Nu se pune problema inlocuirii lui 1 Decembrie cu 10 Mai pentru ca nici nu este posibil asa ceva. Ambele date istorice isi au locul si semnificatia lor specifica si ambele sunt de importanta majora.Se fac eforturi jenante, chiar dezgustatoare pentru a nu sarbatori ziua de 10 Mai." Si mai scrie domnul Todoran:

"Regretabil, dar pozitia noastra fata de istoria si valorile noastre nationale a ramas neschimbata, adica aceeasi ca si in comunism. Ca urmare a acestei gandiri si a unei scari de valori morale caracteristica trecutului regim, societatea romaneasca avanseaza anevoios. Exemplul personal si educatia pe care o dam liderilor de maine este in detrimentul Romaniei si al natiunii romane. Persistenta minciunilor sau a jumatatilor de adevar, care de fapt sunt minciuni intregi, lipsa de integritate, care in ultima instanta are un efect negativ asupra nivelului de trai (nu exagerez deloc) al romanilor, creeaza impresia ca liderii nostri sunt preocupati exclusiv de propriile interese, care de altfel le si guverneaza comportamentul, gandirea si actiunile. Sa fie oare, clasa noastra politica, atat de limitata in preocuparile ei?"

Frica fata de valorile trecutului nostru ne face sa fim, probabil, singura tara care nu isi sarbatoreste independenta. Ma intreb cum ar reactiona un american daca i s-ar spune ca, de maine, 4 iulie nu va mai fi sarbatoare nationala. Nu e greu de imaginat. Aparatorii basescianismului, unii dintre ei "mari pro-americani" de altfel, pastreaza o tacere mormantala fata de aceasta zi, pentru ca sarbatorirea ei i-ar putea face pe romani sa compare mai usor o perioada frumoasa din istoria poporului nostru cu o alta, cea actuala, cu mult mai sumbra. Nu e doar vina lor. De peste 20 de ani toata clasa politica se incapataneaza in stupiditate, incercand sa evite acest subiect.

Domnul Todoran vrea sa stea in Romania pana dupa 10 Mai. Si are de gand sa investeasca si timp si bani, sa cutreiere tara, pentru ca nobila cauza pe care o sustine sa fie cunoscuta si impartasita de cat mai multi romani. In poza de mai jos impreuna cu Vasi Baescu, cel care l-a introdus in cercul nostru, la o cafea cu bloggeri si deputati liberali la Cafeneaua Carada.


8 comentarii:

Mihai spunea...

Este independenta?

Lilick Auftakt spunea...

Asa ar trebui...

radu spunea...

Eu am impresia ca astora de la putere tocmai independenta la da fiori.

Lilick Auftakt spunea...

Nu i-am auzit niciodata rostind un cuvant despre asta. Ba, mai mult, incearca sa renunte si la suveranitate acesti tradatori.

latinist spunea...

Pai ganditi-va numai la faptul ca noi pe stema tarii NU avem coroana!, care este simbolul suveranitatii nationale! Oare de ce? Au vrut din capul locului, dupa ce au deturnat revolutia, sa fim o tara subjugata intereselor lor, combinate cu cele straine. Sa mimam o independenta si suveranitate.
Dar cu faptul ca nu s-ar putea inlocui 1 decembrie cu 10 mai nu sunt de acord. E absurd. Daca nu exista 10 mai, n-ar mai fi existat nici 1 decembrie, daca Romania nu-si castiga Independenta, nu se mai putea face nici Marea Unire!
De ce dupa ce s-a infaptuit Unirea, ziua nationala a ramas tot 10 mai?
Oricum, eu mi-as dori sa vad restaurata monarhia, ulterior toate aceste lucruri vor intra in normalitate.

Lilick Auftakt spunea...

Pai ma gandesc la coroana ca am scris despre asta http://lilick-auftakt.blogspot.com/2011/10/de-ce-lipseste-coroana-de-pe-stema.html

Plus ca am facut o cauza pe facebook:

http://www.causes.com/causes/636869-simbolul-coroanei-trebuie-repus-pe-stema-romaniei/actions

Iar in ceea ce priveste 1 decembrie, treaba e clara. Scrie in text.

Da, sigur ca aceste lucruri vor intra in normalitate odata cu restauratia si nimeni nu va mai indrazni sa se joace cu independenta si suveranitatea noastra.

MARIN spunea...

MARE ADEVAR: "....creeaza impresia ca liderii nostri sunt preocupati exclusiv de propriile interese, care de altfel le si guverneaza comportamentul, gandirea si actiunile. Sa fie oare, clasa noastra politica, atat de limitata in preocuparile ei?"

Rasputin spunea...

Lilick,
nu vorbesc pentru ca habar nu au.
Si daca ar vorbi...gandeste-te cum ar canta un afon agramat.