18 mar. 2012

NU "Agora"!


"Sorin Oprescu 2012:
Luni, 19 martie, de la ora 13.00, va avea loc dezbaterea publică cu tema "Proiectul de hotărâre privind conferirea statutului de spațiu de dezbatere publică Pieței Universității: zona Piața 21 decembrie 1989 și zona din fața Teatrului Național București, precum și stabilirea procedurilor de remodelare urbanistică". Dezbaterea va fi susținută în sala de consiliu de la etajul 3, din cadrul sediului Primăriei Municipiului București."




Aceasta este o invitatie publica. Despre ce e exact vorba? Un proiect al PSD, de fapt al lui Cristian Parvulescu... Cei care au mers din primele zile in Piata poate isi amintesc ca, la un moment dat, cand au aparut oamenii lui Craciun, Piata s-a umplut brusc de afise cu "AGORA", lipite chiar de ei (foto). Multi ne intrebam despre ce e vorba, apoi am aflat.

Iata, concret, ce contine proiectul:

"Zona din faţa Universităţii de Arhitectură şi cea din faţa TNB vor fi dotate cu tribună, panouri de afişaj, bănci şi toalete ecologice care vor servi dezbaterilor publice ce vor avea loc aici, conform proiectului de hotărâre intrat în dezbatere publică pe site-ul PMB. Potrivit proiectului, spaţiile de dezbatere publică vor fi deschise zilnic între orele 9.00-21.00, iar numărul de participanţi va fi de maximul 100 de persoane, în spaţiul din faţa Universităţii de Arhitectură, şi maximum 150 de persoane în spaţiul din faţa TNB.

Cetăţenii care doresc să se exprime în aceste spaţii vor fi obligaţi să informeze în scris la Registratura PMB despre tema, durata şi ziua dezbaterii, urmând ca PMB să gestioneze "Lista de dezbatere publică". Proiectul mai prevede ca la tribuna special amenajată pentru dezbatere să poată vorbi o singură persoană o dată, în mod continuu, maxim 30 de minute şi, în cazul în care nu va exista altcineva care doreşte să ia cuvântul, se poate continua până va exista o solicitare în acest sens. În zona de dezbatere publică vor fi interzise afişarea afişelor publicitare, camparea şi consumul de alcool, se mai arată în proiect.

Spaţiile de dezbatere publică vor fi prevăzute cu camere de luat vederi pentru a se putea interveni promt în situaţiile care degenerază în acţiuni turbulente, se mai prevede în proiect.

Proiectul a fost lansat la iniţiativa Asociaţiei ProDemocraţia, el fiind susţinut, prin semnătură, de mai mulţi consilieri generali."


http://www4.pmb.ro/wwwt/L52/docs/01_20120306.pdf

Constitutia nu specifica insa ca libertatea de expresie si dreptul de a protesta trebuie exercitate intr-un tarc anume pregatit pentru asta, cu bancute pentru pensionari. Asa ca, mare grija! E vorba de o noua capcana! Nu trebuie sa ne duca nimeni de manute, doi cate doi, cu program, in locul in care sa protestam. O facem unde avem nevoie si chef. Deci, NU "AGORA"!

16 comentarii:

radu spunea...

M-ar lasa rece dresajul asta daca nu m-as gandi ca spatiul asta ar putea fi folosit, dupa si daca vom lua puterea, de alde Mihail Neamtzu si-ai lui.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, nu. E facut pentru a fi folosit de ceva/cineva chiar mai rau din punctul meu de vedere, daca se poate ceva mai rau decat Noua Republica. Si da, se poate, e Noua Stanga.

radu spunea...

Noua Stanga asta a cui e si de ce-ar trebui sa ne dea frisoane? Daca nu-i a basistilor sau a mostenitorilor basismului, n-am nimic cu ea, cata vreme nu militeaza pt. parlament unicameral, desfintarea parlamentului, republica prezidentiala sau dictatura. In momentul asta, inamicii mei politici sunt basistii, nu stanga, veche sau noua.

Lilick Auftakt spunea...

Ii vezi zilnic in Piata, dupa ora 20:00. Cei cu "aceeasi mizerie", "fara politica" si altele. Te asigur ca sunt mult mai periculosi.

Mihai spunea...

Ma gandeam ca e vorba de pisicile de angora. M-am inselat. Se pare ca vrem democratie, dar doar in tarcul ei!

radu spunea...

A, deci sunt basisti mascati, ca lui basecu ii fac jocurile, voit sau nu.

Lilick Auftakt spunea...

Mihai, esti cu gandul la pisici? Pisici!

Lilick Auftakt spunea...

@radu, da. Momentan ii fac lui jocurile.

Urmaşii lui Traian spunea...

CONSTITUŢIA ART.30 - Libertatea de exprimare

(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

Lilick Auftakt spunea...

Urmasii lui Traian

EXACT!

ADRIAN spunea...

Nu e prevazut nimic pentru situatii de "early booking"? Sa poti vorbi, de exemplu 40 de minute continuu in loc de 30 ... sau ceva.

Lilick Auftakt spunea...

Haha, Adrian! 40 de minute nu! 30 sau, daca nu e nimeni care sa mai vrea sa vorbeasca, 60! :D

Pro DOC spunea...

E adevart, Constituia enunta doar principiul liberatatii de adunare si exprimare, dar exista o lege care stabileste cadrul ce permite asigurarea in bune conditii a exercitarii acestui drept. (La fel e si cu dreptul de a alege si de-a fi ales, stipulat de Constitutie, si cu orice alte drepturi si libertati cetatenesti. Ele se exercita in baza unor reglementari ulterioare.) Pentru reglementarea adunarilor publice era in vigoare o lege destul de permisiva, din 1991. Stiu ca Igas isi propusese sa o modifice intr-un mod considerat, pe buna dreptate, un atentat la principul constitutional al dreptului la adunare si libera exprimare. Nu mai stiu in ce faza e legea aberanta a lui Igas, daca nu cumva a trecut tacit ori a la maniere de Roberta Anastase et Sever Cotoi.

In principiu, o AGORA in capitala nu ar fi rea, dar in nicun caz reglementata asa: cu o participare maxima de 150 de persoane pe un trotuar, si 100 pe celalalt! Si cine ne numara? Noi intre noi? Va fi un acces be baza de biletele cu numere de ordine, ca la unele raioane de la hypermarket de dinainte de marea austeritate? Come on. Proiectul asta e pur si simplu ridicol!!

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc, sigur, e ridicol. E o mizerie. Ca sa strigi Jos Basescu trebuie sa mergi la primarie, sa ceri aprobare si sa si motivezi de ce o faci. PDL a respins data trecuta acest proiect. Ma mir ca l-au respins tocmai ei, probabil pentru ca venea de la adversari, dar bine ca au facut-o. Iar cu numarul fix... Cineva din Piata propunea ca scandarea "Sa vina Roberta sa ne numere" sa se transforme in "Sa vina Parvulescu sa ne numere". :))

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc, sigur, e ridicol. E o mizerie. Ca sa strigi Jos Basescu trebuie sa mergi la primarie, sa ceri aprobare si sa si motivezi de ce o faci. PDL a respins data trecuta acest proiect. Ma mir ca l-au respins tocmai ei, probabil pentru ca venea de la adversari, dar bine ca au facut-o. Iar cu numarul fix... Cineva din Piata propunea ca scandarea "Sa vina Roberta sa ne numere" sa se transforme in "Sa vina Parvulescu sa ne numere". :))

Pro DOC spunea...

@Lilick,
Pana ne numara dumnealui sau nu, sa binevoiasca dl. Parvulescu sa-si retraga proiectul, ca-i o mare prostie, de-a dreptul compromitatoare pentru autorul ei!