30 mar. 2012

VUM intr-un tur isi arata adevarata fata

Preiau un comentariu al lui Transildania, pentru ca e cazul sa discutam din nou despre ceea ce el numeste "o farsa de sistem electoral" - VUM intr-un singur tur:

"Mi se pare o porcarie, nu faptul ca Frunzaverde va fi primit in PNL, ci faptul ca i se ofera candidatura. Insa tot ce se intampla acum in Romania, si farsa care va rezulta din alegerile locale in foarte multe judete si orase, are o cauza principala: alegerea presedintelui de consiliu judetean - si acum chiar si a primarilor - intr-un singur tur de scrutin. Nu am vazut insa decat pe foarte, foarte putini, numarabili poate pe degetele unei maini sau cel mult a doua maini, care sa vorbeasca de acest lucru in ultimele luni si in ultimii ani… Tot ce vom vedea acum: frunze verzi care trec la usele, frunze sau fluturi care nu trec dar castiga oricum, si fara 50% din voturi, primari penali care castiga cu 35%, independenti, candidati iepurasi, pedelisti care candideaza si castiga din afara partidului, etc. totul se datoreaza acestei farse de sistem electoral."

Dar este mai mult decat o farsa. Si vom avea si alte surprize cu acest uninominal intr-un tur care favorizeaza coruptia, cumpararea candidaturilor, permanentizarea pe scaune a unor baroni locali votati de o minoritate. Practic nu va mai conta culoarea politica, partidul, doctrina. Nimic din toate astea. Doar banii. Ne dorim o astfel de politica?

23 de comentarii:

berenger spunea...

„21. După articolul 97 se introduce un nou articol, articolul 971, cu următorul cuprins:
„Art. 971 – (1) Pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie judeţeană.
(2) Este declarat ales preşedinte al consiliului judeţean candidatul care a întrunit cel mai mare numărul de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin.”
Legea nr. 35/2008
M. Of. nr. 196 din 13 martie 2008

ADRIAN spunea...

Dar faptul ca dl Frunzovenescu este numit vicepresedinte desi aceasta functie este accesibila prin vot al congresului ? Hai, daca oricum vicepresedintii sunt niste listaci ai presedintelui de partid si acesta poate sa-i schimbe ca pe sosete... totusi, numarul lor este fix, in numar de 15. Daca dl. azilant politic e numit vice atunci cine dintre cei 15 actuali este dat jos ca sa-i faca loc si a respecta statutul?

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, nu a fost numit nimic. Doar la congres ar putea. Si, sigur, daca delegatii sunt alesi pe spranceana, obedienti.

Emigrant spunea...

Asa si cind faceti dreapta aia puternica cu Falca si Burtaverde?
Il asteptati si pe Blaga?
Sau o asteptati pe fosta colega de partid Nuty?

Lilick Auftakt spunea...

Nu, domnule, il asteptam pe omul de dreapta'mprejur Piedone! A venit!

Emigrant spunea...

Bun venit, succesuri si multe carnete de conducere!
Bine c-am plecat.

atreides spunea...

Ca locuitor al sectorului 4, deci direct interesat in povestea cu revenirea lui Piedone, ma grabesc sa imi dau cu parerea pe aceasta tema. Omul imi este antipatic, imi era antipatic cand era la PC si imi devenise si mai antipatic cand anuntase ca trece la UNPR. Dar omul a facut foarte multe lucruri bune in sector (care poate sar in ochi pentru ca aia dinainte nu prea facusera mai nimic, dar asta este) si stiu oameni care au boala pe portocalezi etc co care mi-au spus ca vor vota cu Piedone chiar daca va candida de la UNPR. Deci, eu dau in scris ca pe Piedone USL nu ar fi putut sa-l bata oricine ar fi fost candidatul, deci din perspectiva scopului nostru, acela de a scapa de pedelepre, intoarcerea lui Piedone e un lucru pozitiv. Eu il voi vota fara nicio problema de constiinta. Este complet neproductiv sa aplicam acum criterii morale si alte alea, repet, acum inainte de alegeri a face pe mironositele nu ar fi decat o slabiciune. Si hai s-o mai luam si altfel. Dupa ce am inghitit broasca raioasa care a constat in faptul ca PNL a renuntat la principiul ca votul la alegerile generale trebuie sa fie proportional si a imbratisat mizeria ideii votului majoritar, pai chestii gen Frunzaverde sau Piedone ar trebui sa ni se para niste trufandale....

Lilick Auftakt spunea...

Dar nu e vorba de criterii morale, @atreides, e vorba exact de ce am scris: VUM intr-un tur si permanentizarea baronilor. Pe care ii poate chema Ionescu, Popescu, nu conteaza cum si de unde sunt. E un fenomen general.

La banii care sunt in Bucuresti, si o papusa gonflabila poate sa "faca ceva", nu asta e problema.

Criss spunea...

Un comunicat de presa pe care l-am gasit frunzarind blogul liberalului Marian Petrache anunta plecarea a 3 primari si a mai multor consilieri PD-L si UNPR la filiala PNL Ilfov.

http://www.marianpetrache.ro/comunicat-de-presa-pnl-ilfov

Rational Idealist spunea...

Nici mie nu-mi place VUM intr-un tur, chiar deloc! E o rusine ca opozitia a marsat la asa ceva (ba chiar, la un moment dat, a supralicitat, am scris si eu despre asta). Dar nu cred ca putem atribui acum toate relele si tot traseismul de moda noua (in sens invers celui din 2009-10) acestui sistem electoral, de parca USL ar fi o victima inocenta.
Sa fim seriosi: adevarul e ca USL-ului nu-i convine sa-si aminteasca de principii tocmai acum, cand basistii pierd sange (OK, as putea sa inteleg la rigoare, dar macar sa ne explice si noua ce se intampla); iar la instalarea sistemului pe care dai vina sunt si ei complici.
Asa ca...

Lilick Auftakt spunea...

Pai nu am zis ca nu sunt complici. Sigur ca sunt. Unii direct, altii prin neimplicare...

Anonim spunea...

Lilick, nu tre' sa-mi publici comentariul, d-aia m-am pastrat anonim. Da' te intreb: esti liberala? Intreb foarte sincer pt k nu te citeam,nu te cunosc, te-am gasit intamplator, frunzarind prin candidatii politici la roblogfest. Daca esti liberala, pune frumos pe site, k sa intelegem k promovezi politica acestora, altfel induci publicul in eroare :-) Fa si tu ca alina gorghiu, varujan sau anca opre - ultima'i pesedista, da' ai inteles principiul, exemplele le-am luat din acelasi roblogfest politic.
Pai impotriva VUM intr-un singur tur sunt strict liberalii care trambiteaza ca in modul asta nu s-ar mai respecta principiul majoritatii. Prostii! La alegeri ar trebui sa fie ca la fotbal, castiga ala care a dat cu un gol mai mult decat adversarul. Altfel ajungem sa avem blocaje politice ca in Rep Moldova, unde au stat aia 3 ani saracii fara presedinte ca nu au gasit ei pe unu' care sa intruneasca o majoritate.
P.S. M-ati inebunit cu meduse, mordechai si tichii de politichii! Ziceti, sora mea, de unde sunteti si cu cine tineti, nu va mai ascundeti dupa piersic! :-))) O seara buna, maxim trafic pe blog! Mai revin...

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, eu sunt liberala, iar tu esti sigur portocaliu. Doar ei sustin nedemocraticul vot uninominal, intr-un tur sau in doua. Unii pentru ca stiu ca asa termina PNL-ul, altii din analfabetism politic. Nu stiu din care grup faci parte, dar nu conteaza. Nu trebuie sa mai revii aici cu asemenea idei nedemocratice.

Lilick Auftakt spunea...

Si te rog sa nu mai minti: Varujan s-a pronuntat CLAR impotriva uninominalului intr-un tur, cel putin la parlamentare. Dar e acelasi principiu.

http://www.ziare.com/varujan-vosganian/pnl/vosganian-pnl-va-regreta-amarnic-daca-accepta-alegerea-parlamentarilor-intr-un-tur-1116142

Clar, da?

Emigrant spunea...

Da, deci sa stati linistiti, a zis domnu' Burtaverde ca trecerea la PNl ar putea fi temporara.

Lilick Auftakt spunea...

Ne-am linistit, da. N-o sa ne deranjeze prea mult.

Anonim spunea...

Nu sunt nici portocaliu nici comunist, Lilick. Pana prin 2009 simpatizam cu liberalii pana s-a decis musiu Antonescu sa faca el alianta cu comunistii. Halal, sa va traiasca! Sincer, imi placea Tariceanu, desi nu are logoreea astuia si nici metaforele in buzunar, stia cum si unde sa conduca partidul, iar cand a fost sprijinit de PSD in parlament nu a facut nicidecum o alianta cu ei. Unde s-a mai pomenit alianta lu' stanga cu dreapta, sincer acum?
Ba, mai mult, exista voci liberale (autentice, nu oportuniste) care spun ca PNL ar fi obtinut mai multe voturi daca ar fi candidat singur si nu atarnat de psd.
Deci, ca simpatie macar, sunt un pic spre "galben" (da' nu cu antonestii), nicidecum comunist, nicidecum dictator. De'aia ti'am zis sa nu ma publici, ca m'ai atacat degeaba. Eu doar te intrebam sincer din ce tabara esti. Acu', k m'ai provocat, tot esti tu liberala, nu ti se pare ca PNL de acum e mult sub PNL de pana in 2008? Sau despre asta e interzis sa se vorbeasca pe blogurile liberale? :-)
P.S. Nu am mintit, poate ca nu eram informat cu privire la opinia lui Varujan. Clar, da? :-)

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, imi pare rau ca esti atat de neinformat si cu Vosganian dar si cu altele. Cum unde s-a mai intalnit alianta stangii cu dreapta? Intr-o groaza de tari, zeci de ani. Vezi de exemplu Germania.

Nu este nimic interzis. Sau cel putin mie nu-mi poate interzice nimeni ceva. Ar fi culmea! In ce tabara sa fiu? In cea liberala. In cea PNL, normal. Nu, PNL e mult mai sus decat in 2008. La un procent aproape dublu. Tocmai de aia ma oftic ca, din cauza VUM intr-un tur, PNL nu poate acum sa aiba o reprezentare cat mai fidela la vot a procentelor din sondaje. Si e si vina PNL ca nu s-a luptat sa atace acest sistem nedemocratic, ca sa poate castiga cat mai mult la locale.

Anonim spunea...

Da, asa e, sunt neinfomat; numai ca eu intrebam retoric, normal ca sunt exemple in toata lumea de aliante contra normalitatii politice. O alianta intre stanga si dreapta nu are cum rezista la nesfarsit, iar USL este "conjunctural", adica o uniune impotriva lui Base. Cand scopul uniunii o sa se implineasca, ce crezi ca o sa se intample? O sa traiti fericiti pana la adanci batraneti?
Imi pare rau ca esti atat de...visatoare, sa nu spun naiva.
Si hai sa vedem procentul ala dublu la momentul in care se va trage linie, ok? Adica atunci cand se vor termina de numarat primarii si mandatele de parlamentar.
In plus, PNL din vremea lui Tariceanu avea de doua ori mai multa coloana vertebrala decat actualul PNL. Mai vorbim...
Un week'end fain, Lilick!

Lilick Auftakt spunea...

Pai si daca e conjunctural e foarte bine. Doar nu se casatoresc intre ele PNL si PSD. :) Merci, la fel.

radu spunea...

@Anonim: ba esti portocaliu si ultrabasist, musiu, din moment ce nu ti-a convenit alianta lui Crin din 2009. Lasa strambele, ca noi nu numai cu basecu avem ce avem, ci cu "proiectul basecu" sustinut de astia ca tine. Ia zi matale, ti-ai dori un parlament unicameral si ti-ai fi dorit o fuziune a PNL cu PD sub alt nume decat PNL, nu-i asa? Hai, saluti, ca te-asteapta Nutzi Udrea cu bratele deschise.
Nu sunt un fan al lui Frunzaverde si al lui Piedone, dar daca USL va castiga cu ei si ar pierde fara ei, sunt de acord sa fie primiti. Amandoi sunt oameni respectati si decenti, prin comparatie cu latraii pedeului. Ce-ar fi mai bine, sa mergem cu MRU si telectualii basisti intr-o Alba ca Zapada a lui basecu si a SIE? S-o faca altii, eu sunt alergic la asa ceva. Dar, nici o grija, se pregateste in curand.

Anonim spunea...

Radu, nu sunt nici basist nici securist. Eram penelist "Taricenist" pana a distrus Antonescu partidul. Nu-mi doresc alianta cu PSD, dupa cum nu-mi doresc nici alianta cu PD sau cu orice alt grup "portocaliu". Aveam in gand un PNL puternic, independent politic, nu atarnat de comunisti.
Sunt foarte bucuros ca a venit Frunzaverde la PNL, or sa vina mai multi. Piedone nu il consider ca a venit la PNL, el a fost si va ramane la PC.
Parlament Unicameral? Ma doare la basca daca are doua camere sau una, conteaza sa fie eficient. Poate ca ar trebui sa aiba trei camere, una cu reprezentanti ai poporului, ca pe vremea marii adunari nationale.
M-ati etichetat gresit. Simpatizez cu PNL da' nu cu Crin. Si, ca sa fiu sincer pana la capat, am simpatizat si cu Crin cand il facea zdrente pe basescu in campania din 2008, dar mi-am schimbat total opinia in momentul in care a dat mana cu comunistii. Una e sa te aliezi in baza unui gentlemen agreement, alta sa fii a cincea roata la caruta, atarnat de comunisti.
Asa cum ii spuneam si scumpei noastre Lilick, vom trage linie la final, dupa parlamentare, si atunci sa va vad cum va mai manifestati vis-a-vis de alianta cu comunistii si de cum a condus Crin partidul. Tot respectul pentru tineretul liberal, Radu!
Lilick, scuze ca a trebuit sa folosesc blogul tau pentru a comunica cu un tertz. Multumesc!

Shadow spunea...

@Anonim, @Radu, @Lilick

Nu fiti asa de extremi. Nu "etichetati" aiurea pe unii si pe altii.

Stiti bine ca si mie imi "pute" alianta cu psd-ul. Dar asta nu inseamna ca nu voi vota PNL. Unicul caz in care nu as mai fi votat PNL era daca se alia cu pd-ul basescian. Si da il prefer si azi pe tariceanu dar ce s-a ales la congres ramane in picioare, ca asta convine sau nu mai ales ca nu sunt membru.

Si nu nu sunt de acord cu faptul ca Antonescu a renuntat la politica "bunului simt" pt a se ocupa de aceleasi "smecherii" tipice pdl-ului si psd-ului. Eu nu as fi primit pe "nimeni" in pnl care sa vina de la pd sau unpr. Iar la cei care vin de altii as avea pretentia ca macar din punct de vedere "ideologic" sa fie pnl-ist. Nu este cazul lui frunza verde cum nu este cazul sotilor saftoiu.

Pt mine alianta cu psd este doar conjuncturala si face sa se scape de "partidul stat" actual dar nu ca ar transforma USL-ul intr-un alt partid stat. Pute dar alta mai buna nu exista. Iar acum sa lasam "ipocriziile" deoparte, cu dreapta "normala" (nu vadimista sau becaliana care sunt manifestari ale stangii extreme populiste) in Romania nu castigi alegeri. Sunt sub 20% de adevarati "dreptaci" in Ro.