27 ian. 2015

Dirijorul de la Auschwitz

M-am uitat la ceremonia dedicata celor 70 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz-Birkenau, transmisa in direct pe YouTube. Impresionanta. La un moment dat s-au cantat compozitii ale lui Simon Laks, cel despre care am aflat ca a fost, timp trei ani, dirijorul orchestrei lagarului de concentrare, in timp ce era detinut acolo.

Simon Laks a scris mai tarziu despre rolul muzicii ca instrument suplimentar de tortura, folosit de nazisti pentru dominarea totala a detinutilor. Un subiect foarte interesant, si destul de putin tratat, despre felul cum muzica poate deveni o arma de exterminare. Cate ceva despre Simon Laks si muzica lui inspirata de experienta dramatica pe care a trait-o, redate de fiul dirijorului, in filmul de mai jos.

Una dintre primele notite scrise atunci cand a ajuns la Auschwitz: "... Pupitre! Pupitre!(...)Unde exista pupitre trebuie sa existe si muzicieni. Nu se poate una fara cealalta. Dar cine canta aici? Calaul sau victimele? Si ce fel de muzica se canta? Dansuri macabre? Marsuri funebre? Ode lui Hitler?..."

Niciun comentariu: