7 mai 2015

Despre Breban. Un amanunt...

In armata, pe vremea comunismului, daca te lauda un superior n-aveai voie sa raspunzi cu "Multumesc", ori "Sunteti amabil", sau sa folosesti orice alta fraza de complezenta. Raspunsul trebuia sa fie, pe langa luarea pozitiei de drepti, unul standard: "Servesc Patria!". Si, daca se putea, trebuia sa spui asta cat mai urlat... Asa era regula la Securitate, in armata, peste tot pe unde oamenii purtau grade: "Servesc Patria!".

Reproduc mai jos un fragment, aparent banal, din stenograma discutiei intre generalul Plesita si Nicolae Breban:

Plesita: (...)E o treabă bună, ai făcut o treabă bună!
Breban: Ei, servim cultura şi ţara!

Deh, fiind un om fin, un intelectual, Breban a schimbat putin raspunsul standard si a introdus si cultura in ecuatie... In rest, cred ca e destul de clar, nu? Parca-l si vad cum pocnea din calcaie cu telefonul in mana!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Stilistic vorbind, iar nu politic (si, in arta scrisului, stilul e totul!), Breban a fost si este de necitit. Si inainte, si dupa revolutie. Eu, personal, cu maxime eforturi, nu am trecut de 3 sau 4 pagini din el. Si inainte, si dupa 1989, chiar si astazi, cind scriu pe blogul tau, draga Lilick. Cei ce se vor grabi sa ma contrazica sunt fie snobi, fie neghiobi, fie lasi, fie masochisti.
Legenda Breban a fost creata si mentinuta (in contra-balans, poate, la Petre Dumitriu si, mai ales, la Augustin Buzura, romancieri mari, intr-adevar) de aripa romantic-nationalista si scriitoriceste-veleitara a Securitatii (la care este afiliat teoretic si estetic, un Pavel Corut).
Bine, Securitatea "buna" l-a propulsat, cit a putut si ea, pe Nichita Stanescu (pina pe lista scurta de 5, a Nobelului literar adjudecat, in 1980, in mod discutabil, de grecul Odyseeas Elytis), dar autorul "Necuvintelor" îi era si îi este incomparabil superior, lui Nicu Breban. Iar voi, acuma, aducindu-l nițel pe ultimul, din umbre, in prim-plan (probabil, fiindca a fost cadorisit cu postul cel nemeritat, de la ICR), îi faceti acestuia o bine-venita, pentru el, publicitate negativa. Care este, pina la urma, tot publicitate. Parerea mea. (Care, oricum, nu prea conteaza...)
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Te alinti... :)

Shadow spunea...

@Anonymus Mangus
Fie sunt "snob", "neghiob", "las" si pe alocuri "masochist". Dar breban era citibil pt tot ce a produs inainte de 89, dupa este un vid total. Citibil dificil, megaloman, etc, dar citibil si tine si de "stilul sau".
Ca i-a convenit sa "lucreze" si sa se "ploconeasca" la plesita si alti mari ai "momentului" lista ramane deschisa si pe ea gasesti si liiceni si manolesti si plesi, etc. La "ceilalti" cica era "rezistenta prin cultura" o "ultima" limba de lemn post revolutionara.

In fond ce se schimba? de ce breban ar fi mai de acuzat decat antohi propulsat de patapievici si de icr-ul sau?

Nimic nu se schimba totul se "conserva".

Lilick Auftakt spunea...

Exista totusi o diferenta. Breban nu era un simplu turnator. El a fost un colaborator de prima mana a Securitatii ceausiste. Ii raporta direct sefului Securitatii, care era la distanta de un ton de telefon de Ceausescu. Disidenta lui Breban a fost una inventata de Secu. Monica Lovinescu de altfel s-a si prins...

Shadow spunea...

@lilick
serios? crezi tu ca daca "ceilalti" din lista mea de mai sus primeau "onoarea" de a sta la "palavre" cu sefu secu deveneau "brusc "dizidenti"? Cum iti explici tu ca plecau "afara"(in vest) fara pb in timp ce pt un roman normal era imposibil?

Ca si disidenta lui patapievici la care dna Lovinescu nu s-a mai "prins". Ca doar asa si-a facut "intrarea" in cercul dnei Lovinescu patapievici pe motiv ca tatal sau a fost in puscarie "comunista" chestie care putea de la mii de km.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, stii ca am si eu aceleasi suspiciuni. Si am scris si eu pe tema asta. Exista dovada minciunii lui Patapievici in Jurnalul Monicai Lovinescu. Dar colaborare 100% clara e momentan doar in cazul Breban.