13 dec. 2015

Femeile pot vota in Arabia Saudita. Un pas important? Sa ne mai gandim...

S-a tot scris despre faptul ca femeile din Arabia Saudita pot vota si candida pentru prima data, anul acesta, la al treilea scrutin din istoria statului saudit. S-a mai spus ca acesta ar fi un pas destul de important pentru egalitatea dintre femei si barbati in Arabia Saudita, stat care, ce ironie, detine sefia comisiei pentru drepturile omului la ONU. Si, ca dintr-o populatie totala de 21 de milioane de locuitori, s-au inscris pentru a vota 131.000 de femei, pe langa 1,3 milioane barbati.

Insa acest vot nu marcheaza deloc o democratizare a Arabiei Saudite, tara in care Constitutia tarii este reglementata strict pe baza Legii Islamice. Singurul scrutin in care sauditii se pot exprima este cel pentru Consiliile Municipale, care au puteri extrem de limitate: se ocupa doar de strazi, parcuri si salubrizare. Chiar si in cazul acesta, femeile si barbatii vor vota in centre de vot diferite, iar femeile nu se pot inscrie singure la vot, ci doar cu avizul tutorelui. Tot tutorele, sau un alt membru de sex masculin al familiei, este obligat sa le conduca la sectia de vot, pentru ca femeile nu au dreptul sa circule neinsotite in public.

Femeile nu pot face nici campanie direct in fata barbatilor. Si este evident de ce. Pentru ca nu pot aparea in public cu fata descoperita, Arabia Saudita fiind una dintre cele mai restrictive tari cu privire la purtarea valului islamic. Din acest motiv, pentru transmiterea mesajelor, femeile sunt obligate sa apeleze tot la barbati, ca intermediari intre ele si electorat. Si nu e greu de prevazut ca "succesul" in alegeri al femeilor va fi extrem de mic spre nul. Asa ca... despre ce pas important vorbim?




2 comentarii:

Marian spunea...

Faptul ca femeile din Arabia Saudita { adica unul dintre statele musulmane cele mai intransigente in materie de " drepturi si libertati " ale femeilor } " pot vota " este d e tot rasul .Le-au permis barbatii politicieni { imamii si muftii parca nu-mi vine a crede } chestia asta...or avea ei vreun interes ca altfel.... Cand le voi vedea fara burka , fara straiele acela absolut ingrozitoare , cand le voi vedea inbracate in fuste , rochii , sau blue-jeansi si T-short's [ nu mai vorbesc Allah sa fereasca {!!!} de ...pantaloni scurti sau costume din doua piese sau....topless pe plaje {!!!!!!! } ] , abia atunci voi crede ca s-a facut macar " un pas " iar acel pas , va fi cu adevarat UNUL IMPORTANT ! Pana atunci...." sa ne mai gandim " , asa cum foarte bine ai spus si dumneata stimata Lilik .

Lilick Auftakt spunea...

Daa, un circ nemapomenit. Pe toate cele care le aratau votand se aflau in niste 'sectii de vot" absolut goale, fara niciun om inauntru. :))